Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
The Future Of
Human-Computer
Interaction
Mental Model Shift
For Technology:
What is the role of the human?
What is the role of the machine?
THE BIG
QUESTION:
THE FAR
PAST(in a galaxy not too far away)
Punch cards in commercial computers --
1960
1. Before or After?
First use of punch cards
in a commercial
computer: 1952 in the
IBM 701
Before
First commercial computer screens --
1975
2. Before or After?
First commercial
computer screens –
1969 Datapoint 3300
Before
In The Far Past:
Question: What’s the goal of the
human/computer interaction?
Answer: Just to get the data processed.
Machine Role: Do the task more
efficiently than the human.
Human Role: Use the machine.
In The Far Past:
THE (KINDA)
FAR PAST
First Graphical User Interface (GUI) --
1977
3. Before or After?
First commercial GUI
– 1981 Xerox Star
After
The goal was to bring a
physical world into a digital
space.
THE BIG POINT:
In The Kinda Far Past:
Question: What’s the goal of the
human/computer interaction?
Answer: Mimic the physical world and
m...
THE NEAR
PAST
First commercial internet website -- 1989
4. Before or After?
First commercial internet website – GNN,
1993 (Global Network Navigator)
After
Notice the VR!
THE
PRESENT
In The Present:
Question: What’s the goal of the
human/computer interaction?
Answer: Let people communicate and
compute fr...
Machine Role: Facilitate
communication.
Human Role: Communicate (the
machine/device is irrelevant).
In The Present:
THE
FUTURE(here’s what’s coming next)
The new goal is to bring a
virtual world into a physical
space.
THE BIG POINT:
First mass market VR system --- 2008
5. Before or After?
First mass market VR
system – 1994 Sega VR
Before
When We Don’t “Let Go” Of
The Computer We Make
Confused UX Decisions
Because Of Old Mental Models
We Expect Human Interactions
Macro Micro
But How Do You Get A
Machine To Think And Interact
Like A Human?
Neural Network/Deep Learning
Robots
Question: What kind of
relationships do we want to
have with machines?
This Is Blabdroid!
We WILL Have Relationships With
Robots
We WILL Have Relationships
With: BROBOTS
In The Future:
Question: What’s the goal of the
human/computer interaction?
Answer: Facilitate relationships with
machines...
Role of Machine: Friend?
Assistant? Sentient Being?
Role of Human: ??????
In The Future:
Let’s get practical:
People crave connection. Products with
human connections and relationships will
be the winners.
Don’t just design the macro. Pay
attention to micro interaction relationship
moments.
Let’s get practical:
Start thinking – how will you design
without a screen?
Let’s get practical:
What’s your (next or first) robot, VR, AR,
or IoT product?
Let’s get practical:
What future are you going to create?
Your Challenge:
“The true sign of intelligence is not
knowledge, but imagination.”
-- Albert
Einstein
THANK YOU!
The Team W, Inc.
847-909-5946
www.theteamw.com
Instagram: @theteamw
info@theteamw.com
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
The Future of Human Technology Interaction
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

The Future of Human Technology Interaction

1,067 views

Published on

Slides from a talk by Guthrie Weinschenk at the Internet User Experience conference 2017

Published in: Design
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

The Future of Human Technology Interaction

  1. 1. The Future Of Human-Computer Interaction
  2. 2. Mental Model Shift
  3. 3. For Technology: What is the role of the human? What is the role of the machine? THE BIG QUESTION:
  4. 4. THE FAR PAST(in a galaxy not too far away)
  5. 5. Punch cards in commercial computers -- 1960 1. Before or After?
  6. 6. First use of punch cards in a commercial computer: 1952 in the IBM 701 Before
  7. 7. First commercial computer screens -- 1975 2. Before or After?
  8. 8. First commercial computer screens – 1969 Datapoint 3300 Before
  9. 9. In The Far Past: Question: What’s the goal of the human/computer interaction? Answer: Just to get the data processed.
  10. 10. Machine Role: Do the task more efficiently than the human. Human Role: Use the machine. In The Far Past:
  11. 11. THE (KINDA) FAR PAST
  12. 12. First Graphical User Interface (GUI) -- 1977 3. Before or After?
  13. 13. First commercial GUI – 1981 Xerox Star After
  14. 14. The goal was to bring a physical world into a digital space. THE BIG POINT:
  15. 15. In The Kinda Far Past: Question: What’s the goal of the human/computer interaction? Answer: Mimic the physical world and make it user friendly.
  16. 16. THE NEAR PAST
  17. 17. First commercial internet website -- 1989 4. Before or After?
  18. 18. First commercial internet website – GNN, 1993 (Global Network Navigator) After
  19. 19. Notice the VR!
  20. 20. THE PRESENT
  21. 21. In The Present: Question: What’s the goal of the human/computer interaction? Answer: Let people communicate and compute from anywhere; anytime.
  22. 22. Machine Role: Facilitate communication. Human Role: Communicate (the machine/device is irrelevant). In The Present:
  23. 23. THE FUTURE(here’s what’s coming next)
  24. 24. The new goal is to bring a virtual world into a physical space. THE BIG POINT:
  25. 25. First mass market VR system --- 2008 5. Before or After?
  26. 26. First mass market VR system – 1994 Sega VR Before
  27. 27. When We Don’t “Let Go” Of The Computer We Make Confused UX Decisions Because Of Old Mental Models
  28. 28. We Expect Human Interactions
  29. 29. Macro Micro
  30. 30. But How Do You Get A Machine To Think And Interact Like A Human?
  31. 31. Neural Network/Deep Learning
  32. 32. Robots
  33. 33. Question: What kind of relationships do we want to have with machines?
  34. 34. This Is Blabdroid!
  35. 35. We WILL Have Relationships With Robots
  36. 36. We WILL Have Relationships With: BROBOTS
  37. 37. In The Future: Question: What’s the goal of the human/computer interaction? Answer: Facilitate relationships with machines? Interact with them like humans?
  38. 38. Role of Machine: Friend? Assistant? Sentient Being? Role of Human: ?????? In The Future:
  39. 39. Let’s get practical: People crave connection. Products with human connections and relationships will be the winners.
  40. 40. Don’t just design the macro. Pay attention to micro interaction relationship moments. Let’s get practical:
  41. 41. Start thinking – how will you design without a screen? Let’s get practical:
  42. 42. What’s your (next or first) robot, VR, AR, or IoT product? Let’s get practical:
  43. 43. What future are you going to create? Your Challenge:
  44. 44. “The true sign of intelligence is not knowledge, but imagination.” -- Albert Einstein
  45. 45. THANK YOU! The Team W, Inc. 847-909-5946 www.theteamw.com Instagram: @theteamw info@theteamw.com

×