Future of change india quiz by derek o

12,868 views

Published on

  • Be the first to comment

Future of change india quiz by derek o

  1. 1. Future of Change India quiz by Derek O’Brien Q1. The 4th battalion of the Sikh Light Infantry was the last army unit to be stationed in which UNESCO World Heritage site in Delhi? Answer: Red Fort Q2. In the 1970s, which was the first Indian film whose dialogue soundtracks were released in the market? Answer: Sholay Q3. Which great Indian ruler first enacted a law for the protection of wildlife and environment? Answer: Ashoka Q4. In 1983, what became the first product to be sold in a sachet in India? Answer: Shampoo Q5. In India, who is the first person to be enumerated in the census? Answer: President of India Q1. In 2009, the makers of which Oscar winning film donated ?500,000 towards child development in Mumbai? Answer: Slumdog Millionaire Q2. Who was the first non-American TIME Person of the Year? Answer: Kalpana Chawla
  2. 2. Q4. In India, the Kimberley Process Certification Scheme certifies which valuable mineral? Answer: Diamond Q5. In 2010, which Indian cricketer was chosen as a United Nations Environment Programme Goodwill Ambassador? Answer: Sachin Tendulkar Q1. According to the Guinness World Records, which company is the world’s largest manufacturer of bicycles? Answer: Hero Cycles Q2. Which famous Indian building was built using 700 million bricks and three million cubic feet of stone? Answer: Rashtrapati Bhavan Q3. India’s first sea bridge, in Mumbai, is named after which former Prime Minister? Answer: Rajiv Gandhi Q4. What is the common name of the Hindu festival ‘Dhulheti’ or ‘Phagwa’? Answer: Holi Q5. Which item of India’s national pride was based upon a design by Pingali Venkayya? Answer:The Indian Flag Q1. In 2009, who became the youngest recipient to be honoured with an honorary doctorate from the Aligarh Muslim University? Answer:AR Rahman
  3. 3. Q2. More than 86% of India’s rhinos live in which national park? Answer: Kaziranga Q3. A traffic circle in Bengaluru is named after which Indian Test cricketer? Answer:Anil Kumble Q4. Which train in India boasted of the first STD/ISD service installation? Answer: Rajdhani Express Q5. Who is the first Bollywood star to feature at Madame Tussauds? Answer:Amitabh Bachchan Q1. When the Indian government launched the ‘e-passports scheme’, who received the first copy? Answer: Pratibha Patil Q2. Which was the earliest authoritative text on public finance, administration and fiscal laws in India? Answer: Kautilya’s Arthasastra Q3. On which national holiday are the Padma Awards given? Answer: Republic Day or 26th January Q4. In 1970, the National Dairy Development Board initiated which operation to increase the availability of milk? Answer: Operation Flood or White Revolution Q5.Which famous Indian brand was named after Nirupama Patel? Answer:Nirma
  4. 4. Q1. Which is the only Indian monument to appear on the list of the New Seven Wonders of the World? Answer:Taj Mahal Q2. Which is the first Indian product to obtain the Geographical Identification tag? Answer: Tea Q3. What kind of an animal is ‘Shera’- the mascot of 2010 Commonwealth Games? Answer: Tiger Q4. Which novel by Vikram Seth has 1,349 pages and 591,552 words and is one of the longest novels ever published? Answer: A Suitable Boy Q5. Which is the first IT company from India to be listed on NASDAQ? Answer: Infosys Q1. Which actor founded the production company Red Chillies Entertainment? Answer: Shah Rukh Khan Q2. Which is the world’s most expensive spice by weight? Answer: Saffron Q3. To increase its brilliance, which diamond was cut from 186 1/16 carats to 105.602 carats? Answer: Kohinoor Q4. Who has composed the theme song of the 2010 Commonwealth Games? Answer: A R Rahman
  5. 5. Q5. Which famous Indian brand is named after Ramaniklal Ambani’s son? Answer: Vimal Q1. Along with Gary Hamel, who is the originator of the concept of core competencies? Answer: C. K. Prahalad Q2. In 1993, who was awarded the Booker of Bookers Prize? Answer: Salman Rushdie Q3. After the Taj Mahal, which was the most visited monument in India in 2009? Answer: Qutub Minar Q4. In 1947, the Radcliffe Line became the border between India and which country? Answer: Pakistan Q5. In 2008, which river was declared India’s National River? Answer: The Ganges Q1. Hailey National Park was renamed after which hunter turned conservationist? Answer: Jim Corbett Q2. The birth name of which historical figure was Farid Khan? Answer: Sher Shah Suri Q3. Chausa, Totapuri, Jahangir and Rumani are different varieties of which fruit? Answer: Mango Q4. Which Sarod maestro composed raga Priyadarshini in memory of Indira Gandhi? Answer: Amjad Ali Khan
  6. 6. Q5. The names of 70,000 Indian soldiers are inscribed on the walls of which monument? Answer: India Gate Q1. Which sitarist was awarded India’s highest civilian honor, the Bharat Ratna, in 1999? Answer: Ravi Shankar Q2. Who established the Missionaries of Charity in 1950 in Calcutta? Answer: Mother Teresa Q3. Balram Halwai is the hero of which MAN Booker Prize winning book? Answer: The White Tiger Q4. A PhD Scholarship at St John’s College-Cambridge,is named after which Indian PM? Answer: Dr. Manmohan Singh Q5. Which Mughal emperor founded a religious doctrine called Din-i-Ilahi? Answer: Akbar Q1. Who held the office of prime minister for the shortest period of time in India? Answer: Atal Behari Vajpayee Q2. Who is the youngest to score a century in Test for India? Answer: SR Tendulkar Q4. Which is the most common subspecies of tiger? Answer: Royal Bengal tiger
