Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
SEJARAH DUNIA
(1500-1955)
tema3:KEMAJUAN DAN PEMBANGUNAN
TAJUK:PERKEMBANGAN INTELEKTUAL
SUBTAJUK:PERKEMBANGAN ILMU DI
PERA...
 PENGENALAN
Zaman Pencerahan (enlinghtenmen)(1650-1800)adalah
satu gerakan intelektual yang berlaku di Eropah selepas
Re...
a)i.Latar belakang CHARLES
LOUIS MONTESQUIEU
Charles Louis Montesquieu,dilahirkan di Chateau De La
Brede,barat daya Peran...
Pada tahun 1715,ketika berusia 26 tahun Beliau
mengahwini Jeanne De Lartigue yang kaya raya.
Beliau merupakan tokoh pemi...
Pada usianya 27 tahun,Montesquieu mempunyai kedudukan
yang baik dan menjalankan tanggungjawabnya sebagai
Pengamal undang-...
CHARLES
LOUIS
MONSTESQ
UIEU
a)ii.Sumbangan Charles Louis
KARYA THE SPIRIT OF LAWS,
• mengetengahkan 2 idea utama iaitu,pertama bentuk kerajaan yang be...
KARYA LETTRES PERSANES(1721)mengisahkan,
Dua orang PERSIA yang bernama USBEK dan RICA yang
mengembara ke PERANCIS.
merup...
.
Selain itu,kedua-dua pengembara ini,memerhatikan
masyarakat Perancis dan perspektif mereka sebagai orang luar
di garap ...
Karya The Considerations on the Cause of the Grandeur and
Decadence of the Romans (1734) memaparkan:
kebangkitan,kegemila...
Kesan perluasan kuasa turut membawa
pertambahan kepada harta yang menyumbang
kepada keruntuhan moral kerana tamak kepada
...
b)ii.Latar belakang JEAN-JACQUES ROUSSEAU
JEAN JACQUES di lahirkan di Geneva pada tahun 1712.
Beliau berketurunan Swiss,...
Beliau dibesarkan oleh ayahnya,seorang tukang jam.
Beliau mempelajari sastera purba Greek dan Rom.
ketika usianya menja...
Sejak itu Beliau membuat pelbagai pekerjaan seperti menjadi
setiausaha, mengajar, dan bekerja dalam bidang muzik
mencari ...
Jean Jacques rousseau
b) Sumbangan JEAN JACQUES ROUSSEAU
Karya “DISCOURSE ON THE ARTS AND SCIENCES”
• Hasil karya muzik untuk Diderot dan D’Alem...
• Rousseau berpendapat bahawa kemajuan dalam seni dan
sains tidak menyumbang kepada pemurniaan moral
individu,sosial,dan t...
• Beliau menyokong SPARTA yang mengetepikan artis
dan para saintis.
• Rousseau juga mengiktiraf SOCRATES sebagai
seorang y...
• walau bagaimanapun,Beliau menyokong pemikir
yang dianggap bijak seperti BACON,
DESCARTES dan NEWTON.
• Beliau juga mahu ...
Karya DISCOURSE ON THE ORIGIN OF INEQUALITY
• Didedikasihkan oleh Rousseau kepada REPUBLIK
GENEVA.
• Rousseau cuba menjela...
Karya Discourse on the Origin of Inequality dikatakan
salah satu dokumen yang paling REVOLUSIONER
pada abad ke 18 di Erop...
THE SOCIAL CONTRACT (1762) pula merupakan
karya ROUSSEAU berkaitan teori politik. Dalam
karya ini beliau menyatakan bahawa...
Beliau menekankan idea ini dari pendapat yang
menyatakan bahawa kontrak sosial adalah satu
perkara yang semula jadi dan s...
 Idea-idea Rousseau ini telah menjadi elemen utama di
dalam pengisytiharan Perhimpunan Kebangsaan
Revolusi Perancis.
 Ia...
Rousseau menjadi terkenal dalam bidang
pendidikan kerana Teori Naturalisme yang
diperkenalkannya melalui buku yang bertaj...
KESIMPULAN
• Charles Louis Montesquieu dan
Jean Jacques Rousseau telah
memberikan banyak sumbangan
idea berharga bagi mela...
SEKIAN TERIMA
KASIH !
perkembangan inteliktual
perkembangan inteliktual
perkembangan inteliktual
perkembangan inteliktual
perkembangan inteliktual
perkembangan inteliktual
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

