Contoh rancangan harian tahun 1

2,242 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,242
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
32
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Contoh rancangan harian tahun 1

  1. 1. HASIL PEMBELAJARAN PENGISIAN UNIT/TEMA/BAHAGIAN Fokus Utama ( FU) SISTEM BAHASA CATATAN KURIKULUM Fokus Sampingan (FS) ObjektifUNIT 7 4.1 Mengemukakan idea, pandangan, dan pendapat tentang TATABAHASA ILMU keseluruhan sesuatu perkara secara terperinci, tepat, dan tersusun. Kata Adjektif Pend. Moral, KH unit, rujukTEMA: KEBERSIHAN buku teks. ARAS 1TAJUK: Utamakanlah (ii) Menyatakan pandangan tentang sesuatu perkara secara KOSA KATA NILAI Untuk Kebersihan bebas. penyakit Kebersihan membina gerai Kejujuran objektif harian, 5.2 Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan bersih rujuk Fokus intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara murah KBT utama dan yang dibaca. sihat KEMAHIRAN Fokus BERFIKIR sampingan ARAS 1 - merumus yang dipilih (i) Membaca teks naratif dengan sebutan dan intonasi yang untuk p&p betul. TEORI pada hari KECERDASAN berkenaan. 8.1 Membina dan menulis perkataan, ayat tunggal dan ayat PELBAGAI majmuk. - logik matematik PENULISAN ARAS 1 Melengkapkan (i) Menulis perkataan dan ayat tunggal yang diberikan ayat. dengan cara yang betul dan kemas. (ii) Membina ayat tunggal dan ayat majmuk yang lengkap dan betul daripada percatan yang diberi. ARAS 2 (i) Melengkapkan ayat tunggal dengan menggunakan perkataan yang sesuai secara berpandu. 8.1 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk. ARAS 1 (i) Membina ayat tunggal berdasarkan gambar atau tajuk. .
  2. 2. HASIL PEMBELAJARAN PENGISIAN UNIT/TEMA/BAHAGIAN Fokus Utama ( FU) SISTEM BAHASA CATATAN KURIKULUM Fokus Sampingan (FS)UNIT 7 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan TATABAHASA ILMU Objektif seharian dengan menggunakan kata, ungkapan, ayat, Sinonim Pend. Moral, KH keseluruhanTEMA: KEBERSIHAN sebutan, intonasi dan nada yang sesuai. Ayat Tungal unit, rujuk ARAS 3 Kata Kerja buku teks.TAJUK: Menghirup Udara (ii) Menyatakan perasaan dan teguran secara berterus NILAI Bersih terang dengan sopan dalam perbualan. Kebersihan Untuk KOSA KATA Kerjasama membina 4.1 Mengemukakan idea, pandangan, dan pendapat tentang mengotori objektif harian, sesuatu perkara secara terperinci, tepat, dan tersusun. membakar rujuk Fokus ARAS 3 menelefon KBT utama dan (i) Melahirkan buah fikiran yang munasabah beritahu KEMAHIRAN Fokus tentang sesuatu perkara. asap BERFIKIR sampingan - mengenal pasti yang dipilih 5.1 Membaca kuat perkataan dan ayat dengan sebutan dan sebab dan akibat untuk p&p intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca. - membuat pada hari ARAS 2 keputusan berkenaan. (i) Membaca ayat majmuk dengan sebutan dan intonasi yang betul. PENULISAN PEMBELAJARAN 9.1 Mengimlak (mengambil rencana) berdasarkan teks yang KONTEKSTUAL Mengisi diperdengarkan. - mengaitkan tempat kosong ARAS 2 pengalaman sedia dalam ayat. (i) Mengeja dan menulis frasa dan ayat yang ada diperdengarkan. ARAS 3 (i) Mengambil imlah berdasarkan teks yang diperdengarkan menggunakan ejaan dan tanda baca yang betul.
  3. 3. CONTOH RANCANGAN HARIAN BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 SK Contoh Rancangan Pelajaran Harian Bagi Unit 7Hari : ISNINMasa : 8.20 – 9.30 pagiTema : KebersihanTajuk : Utamakanlah KebersihanFU : 5.2. Aras 1(i)FS : 4.1 Aras 1(ii)Objektif : Pada akhir pelajaran murid dapat: : Membaca petikan dengan sebutan dan intonasi yang betul. : Mengemukakan tiga pendapat yang logik tentang gambar yang diberikan.Tatabahasa : Kata adjektifKosa Kata : Penyakit, gerai, kotorNilai : KebersihanIlmu : Kajian TempatanKBT : KB (Menilai), TKP - kinestatikAktiviti : 1. Tanya murid tentang keadaan gerai yang bersih dan gerai yang kotor. 2. Murid membaca petikan secara senyap. 3. Murid membaca petikan secara sebutan dan intonasi yang betul. 4. Murid berbincang tentang gerai yang kotor. 5. Murid memberi pendapat tentang punca gerai menjadi kotorImpak : 80% murid dapat membaca petikan dengan sebutan dan intonasi yang betul dan dapat mengemukakan pentdapat yang logik tentang gambar.