  7. 7. Q5. ‘The Polyester Prince’ by Hamish McDonald is an unauthorised biography of whom? Answer: Dhirubhai Ambani Q1. The world’s highest battlefield is located in which glacier? Answer: Siachen Glacier Q2. India is part of the Commonwealth.Who is the Head of the Commonwealth? Answer: Queen Elizabeth II Q3. Who was the last Indian born person to win a Nobel Prize? Answer: Venkatraman Ramakrishnan Q4. Which lady holds the record for being in space for 185 days? Answer: Sunita Williams Q5. Which two-word phrase did writer Suketu Mehta coin to describe Mumbai? Answer: Maximum City Q1. The Palk Strait seperates India and which country? Answer: Sri Lanka Q2. What is the present name of the Formula One team Spyker? Answer: Force India Q3. Jackson Heights is the ‘little India’ of which US city? Answer: New York Q4. In terms of actual GDP size and contribution to all India GDP,which city is Number One? Answer: Mumbai
  8. 8. Q5. If you were visiting the Taj Mahal, in which Indian state would you be? Answer: Uttar Pradesh Q1. Who appoints the Chief Election Commissioners and Election Commissioners in India? Answer: The President Q2. In 1591, which monument was built by Mohammed Quli Qutab Shah to commemorate the end of the plague in the city? Answer: Charminar Q3. Dal-Baati-Churma is a famous dish of which Indian state? Answer: Rajasthan Q4. Salman Khan starrer film ‘Hello’ is based on whose novel? Answer: Chetan Bhagat Q5. Among Indians, who scored most number of double centuries in Test cricket? Answer: V Sehwag Q1. After Brazil and India,which country has the most Orkut users? Answer: USA Q2. Who holds the record for serving as the world’s longest lady PM? Answer: Indira Gandhi Q3. Hillcroft,an ethnic enclave in Houston,Texas,has been renamed after which Indian? Answer: Mahatma Gandhi
  9. 9. Q4. 4 Who was the first non-European to win the Nobel Prize for Literature? Answer: Rabindranath Tagore Q5. The headquarters of SAARC are located in which neighbouring country of India? Answer: Nepal Q1. Who is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha? Answer: The Vice-President Q2. Who holds the record for the most number of Best Actor nominations at the Filmfare Awards? Answer: Amitabh Bachchan Q3. Which fictional town is located on the banks of the river Sarayu? Answer: Malgudi Q4. In which Indian state could one experience a 36-course meal called Wazwan? Answer: Jammu & Kashmir Q5. In Test cricket, which Indian has bowled the maximum number of balls? Answer: A Kumble Q1. Which free web-based email service was founded by Sabeer Bhatia and Jack Smith? Answer: Hotmail Q2. K2,the second highest peak in the world,is situated in which mountain range? Answer: Karakoram
  10. 10. Q3. According to The Economist ,which management institute in India “is the toughest in the world to get into”? Answer: IIM Ahmedabad Q4. Who is the vice chairman of the World Steel Association? Answer: L N Mittal Q5. Who is the first non-Russian to win the Chess Oscar six times in a row? Answer: Vishy Anand Q1. The real name of which Bollywood actor is Rajiv Hari Om Bhatia? Answer: Akshay Kumar Q2. Against which country has Sachin Tendulkar scored the most Test centuries? Answer: Australia Q3. Who served as the Principal Scientific Advisor to the Government of India from November 1999 to November 2001? Answer: APJ Abdul Kalam Q4. In which national park in India are the maximum numbers of Asiatic Lions found ? Answer: Gir National Park Q5. The real name of which Indian ruler was Budh Singh? Answer: Ranjit Singh Q1. Which British-Trinidadian novelist was awarded the Nobel Prize in Literature in 2001? Answer: VS Naipaul
  11. 11. Q2. Screenwriter Simon Beaufoy visited India three times while writing the screenplay of which film? Answer: Slumdog Millionaire Q3. The flavour of which famous rice is caused by the aroma compound 2-acetyl-1- pyrroline? Answer: Basmati Q4. Tata Consultancy Services is associated with which Formula One team? Answer: Ferrari Q5. The name of which mountain peak means ‘Five Treasuries of the Great Snow’ in Tibetian? Answer: Kanchenjunga Q1. Which Bollywood actress won the Miss World title in 2000? Answer: Priyanka Chopra Q2. Which Indian has hit the most number of sixes in Test matches? Answer: V Sehwag Q3. In 1971, which economist joined the Government of India as Economic Advisor in the Commerce Ministry? Answer: Manmohan Singh Q4. India celebrates National Science Day every year to commemorate the discovery of what? Answer: Raman Effect
  12. 12. Q5. MARCOS is an elite special operations unit of which branch of the Armed Forces of India? Answer: Indian Navy Q1. The ghoomar dance comes from which Indian state? Answer: Ghoomar from Rajasthan Q2. Harpal Singh of Delhi was the first proud Indian owner of which car ? Answer: Harpal Singh first Maruti800 owner Q3. Who gave R D Burman the nickname Pancham? Answer: Ashok Kumar Q1. Who was the first person from Andhra Pradesh to become the Prime Minister of India? Answer: PV Narasimha Rao Q2. Which famous football club is run by the Alemao family of Goa? Answer: Churchill Brothers Q3. Which state in north-eastern India harbours the maximum number of orchid species in the country? Answer: Arunachal Pradesh Q4. Baba Budan, a Muslim saint, brought what to India for the first time from Yemen? Answer: Coffee Q5. From where did the founders of Asian Paints derive the name of their company? Answer: Telephone Directory
