Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Presentasjon nettvett (med kommentarer)

500 views

Published on

Presentasjon om nettvett holdt for foreldre på barneskole-nivå. Denne versjonen er med deler av det muntlige materialet på egne slides.

Published in: Internet
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Presentasjon nettvett (med kommentarer)

 1. 1. NETT. VETT?FORELDREMØTE 6. TRINN DANVIK SKOLE – 08.10.2013
 2. 2. Foreldregenerasjonen er født med ski på beina. Våre barn er født med mobiltelefon i hånda. Deres naturlige habitat er apper, spill og nettverktøy.
 3. 3. For at vi som foreldre skal kunne henge med må vi interessere oss for det barna driver med. Vi må søke kunnskap, og tørre å spørre både barna og mer kompetente voksne.
 4. 4. Noen spill har 18-års grense av en grunn..
 5. 5. En overraskende utbredt misforståelse er at spill er for barn. Mange spill er i aller høyeste grad for voksne. «The Last of Us» som det var bilde av i forrige slide var skummelt selv for en spill-erfaren 30-åring. Dette illustrerer viktigheten av å være bevisst.
 6. 6. 6 av 10 barn har opplevd nettmobbing NRK, 27.08.2013
 7. 7. Mobbing er alvorlig uansett hvilken form det kommer i. Nettmobbing kan fort bli enda styggere, fordi mobberen ikke ser mottakerens reaksjoner. Dette fjerner en ellers naturlig regulering og begrensning. I tillegg mangler digital mobbing den tradisjonelle mobbingens begrensninger. Digitalt kan det mobbes 24/7.
 8. 8. Det viktigste er at barna føler seg trygge på å kunne snakke med de voksne hvis de kommer i ubehagelige situasjoner. I tillegg har alle sosiale medier muligheten for å beskytte seg teknisk ved å blokkere og rapportere brukere.
 9. 9. Barna vokser opp i et «se meg, lik meg»- samfunn. Jakten på likes går på tvers av generasjonene, og kan motivere folk til uheldige valg.
 10. 10. Her må det åpenbart sterkere lut til.
 11. 11. Noen kler av seg – med min kropp var det mer effektivt (og mer nærliggende..) å kle seg ut som en grillpølse.. Men likes ble det i alle fall.
 12. 12. Nettvettregler for foreldre •Ha datamaskinen i et fellesrom •Ha retningslinjer for bruk av PC og mobil •Lær barna å være kritiske – forklar at det finnes ulovlig innhold på nettet •Følg barna på sosiale medier •Sørg for at barna har private kontoer
 13. 13. Begrensninger. Brannmur. Nettfilter. SNAKKRegler. Foreldrekontroll. Nettleserlogg.
 14. 14. Det finnes mange tekniske løsninger som kan begrense barna på nettet. Utfordringen er at de kommer seg rundt alle sammen hvis de virkelig vil. Derfor er det å snakke med og bevisstgjøre barna det viktigste vi kan gjøre.
 15. 15. Sørg for at de skjønner personvern på nett, og sørg for at de vet hvordan det legges opp. Alle sosiale medier har muligheter for å verne om informasjonen med private brukere og begrenset deling. Vær også bevisst på brukerbetingelser og aldersgrenser – vit hva dere signerer på når dere oppretter en bruker.
 16. 16. Aldersgrense: 13 år
 17. 17. Og ikke minst: alltid vær bevisst på at noen ønsker og kommer til å utnytte systemer. Bilder som er ment for «bare den spesielle vennen» kan alt for enkelt bli spredt til flere.
 18. 18. Det viktigste filteret sitter mellom ørene..
 19. 19. Som nevnt tidligere – de tekniske filterne er vel og bra, men bevisste brukere er det eneste som garanterer gode resultater.
 20. 20. Hvis du er usikker: For barna: Spør en voksen. For de voksne: Spør Google. Eller en geek.
 21. 21. Tlf: 99 52 87 62 strogstad@gmail.com Finn @strogstad på:

×