Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

3те най-големи грешки при създаването на Фейсбук реклами

2,664 views

Published on

3 грешки, които вероятно допускаш и ти с платените фейсбук реклами... И как да ги избягваш, така че следващата ти кампания да донесе очакваните резултати!

  • Be the first to comment

3те най-големи грешки при създаването на Фейсбук реклами

  1. 1. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 Много фирми правят 3 основни грешки с фейсбук рекламите... и хвърлят пари на вятъра! Дали и ти си сред тях? Прочети докрай и ще разбереш... но по-важното – ще научиш как да ги избягваш!
  2. 2. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 И така – да започваме с ГРЕШКА №1 Има една голяма заблуда относно фейсбук рекламите. Виждали ли сте фейсбук реклами с големи, червени контури, стрелки и странни, понякога дори неприятни снимки? Тези реклами могат да направят дупка в портфейла Ви както от пушка 12-ти калибър в диня. Ще призная, че... и аз съм опитвала подобна тактика. Ако има извинение, то е че, често за да разбереш какво функционира, първо трябва да видиш какво НЕ функционира. Именно така се убедих от първа ръка, че тези реклами макар и понякога да събират кликове... в крайна сметка трупат разход за тези кликове, но НЕ носят резултати в посока качествени фенове, клиенти, симпатия и продажби. Какво НЕ трябва да правите... Някои търговци смятат, че гръмкото звучене привлича вниманието. Всъщност червени стрелки и помпозни реклами често излъчват отчаяние за потребителя. Дейвид Огилви, често определян като баща на рекламата, казва: „Не... се отнасяйте с Вашите читатели, все едно са събрани на стадион. Когато хората четат вашия текст, те са сами. Направете така все едно пишете лично писмо за всеки един от тях.“ Рекламите, които просят внимание, изглеждат евтини. Вече е доказано, че този тип тактики само увеличават подозрението при интелигентни потребители.
  3. 3. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 Те си мислят „Това изглежда измамно“ или „Тези трябва да са отчаяни“. Това би привлякло преди всичко наивни, не особено платежоспособни, търсещи нещо евтино и на аванта хора. Тези любители на добрите сделки хора ще бъдат привлечени от подобни безвкусни тактики като молец от мръсна дреха. Така че ако искате да плащате за маса лъжливи кликове, които никога няма да доведат до реална продажба, то тогава просто създайте грозна, гръмка реклама с червени рамки и стрелки. На какво ще Ви научи опитът от многобройни фейсбук кампании... След като изучавах опита на първенците в тази област и сама опитвах различни номера и магически фокуси, установих и от собствен опит, че старите изпитани и истински тактики работят най-добре. Реклами по изпитаните правила на легенди като Джон Кейпълс, Клод Хопкинс и Дейвид Огилви. Ето какво се получава, когато магията започне: По-платежоспособните клиенти обичат рекламите от висок клас. ФАКТ. Нещо повече – научих, че те отговарят адекватно на тях. Както е казал Лео Бърнет (създателят на 10-тата най-голяма рекламна агенция в света): „Тайната на всички ефективни реклами е не създаването на нови и ловки думи и снимки, а използването на познати такива, но по нов начин.“ По какво се отличава ефективната реклама?  Тя все още привлича, изпъква, но без необходимостта от отчаяни тактики.  Изображението се разпознава веднага от публиката. Те усещат веднага, че искат точно това.  Заглавието използва това, което НЛП практикуващите наричат „Да-Настройка“ – т.е. те веднага отговарят несъзнателно с „ДА” на поставения въпрос или изказване. Важно е винаги да се помни, че целта на Вашата реклама НЕ са многобройните кликове. Целта са кликовете на хора, които са потенциални клиенти. Целта е реализирането на продажби. РЕЛЕВАНТНОСТТА на рекламата, а не плоските трикове, е най-добрият начин да увеличите приходите си от вложените във фейсбук реклама средства.
  4. 4. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 ГРЕШКА №2 Грешка №2 е другата крайност – толкова не осъзнаваме как влияе рекламата сред милион други картинки и цветове, че оставяме първото, което ни дойде наум. И това най-често е... ИМЕТО НА БИЗНЕСА НИ! Но за Бога – какво говори това на влезлия във фейсбук потребител?! Нека си признаем – мнозинството от нас не са Coca Cola или Toyota. Името на бизнеса ни не казва автоматично за какво става въпрос на читателя, не му дава причина да се обърне. И колкото и да ни се иска да е обратното – името на бизнеса ни не предизвиква такъв трепет в неговото сърце, както в нашето, това на собственика! Ако следите моите постове и имейли, ще знаете, че заглавието има 2рата най-важна функция при един платен фейсбук банер, след снимката! Разберете – този банер е безкрайно малък, той е встрани от погледа и то именно там, където потребителят знае, че се намират рекламите. Не му е лесно да го накара да се обърне и кликне!!! Пример с реклама с името на бизнеса в заглавието