  13. 13. Q1. Which Indian Prime Minister coined the term ‘non-alignment’? Answer: Jawaharlal Nehru Q2. In 1981, who was appointed the Music Director for Life at the Israel Philharmonic Orchestra? Answer: Zubin Mehta Q3. In which Indian state is the town Vasco-da-Gama located? Answer: Goa Q1. Which was the first football club to represent India in the Asian Club Cup? Answer: East Bengal Q2. Even though he was in office for 171 days, which Indian Prime Minister never faced Parliament? Answer: Charan Singh Q3. Which was the first Indian film whose soundtrack was made available for downloading on iTunes? Answer: Delhi-6 Q4. Set up in 1927 on the advice of Mahatma Gandhi, which is India’s largest and oldest apex business organization? Answer: FICCI Q5. ‘The Fall of a Sparrow’ is the autobiography of which famous Indian ornithologist? Answer: Salim Ali
  14. 14. Q1. In 1979, the Nobel banquet in Oslo was cancelled on whose request? Answer: Mother Teresa Q2. India’s busiest airport is situated in which city? Answer: Delhi Q3. The technology centre of General Electric Company in Bangalore is named after which foreigner? Answer: Jack Welch Q1. The first name of which Indian footballer means ‘little brother’ in Tibetan? Answer: Baichung Bhutia Q2. Who was the only finance minister to become the President of India? Answer: R Venkataraman Q3. Which type of churidar is named after a beautiful Mughal era courtesan? Answer: Anarkali Q4. Nawab Wajid Ali Shah added which vegetable to the Awadhi biryani? Answer: Potatoes Q5. Which famous salutation was coined by Champakaraman Pillai during the independence movement? Answer: Jai Hind Q1. Which management guru did The Economist call Euroguru? Answer: Sumantra Ghoshal
  15. 15. Q2. Whose debut album was titled Come Away with Me ? Answer: Norah Jones Q3. In 2003,India launched the world’s largest immunization campaign against which disease? Answer: Polio Q4. Who is the founder and chairman of the Caparo Group? Answer: Lord Swaraj Paul Q5. Which company started bhashaindia.com to promote Indic language computing on the net? Answer: Microsoft Q1. Which film director is the Chairman & Managing Director of ‘Mukta Arts Limited’? Answer: Subhash Ghai Q2. Which Indian bowler has conceded the most runs in Test cricket? Answer: Anil Kumble Q3. Who has been the only woman Finance Minister of India? Answer: Indira Gandhi Q4. Which five-storey building has 953 pink sandstone windows known as ‘jharokhas’? Answer: Hawa Mahal Q5.On which Indian luxury train can you find two restaurant cars named Maharaja and Maharani? Answer: Palace on Wheels
  16. 16. Q1. Which Indian has the most roads named after him? Answer: Mahatma Gandhi Q2. Darjeeling tea is plucked from which Indian state? Answer: Bengal Q3. Who was the last Indian born lady to win the Booker Prize? Answer: Kiran Desai Q4. In 2007,India allowed the import of Harley Davidson bikes from the US in exchange for the export of which fruit? Answer: Mango Q5. Who was the first non-Indian head of state to win India’s highest civilian award,the Bharat Ratna? Answer: Mandela Q1. Who is the first Indian player to play in Major League Soccer club Kansas City Wizards? Answer: Sunil Chhetri Q2.Which Indian economist coined the phrase ‘Hindu rate of growth’? Answer: Raj Krishna Q3. In which state of India is the Indian Wild Ass Sanctuary situated? Answer: Gujarat Q1. What was the name of the first planned city of the Mughals? Answer: Fatehpur Sikri
  17. 17. Q2. In which state were the first Aadhar cards issued? Answer: Maharashtra Q3. What are Robusta, Rasthali, Poovan, Singapuri and Chinia types of? Answer: Bananas Q1. Who won the first Filmfare Award for Best Actor? Answer: Dilip Kumar Q2. Made by red and buff standstone, which is the highest tower in India? Answer: Qutb Minar Q3. In Test matches, which Indian has scored most runs in a career without a hundred? Answer: Chetan Chauhan Q1. Who was the first Asian to head an Oxbridge college? Answer: Amartya Sen Q2. By what name was Tata Steel Europe formerly known? Answer: Corus Q3. With which sport is the Calcutta Cup, played between England and Scotland, associated? Answer: Rugby Q1. Which Indian Finance Minister presented two budgets on his birthday? Answer: Morarji Desai Q2. In 326 BC, which Indian ruler presented Alexander 30 lbs of Indian iron? Answer: Porus/Poru
  18. 18. Q3. Who was the final baton bearer in the Queen’s Baton Relay for the 2010 Commonwealth Games Opening Ceremony? Answer: Sushil Kumar Q1. In which comic strip, known for its satirical office humour, are you most likely to meet a character named Asok? Answer: Dilbert Q2. Who is the first-ever India-born winner on the PGA Tour? Answer: Arjun Atwal Q3. For which film did Richard Attenborough win the 1982 Academy Award? Answer: Gandhi Q1. Who was the first Indian to win the All England Badminton Championship? Answer: Prakash Padukone Q2.Vidyadhar Bhattacharya was the chief architect and city planner of which city in Rajasthan? Answer: Jaipur Q3. Savitri Khanolkar designed the medal for which Indian gallantry award? Answer: Param Vir Chakra Q1. Which building is the first ISO-certified habitat in India? Answer: Rashtrapati Bhawan/Presidential House in India Q2. In 1985, who became the founding President of the American Association of Ayurvedic Medicine?
