Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Outcome Based Education with soul

275 views

Published on

Overview of OBE

Published in: Education
  • Login to see the comments

  • Be the first to like this

Outcome Based Education with soul

  1. 1. Outcome Based Education With Soul Dr. Suhailan Safei (suhailan@unisza.edu.my) Deputy Director (Education Technology & Academic Innovation) Center for Management of Academic Excellence & Internationalization (COMAE-I) Universiti Sultan Zainal Abidin Gong Badak Campus Terengganu, Malaysia Senior Lecturer Faculty of Informatics and Computing (FIK) Universiti Sultan Zainal Abidin Besut Campus Terengganu, Malaysia 7 August 2019
  2. 2. Refleksi Sudah ada ijazah, tapi belum bekerja dan menganggur, salah siapakah ini?
  3. 3. •Kerja terhad, pelajar ramai (20IPTA+300IPTS) dan graduan keluar setiap tahun. Boleh ke pelajar kita bekerja? •Mampu ke kita tawar semua ilmu spesifik yang industri perlukan? •Dalam kelas, apa yang kita buat kepada pelajar yang lemah dan tidak mahu belajar?
  4. 4. •Kerja terhad, pelajar ramai (20IPTA+300IPTS) dan graduan keluar setiap tahun. Boleh ke pelajar kita bekerja? –Sebab tu pelajar kena skor CGPA 3.0. –Jangan fikir nak kerja dengan government je. Kerja la dengan swasta atau buka syarikat sendiri. •Mampu ke kita tawar semua ilmu spesifik yang industri perlukan? –Mana sempat nak ajar semua. Kita ajar basic je. Yang penting pelajar boleh belajar sendiri bila dah ada basic. •Dalam kelas, apa yang kita buat kepada pelajar yang lemah dan tidak mahu belajar? –Diorang dah dewasa, kalau tak nak belajar, terpulang la. Yang penting kita dah ajar apa yang patut diorang belajar.
  5. 5. •Kerja terhad, pelajar ramai (20IPTA+300IPTS) dan graduan keluar setiap tahun. Boleh ke pelajar kita bekerja? –CGPA 3.0 penting sbb ia menunjukkan pelajar menguasai ilmu. –Pelajar patutnya boleh kerja dengan swasta sbb pelajar telah dilatih dengan kemahiran komunikasi, kerja berpasukan, professional, beretika dan kemahiran teknikal. –Pelajar juga boleh syarikat sendiri sbb mmg diorang sudah ada kemahiran keusahawanan. •Mampu ke kita tawar semua ilmu spesifik yang industri perlukan? –Kita ajar basic je tapi dengan kemahiran pembelajaran sepanjang hayat dan pemikiran kritis, pelajar mampu memenuhi sebarang keperluan baru. •Dalam kelas, apa yang kita buat kepada pelajar yang lemah dan tidak mahu belajar? –Diorang dah dewasa, ada komitment sendiri dan malas nak belajar. Jadi kita kena paksa diorang belajar melalui aktiviti SCL dalam kelas.
  6. 6. •Kerja terhad, pelajar ramai (20IPTA+300IPTS) dan keluar setiap tahun. Boleh ke pelajar kita bekerja? –CGPA 3.0 penting sbb ia menunjukkan pelajar menguasai ilmu. –Pelajar patutnya boleh kerja dengan swasta sbb pelajar telah dilatih dengan kemahiran komunikasi, kerja berpasukan, professional, beretika dan kemahiran teknikal. –Pelajar juga boleh syarikat sendiri sbb mmg diorang sudah ada kemahiran keusahawanan. – •Mampu ke kita tawar semua ilmu spesifik yang industri perlukan? –Kita ajar basic je tapi dengan kemahiran pembelajaran sepanjang hayat dan pemikiran kritis, pelajar mampu memenuhi sebarang keperluan baru. – •Dalam kelas, apa yang kita buat kepada pelajar yang lemah dan tidak mahu belajar? –Diorang dah dewasa, ada komitment sendiri dan malas nak belajar. Jadi kita kena paksa diorang belajar melalui aktiviti SCL dalam kelas.
  7. 7. •Kerja terhad, pelajar ramai (20IPTA+300IPTS) dan keluar setiap tahun. Boleh ke pelajar kita bekerja? –CGPA 3.0 penting sbb ia menunjukkan pelajar menguasai ilmu. –Pelajar patutnya boleh kerja dengan swasta sbb pelajar telah dilatih dengan kemahiran komunikasi, kerja berpasukan, professional, beretika dan kemahiran teknikal. –Pelajar juga boleh syarikat sendiri sbb mmg diorang sudah ada kemahiran keusahawanan. – •Mampu ke kita tawar semua ilmu spesifik yang industri perlukan? –Kita ajar basic je tapi dengan kemahiran pembelajaran sepanjang hayat dan pemikiran kritis, pelajar mampu memenuhi sebarang keperluan baru. – •Dalam kelas, apa yang kita buat kepada pelajar yang lemah dan tidak mahu belajar? –Diorang dah dewasa, ada komitment sendiri dan malas nak belajar. Jadi kita kena paksa diorang belajar melalui aktiviti SCL dalam kelas. OUTCOME