perkembangan inteliktual

sejarah

 • Be the first to comment

perkembangan inteliktual

 1. 1. SEJARAH DUNIA (1500-1955) tema3:KEMAJUAN DAN PEMBANGUNAN TAJUK:PERKEMBANGAN INTELEKTUAL SUBTAJUK:PERKEMBANGAN ILMU DI PERANCIS Tajuksoalan:IdeaDanSumbanganKepadaPeradaban a)CHARLES LOUIS MONTESQUIEU b)JEAN JACQUES ROUSSEAU DISEDIAKAN OLEH:SALMIAH MOHD
 2. 2.  PENGENALAN Zaman Pencerahan (enlinghtenmen)(1650-1800)adalah satu gerakan intelektual yang berlaku di Eropah selepas Renaisans dan Reformasi. Enlightenment bererti zaman Kesedaran iaitu Semangat kepercayaan dan pegangan manusia adalah kritikal dan berasaskan sebabnya dan kaedah saintifik Zaman ini mewakili suatu gerakan menuju kepada masyarakat yang lebih terbuka,mengarah untuk kebahgiaan individu,perlembagaan,toleransi,fikiran yang tidak dikongkong oleh masyarakat yang berdasarkan undang-undang Antara ahli-ahli falsafah yang berpengaruh iaitu CHARLES LOUIS MONTESQUIE(1689-1755) dan JEAN JACQUES ROUSSEAU(1712-1778)
 3. 3. a)i.Latar belakang CHARLES LOUIS MONTESQUIEU Charles Louis Montesquieu,dilahirkan di Chateau De La Brede,barat daya Perancis pada 18 JANUARI 1689. Ayahnya,Jacques De Secondat merupakan seorang tentera. Ibunya Marie Francoise De Pesnel,seorang warak dan kaya namun meninggal dunia ketika Montesquieu berumur 7 tahun. Beliau bersekolah di CATHOLIC COLLEGE OF JUILLY,melanjutkan pelajaran di fakulti undang-undang. Beliau mendapat kelulusan dalam undang-undang dari Universiti Bordeaux dan bejaya menjadi peguam pada (1708).
 4. 4. Pada tahun 1715,ketika berusia 26 tahun Beliau mengahwini Jeanne De Lartigue yang kaya raya. Beliau merupakan tokoh pemikir politik Perancis dan banyak memberi sumbangan dan idea semasa Zaman Pencerahan. Pada tahun 1716,Montesquieu mewarisi kekayaan dan gelaran MONTESQUIEU apabila bapa saudaranya meninggal dunia. Beliau juga mewarisi jawatan PRESIDENT A’ MORTIER di Parlimen Bordeaux.
 5. 5. Pada usianya 27 tahun,Montesquieu mempunyai kedudukan yang baik dan menjalankan tanggungjawabnya sebagai Pengamal undang-undang dan mendalami bidang sains seperti geologi,biologi,dan fizik. Idea beliau melalui buku yang terkenal ialah SPIRIT OF THE LAWS yang di terbitkan pada tahun 1748 telah membawa perubahan yang besar kepada lanskap politik dunia pada abad ke -16. Karya lain ialah THE CONSIDERATORS ON THE CAUSES OF THE GRANDEUR AND DECADENCE OF THE ROMANS (1734) DAN LETTERS PERSANES(1721)
 6. 6. CHARLES LOUIS MONSTESQ UIEU
 7. 7. a)ii.Sumbangan Charles Louis KARYA THE SPIRIT OF LAWS, • mengetengahkan 2 idea utama iaitu,pertama bentuk kerajaan yang berbeza-beza mengikut iklim dan keadaan.Contohnya,pemerintahan ,mutlak sesuai untuk empayar yang besar,manakal demokrasi hanya berfungsi dalam negara kota kecil. • Doktrin yang kedua ialah menentang pemerintahan mutlak di Perancis iaitu pembahagian dan imbangan kuasa.Menurut beliau pemerintahan mutlak menyekat kebebasan hak asasi rakyat. • Doktrin yang terkenal ialah Doktrin Pembahagian Kuasa.Menurut beliau kuasa perlu dibahagikan antara badan –badan perantaraan seperti parlimen,astet-estet provinsi,bangsawan,bandar dan gereja. • Mengikut Montesquieu,harus ada pemisahan antara pembentuk undang- undang,perundagan,pelaksanankeputusan perwakilan rakyat atau kabinet,dan kehakiman. • Apabila ketiga-tiga badan ini menjalankan tugas secara berasingan,maka rakyat akan memiliki kebebasan. • Doktrinnya mempunyai pengaruh dalam penggubalan Perlembagaan Amerika Syarikat pada tahun 1787
