Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Pendidikan Berasaskan Hasil
(Outcome Based Education)
Suhailan Dato’ Safei
Fakulti Informatik dan Komputeran
suhailan@unis...
Pendidikan Tradisional

Penilaian
Pengajaran
Kurikulum
• Senarai subjek

• Kuliah
• Tutorial
• Makmal

• Pep. Akhir
• Ujia...
Pendidikan Tradisional

Dapat
Ijazah

Senang
Kerja
Refleksi

Sudah ada ijazah,
tapi belum bekerja dan menganggur,
salah siapakah ini?
Refleksi –Pengangguran, salah siapa?
Refleksi –Pengangguran, salah siapa?

Kerajaan 2 Butir
Refleksi –Pengangguran, salah siapa?

Nanti bila kerja tidak
perlu bimbang. Semua
ilmu sudah saya

AJAR.
Refleksi –Pengangguran, salah siapa?
Refleksi –Pengangguran, salah siapa?
Apa pun alasan, yang lebih
penting adalah apa yang kita
perlu buat sebagai pensyarah
...
Refleksi –Pengangguran, salah siapa?
• Kerja terhad, pelajar ramai (20IPTA+300IPTS) dan graduan
keluar setiap tahun. Boleh...
Refleksi –Pengangguran, salah siapa?
• Kerja terhad, pelajar ramai (20IPTA+300IPTS) dan graduan keluar
setiap tahun. Boleh...
Refleksi –Pengangguran, salah siapa?
• Kerja terhad, pelajar ramai (20IPTA+300IPTS) dan keluar setiap
tahun. Boleh ke pela...
Transformasi Pendidikan

MENGAJAR untuk jawab soalan
peperiksaan dan tugasan

Mengajar untuk BELAJAR dapat
pengetahuan dan...
Pendidikan Berasaskan Hasil (OBE)
Outcome
(Programme, Course)

Apakah pengetahuan /
kemahiran yang perlu
dikuasai oleh pel...
Tugas Pensyarah
Outcome
(Programme, Course)

LOKI Program
LOKI Kursus
KPI LOKI

Penambahbaikan dan
Pembetulan

Improvement...
Outcome
(Programme, Course)
LOKI Program (PLO)
Matrik LOKI dan Kursus
KPI LOKI
• Set sasaran pencapaian setiap LOKI Program
untuk penambahbaikan kualiti berterusan.
Contoh:
80% pelajar menguas...
LOKI Kursus (CLO)
Contoh bagi kursus “Pengaturcaraan Awalan”
• CLO1. meneroka dan memahami konsep
asas pengaturcaraan (PLO...
Delivery
(Student Centred Learning)
Jumlah Jam Belajar Pelajar (JJBP@SLT)
Kes contoh jumlah jam belajar bagi kursus 3 jam kredit
Bersemuka
(Depan
Pensyarah)
M...
Assessment
(Interview, Test, Practical, Project)
Laporan Pencapaian
• Pencapaian Gred
Laporan Pencapaian
• Pencapaian LOKI
Laporan Pencapaian
…sambungan
Hasil Pembelajaran Kursus (CLO)
CLO1. meneroka dan memahami konsep
asas pengaturcaraan
CLO2....
Improvement
(Continuous Quality Improvement)
Tindakan Penambahbaikan/Pembetulan
Pensyarah membuat ulasan mengenai pencapaian
LOKI kursus.
Pengurusan mengumpul pencapai...
Tindakan Penambahbaikan/Pembetulan
Ulasan
1 CLO2 mencapai sasaran kerana pelajar diuji kefahaman membangunkan kod
aturcara...
Tindakan Penambahbaikan/Pembetulan

69% 100% 69%

PURATA PENCAPAIAN LOKI PROGRAM

Laporan peratusan bilangan pelajar yang ...
Tindakan Penambahbaikan/Pembetulan
Kenapa CQI
• MQA – utk mendapatkan akreditasi/pengiktirafan
penuh program akademik
• PSPTN* – utk ranking IPTA/IPTS (SETAR...
Cabaran
Outcome Based Education (OBE): The implementation
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Outcome Based Education (OBE): The implementation