  8. 8. Education Transformation CONTENT BASED EDUCATION (CBE) OUTCOME BASED EDUCATION (OBE) Teaching Outcome Learning Outcome
  9. 9. Outcome Based Education End of semester • Course Learning Outcome (CLO) End of Programme • Programme Learning Outcome (PLO) 3-5 years later • Programme Education Outcome (PEO) We have promised, the student should be able to KNOW and DO at the :
  10. 10. Outcome Based Education (OBE) https://aqel.unisza.edu.my/index.php?option=com_jdownloads&view=summary&id=212:pembangunan-program-akademik-ua-edisi- kedua&catid=3&Itemid=384
  11. 11. Continuous Quality Improvement (CQI) PLAN (Curriculum) DO (Delivery) CHECK (Assessment) Action (Review) - PEO - PLO - CLO (DCI) - PEO-PLO-CLO - SCL - Heutagogy / Peeragogy / Cybergogy - Alternative assessment Review report: - CLO (CQI) - PLO - PEO
  12. 12. PLAN (Curriculum) - PEO - PLO - PLO vs Courses
  13. 13. Programme Education Outcome (PEO) [Should be measured 3-5 years after graduation] PEO1 Computer practitioners who synthesize and apply the knowledge and understanding to provide technical solutions for the software development industries locally and globally. PEO2 Computer technocrats who ethically and professionally provide computer solutions to fulfil social responsibilities of the diverse Malaysian community. PEO3 Computer practitioners who lead and collaborate in teams through effective communication in solving problems scientifically. PEO4 Computer practitioners who continually enhance personal and professional know-how, and venturing new business opportunities.
  14. 14. Programme Learning Outcome (PLO) [Should be measured after completion on each student’s cohort] UPON COMPLETION OF THIS PROGRAMME, STUDENT WILL BE ABLE TO: PLO1: Acquire and apply knowledge of essential facts, concepts, principles, and theories of Computer Science [MQF1:CS1] PLO2: Apply computing skills in analyzing, modeling, designing, developing, programming and evaluating efficient computing solutions in Computer Science [MQF2:CS3] PLO3: Fulfill obligations and social responsibilities using appropriate social skills [MQF3:G5] PLO4: Practice the value, attitude and professionalism in line with the related code of conduct [MQF4:G5] PLO5: Communicate effectively with peers, clients, superiors and society at large; with appropriate leadership and team work skills [MQF5:G2,G3] PLO6: Utilize scientific skills to analyze algorithms as well as designing optimal solution to Computer Science [MQF6:G4,CS2] PLO7: Manage information and engage in lifelong learning for academic and career development [MQF7:G1] PLO8: Possess managerial and entrepreneurship skills in business and real world perspectives [MQF8:G6]
  15. 15. PLO vs Courses
  16. 16. CLO At the end of this course, students should be able to: CLO Description MQ F Taxon omy Delivery Assessme nt Weight age CLO1 Discuss the concepts of computing and programming algorithm and development 1 C2 Lecture Test 50% CLO2 Construct the algorithms for testing and implementation using the chosen programming language 2 P3 Practical Lab Test 50%
  17. 17. Course Plan (Student Learning Time) CLO 1 2 2 2 2 3 3
  18. 18. Do (Delivery) - Student Centered Learning - 21st Century Pedagogy - Heutagogy - Peeragogy - Cybergogy
  19. 19. Student Centered Learning
  20. 20. Source: 1. Amanat Menteri KPT 2018 2. https://www.educatorstechnology.com/2014/12/these-are-4-concepts-shaping-21st.html
  21. 21. Check (Assessment) - Alternative Assessment
  22. 22. Alternative Assessment
  23. 23. Action (Review & Improve) Review and Improvement for : 1. CLO (end of semester) 2. PLO (every completion of student’s cohort) 3. PEO (3-5 years after student’s graduation)