 8. 8. KARYA LETTRES PERSANES(1721)mengisahkan, Dua orang PERSIA yang bernama USBEK dan RICA yang mengembara ke PERANCIS. merupakan sejenis satira yang membawa pelbagai tema. Salah satu tema yang dibawa ialah KEHIDUPAN YANG DILALUI OLEH ISTERI LELAKI YANG BERNAMA USBEK. Karya ini menceritakan cara wanita dikawal oleh suami mereka semasa ketiadaan mereka. Sida akan mengawal dan bertanggungjawab terhadap wanita ini sehingga dibenarkan memmbunuh jika perlu. Dengan kata lain,melalui surat-surat ini,Montesquieu menceritakan tentang Harem,iaitu cara wanita di Persia hidup.
 9. 9. . Selain itu,kedua-dua pengembara ini,memerhatikan masyarakat Perancis dan perspektif mereka sebagai orang luar di garap dalam karya ini. Tema yang dipaparkan ialah Kemerosotan moral di penghujung zaman pemerintahan Raja Louis XIV dan Raja louis XV. Sebagai contoh,watak Rica menceritakan bahawa Raja Perancis lebih kaya daripada Raja Sepanyol. Montesquieu menggunakan karya ini,untuk mengkritik masyarakat Perancis. Montequieu juga memberikan gambaran tentang adat budaya masyarakat Persia dan perbandingan agama.
 10. 10. Karya The Considerations on the Cause of the Grandeur and Decadence of the Romans (1734) memaparkan: kebangkitan,kegemilangan,dan kejatuhan kerajaan ROM. Montesquieu menyelidiki sebab-sebab dan latar belakang serta kehancuran kerajaan ROM. Montesquieu menyatakan bahawa untuk memahami kegemilangan dan kehancuran sesebuah empayar,seseorang harus memahami masyarakatnya. Selain itu,kesetiaan tentera kepada pemimpin dan bukan kepada negara. Penganugerahan kewarganegaraan kepada warga asing yang kurang setia dan tidak cintakan kebebasan kepada negara menjadi faktor kejatuhan
 11. 11. Kesan perluasan kuasa turut membawa pertambahan kepada harta yang menyumbang kepada keruntuhan moral kerana tamak kepada harta rampasan perang. Kesannya, perubahan struktur masyarkat dan kemerosotan moral ini telah menyumbang kepada kejatuhan ROM. Montesquieu telah menunjukkan cara beliau menginterpretasikan sebab-sebab tersirat dari segi sosial dan moral bagi kejatuhan kerajaan ROM. Beliau digelar sebagai ahli sosiologi yang pertama kerana sumbangannya dalam mengkaji kesan dan akibat sosial dan fenomena persekitaran terhadap tingkah laku manusia.
 12. 12. b)ii.Latar belakang JEAN-JACQUES ROUSSEAU JEAN JACQUES di lahirkan di Geneva pada tahun 1712. Beliau berketurunan Swiss,Prtestan, dari kelas bawahan. Beliau menjadi penulis ketika berusia 40 tahun. Rousseau ialah penulis paling berpengaruh pada zaman berkenaan. Beliau merupakan anak kepada pasangan Isaac Rousseau dan Suzanne Bernard. Ibunya meningal dunia selepas beberapa hari melahirkannya.
 13. 13. Beliau dibesarkan oleh ayahnya,seorang tukang jam. Beliau mempelajari sastera purba Greek dan Rom. ketika usianya menjangkau sepuluh tahun ayahnya telah diusir dan terpaksa meninggalkan GENEVA. Maka,hiduplah Rousseau bersama bapa saudara yang menghantarnya belajar di sebuah tempat bernama BOSEY. Pada tahun 1725,Beliau belajar menjadi seorang pengukir. Rousseau meningalkan GENEVA pada tahun 1728 ketika umurnya enam belas tahun disebabkan majikannya seorang yang kejam dan ganas.
