Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Zanimljivosti Azije

277 views

Published on

Tamara i Irina

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Zanimljivosti Azije

  1. 1. Azija Irina Knežević Tamara Bulatović VIII2
  2. 2. AZIJA • Najveći (44 miliona km2) i najnaseljeniji (4,3 milijarde st.)kontinent. • Zauzima 30% Zemljine površine i skoro se u potpunosti nalazi na sjevernoj polulopti,jer se neka Indonezijska ostrva nalaze ispod ekvatora • Sastoji se od 49 zemalja • Izlazi na 4 okeana: 1)Indijski okean na jugu 2)Sjevern ledeni okean na sjeveru 3)Tihi okean na istoku 4)Atlanski okean na zapadu(preko Sredozemnog mora) • U prosjeku,najviši je kontinent na svijetu(nadmorska visina 950m)
  3. 3. ZANIMLJIVOSTI AZIJE
  4. 4. HIMALAJI Najviši planinski vijenac na svijetu su Himalaji.Više od 14 vrhova premašuje visinu od 8 000 metara.Među njima je i Mont Everest,poznat kao ,,vrh svijeta“ zato što je najviši vrh na našoj planeti (8 848m). BAJKALSKO JEZERO Bajkalsko jezero je najdublje jezero na planeti Zemlji.Njegova ukupna dubina iznosi 1 642m i predstavlja najveću kripto-depresiju na svijetu. PUSTINJA GOBI Pustinja Gobi se prostire u Mongoliji i Kini.Van polova predstavlja najhladniju pustinju.Nije puno prekrivena pjeskom vec vecinom kamenjem. VULKAN TAMU Nedavno otkriven podvodni vulkan Tamu.Prozvan je najvećim vulkanom na Zemlji.Nalazi se u Tihom okeanu,istočno od Japana.
  5. 5. KINESKI ZID Kao što i samo ime kaže ovaj zid nalazi se u Kini.Taj bedem,ogroman zid dužine 6000km,podignut je,pre više od 2000 godina.Služio je za ograničavanje tadašnjeg carstva ali i za odbranu. DANKSIA Nalazi se u Kini.Različite boje stijena formirane su slojevima različitih vrsta stijena koje se ovdje nagomilavaju milionima godina. ZABRANJENI GRAD Nalazi se u Pekingu i predstavlja mjesto gdje su nekadašnji carevi živjeli.Dobio ime jer ima jarak puno vode koji niko nije mogao da prođe bez careve dozvole. TADŽ MAHAL U Agri,na sjeveru Indije nalazi se mauzolej od mermera ukrašen poludragim kamenjem izgrađen u prvoj polovini 17.vijeka.Njegovu igradnju naručio je tadašnji car Indije Šah Džahan za svoju ženu.
  6. 6. PALATA POTALA Nalazi se u Lasi,glavnom gradu kineske pokraine Tibet.Četiri vijeka je predstavljala rezidenciju budističkih vjerskih vođa.Ističu se dva dvora,jedan crven a drugi bijeli.Danas je to muzej. BANGKOK Bangkok je glavni grad Tailanda. Taj grad je veoma karakteristican jer se u njemu nalaze preko 400 hramova. PING PONG Ping pong tj. stoni tenis je nacionalni sport u Kini. I od kako je postao olimpijska disciplina ,Kinezi cesto osvajaju medalje NAJDUŽI MOST NA SVIJETU Najduži most na svijetu nalazi se u Kini.On je dio nove željezničke pruge koja povezuje Peking i Šangaj. Ta pruga drži mnoge rekorde:22 tunela i 244 mosta...medju kojima je i najduži most na svijetu.On je dug preko 160 kilometara i pruza se preko jednog jezera u dužini od 10 metara
  7. 7. CEREMONIJA ČAJA Ceremonija čaja se prvenstveno održava u Japanu.Majstor služenja čaja i njegovi gosti moraju da se pridržavaju mnogobrojnih pravila .To je za njih trenutak sklada i poštovanja. JURTA U jurtama se pretežno živi u centralnoj Aziji. Ta okrugla porodična kuća organizovana je oko ognjišta i prilagođena je za nomade koji se sele zajedno sa svojim životinjama. Tri-četiri Mongola podignu jurtu za samo trideset minuta! NAJVIŠA ŽELJEZNIČKA PRUGA NA SVIJETU Najviša željeznička pruga nalazi se u Kini. Na izlazu iz grada Golmuda stoji natpis : „ Gvozdeni zmaj pleše na krovu svijeta “. Gvozdeni zmaj je voz, a njegove šine su postavljene na zamrznutom tlu! Krov svijeta su svi kilometri koje on prevaljuje na visini od preko 4000m! SARI Najviše se nosi u Indiji. To je tradicionalna odjeća koju žene i danas nose. Sari je vrlo duga traka od tkanine nabrana oko struka bez ijednog dugmeta i šava, pričvršćena samo pomoću čiode!

×