Una visita per sabadell

881 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Una visita per sabadell

 1. 1. Sabadell és una ciutat catalana, cocapital de la comarca delVallès Occidental. És la cinquena de Catalunya, amb 207.338habitants el 2010. Lexistència de nuclis de població en el termede Sabadell es remunta com a mínim a fa 3.500 anys, com hodemostren troballes arqueològiques a les zones de Can Roqueta iCan Gambús. Municipi de Vallès Occidental• Autonomia Catalunya• Província Barcelona• Àmbit funcional Metropolità• Comarca Vallès Occidental• Gentilici Sabadellenc, sabadellenca• Superfície 37,89 km²• Població(2011) 207.721 hab.• Densitat 5.482,21 hab/km²
 2. 2. Antiga fàbrica Vapor Amat Detall de Vapor Codina
 3. 3. És un escut amb una corona mural de la ciutat. La ceba al·ludeix alnom de la ciutat i a lorigen humil de la seva població i les quatrebarres catalanes recorden que la ciutat va fer part de la Corona.La bandera de Sabadell és la formada per dues franges horitzontals:blanca la de dalt i verda la de sota, la qual està travessada per unatercera franja de color groc.
 4. 4. Durant ledat mitjana, el nucli es va desenvolupar al marge dret del riu Ripoll.Els primers edificis van ser construïts al costat de la capella de Sant Salvador(actualment lesglésia de Sant Fèlix), documentada des de lany 1076.També shi bastiren molins fariners.Les primeres referències al mercat de Sabadell daten del 1111. Aquestmercat era un centre de reunió per a pagesos de tot el Vallès i va ser el corcomercial durant més de vuit segles.Al voltant daquest mercat, i de lesglésia, el nucli urbà es va desenvoluparamb laparició dels primers carrerons.
 5. 5. El segle XIX fou un període dexpansió per la indústria tèxtil de la ciutat. Laprimera màquina de vapor fou instal·lada el 1838, i Sabadell es va convertiren el principal centre llaner dEspanya. El terme municipal es va extendre ila població es va multiplicar per onze al llarg del segle, gràcies en part a laimmigració dAlacant, Múrcia i València. Per abastir aquesta poblaciócreixent, es crearen societats per protegir el subministrament daigua,sinaugurà la línia de tren a Barcelona, sinstal·là lenllumenat públic alscarrers cèntrics i sinstal·laren les primeres clavegueres.Sabadell obtingué el títol de ciutat el 1877. Durant el segle XIX també vannéixer dues importants entitats financeres: la Caixa dEstalvis de Sabadell i elBanc Sabadell. Caixa d’estalvis de Sabadell
 6. 6. Durant el segle XX, la població es va multiplicar per deu.La indústria va continuar basant-se en els tèxtils i la metal·lúrgia i cap a lasegona meitat del segle començà a diversificar-se en el sector terciari.Lelevada immigració de les dècades del 1950, 1960 i principis del 1970 vaprovocar laparició de nombrosos barris nous. Part de l’Eix Macià i del llac del Parc Catalunya. Al fons la Torre Millenium.
 7. 7. Sabadell és una ciutat on molts grups dindividus simplicaren en la causademocràtica en la transició.Pel que fa al paisatge urbanístic, a la primera meitat del segle es vanconstruir emblemàtics edificis modernistes com ara lHotel Suís (1902) o laTorre de lAigua (1918).A finals de segle, en canvi, lobjectiu va ser posar ordre el creixementdescontrolat dels anys del franquisme, dotant tots els barris de lesinfraestructures necessàries. La incessant construcció de nous blocs depisos de moltes plantes contrasta amb la inauguració despais verds comel Parc Catalunya o el Parc Taulí (1992), la incorporació del nou barri deCan Llong i la creació dun parc fluvial a lentorn del riu Ripoll. Imatge de les les 45 hectàrees del parc Catalunya