2,397 views

Published on

Outcome --> Delivery Method --> Assessment --> Quality Improvement

Published in: Education
  • Login to see the comments

Outcome Based Education (OBE): The implementation

  1. 1. Pendidikan Berasaskan Hasil (Outcome Based Education) Suhailan Dato’ Safei Fakulti Informatik dan Komputeran suhailan@unisza.edu.my Perkongsian dan perbincangan pengalaman bersama warga Fakulti Bahasa dan Komunikasi pada 1 Mac 2014 bertempat di Dewan Senat, UniSZA Gong Badak
  2. 2. Pendidikan Tradisional Penilaian Pengajaran Kurikulum • Senarai subjek • Kuliah • Tutorial • Makmal • Pep. Akhir • Ujian • Kuiz • Projek • Tugasan
  3. 3. Pendidikan Tradisional Dapat Ijazah Senang Kerja
  4. 4. Refleksi Sudah ada ijazah, tapi belum bekerja dan menganggur, salah siapakah ini?
  5. 5. Refleksi –Pengangguran, salah siapa?
  6. 6. Refleksi –Pengangguran, salah siapa? Kerajaan 2 Butir
  7. 7. Refleksi –Pengangguran, salah siapa? Nanti bila kerja tidak perlu bimbang. Semua ilmu sudah saya AJAR.
  8. 8. Refleksi –Pengangguran, salah siapa?
  9. 9. Refleksi –Pengangguran, salah siapa? Apa pun alasan, yang lebih penting adalah apa yang kita perlu buat sebagai pensyarah untuk menangani masalah ini.
  10. 10. Refleksi –Pengangguran, salah siapa? • Kerja terhad, pelajar ramai (20IPTA+300IPTS) dan graduan keluar setiap tahun. Boleh ke pelajar kita bekerja? – Sebab tu pelajar kena skor CGPA 3.0. – Jangan fikir nak kerja dengan government je. Kerja la dengan swasta atau buka syarikat sendiri. • Mampu ke kita tawar semua ilmu spesifik yang industri perlukan? – Mana sempat nak ajar semua. Kita ajar basic je. Yang penting pelajar boleh belajar sendiri bila dah ada basic. • Dalam kelas, apa yang kita buat kepada pelajar yang lemah dan tidak mahu belajar? – Diorang dah dewasa, kalau tak nak belajar, terpulang la. Yang penting kita dah ajar apa yang patut diorang belajar.
  11. 11. Refleksi –Pengangguran, salah siapa? • Kerja terhad, pelajar ramai (20IPTA+300IPTS) dan graduan keluar setiap tahun. Boleh ke pelajar kita bekerja? – CGPA 3.0 penting sbb ia menunjukkan pelajar menguasai ilmu. – Pelajar patutnya boleh kerja dengan swasta sbb pelajar telah dilatih dengan kemahiran komunikasi, kerja berpasukan, professional, beretika dan kemahiran teknikal. – Pelajar juga boleh syarikat sendiri sbb mmg diorang sudah ada kemahiran keusahawanan. • Mampu ke kita tawar semua ilmu spesifik yang industri perlukan? – Kita ajar basic je tapi dengan kemahiran pembelajaran sepanjang hayat dan pemikiran kritis, pelajar mampu memenuhi sebarang keperluan baru. • Dalam kelas, apa yang kita buat kepada pelajar yang lemah dan tidak mahu belajar? – Diorang dah dewasa, ada komitment sendiri dan malas nak belajar. Jadi kita kena paksa diorang belajar melalui aktiviti SCL dalam kelas.
  12. 12. Refleksi –Pengangguran, salah siapa? • Kerja terhad, pelajar ramai (20IPTA+300IPTS) dan keluar setiap tahun. Boleh ke pelajar kita bekerja? – CGPA 3.0 penting sbb ia menunjukkan pelajar menguasai ilmu. – Pelajar patutnya boleh kerja dengan swasta sbb pelajar telah dilatih dengan kemahiran komunikasi, kerja berpasukan, professional, beretika dan kemahiran teknikal. – Pelajar juga boleh syarikat sendiri sbb mmg diorang sudah ada kemahiran keusahawanan. • Mampu ke kita tawar semua ilmu spesifik yang industri perlukan? – Kita ajar basic je tapi dengan kemahiran pembelajaran sepanjang hayat dan pemikiran kritis, pelajar mampu memenuhi sebarang keperluan baru. • Dalam kelas, apa yang kita buat kepada pelajar yang lemah dan tidak mahu belajar? – Diorang dah dewasa, ada komitment sendiri dan malas nak belajar. Jadi kita kena paksa diorang belajar melalui aktiviti SCL dalam kelas.
  13. 13. Transformasi Pendidikan MENGAJAR untuk jawab soalan peperiksaan dan tugasan Mengajar untuk BELAJAR dapat pengetahuan dan kemahiran
  14. 14. Pendidikan Berasaskan Hasil (OBE) Outcome (Programme, Course) Apakah pengetahuan / kemahiran yang perlu dikuasai oleh pelajar? Apakah cadangan penambahbaikan (jika berjaya) atau pembetulan (jika gagal)? Improvement Delivery (Continuous Quality Improvement) (Student Centered Learning) Apakah pelajar sudah menguasai pengetahuan/kemahiran? Apakah kaedah/cara untuk pelajar menguasai pengetahuan/ kemahiran? Assessment (Interview, Test, Practical, Project)
