Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

INTELEKTUAL ( SUMBANGAN TOKOH)

SEJARAH

 • Be the first to comment

INTELEKTUAL ( SUMBANGAN TOKOH)

 1. 1. TEMA:KEMAJUAN DAN PEMBANGUNAN TAJUK : INTELEKTUAL SUBTAJUK : SUMBANGAN TOKOH TAJUK SOALAN : NILAIKAN SUMBANGAN ADAM SMITH KEPADA PEMIKIRAN EKONOMI DI EROPAH DISEDIAKAN OLEH : NUR SUZIANA BINTI JAIVI 6 RENDAH ZA’BA
 2. 2. DIFINESI INTELEKTUAL  Intelektual atau intelegensia berasal dari rusia dan di gunakan pada abad ke-19.  Ia merujuk kepada satu kumpulan kecil golongan elit yang menerima pendidikan eropah barat sama ada di universiti rusia atau luar negeri.  Perkataan ini di gunakan bagi merujuk kepada golongan elit seperti penulis,pengkritik sastera,ahli sains dan pensyarah universiti.  Perkataan ini berkembang pada abad ke-20 yang meliputi golongan kelas profesional,bidang perundangan,pendidikan, dan perubatan.  SYED HUSSEIN ALATAS = menurut bukunya, intelektual malaysia menbangun, menyatakan bahawa golongan intelektual ialah orang yang memusatkah diri untuk memikirkan idea dan masalah bukan kebendaan dengan menggunakan kemampuan akalnya.
 3. 3. LATAR BELAKANG ADAM SMITH Adam Smith merupakan seorang pakar ekonomi dan ahli falsafah Scotland. Adam Smith terkenal kerana pengaruh bukunya, The Wealth of Nations dan di anggap sebagai Bapa Ekonomi Moden. Semasa berusia 14 tahun, Adam Smith memasuki Universiti Glasgow dan mempelajari bidang falsafah moral. Pada tahun 1740, beliau memasuki kolej Balliol, Universiti Oxford hingga tahun 1746. Pada tahun 1751, Adam Smith dianugerahkangelaran profesor di Universiti Glassgow. Pada tahun 1762, Universiti Glassgow telah menganugerahkan beliau gelaran Doktor Undang-undang. Pada tahun 1787 hingga tahun 1789, beliau memegang jawatan Rektor Universiti Glasgow. Beliau menghembuskan nafas terakhir di Edinburg pada 17 Julai 1790 dan disemadikan di Canongate,Kirkyard.
 4. 4. SUMBANGAN ADAM SMITH KEPADA PEMIKIRAN EKONOMI DI EROPAH a) Menurut Adam Smith, di dalam The wealth of Nations yang bertulis pada tahun 1776, bahawa pasaran di bawah sesuatu syarat akan mengaturi sistemnya dengan sendirinya dan akan mengeluarkan lebih banyak barangan daripada satu pasaran yang terkawal yang menjadi satu perkara yang biasa ketika itu. b) Beliau hanya membenarkan kerajaan memegang tanggungjawap yang tidak dapat dilakukan oleh badan yang bergantung kepada keuntungan sahaja seperti menghalang seseorang daripada menggunakan kekasaran atau penipuan untuk menghalang persaingan,perdaganggan atau pengeluaran.
 5. 5. c) Teori percukaian : beliau menerangkan bahawa kerajaan hanya patut mengenakan cukai dengan cara yang tidak menggugatkan kesejahteraan ekonomi dan setiap rakyat sesebuah negara patut menyokong negara mengikut kebolehan sendiri. d) Ini bermaksud hanya sebahagian daripada pendapatan mereka yang diperolehi di bawah perlindungan negara. Beliau juga bersetuju dengan Hume, bahawa modal bukan emas adalah sumber kekayaan sesuatu negara.
 6. 6. AMALAN DAN KEPERCAYAAN ADAM SMITH Kekayaan negara Mengimport barangan dianggap merosakkan Mengeksport barangan dianggap baik Pergerakan pekerja mahir adalah terhad Penggunaan peralatan mesin dilarang