  19. 19. Answer: Deepak Chopra Q3. What is the name of the film production company founded by Mira Nair? Answer: Mira Nair Q1. Who is the first Parsi member of the House of Lords? Answer: Karan Faridoon Bilimoria Q2. Which is the first alcoholic beverage from India to get the GI status? Answer: Goan Feni Q3. The Tennis Federation of Cambodia has officially designated which Indian tennis player as their Tennis Ambassador? Answer: Leander Paes Q1. Who was the first Indian to refer to Mohandas Karamchand Gandhi as ‘Mahatma’? Answer: Rabindranath Tagore Q2. In 2004, the famous European Case Awards instituted an award for Excellence in Case Writing named after which Indian? Answer: Sumantra Ghoshal Q3. Until 1896, India was the only source of which precious stone? Answer: Diamond Q1. In the Indian Navy, the best all-round Cadet is awarded with a pair of what? Answer: Binoculars
  20. 20. Q2.Which Bollywood superstar’s surname is Nagrath? Answer: Hrithik Roshan Q3. In ODIs, which Indian has officiated as a match referee in most number of matches? Answer: Javagal Srinath Q1. What were discovered by John Smith of the British Army in 1819 while hunting? Answer: Ajanta Caves Q2. If India is number two, which country produces the most currency notes? Answer: China Q3. Which artist directed a short film called ‘Through the Eyes of a Painter’ in 1966? Answer: MF Husain Q1. In 1947, from which monument did Jawharlal Nehru announce India’s independence? Answer: Red Fort Q2. Which board game was originally called ‘Mokshapat’? Answer: Snakes & Ladders Q3. Which famous Indian coined the term ‘mega issue’? Answer: Dhirubhai Ambani Q1. Which Indian Prime Minister has faced the most number of no-trust motions? Answer: Indira Gandhi Q2. The proceedings of the Supreme Court of India are conducted in which language? Answer: English
  21. 21. Q3. Who was presented the Daniel Guggenheim Medal in 1989, which was first conferred on Orville Wright? Answer: JRD Tata Q1. A book which didn’t get banned! Which national park was the inspiration behind Rudyard Kipling’s ‘The Jungle Book’? Answer: Pench Q2. On World Stats Day a Q on statistics! In 1951, Godrej supplied 1.7 million of what to the Indian Government? Answer: Ballot Boxes Q3. Who was the first Indian woman to graduate from Harvard Business School? Answer: Naina Lal Kidwai Q1. Which non-resident Indian is the Chancellor of the University of Westminster? Answer: Swaraj Paul Q2. The Mughal Emperor Babur valued what as ‘two-and-a-half days food of the entire world’? Answer: Kohinoor Q3. The last British troops in India ceremoniously exited the country by passing through which landmark? Answer: Gateway of India Q1. Which Indian PM made an appearence in the film Chala Murari Hero Banne? Answer: AB Vajpayee
  22. 22. Q2. Which Indian classical dance form originated in a village in Krishna district of Andhra Pradesh? Answer: Kuchipudi Q3. The Indian cricket team plays against which team for the Pataudi Trophy? Answer: England Q1.Which monument, originally made in wood, represented the saint Imam Hussain’s tomb? Answer: Charminar Q2. Most people in Haining, China call which Indian Nobel laureate ‘Zhu Zhen Dan’? Answer: Tagore Q3. Which Indian finance minister changed the budget timings for the first time in 1999-2000? Answer: Yashwant Sinha Q1. ‘Rihla’ is an account of whose travels in India? Answer: Ibn Battuta Q2. Mr WizeR is the mascot of which brand of cars? Answer: WagonR Q3. According to the ‘Limca Book of Records’, who is the longest serving president of an Indian political party? Answer: Lalu Prasad Yadav
  23. 23. Q1. On whose life was the 2006 Hindi film Gafla loosely based? Answer: Harshad Mehta Q2. Who was infamously convicted in a case filed in 1995 by the solicitor firm, Poornanand and Company? Answer: Telgi Q3. The restructuring exercise of which company was dubbed ‘Operation Phoenix’? Answer: Tech Mahindra/Satyam (after scam) Q1. Which famous singer endorsed the cough syrup, Glycodin? Answer: Lata Mangeshkar Q2. Whose voice was used for the Hindi dub of March of the Penguins? Answer: Amitabh Bachchan Q3. To offset for CO2 loss, the band Coldplay bought mango trees for villagers in which state? Answer: Karnataka Q1. Which novel by Amitav Ghosh is set prior to the Opium Wars? Answer: Sea of Poppies Q2. Which gateway in Lucknow was modelled after the Sublime Porte in Istanbul? Answer: Rumi Darwaza/Turkish Gateway Q3. Which famous ‘lady in advertising’ was drawn by Eustace Fernandes? Answer: Amul Girl