  15. 15. Tugas Pensyarah Outcome (Programme, Course) LOKI Program LOKI Kursus KPI LOKI Penambahbaikan dan Pembetulan Improvement Delivery (Continuous Quality Improvement) (Student Centred Learning) JJBP(Bersemuka dan Tidak Bersemuka) Pencapaian Gred Pencapaian LOKI Assessment (Interview, Test, Practical, Project) LOKI – Learning Outcome Kemahiran Insaniah JJBP – Jumlah Jam Belajar Pelajar (SLT)
  16. 16. Outcome (Programme, Course)
  17. 17. LOKI Program (PLO)
  18. 18. Matrik LOKI dan Kursus
  19. 19. KPI LOKI • Set sasaran pencapaian setiap LOKI Program untuk penambahbaikan kualiti berterusan. Contoh: 80% pelajar menguasai PLO1 (Ilmu pengetahuan) 80% pelajar menguasai PLO2 (Praktikal) 80% pelajar menguasai PLO3 (Penyelesaian Masalah) . . . 40% pelajar menguasai PLO8 (Keusahawanan)
  20. 20. LOKI Kursus (CLO) Contoh bagi kursus “Pengaturcaraan Awalan” • CLO1. meneroka dan memahami konsep asas pengaturcaraan (PLO1) • CLO2. mencadang dan menerangkan penyelesaian masalah melalui sintak dan logik pengaturcaraan (PLO2) • CLO3. membina dan merungkai penyelesaian kepada sesuatu masalah menggunakan bahasa pengaturcaraan (PLO3)
  21. 21. Delivery (Student Centred Learning)
  22. 22. Jumlah Jam Belajar Pelajar (JJBP@SLT) Kes contoh jumlah jam belajar bagi kursus 3 jam kredit Bersemuka (Depan Pensyarah) Masuk kelas/kuliah (2jam) Tidak Bersemuka (Belajar sendiri) Sebelum masuk kuliah – Baca nota (30minit) Selepas kuliah – Buat peta minda/nota/ringkasan (1 jam) Tutorial/Makmal (2jam) Selepas masuk tutorial/makmal – periksa jawapan/kemaskini nota tambahan/tips (1jam) Bentang Tugasan (30 minit) 1jam – internet; 2jam – laporan/binding 4jam - bincang/susun; 2jam – slaid/praktis Keseluruhan 9 jam
  23. 23. Assessment (Interview, Test, Practical, Project)
  24. 24. Laporan Pencapaian • Pencapaian Gred
  25. 25. Laporan Pencapaian • Pencapaian LOKI
  26. 26. Laporan Pencapaian …sambungan Hasil Pembelajaran Kursus (CLO) CLO1. meneroka dan memahami konsep asas pengaturcaraan CLO2. mencadang dan menerangkan penyelesaian masalah melalui sintak dan logik pengaturcaraan CLO3. membina dan merungkai penyelesaian kepada sesuatu masalah menggunakan bahasa pengaturcaraan. Peratus bilangan pelajar skor 50% ke atas PLO 69% 1 100% 2 69% 3
  27. 27. Improvement (Continuous Quality Improvement)
  28. 28. Tindakan Penambahbaikan/Pembetulan Pensyarah membuat ulasan mengenai pencapaian LOKI kursus. Pengurusan mengumpul pencapaian LOKI kursus untuk mengukur pencapaian LOKI program Bengkel Penambahbaikan/Pembetulan Program 1. Setiap semester  Penilaian jam belajar pelajar, kaedah pengajaran, pentaksiran dan penentuan keperluan langkah tambahan penerapan LOKI seperti penawaran kursus/bengkel khas sewaktu cuti semester. 2. Setiap 3 tahun (graduan)  Penilaian menyeluruh program berkaitan LOKI, senarai kursus, kandungan kursus dan maklumbalas industri/alumni.
  29. 29. Tindakan Penambahbaikan/Pembetulan Ulasan 1 CLO2 mencapai sasaran kerana pelajar diuji kefahaman membangunkan kod aturcara dalam kumpulan dan sering diulang-ulang mengenai kesilapan umum dalam pengaturcaraan. 2 Namun CLO1 dan CLO3, pelajar diuji secara peribadi dan pelajar gagal membangunkan konsep pengaturcaraan secara individu menyebabkan gagal untuk membina aturcara baru. Cadangan 1 Cadangan akan datang ialah membanyakkan aktiviti berkumpulan/pair learning agar salah faham pengaturcaraan secara peribadi dapat diselesaikan. Pengujian bagi CLO2 walaupun dibuat dalam kumpulan, namun penilaian dibuat 2 secara temuduga individu. Suhailan Safei (Disemak dan dibentang Mesyuarat Markah Peringkat Jabatan pada 15 Januari 2014)
  30. 30. Tindakan Penambahbaikan/Pembetulan 69% 100% 69% PURATA PENCAPAIAN LOKI PROGRAM Laporan peratusan bilangan pelajar yang mencapai hasil pembelajaran program (PLO) mengikut sesi kemasukan
  31. 31. Tindakan Penambahbaikan/Pembetulan
  32. 32. Kenapa CQI • MQA – utk mendapatkan akreditasi/pengiktirafan penuh program akademik • PSPTN* – utk ranking IPTA/IPTS (SETARA)** – CAP : P&P – Objektif : Mempertingkat kualiti program akademik – KPI : Peratusan kursus yang telah melalui *CQI bagi setiap program – CQI = elemen yang perlu ditekankan dalam proses ini adalah learning outcome achievement, correction and corrective action, prevention and preventive action *http://www.mohe.gov.my/psptn/index.php?option=com_content&view=article&id=74&Itemid=60 **http://www.mqa.gov.my/portal2012/SETARA11/SETARA%20%2711%20ADVERTORIAL%20BI.pdf
  33. 33. Cabaran

×