 14. 14. Sejak itu Beliau membuat pelbagai pekerjaan seperti menjadi setiausaha, mengajar, dan bekerja dalam bidang muzik mencari rezeki. 1742,Beliau ke PARIS dan menjadi seorang ahli muzik dan komposer. 1745,Beliau kembali ke GENEVA dan berkawan dengan ahli falsafah CONDILLAC dan DIDEROT. Operanya yang bertajuk LE DEVIN DU VILLAGE telah menjadikan Rousseau sangat terkenal dan menyebabkannya diterima dan dihargai.
 15. 15. Jean Jacques rousseau
 16. 16. b) Sumbangan JEAN JACQUES ROUSSEAU Karya “DISCOURSE ON THE ARTS AND SCIENCES” • Hasil karya muzik untuk Diderot dan D’Alemberts. • Diterbitkan pada tahun 1750. • Merupakan responnya kepada pertandingan esei Akademik Dijon yg menjawab soalan “Adakah sains dan seni memainkan peranan dalam peningkatan moral?” • Telah memenangi anugerah akademik dan menjadikannya terkenal. • Hasil kerjanya telah di baca dengan luas dan mencetuskan kontroversi.
 17. 17. • Rousseau berpendapat bahawa kemajuan dalam seni dan sains tidak menyumbang kepada pemurniaan moral individu,sosial,dan tahap politik. • Rousseau menunjukkan bagaimana masyarakat yang maju berkembang dari segi seni dan sains mengalami kemerosotan dari segi moral dan nilai-niali murni. • Beliau juga mendakwa bahawa MESIR PURBA mula runtuh setelah falsafah dan seni berkembang maju. • Menurut Beliau perkara ini turut berlaku kepada GREEK PURBA yang mengalami nasib yang sama. • Walaupun asalnya GREEK PURBA sangat mementingkan nilai keberanian tetapi apabila sains dan seni mula berkembang masyarakatnya menjadi masyarakat yang berasaskan kemewahan dan keseronokan.
 18. 18. • Beliau menyokong SPARTA yang mengetepikan artis dan para saintis. • Rousseau juga mengiktiraf SOCRATES sebagai seorang yang bijak kerana menyedari kebinasaan yang disebabkan oleh seni dan sains. • Sebagai contoh,geometri lahir daripada kerakusan, fizik daripada rasa ingin tahu yang sia-sia, dan falsafah moral daripada rasa bangga. • Rousseau terus menyerang sains dengan mengutarakan bagaimana sains tidak menyumbang kepada nilai moral. • Menurut Beliau, sains menjadikan hidup lebih mudah dan menyeronokkan tetapi bukan bertambah baik dari segi moral.
 19. 19. • walau bagaimanapun,Beliau menyokong pemikir yang dianggap bijak seperti BACON, DESCARTES dan NEWTON. • Beliau juga mahu majoriti rakyat memberi perhatian kepada memperbaiki tingkah laku dan akhlak berbanding memajukan seni dan sains.
 20. 20. Karya DISCOURSE ON THE ORIGIN OF INEQUALITY • Didedikasihkan oleh Rousseau kepada REPUBLIK GENEVA. • Rousseau cuba menjelaskan sifat manusia secara semula jadi tanpa kualiti-kualiti yang telah terbina akibat sosialisasi,iaitu memahami manusia dalam keadaan alam semula jadi tulen. • Ini adalah bertentangan dengan pendapat pada zaman itu terutama pendapat ARISTOTLE yang menyatakan bahawa keadaan masyarakat sivil itu keadaan semula jadi manusia. • Gambaran Rousseau tentang manusia dalam keadaan semula jadi adalah berbeza dengan pendapat pada zamannya.
 21. 21. Karya Discourse on the Origin of Inequality dikatakan salah satu dokumen yang paling REVOLUSIONER pada abad ke 18 di Eropah. Karya ini menunjukkan bagaimana perkembangan tamadun merosakkan kebahagiaan semula jadi dan kebebasan manusia dengan mencipta ketidaksamaan tiruan dalam kekayaan,kuasa dan keistimewaan sosial. Bahawa manusia primitif adalah bebas,tetapi apabila masyarakat menjadi lebih moden,ahli-ahli yang kuat dan paling pintar dalam masyarakat memperolehi kelebihan yang tidak semula jadi ke atas saudara- saudara mereka yang lemah. Perlembagaan yang digubal untuk membetulkan ketidakseimbangan ini melalui keamanan dan keadilan sebenarnya tidak melakukan apa-apa tetapi mengekalkan perkara ini.