  24. 24. Q1. Kollywood is the film industry of which state? Answer: Tamil Nadu Q2. Cartoonist R. K. Laxman specialises in painting which bird? Answer: Crows Q3. By what name do we popularly know the town of Sohra in Meghalaya? Answer: Cherrapunjee Q1. In 1965,which company pioneered son-et-lumiere shows at Red Fort? Answer: Philips Q2. Which Nobel laureate wrote the book In Light Of India? Answer: Octavio Paz Q3. Which is India’s first cricket ground to be lit up with floodlights? Answer: Eden Gardens Q1. Under the Bachat Lamp Yojana, what is priced between Rs. 10 to 15? Answer: CFLs Q2. Which company was incorporated as Radio Lamp Works in 1938? Answer: Bajaj Electricals Q3. Which was the first city in India to be electrified in 1905? Answer: Bangalore Q1. In Hindu mythology,the end of which war marks the start of Kali Yuga? Answer: Kurukshetra
  25. 25. Q2. In teen patti/flush,the highest hand is three aces,which 3 cards form the lowest hand? Answer: 2 3 5 not of same card suit Q3. Rugmark is the international label against illegal child labour in the ____ industry. Answer: Carpet Q1. Dabur once marketed the drug Plagin to combat…? Answer: Plague 2. Which is Asia’s largest antelope? Answer: Nilgai Q3. Which bearded Indian’s autobiography is ‘Pendhapur Ka Ek Ladka’? Answer: MF Hussain Q1. Who is the 55th and current Governor of Louisiana? Answer: Bobby Jindal Q2. In 1854, for whom did the British announce an annual pension of Rs 60K? Answer: Rani Laxmibai Q3. What indian sweet did K.C. Das invent? Answer: Rossomalai Q1. The fastest Shatabdi goes from New Delhi to…? Answer: Bhopal Q2. Who wrote the book ‘Train To Pakistan’? Answer: Khushwant Singh
  26. 26. Q3. Who was nicknamed ‘Payyoli Express’? Answer: PT Usha Q1. Sardar Vallabhbhai Patel Airport serves which Indian city? Answer: Ahmedabad Q2. How do we popularly know the wrestler Dalip Singh Rana? Answer: The Great Khali Q3. Far away from here, which tourist attraction was created by Nek Chand? Answer: Rock Garden Chandigarh Q1. Which is India’s oldest National Park? Answer: Corbett Q2. Fitoor is the first solo Hindi album of which singer? Answer: Mohit Chauhan Q3. Which novel by Ruskin Bond was made into a film, Junoon, by Shyam Benegal? Answer: A Flight of Pigeons Q1. In 1986,which became the first poultry company to be listed in India? Answer: Venky Q2. Dhoom.com is the website of which Indian band? Answer: Euphoria Q1. Which Indian ruler first enacted a law to protect the environment? Answer: Asoka
  27. 27. Q2. Which ad guru wrote the tagline ‘The Tyre with Muscle’ for MRF? Answer: Alyque Padamsee Q3. The Falling’ was the first choice title for which recently released Hindi film? Answer: Peepli Live Q1. What is the name of India’s highest waterfall? Answer: Jog Falls Q2. Which management guru, along with Dr Ramesh Jain, founded Praja Inc? Answer: CK Prahalad Q3. Which Beatle named his son Dhani, after two notes of the Indian music scale? Answer: George Harrison Q1. In which town is the cattle fair Harihar Kshetra Mela held every year? Answer: Sonepur Q2. Aditya Vandana is the corporate anthem of which business group? Answer: Aditya Birla Group Q3. The Bibi Ka Maqbara was built to honour which Mughal emperor’s wife? Answer: Aurangzeb Q1. Which percussionist founded Moment Records in 1992? Answer: Zakir Hussain Q2. From 1974 to 1983, which peak was the second most popular Himalayan destination after the Everest? Answer: Nanda Devi
  28. 28. Q3. Which organisation hosts the ‘Made in India’ show to display Indian products abroad? Answer: Confederation of Indian Industry or CII Q1. Which Special Response Unit uses the Sudarshan Chakra as its logo? ? Answer: NSG Q2. Who resigned as the CM of Karnataka to be sworn in as the 11th PM of India? Answer: H D Gowda Q3. Which river has the largest river basin in India?? Answer: Ganga Q1. Which Muslim scholar is the author of Kitab fi Tahqiq ma li’l-Hind? Answer: Al Beruni Q2. Who is the gentleman behind the Catamaran Venture Fund? Answer: NR Narayana Murthy Q3. Who is the music director of the Hrithik-Aishwarya starrer, Guzaarish? Answer: Sanjay L Bhansali Q1. Who did Akbar commission to write his biography, Akbarnama? Answer: Abul Fazl Q2. Which Chairman of the 13th Finance Commission is the present non-executive Chairman of NSE? Answer: Vijay Kelkar
  29. 29. Q3. Which is Indian satellite TV’s longest-running show? Answer: khana khazana Q1. By what popular name do Indians call the swamp deer? Answer: Barasingha Q2. Who was the first Chairman of the Rajya Sabha to serve for two terms? Answer: S Radhakrishnan Q3. In 1967, which entrepreneur joined the travel business as a GSA for the Lebanese International Airlines? Answer: Naresh Goyal Q1. Who is the first Bollywood actress to have a wax statue at London’s Madame Tussauds? Answer: Aishwarya Rai Q2. The Indira Gandhi Wildlife Sanctuary is the largest sanctuary in which state? Answer: Tamil Nadu Q3. Which US architect designed the IIM campus at Ahmedabad? Answer: Louis Kahn Q1. During 1937-38, the British government decided to repatriate the prisoners from which prison that had 698 cells? Answer: Cellular Jail