  5. 5. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 Така че помогнете му – дайте по-добра причина на потенциалния фен да се заинтересува от това, което имате да кажете. Дайте му:  полза, която мечтае  нещо, което ще олесни живота му  нещо, което ще го разсмее  нещо, което ще улучи чувствителна струна  нещо, на което веднага да отговори с „ДА”! Съжалявам, че трябва да ви разтърся от тази сладка заблуда... но само името на вашата фирма много рядко ще е това нещо! Вие искате да говорите ЗА НЕГО – ПОТРЕБИТЕЛЯ, не за себе си! Така ще привлечете интереса му – като ви почувства релевантни за НЕГОВАТА СИТУАЦИЯ И ЖЕЛАНИЯ. Не като му казвате „Виж ме кой съм аз!”, а като му казвате: „Знам как да ти помогна!” Нека погледнем реалността в очите – всеки е увлечен от себе си, не от другия. И докато не го разберете в дълбочина, ще правите посредствени реклами в най-добрия случай!
  6. 6. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 ГРЕШКА №3 Когато създавате Вашата фейсбук реклама – опитвате ли се да обхванете възможно най-много таргетирани хора? Или вместо това създавате отделни реклами, които са насочени към отделни възрастови групи, пол, тип интереси и пр.? Ако таргетирате всички групи, които са от интерес за вас наведнъж, Вие си гарантирате липсата на слаба възвращаемост на инвестираното или дори почти никаква. Защо? Едната причина е, че така нямате възможност да видите какво и при кого функционира, т.е. какви послания са рентабилни при какви групи. Ако изберете подход, чрез който създавате различни кампании и реклами за всяка отделна група според възраст, пол, местоживеене, интереси и пр. – то тогава след 2 седмици Вие ще знаете какво работи и какво не! И съответно кои методи да изоставите, и кои да продължите да оптимизирате.
  7. 7. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 Другата причина е може би дори още по-важна: Опитвайки се да привлечете всички с едно и също послание, в крайна сметка не привличате никого на 100%! Ако например продавате козметични продукти и целевата ви група са жени между 20 и 60 години - вярвате ли, че аргументите за продажбата за 20 год. и 55 год. жена ще са едни и същи? Оптимизираните послания за всяка специфична група ще увеличат многократно релевантността на рекламата, ще засилят у потребителя чувството, че говорите именно на него, ЧЕ ГО РАЗБИРАТЕ! Тогава ще се случат 2 неща:  Той по-лесно ще ви хареса и ще ви се довери  Така ще покачите CTR (% кликове) за всяка отделна реклама, което пък ще намали разхода за клик! Не е ли по-добре да имате 10 варианта реклами, но кликът да струва 3 цента, вместо 1 вариант, където кликът е на цена 6 цента? Ако желаете с платените си реклами да привличате релевантни фейсбук потребители – т.е. такива, които имат потенциала и даденостите да ви станат клиенти – то тази тактика е НЕИЗБЕЖНА! На края нека обобщим – как да избягвате трите най-чести грешки при фейсбук рекламите:  Избягвайте отчаяните тактики като червени рамки, стрелки и шокиращи изображения.  Използвайте изображения, които Вашата аудитория ще разпознае незабавно.  Използвайте „Да-Настройка“ в заглавието на рекламата.  Нека описанието да бъде ясно и точно – какво продавате и за кого е предназначено.  Избягвайте натоварването на рекламата с насоченост към всички възрастови групи, пол и интереси в една кампания.  Направете различни кампании за всяка възрастова група, пол и интереси, за да увеличите броя на релевантни фенове и намалите разходите за клик.  Настройте проследяване на директните резултати върху вашата уеб станица чрез фейсбук проследяващи кодове.  Настройте публикуването на седмичен доклад, анализирайте какво е проработило и пред кого на края на всяка седмица и оптимизирайте рекламите си на база на тези резултати. Ако осъществите тези промени ще констатирате голяма разлика в качеството на клиентския си поток и рентабилността на Вашите фейсбук кампании. Желая ви успешно експериментиране и успешни резултати! Ако имате подобен позитивен или негативен опит, ще се радвам да го споделите с мен на фен страницата на Face Profits или в нашия блог.

×