  24. 24. Course Grade Report
  25. 25. CLO Report
  26. 26. CQI Template
  27. 27. CLO Percentage of students who score 50% and above Affected PLO CLO1: Discuss the concepts of computing and programming algorithms and development (C2, MQF1, PLO1) 69% 1 CLO2: Construct the algorithms for testing and implementation using the chosen programming language. (P3, MQF2, PLO2) 100% 2 CLO3: Analyze the programming problems using flowcharts and algorithms. (C4, MQF6, PLO6) 69% 6 ..CLO Report https://aqel.unisza.edu.my/index.php?option=com_jdownloads&view=summary&id=211:template-cqi&Itemid=383
  28. 28. CQI1 – Course Quality Improvement 1. Every semester, lecturer need to make comments on CLO achievement. 2. The comments can cover on: - SLT review (too much assignment, or too few assessment) - Delivery method (enhanced learning activities) - Assessment types (not suitable, not assess on CLO, question not follow bloom) - PLO mapping (not appropriate/effective) 3. The report should be presented and endorsed at Faculty level. If applicable, DCI should be changed accordingly to be used for the next cohort.
  29. 29. Example of Course CQI Comments KOMEN 1. CLO2 mencapai sasaran kerana pelajar diuji kefahaman membangunkan kod aturcara dalam kumpulan dan sering diulang- ulang mengenai kesilapan umum dalam pengaturcaraan. 2. Namun CLO1 dan CLO3, pelajar diuji secara peribadi dan pelajar gagal membangunkan konsep pengaturcaraan secara individu menyebabkan gagal untuk membina aturcara baru. CADANGAN 1. Pengujian bagi CLO2 walaupun dibuat dalam kumpulan, namun penilaian perlu dibuat secara temuduga individu. 2. Perbanyakkan aktiviti berkumpulan/pair learning agar salah faham pengaturcaraan secara peribadi dapat diselesaikan.
  30. 30. CQI2 – Programme Quality Improvement 1. Every completion of a programme (student’s cohort), faculty needs to report the KPI achievement of the PLO for the cohort. 1. The improvement may cover on: - Changes in PLO statements. - Enhanced curriculum / syllabus - New mapping of PLO-Courses
  31. 31. KPI PLO • Each PLO need to have a KPI to be achieved for Continuous Quality Improvement. e.g.: 80% of students pass on PLO1 (Knowledge) 80% of students pass on PLO2 (Practical skills) . . 80% of students pass on PLO6 (Problem Solving) . 40% of students pass on PLO8 (Entrepreneurship)
  32. 32. Example of PLO CQI Report (Entry on Sem 1 Session 2017/2018) ULASAN: PLO1 & PLO3 tidak mencapai KPI 80% pelajar lulus dalam ilmu pengetahuan Sains Komputer (Pembangunan Perisian) dan kemahiran sosial. CADANGAN: 1. PLO1 bagi kursus Network & Security Fundamentals lebih sesuai dipetakan kepada PL04 (etika)
  33. 33. CQI3 – Education Quality Improvement 1. 3-5 years after the student graduation (working experience & achievement), faculty needs to report the KPI achievement of the PEO for the programme and do a comprehensive curriculum review. 1. The reports or comments from stakeholders (students, alumni, industry, professional body, tracer study, community, parents, KPM, MQA, program standard, external examiner, market survey) need also to be considered as the main input for the curriculum review.
  34. 34. Abu Huraira reported: The Messenger of Allah, peace and blessings be upon him, said, “Among the signs of a hypocrite are three, even if he fasts and prays and claims to be a Muslim: when he speaks he lies, when he gives a promise he breaks it, and when he is trusted he betrays.” (Sahih Bukhari 33 & Sahih Muslim 59)
  35. 35. Indeed the hypocrites will be in the lowest reach of the Hell, and you will never find any helper for them, (145) except for those who repent and reform, and hold fast to Allah and dedicate their religion [exclusively] to Allah. Those are with the faithful, and soon Allah will give the faithful a great reward. (146) Why should Allah punish you if you give thanks and be faithful? And Allah is appreciative, all- knowing. (147) (Surah An-Nisa - 145-147)

×