  30. 30. Q2. In 2000, who was awarded the ‘Best Sportswoman of the Century’ by the Indian Olympic Association? Answer: PT Usha Q3. Who appoints the Controller and Auditor-General of India? Answer: President Q1. Only two cities have hosted the Asian Games twice. Delhi and ? Answer: Bangkok Q2. Who is Chairman of the International Chamber of Commerce? Answer: Rajat Gupta Q3.Ustad Ahmad & Ustad Hamid were the architects of which famous Delhi landmark? Answer: Red Fort Q1. Which Hindu festival tomorrow is also known as Surya Shashti? Answer: Chhat Puja Q2. Located in Bijapur,what is the name of the mausoleum of Muhammad Adil Shah? Answer: Gol Gumbaz Q3. Narottam Tom Puna was the first cricketer of Indian origin to play Tests for which country? Answer: New Zealand Q1. Who is the only Speaker of the Lok Sabha to become the President of India? Answer: Neelam S Reddy
  31. 31. Q2. Which company owned the Dartmouth, Eleanor and Beaver, ships associated with the Boston Tea Party? Answer: East India Company Q3. Lachchu Maharaj was an exponent of which dance form? Answer: Kathak Q1. Which ad agency created the Zoozoo characters for Vodafone? Answer: Ogilvy Q2. The Reddy family of Apollo Hospitals and Maxis Communications are shareholders of which company? Answer: Aircel 3. The AV Birla Group are running a unique promotion for schools in 100 cities. The contest is called Kaho What’s Your ____. Answer: Idea Q1. Eggs on toast, fish and rice, appams and …? Answer: Stew Q2. The Late Wilson Jones from India was a world champ in which sport? Answer: Billiards Q3. Where was the first Indian Institute of Technology set up? Answer: Kharagpur Q1. Which US President has made the longest official trip to India? Answer: Clinton
  32. 32. Q2. Daulatpur Nasirabad village in Haryana was renamed after which President’s visit? Answer: Carter Q3. Who is the first US President to visit India in his first term in office? Answer: Nixon Q1. In Jules Verne’s ‘Mysterious Island’, which Indian ruler’s nephew is Captain Nemo? Answer: Tipu Sultan Q2. Which food manufacturer claims to have invented the rava idli? Answer: Mavalli Tiffin Room/MTR Q3. Which museum houses the largest one-man collection of antiques in the world? Answer: Salar Jung Museum Q1. Whose monolithic statue is in the middle of Hussain Sagar Lake? Answer: The Buddha Q2. Which Indian state attracted the most domestic tourists last year? Answer: Andhra Pradesh Q3. Which building would you see on the reverse side of a Rs 50 note? Answer: Parliament Building Q1. Who defeated Rana Sanga at the Battle of Khanwa in 1527? Answer: Babur Q2. Which is the 1st state to reserve 50% of all posts in local bodies for women? Answer: Bihar
  33. 33. Q3. Under Article 76 of the Constitution, who appoints the Attorney General of India? Answer: President Q1. Which airline in India has aircraft named Turmeric, Pepper and Cinnamon? Answer: SpiceJet Q2. Which tiger reserve is 25 km from Khajuraho? Answer: Panna Tiger Reserve Q3. Who drew the mascot Gattu for Asian Paints? Answer: RK Laxman Q1. Which Special Response Unit uses the Sudarshan Chakra as its logo? Answer: NSG Q2. Who resigned as the CM of Karnataka to be sworn in as the 11th PM of India? Answer: H D Gowda Q3. Which river has the largest river basin in India? Answer: Ganga Q1. Which Muslim scholar is the author of Kitab fi Tahqiq ma li’l-Hind? Answer: Al Beruni Q2. Who is the gentleman behind the Catamaran Venture Fund? Answer: NR Narayana Murthy Q3. Who is the music director of the Hrithik-Aishwarya starrer, Guzaarish? Answer: Sanjay L Bhansali
  34. 34. Q1. Who did Akbar commission to write his biography, Akbarnama? Answer: Abul Fazl Q2. Which Chairman of the 13th Finance Commission is the present non-executive Chairman of NSE? Answer: Vijay Kelkar Q3. Which is Indian satellite TV’s longest-running show? Answer: khana khazana Q1. By what popular name do Indians call the swamp deer? Answer: Barasingha Q2. Who was the first Chairman of the Rajya Sabha to serve for two terms? Answer: S Radhakrishnan Q3. In 1967, which entrepreneur joined the travel business as a GSA for the Lebanese International Airlines? Answer: Naresh Goyal Q1. Who is the first Bollywood actress to have a wax statue at London’s Madame Tussauds? Answer: Aishwarya Rai Q2. The Indira Gandhi Wildlife Sanctuary is the largest sanctuary in which state? Answer: Tamil Nadu Q3. Which US architect designed the IIM campus at Ahmedabad? Answer: Louis Kahn