 22. 22. THE SOCIAL CONTRACT (1762) pula merupakan karya ROUSSEAU berkaitan teori politik. Dalam karya ini beliau menyatakan bahawa, Walaupun manusia dilahirkan bebas tetapi sentiasa terikat di mana-mana,ini kerana manusia dicemarkan atau dirosakkan oleh masyarakat. Beliau menekankan bahawa wujudnya satu kehendak bersama yang membawa kepada kebaikan umum yang dikehendaki oleh setiap individu. Beliau berpendapat bahawa ini adalah sejenis kontrak sosial semula jadi di mana jika kepentingan peribadi bertembung dengan kepentingan umum mesti diutamakan. Ia adalah satu konsep yang kerap dilihat dalam sejarah pemikiran liberal.
 23. 23. Beliau menekankan idea ini dari pendapat yang menyatakan bahawa kontrak sosial adalah satu perkara yang semula jadi dan seseorang individu itu lebih mengetahui tentang apa yang terbaik untuk dirinya. Rousseau juga berpendapat bahawa pendidikan adalah mencukupi untuk membataskan tingkah laku manusia supaya sentiasa berada pada landasan yang betul. Beliau juga menyatakan bahawa kebebasan untuk menentukan masa depan sendiri adalah kehendak setiap negara. Nyata sekali,idea Rousseau ini adalah bertentangan dengan sistem politik di PERANCIS pada masa itu.
 24. 24.  Idea-idea Rousseau ini telah menjadi elemen utama di dalam pengisytiharan Perhimpunan Kebangsaan Revolusi Perancis.  Ia juga digunakan oleh pemikir-pemikir Amerika seperti Benjamin Franklin dan Thomas Jefferson dalam karya- karya mereka.  Menurut Rousseau,perpaduan sesebuah negara itu datang dari persetujuan bersama yang dikenali sebagai “Kehendak Kebangsaan”.  Perpaduan ini membolehkan sesebuah negara itu wujud tanpa terikat kepada sistem sosial yang wujud sebelum ini seperti Aristokrasi.  Menurut Rousseau, cara hidup seperti ini boleh menghasilkan kebebasan dan kesamarataan serta mewujudkan persaudaraan.  Ini adalah kerana kewujudan perjanjian secara rela menjadi asas kepada pembinaan kerajaan dan undang- undang yang adil.
 25. 25. Rousseau menjadi terkenal dalam bidang pendidikan kerana Teori Naturalisme yang diperkenalkannya melalui buku yang bertajuk “EMILE”. Dalam buku “Emile” yang diterbitkan pada tahun 1762, Rousseau mengusulkan satu jenis pendidikan baharu. Menurutnya kanak-kanak harus dibiarkan mengikut kecenderungan masing-masing. Dan tidak boleh dipaksa menghadapi pelajaran yang mereka tidak gemari. Falsafah Rousseau menekankan empat perkara,iaitu Kebebasan ,Perkembangan, Minat, dan aktiviti.
 26. 26. KESIMPULAN • Charles Louis Montesquieu dan Jean Jacques Rousseau telah memberikan banyak sumbangan idea berharga bagi melahirkan masyarakat Eropah yang lebih terbuka dari segi politik,ekonomi,dan sosial dalam peradaban dunia pada hari ini.Mereka juga mengasaskan dan mengembangkan ilmu
 27. 27. SEKIAN TERIMA KASIH !

  Be the first to comment

  Login to see the comments

 • victoriajonas

  Sep. 4, 2016
 • HambaAllah11

  Jul. 11, 2017
 • nurfarzana14

  Aug. 4, 2017
 • cumangggwp

  Sep. 19, 2017
 • EmyliaLya

  Oct. 2, 2018
 • aqim2020

  Oct. 3, 2018
 • NurulainZailani

  Oct. 4, 2018
 • NurulAnisha3

  Aug. 24, 2019

sejarah

Views

Total views

8,648

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

55

Actions

Downloads

112

Shares

0

Comments

0

Likes

8

×