Tutorial 3

715 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
715
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tutorial 3

 1. 1. Tutorial 3Menamakan Ikon Paparan dan Memasukkan TeksVideo1: Bekerja dengan ikon paparanVideo2: Memasukkan teks ke dalam ikon paparanMasa diperlukan : 15 minitSelepas menamatkan tutorial ini, anda boleh :Meletakkan ikon paparan ke garis aliranMembuka Ikon PaparanMemahami Tetingkap Persembahan dan ToolboxMemasukkan Teks ke dalam tetingkap persembahanMenentukan kedudukan teks dalam tetingkap persembahanPengenalanIkon paparan membolehkan anda meletakkan teks dan juga grafik kedalamtetingkap persembahan anda. Buat permulaan, di dalam tutorial inianda cumaakan bekerja dengan teks sahaja.
 2. 2. Ikon paparan merupakan ikon pertama yang berada pada puncak palet ikon anda. Ia berada di bahagian atas kiri skrin monitor anda dan diwakili dengan huruf "A" dan bulatan yang bersatu dengan segiempat.1. Buka fail tutor1.ap4 anda. (Perhatikan terdapatnya tanda tangan dipuncak garis aliran anda menandakan ia sedia menanti ikon yang pertama untuk dimasukkan kedalamnya.)
 3. 3. 2. Gunakan tetikus untuk menarik ikon paparan dari ikon palet kegaris aliran di dalam tetingkap pembangunan. (Perhatikan bahawa ikon paparan akan kelihatan seperti rajah di kiri anda. Anda boleh menggunakan seberapa banyak ikon paparan yang anda suka dalam sesebuah aplikasi yang anda bangunkan) 3. Namakan ikon paparan tersebut Paparan1 dengan menaip ianya menggantikan perkataan Untitled semasa ikon paparan tersebut dipilih (highlighted). Lihat rajah disebelah kanan anda.Setakat ini tiada apa-apa yang berlaku dan dapat diperhatikan, tetapicubalancarkan (Play) aplikasi tersebut dan lihat apa yang akan berlaku.
 4. 4. 4. Pilih arahan Play dari menu Control. (Atau gunakan kombinasi kekunci Control + P. Anda boleh juga menggunakan Toolbar Restart atau Control Panel bagi melaksanakan arahan yang sama) Memainkan aplikasi menggunakan Menu atau Toolbar Restart.
 5. 5. Memainkan aplikasi menggunakan Control Panel.
 6. 6. Semasa aplikasi dimainkan, 2 tetingkap baru akan muncul di skrinpaparan anda iaitu :Tetingkap PersembahanToolBox.
 7. 7. 5. Cuba pindah-pindahkan tetingkap persembahan anda ke mana-mana lokasi pada skrin paparan. (Tarik pada TitleBar) Apa yang sebenarnya berlaku ialah sebaik sahaja anda memainkan (Play) aplikasi tersebut : Authorware akan memainkan aplikasi sehingga ia menemui ikon paparan yang pertama. Oleh kerana ikon paparan tersebut tidak mengandungi apa-apa, maka Authorware berhenti buat seketika bagi membolehkan anda memasukkan isi kandungan (teks atau grafik) yang anda kehendaki.Nota PentingIni merupakan faktor yang perlu anda perhatikan. Setiap kali Authorwaremenemui ikon yang kosong atau tidak aktif, ia akan berhenti bagi membolehkananda memasukkan sesuatu ataupun mengaktifkan ikon tersebut.
 8. 8. Tetingkap Persembahan merupakan apa yang akan dapatpenggunaperhatikan apabila aplikasi dimainkan.ToolBox mempunyai peralatan yang membolehkan andamemasukkan teks atau grafik ke dalam tetingkap persembahan.Teks atau grafik dari beberapa ikon paparan boleh bolehdipaparkan secara serentak di dalam Tetingkap Persembahan.Setiap peralatan dalam ToolBox ini akan dibincangkan kemudian.Di dalam latihan seterusnya, anda akan lihat bagaimana untukmemasukkan teks di dalam tetingkap persembahan.Anda juga akan belajar untuk memindah dan juga menukar medanpaparan/kemasukan teks tersebut.
 9. 9. Latihan 3.2 1. Pilih ikon teks dari ToolBox dengan menggunakan tetikus anda (Klik pada ikon yang mempunyai huruf "A")2. Gerakkan kursor anda ke bahagian tengah tetingkap persembahan. (Kursor akan bertukar kepada objek seperti huruf I apabila ia memasuki ruang tetingkap persembahan. Ini menunjukkan ia telah siap sedia untuk anda menaip teks yang dikehendaki).3. Klik butang kiri pada tetikus anda. Satu garisan hitam yang dinamakan "Text Guideline" akan kelihatan pada skrin. Ia berfungsi untuk menunjukkan dimana lokasi teks anda akan berada).
 10. 10. 4. Gerakkan kursor kemana-mana yang anda suka. Perhatikan bahawa "text guideline" turut berubah sama.5. Gerakkan kursor kebahagian tengah tetingkap persembahan semula.6. Taipkan ayat berikut : Sekarang merupakan masa yang terbaik untuk anda belajar menggunakan Authorware.
 11. 11. Klik sekali pada ikon Penunjuk (pointer) yang diwakili olehgambar anak panah pada ToolBox anda. Kemudian klik padateks yang baru anda taipkan tadi. Anda akan perhatikanbahawa teks tersebut "dihighlightkan" dan terdapat tandasegiempat kecil di setiap pepenjuru medan teks tersebut.
 12. 12. Anda boleh menukar bentuk paparan teks tersebut denganmenarik pepenjuru yang anda kehendaki. Contohnya, sekiranyaanda memilih pepenjuru kanan dan menariknya ke arah kiri skrin,anda akan dapati medan paparan seperti berikut :Cuba lakukan perbagai aktiviti ini bagi melihat kesannya terhadapbentuk paparan teks andaSatu kelebihan Authorware versi 4.0 berbanding versi-versisebelumnya ialah ia mempunyai kebolehan untuk "Justify"(menyamakan kedudukan teks disebelah kiri dan kanan) setiap teks.Dalam keadaan ini, anda boleh juga memindahkan lokasi kedudukanteks anda. Anda boleh melakukannya dengan menggunakan samaadatetikus ataupun kekunci anak panah yang berada pada papan kekunci(keyboard) anda
 13. 13. 8. Pilih peralatan teks sekali lagi dan gerakkan kursor ke bahagian lain yang kosong pada tetingkap persembahan anda. Klik sekali. Satu lagi "text guideline" akan muncul pada paparan dan anda boleh meneruskan proses memasukkan teks seperti mana yang anda kehendaki.9. Taipkan apa-apa teks yang anda inginkan pada skrin paparan anda.10 Simpan (save) fail anda (Guna arahan Control + S atau. gunakan arahan Save dari menu File)
 14. 14. Latihan Tambahan1. Keluar (Exit) dari Authorware.2. Buka semula Authorware dan buka aplikasi tutor1 anda.3. Tambahkan teks ke dalam ikon paparan Paparan1 dengan "double klik" pada ikon tersebut menggunakan tetikus anda.

×