 7. 7. KEKAYAAN NEGARA • kekayaan negara dinilai dari segi stok emas dan perak MENGIMPORT BARANGAN DIANGGAP MEROSAKKKAN o Mengimport barang dari luar negara dianggap merosakkan kerana ini bermakna kekayaan mesti di lepaskan untuk membayar barang tersebut. MENGEKSPORT BARANGAN DIANGGAP BAIK  Mengeksport barang diangap baik kerana kekayaan,iaitu logam emas dan perak kembali kepada mereka.  Oleh yang demikian, negara patut mengekalkan penguasaan ke atas emas dan perak serta mengenakan cukai ke atas barangan import, memberikan subsidi kepada pengeksport, dan melingungi indusri domestik.
 8. 8. PERGERAKAN PEKERJA MAHIR ADALAH TERHAD  Pekerja-pekerja mahir tidak dibenarkan bergerak bebas ke bandar-bandar lain untuk memasarkan barang.  Pengilang dan pedagang perlu menghantar petisyen kepada raja untuk melindugi monopoli. PENGGUNAAN PERALATAN MESIN DILARANG Peralatan yang menjimatkan tenaga buruh dilarang sama sekali kerana dianggap ancaman kepada pihak pengeluar.
 9. 9. Sumbangan Bidang Ekonomi Amalan perdagangan Galakan yang baik Faedah perdagangan Pemahaman dam pandangan yang radikal Karya Adam Smith Kelas perniagaan
 10. 10. AMALAN PERDAGANGAN  Amalan perdagangan seperti ini adalah tidak betul.  Beliau berhujah bahawa dalam pertukaran bebas,keadaan kedua-dua pihak akan menjadi baik.  Semua langkah dalam negara untuk menggalakkan sesuatu perdangaan atau menindas yang lain untuk menggalakkan pertanian atau mengetepikan perindustrian tidak patut dilakukan.  Secara ringkasnya, tiada siapa yang akan menjalankan perdagangan jika mereka menjangkakan kerugian. Pembeli dan peniaga perlu sama-sama mendapatkan keuntungan. Mengimport dan mengeksport perlu mendatangkan keuntungan kepada kedua-dua pihak. GALAKAN YANG BAIK • Galakan yang baik ialah pertambahan modal ke dalam industri lebih daripada pertambahan semula jadi dan halangan yang bertujuan menolak sebahagian atau semua modal daripada industri yang sepatutnya digunakan bagi modal tersebut dianggaptindakan yang tidak baik.
 11. 11. FAEDAH PERDAGANGAN o Faedah perdagangan perlu dinikmati oleh kedua-dua pihak. o Semua pihak perlu meningkatkan kemakmuran sama seperti pertanian atau pembuatan. o Kekayaan sesebuah negara bukan dalam bentuk kuantiti emas dan perak dalam bilik kebal,tetapi jumlah pengeluaran dan perdagangan. PEMAHAMAN DAN PANDANGAN YANG RADIKAL  Adam Smith mempunyai pemahaman dan pandangan yang radikal tentang bagaimana masyarakat manusia bekerja. Beliau sedar bahawa keharmonian sosial akan muncul secara semula jadi apabila manusia berusaha mencari jalan untuk tinggal dan bekerja bersama.
 12. 12. KARYA ADAM SMITH  Karya Adam Smith merupakan kuasa terbesar dan menjadi pengaruh yang berjaya membebaskan perdagagan asing daripada peraturan,menghapuskan larangan,meningkatkan cukai import dan menolak perjanjian yang menggehadkan perdagangan. Beliau memberi tupuan kepada sistem mekantil.  Beliau menyatakan bahawa dalam sistem ini, kehendak pengguna hampir selalu diketepikan dan pengeluaran bukannya penggunaanyang dianggap matlamat terakhir dan tujuan semua industri dan perdagangan. KELAS PERDAGANGAN Kelas perniagaan penting. Para pengusaha industri boleh mendapat banyak peluang bagi perluasan pengeluaran dan perdagagan tanpa dihalang oleh undang-undang negara dan monopoli yang menjejaskan hak mereka.