  4. 4. Contoh Rancangan Pelajaran HarianHari : SELASAMasa : 7.40 – 9.10 pagiTema : KebersihanTajuk : Utamakanlah KebersihanFU : 4.1. Aras 1 (ii)FS : 5.2. Aras 1 (i)Objektif : Pada akhir pelajaran murid dapat : 1. Mengemukakan tiga pendapat yang logik tentang gambar. 2. Membaca petikan dengan sebutan dan intonasi yang betul.Tatabahasa : Kata adjektifKosa Kata : Mahal, harga, enak, murahNilai : KebersihanIlmu : Kajian TempatanKBT : KB (Menjana idea), Kontekstual (Mengalami)Aktiviti : 1. Murid meliti gambar yang ditayangkan. 2. Guru memberi penerangan tentang gambar. 3. Murid berbincang tentang gambar mengenai keadaan gerai dengan melangkapkan borang grafik. 4. Murid melaporkan hasil perbincangan kumpulan. 5. Murid membaca petikan yang disediakan oleh guru. 6. Murid melengkapkan ayat dalam buku latihan ( BLA – 35 )Impak : 80% murid dapat mengemukakan pendapat yang logik tentang gambar yang diberikan dan membaca petikan dengan sebutan dan intonasi yang betul.
  5. 5. Contoh Rancangan Pelajaran HarianHari : RABUMasa : 8.40 – 9.40 pagiTema : KebersihanTajuk : Utamakanlah KebersihanFU : 8.1. Aras 1 (ii)FS : 5.2. Aras 1 (i)Objektif : Pada akhir pelajaran murid dapat : 1. Membina tiga ayat lengkap tentang petikan yang dibaca. 2. Membaca petikan dengan sebutan dan intonasi yang betul.Tatabahasa : Kata adjektifKosa Kata : Dijangkiti, makanan, marilahNilai : KerjasamaIlmu : Kajian TempatanKBT : KB (Menjana idea), TKP (Verbal lingkuistik)Aktiviti : 1. Murid membaca perkataan yang ditunjukkan. 2. Murid membaca petikan secara senyap. 3. Murid berbincang tentang maklumat dalam petikan. 4. Murid menjawab soalan pemahaman.( buku BLA – 36 ) 5. Murid mengemukakan idea cara mewujudkan gerai yang ceria.Impak : 80% murid dapat membina ayat yang lengkap tentang petikan dan membaca petikan diberi dengan sebutan dan intonasi yang betul.
  6. 6. Contoh Rancangan Pelajaran HarianHari : KHAMISMasa : 10.30- 12.00 (11/2 jam )Tema : KebersihanTajuk : Menghirup Udara BersihFU : 4.1 Aras 3(ii)FS : 9.1 Aras 2(i)Objektif : Pada akhir pelajaran murid dapat: : 3. Mengemukakan tiga pandangan yang baik tentang tajuk.. 4. Mengeja dan menulis ayat yang disediakan. :Tatabahasa : Kata kerjaKosa Kata : Mengotori, membakar, menelefonNilai : KebersihanIlmu : SainsBBM Kad perkataan, Borang Grafik, Kad gambarKBT : KB (mengenalpasti sebab dan akibat), BCB (Mencatat)Aktiviti : 6. Murid bercerita tentang gambar’. 7. Murid membaca petikan dalam buku teks m/s 35 8. Berbincang tentang petikan yang dibaca 9. Murid mengemukakan pendapat tentang cara mewujudkan udara yang bersih. 10. Murid membaca perkataan. 11. Latihan mengeja dan menulis perkataan Guru membuat rumusan isi pelajaran.Impak : 85% murid dapat mengemukakan pandangan yang baik , mengeja dan menulis ayat yang disediakan..
  7. 7. Hari : JUMAATMasa : 7.40-8.40 PAGI ( 1 JAM)Tema : KebersihanTajuk : Menghirup Udara BersihFU : 9.1 Aras 2(i)FS : 5.1 Aras 2(i)Objektif : Pada akhir pelajaran murid dapat: : 5. Mengeja dan menulis 4 perkataan yang disebut oleh guru .. 6. Membaca 4 ayat majmuk yang diarahkan oleh guru :Tatabahasa : SinonimKosa Kata : Beritahu, asapNilai : KerjasamaIlmu : SainsBBM Kad perkataan, LCDKBT : KB (membuat keputusan), KontekstualAktiviti : 1. Murid menerangkan cara membuang sampah. 2. Berbincang tentang kesan pembuangan sampah merata-rata 3. Mengeja dan menulis perkataan yang disebut oleh guru berkaitan tajuk 4. Membaca ayat yang disediakan . 5. Murid membetulkan ejaan dalam ayat yang disediakan Guru membuat rumusan isi pelajaran.Impak : 80% murid dapat mengeja dan menulis perkataan yang disebut .

×