 8. 8.  Sabadell se situa al centre de la comarca del Vallès Occidental, aproximadament a vint quilòmetres de Barcelona. Limita amb els municipis de Castellar del Vallès, Sentmenat, Polinyà, Santa Perpètua de Mogoda, Barberà del Vallès, Badia del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Sant Quirze del Vallès i Terrassa. La ciutat ocupa 37,79 km² i té una densitat de població de 5.337,57 hab/km². El riu Ripoll passa per lest de la ciutat al llarg de 7 quilòmetres, separant el nucli principal de Sabadell dalguns barris com ara Torre-romeu o Poblenou.
 9. 9. Torre de lAigua:Construïda el 1918, shiemmagatzemava laigua del Ripollper distribuir-la a la població.Va funcionar des del 1922 fins al1967.Forma part dels 100 elements delPatrimoni Industrial de Catalunyaper la seva singular construcció deformigó armat.Obra de Lluís Homs i de JosepRenom i Costa, arquitectes.És un dels símbols de la ciutat.
 10. 10. Casa DuranCasa pairal construïda entre 1578 i 1606 per Feliu Duran, procuradorreial i jurat del Consell de la Vila. Home de destacat protagonisme ala vila. La casa combina els elements senyorials amb lescaracterístiques duna casa de pagès, i tot i ser reformada el s. XVIII,conserva lestructura original. És un bé patrimonial protegit des del1958 i és declarada Bé Cultural dInterès Nacional.
 11. 11. Ajuntament de SabadellLedifici fou construït entre els anys 1871 i 1872 i primeramentallotjava lescola dels Escolapis. Lany 1880 va passar a mans delAjuntament, que el va reformar i posteriorment shi va instal·lar.Els fanals de lentrada són rèpliques dels que hi havia a principisdel segle XX.
 12. 12. Teatre PrincipalTeatre del 1866 recentment reformat, un dels més antics deCatalunya. Durant anys va funcionar com a sala de cinema.
 13. 13. Bosc de Can DeuEl bosc de Can Deu forma part de la ciutat de Sabadell, està situat al parcperiurbà dels barris de Sant Julià i Can Deu. Dins del bosc hi trobem laMasia de Can Deu de més de cinc-cents anys dhistòria, lany 1964 laCaixa dEstalvis de Sabadell la va adquirir per conservar el ric patrimonidel món rural de la ciutat i oferir el Bosc de Can Deu com un espai delleure i de conservació del medi natural. També hi podem trobar les ermites de Sant Júlia dAltura i la de SantVicenç de Verders. La Masia de Can Deu i l’ermita de Sant Vicenç de Verders
 14. 14. Castell de Can FeuSituada al terme de Jonqueres hi ha el mas dels Feu. Aquestafamília el va adquirir al segle XV i a les darreries del segle XVIII vaobtenir el títol de noblesa, sent el primer en ser-ho Pau de Feu. Ialeshores sobre aquesta masia shi erigí lactual castell. ActualmentCan Feu dóna nom al 5è districte de la ciutat.
 15. 15. Museu dHistòria de SabadellEl seu primer fons eren col·leccions darqueologia, de paleontologiai dart. No ve ser fins el 1970 que es va constituir com a MuseudHistòria. Actualment té mostres de la història de la ciutat des de laprehistòria fins a lactualitat.
 16. 16. Museu dArt de SabadellSituat a lantiga residència de Pere Turull. La seva col·lecció mostra levolucióde la ciutat des de finals del segle XIX fins als anys 30.
 17. 17. Observatori Astronòmic de SabadellLAgrupació Astronòmica de Sabadell té la seva seu al parc deCatalunya des del 1993. Ledifici compta amb una saladexposicions, un auditori, biblioteca, i un observatori en forma detorre cilíndrica on hi ha la cúpula amb el telescopi
 18. 18. La Casa Batllo, la Pedrera i la SagradaFamília d’Antoni Gaudí
 19. 19. El Palau de la Musica i la Catedralde Barcelona
 20. 20. Moltíssimes gràcies a tots: professors, alumnes, pares…perla vostra acollida, simpatia i generositat.Menció especial als alumnes participants per la seva atenció iresponsabilitat. Excel?lent experiència plena de bonsrecords!!!Agraïment especial per haver fet possible aquest intercanvi a: * L’APLEC (Associació per l’Ensenyament delCatalà) * El Servei dels Afers Catalans de l’Ajuntament dePerpinyà. * C.D.D.P dels Pirineus Orientals * Consell Regional dels Pirineus Orientals * El Foyer Socio-Educatif del Liceu Aragó

×