 13. 13. Teori Ekonomi Yg Sistematik Dan Mudah Difahami MENENTANG TEORI LAMA EKONOMI PERDAGANGAN MENEKANKAN PERKARA YANG PALING PENTING CAMPUR TANGAN PEMERINTAH MENEKANKAN PENTINGNYA MERITOKRASI PEMBAHAGIAN KERJA PROSES PENGUMPULAN MODAL
 14. 14. MENENTANG TEORI LAMA EKONOMI PERDAGANGAN  Menentang teori lama ekonomi perdangagan yang menekankan perlunya negara memiliki jongkong emas dalam jumlah besar.  Menolak pandangan golongan physiokrat yg mengatakan bahawa tanah merupakan sumber utama. MENEKANKAN PERKARA YANG PELING PENTING  menekankan perkara yg paling penting ialah tenaga buruh.  Beliau turut menekankan bahawa peningkatan pengeluaran dapat dicapai melalui pembahagian kerja dan menentang peraturan usang dan campur tangan pemerintahan yg menghalang perkembangan dan perluasan industri.
 15. 15. CAMPUR TANGAN PEMERINTAH # campur tangan pemerintahan akan menjejaskan kecekapan ekonomi dan akhirnya akan menaikkan harga. Inilah konsep yg dikenali dgn istilah laissez faire. # Dgn kata lain, beliau menyakini berlakunya doktrin hukum alam dlm persoalan ekonomi. MENEKANKAN PENTINGNYA MERITOKRASI • Sistem ini digunakan oleh institusi utk memilih org yg memikul tanggugjawab berdasarkan kemampuan dan bakatnya. Meritokrasi mendorong masyarakat agar selalu memperbaiki dirinya sendiri dan mewujudkan pengkhususan dan kecekapan dalam ekonomi.
 16. 16. PEMBAHAGIAN KERJA  Beliau jg percaya bahawa pemahagian kerja adalah titik permulaan dari teori pertumbuhan ekonomi.  Dgn adanya pembahagian kerja , maka akn berlaku penigkatan produktiviti tenaga kerja, yg akhirnya meningkatkan ketrampilan pekerja, penjimatan waktu dlm pengeluaran barang , dan menjimatkan tenaga kerja.  Tetapi ia bergantung kepada luasnya pasaran.
 17. 17. PROSES PENGUMPULAN MODAL  jg menekankan bahawa proses pengumpulan modal harus dilakukan lebih dahulu drpd pembahagian kerja.  Pengumpulan modal merupakan syarat utama terjadinya proses pembagunan ekonomi, dgn demikian permasalahan pembagunan ekonomi secara luas adalah kemampuan manusia utk lebih banyak menabung dan menanam modal.
 18. 18. KESIMPULAN Pandangan dan pemikiran Adam Smith telah mempercepatkan pertumbuhan Revolusi Perindustrian di England.  Melalui karya The Wealth of Nation, Adam Smith banyak memberi sumbangan dalam bidang ekonomi moden yang diguna pakai hingga hari ini. Doktrin yang di ketengahkan beliau sesuai bagi mengurukan ekonomi negara.
 19. 19. Sekian dan terma kasih Soalan

  Be the first to comment

  Login to see the comments

 • FasiihNabeel

  Jul. 3, 2017
 • syahmizan1

  Jul. 29, 2017
 • EmieyraSyaz

  Aug. 18, 2017
 • MohdZulhaimi

  Sep. 18, 2017
 • ishafazreen

  Jul. 14, 2019
 • Jegathiswarytpg

  Jul. 28, 2019

SEJARAH

Views

Total views

7,140

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

69

Actions

Downloads

79

Shares

0

Comments

0

Likes

6

×