  35. 35. Q1. During 1937-38, the British government decided to repatriate the prisoners from which prison that had 698 cells? Answer: Cellular Jail Q2. In 2000, who was awarded the ‘Best Sportswoman of the Century’ by the Indian Olympic Association? Answer: PT Usha Q3. Who appoints the Comptroller and Auditor-General of India? Answer: President Q1. Only two cities have hosted the Asian Games twice. Delhi and ? Answer: Bangkok Q2. Who is Chairman of the International Chamber of Commerce? Answer: Rajat Gupta Q3.Ustad Ahmad & Ustad Hamid were the architects of which famous Delhi landmark? Answer: Red Fort Q1. Where in India did Facebook open its first office? Answer: Hyderabad Q2. In 1864, which place was declared the summer capital of British India? Answer: Shimla Q3. After over 20K Indian requests, which national symbol was added to FarmVille? Answer: Indian tricolour
  36. 36. Q1. Who designed the uniforms of Goa’s traffic police? Answer: Wendell Rodricks Q2. In which Indian state is the tribal fair, Chitra-Vichitra Mela held? Answer: Gujarat Q1. In the Harry Potter books, who is the twin sister of Gryffindor student Parvati Patil? Answer: Padma Patil Q2. With a share of 40.6%, which country topped the list of export markets for Dubai? Answer: India Q3. Which carp is the most farmed fish in India? Answer: Rohu Q1. Ashok Leyland is the flagship company of which group? Answer: Hinduja Group Q2. Which fictional character married an Indian princess named Aouda? Answer: Phileas Fogg Q3. Along with Karan Johar, who is the chairman of the FICCI Entertainment Committee? Answer: Yash Chopra Q1. With which country does India share its longest international boundary? Answer: Bangladesh
  37. 37. Q1. ‘Solstice’ is the annual flagship alumni reunion event of which business school? Answer: ISB Q2. Which Indian emperor wrote the three Sanskrit plays, ‘Nagananda’, ‘Ratnavali’ and ‘Priyadarsika’? Answer: Harsha Q3. Which supersonic cruise missile is named after the rivers Brahmaputra and Moskva? Answer: Brahmos Q1. According to legend, the emigration of 36 families inspired the name of which Indian state? Answer: Chhatisgarh Q2. Who was the founding editor of ‘Stardust’ and ‘Celebrity’? Answer: Shobhaa De Q3. Who served as the Principal Scientific Advisor to the Government of India from 1999 to 2001? Answer: APJ Abdul Kalamt Q1. Namaskaar is the in-flight magazine of which airline? Answer: Air India Q2. In 1493, which explorer wrote a report on his discoveries of the ‘Islands of India’? Answer: Christopher Columbus
  38. 38. Q3. In the PSUs, what can be offered by the Gujarat or DHI pattern? Answer: VRS Q1. Hieun Tsang was involved with which Indian university for 12 years? Answer: Nalanda Q2. The charitable organisation CRY stands for? Answer: Child Rights and You Q1. For the exact calculation of what did astronomers debate over Ghamapur & Mirzapur? Answer: IST Q2. In the 1840s, the first trial plantation of what was made by Dr. A Campbell? Answer: Darjeeling Tea Q3. There are 3 national holidays in India: 26 January, 15 August and… ? Answer: 2 October Q1. At which venue was India disallowed in the World Cup? Answer: Brazil Q2. Which is the first Indian government organisation to join Twitter? Answer: India Post Q3. Which state is famous for its Sambalpuri saris? Answer: Orissa Q1. Which district of Haryana was gifted by the Pandavas to Dronacharya? Answer: Gurgaon
  39. 39. Q2. Which event caused the largest mass migration in human history? Answer: Partition of India Q3. Who along with Shah Rukh Khan became the first Indian movie star to ring the opening bell in NYSE? Answer: Kajol Q1. The Periplus,a manuscript on navigation, called which river ‘Nammadus’? Answer: Narmada Q2. To coincide with the festival of Baisakhi, which king was crowned on 12 April 1801? Answer: Ranjit Singh Q3. Who was the 1st aeronautical engineer to get the Bharat Ratna? Answer: APJ Kalam Q1. The name of which Indian state, formed in 2000, means ‘land with forest cover’? Answer: Jharkhand Q2. Which Afsharid dynasty ruler looted the Peacock Throne in 1739? Answer: Nader Shah Q3. Which Raj Kapoor film shares its name with an IPC section? Answer: Shree 420 Q1. Who did George Harrison call the ‘Godfather of World Music’? Answer: Ravi Shankar Q2. Who, among the Beatles,bought a sitar to record the song ‘Norwegian Wood’? Answer: George Harrison
  40. 40. Q3. Which national park was named after the first Governor-General of India? Answer: Rajaji National Park Q1. Who was the first India-born writer to receive the Nobel Prize in Literature? Answer: Rudyard Kipling Q2. Who is projected as the hero of the Pandavani style of folk singing? Answer: Bhima Q3. Apart from MP, Uttarakhand and UP, in which other state is the Kumbh Mela held? Answer: Maharashtra Q1. Malabar and Tellicherry are varieties of which spice? Answer: Pepper Q2. The scientific name of which tree is Azadirachta indica meaning ‘the Free Tree of India’? Answer: Neem Q3. What ‘piece’ of Indian history was bought by an Indian at an auction in England in 2003? Answer: Tipu Sultan sword Q1. Ranjana Sonawane is the first Indian to receive what? Answer: Unique Identification Number Q2. Which canal in Andhra Pradesh shares its name with a royal residence? Answer: Buckingham
  41. 41. Q3. Which TS Eliot poem closes with the line ‘Shantih Shantih Shantih’? Answer: The Waste Land Q1. Which is Calcutta’s most-read English newspaper? Answer: The Telegraph Q2. Which company runs the ‘Jaago Re’ ad campaign that abhors corruption? Answer: TATA Q3. Which organisation is India’s largest employer? Answer: Indian Railways Q1. On March 1969,which famous train was introduced in India? Answer: Rajdhani Q2. Which Indian won 2 golds in Tennis in the 2010 Asiad? Answer: Somdev Q3. From 1911, Chota Dariba or Dariba Kalan became famous by which new name? Answer: Paranthewali Gali Q1. Who is the author of a travelogue named ‘India: A Million Mutinies Now’? Answer: VS Naipaul Q2. Located 8 km north-west of Puducherry what was designed by architect Roger Anger? Answer: Auroville Q3. What road did Rudyard Kipling describe as the ‘backbone of all Hind’? Answer: GT Road
  42. 42. Q1. Which Chinese Buddhist monk visited India in AD 399? Answer: Fa Hien Q2. The name of which soft drink brand comes from the Hindi words ‘Nimbu Jaisa’? Answer: Limca Q3. According to Mark Twain, which city is ‘older than history, older than tradition, older even than legend’? Answer: Benares/Varanasi Q1. In 1987, which Indian received the prestigious French Legion of Honor award? Answer: Satyajit Ray Q2. Which city is home to the International Pepper Exchange? Answer: Kochi Q3. Forest officer Gisborne offered which fictional character a job as a Forest Ranger? Answer: Mowgli Q1. The melting water of which glacier is the main source of water for the Nubra river? Answer: Siachen Q2. With which creature is the wildlife conservationist Romulus Whitaker synonymous? Answer: Snakes Q3. In 1986, who wrote a thesis ‘Asset prices in a heterogeneous consumer economy’ at Columbia University? Answer: Vikram Pandits Fastest Finger First India Quiz
  43. 43. Q1.Which Bollywood actor’s real name is Rajiv Hari Om Bhatia? Akshay Kumar Q2.which management institute, acc to the economist “is the toughest in the world to get into”? IIM Ahmedabad Q3.Recent Ad in indian newspapers. Simple. Safe. Secure. fast.www. For what? Google Chrome Q4.Gandhari had 101 children. One of them, a daughter was Duhshala. Who were the other hundred? The Kauravas Q5.The name of which place translates to “That which cannot be conquered by war”? Ayodhya Q6.——- —— and Gagan Narang won India’s first gold in CWG in2010 the Pairs 10 m Air Rifle Mens event today morning in the CWG. Abhinav Bindra Q7.What does this map show details of ? Pin Code distribution in India Q8.In which city in India will you find the Veer Savarkar Airport? Port Blair Q9.The Ayodhya verdict is a 3 way split between the Muslims (Sunni Waqf board), Hindus (Ram Lalla) and and who? Nirmohi Akhara Q10.In Hindi it is called Saunf what is it called in English? Fennel Seeds Q11.Who is the composer of the song “yaaron, India bulaa liya” ? A R Rahman. This is the theme song of CWG 2010 Q12.Rajana Sonawane of Tembhli village in Maharashtra was the first Indian to get what? UID Card
  44. 44. Q13.Chichen Itza, Christ the redeemer, Colosseum, Great Wall of China, Machu Pichu, Petra and ?. Complete the list Taj Mahal, the new seven wonders of the world Q14.The movie 3 idiots is based on which Chetan Bhagat’s novel ? Five point someone Q15.Which film is India’s official entry at the Oscars in 2010? Peepli Live Q16.What is the name of Vijay Mallya’s formula one team? Force India Q17.Legend has it that this city is the ancestral village of Guru Dronacharya. In Sanskrit, Guru means teacher and Gram means village. and hence this village was known as Guru- gram. Over time, it has acquired its present name. Which city? Gurgaon Q18.This game was invented by British Soldiers in Pune in the 19th century and was called Poona originally. What is this game’s current name? Badminton Q19.Which country walked first in the parade in the CWG opening ceremony on Oct 3rd and why? Australia. The previous host walks out first. Q20.Which music band’s website is Dhoom.com? Euphoria Q21.Which song, according to a BBC Radio report filed in 1993, “had all of India hot under the collar”? Choli Ke Peeche Kya Hai Q22.it was set up as India’s first national park in 1936. Project Tiger was inaugurated here on 1973. Which park? Jim Corbett National park. Q23.This Indian state has just four districts named North, East, West and South. Which state? Sikkim Q24.Which is the national aquatic animal of India? River Dolphin

×