Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Ελευθερία Παντάλη
Βασίλης Τζαφέρος
Ε2
Ευρώπη
Ασία
Ωκεανία
Αφρική
Αμερική
ΕΥΡΩΠΗ
Οριζόντιος
διαμελισμός
Η Ευρώπη βρέχεται βόρεια από το Βόρειο
Παγωμένο Ωκεανό,
δυτικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό,
νότια από ...
Κατακόρυφος
Διαμελισμός
Η βόρεια και κεντροδυτική περιοχή
Περιλαμβάνει τη Σκανδιναβία, την Αγγλία,
την Ιρλανδία, τις Κάτω ...
Ιστορικά και Πολιτισμικά Μνημεία
Ευρώπης
Ο Παρθενώνας Ο πύργος της
Πίζας
Ο πύργος του Άιφελ
Παραγωγή - Οικονομία
Πριν από μερικά χρόνια (μεταξύ του 1880-
1910) η οικονομία της Ευρώπης κατείχε την
πρώτη θέση στον κό...
Αμερική
Οριζόντιος Διαμελισμος
Κατακόρυφος Διαμελισμός
Κεμπέκ , Οντάριο ,
Καναδας
Ιστορικά Και Πολιτιστικά Μνημεία Αμερικής
Το Άγαλμα Της
Ελευθερίας , Νεα Υόρκη
Παραγωγή – Οικονομία Αμερικής
Ο πιο αναπτυγμένος γεωργικός τομέας είναι η καλλιέργεια σιτηρών, με την παραγωγή σιταριού
κα...
Αφρική
Οι ακτές της κυρίως Αφρικής δεν παρουσιάζουν μεγάλες ανωμαλίες, δηλ. δεν
παρουσιάζουν πολλούς κόλπους και χερσονήσους. Οι ...
Κατακόρυφος Διαμελισμός Αφρικής
Στα βόρεια της ηπείρου υπάρχει η οροσειρά του Άτλαντα, που αρχίζει από
την Τυνησία και κατ...
Ιστορικά – Πολιτιστικά Μνημεια Αφρικής
Οι Πυραμίδες Της Αιγύπτου
Η Σφιγγα
Παραγωγή - Οικονομιά Αφρικής
Βασικά γεωργικά προϊόντα είναι το σιτάρι, που καλλιεργείται μόνο στις χώρες τις
μεσογειακές, ...
Ασία
Οριζόντιος Διαμελισμός Ασίας
Κατακόρυφος Διαμελισμός Ασίας
Ιστορικά – Πολιτιστικά Μνημεία
Βαβυλώνα
Η Κόκκινη Πλατεία
Της Μόσχας
Το Σινικό Τείχος
Παραγωγή - Οικονομία
Η Ασία είναι η πατρίδα των περισσότερων φυτών που καλλιεργούνται στον κόσμο. Στην
παραγωγή ρυζιού είν...
Ωκεανία
Οριζόντιος Διαμελισμός Ωκεανίας
Κατακόρυφος Διαμελισμός
Ιστορικά-Πολιτιστικά Μνημεία
Η όπερα του Σίδνευ
Παραγωγή-Οικονομία Ωκεανίας
Τον Ιανουάριο του 2009 ανακοινώθηκε από την Εθνική
Στατιστική Υπηρεσία ότι σημειώθηκε άνοδος τ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

οι ήπειροι της γης βασιλησ ελευθερια

522 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

οι ήπειροι της γης βασιλησ ελευθερια

 1. 1. Ελευθερία Παντάλη Βασίλης Τζαφέρος Ε2
 2. 2. Ευρώπη Ασία Ωκεανία Αφρική Αμερική
 3. 3. ΕΥΡΩΠΗ
 4. 4. Οριζόντιος διαμελισμός Η Ευρώπη βρέχεται βόρεια από το Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, δυτικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό, νότια από τη Μεσόγειο Θάλασσα και νοτιοανατολικά από τη Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινο Πόντο). Η Ευρώπη εξαιτίας του ακανόνιστου σχήματος της, έχει μεγάλη ακτογραμμή και έντονο οριζόντιο διαμελισμό , τον εντονότερο από όλες τις άλλες ηπείρους. Οι κόλποι, οι χερσόνησοι, τα ακρωτήρια και τα νησιά προσδίδουν στην Ευρώπη ξεχωριστή ομορφιά. Λόγω του έντονου οριζόντιου διαμελισμού της Ευρώπης, σχεδόν το 30% του εδάφους της αποτελείται από χερσονήσους, το 7% του εδάφους της αποτελείται από νησιά, ενώ η ακτογραμμή της έχει το τεράστιο μήκος των 80.000 χιλιομέτρων περίπου.
 5. 5. Κατακόρυφος Διαμελισμός Η βόρεια και κεντροδυτική περιοχή Περιλαμβάνει τη Σκανδιναβία, την Αγγλία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες, τη Γαλλία και το κεντρικό τμήμα της Ιβηρικής χερσονήσου. Σε αυτήν την περιοχή τα βουνά είναι χαμηλά και περιβάλλονται από εύφορες πεδιάδες, πολλούς ποταμούς και πολλές λίμνες, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της. Η νότια περιοχή Περιλαμβάνει τη Χερσόνησο του Αίμου, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ιταλική και την Ιβηρική Χερσόνησο, οι οποίες σχηματίστηκαν γεωλογικά πολύ αργότερα από τις προηγούμενες. Χαρακτηρίζεται από μεγάλες και ψηλές οροσειρές, μικρές πεδιάδες και μεγάλους ποταμούς και λίγες λίμνες
 6. 6. Ιστορικά και Πολιτισμικά Μνημεία Ευρώπης Ο Παρθενώνας Ο πύργος της Πίζας Ο πύργος του Άιφελ
 7. 7. Παραγωγή - Οικονομία Πριν από μερικά χρόνια (μεταξύ του 1880- 1910) η οικονομία της Ευρώπης κατείχε την πρώτη θέση στον κόσμο. Όμως μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την άνοδο της αμερικανικής οικονομίας, η ευρωπαϊκή έρχεται σε δεύτερη θέση. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η πτώση της οικονομίας στο διάστημα του μεσοπολέμου και στα πρώτα της χρόνια μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα η οικονομία της Ευρώπης ως σύνολο (και όχι χωρισμένη, ανάλογα με τον ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό των κρατών της) αρχίζει και ανεβαίνει σημαντικά. Παρόλο όμως ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν μπορεί και αυτήν τη στιγμή ακόμη να συγκριθεί με την αμερικανική, εξακολουθεί να ασκεί μεγάλο βάρος στην παγκόσμια οικονομία, ενώ σε μερικούς τομείς η συμβολή της είναι αποφασιστική. Σήμερα η οικονομία της Ευρώπης βασίζεται τόσο πάνω στη γεωργία, όσο και στη βιομηχανία. Στη γεωργική παραγωγή σημαντική θέση κατέχει το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι, η βρώμη, ενώ η ποσότητα του καλαμποκιού και του ρυζιού είναι κάπως περιορισμένη. Σημαντική είναι και η καλλιέργεια της πατάτας, των ζαχαρότευτλων, του καπνού, του ηλιόσπορου, του βαμβακιού, του λαδιού και των εσπεριδοειδών. Τα δάση δίνουν μεγάλες ποσότητες ξυλείας, κυτταρίνης και χαρτοπολτού.
 8. 8. Αμερική
 9. 9. Οριζόντιος Διαμελισμος
 10. 10. Κατακόρυφος Διαμελισμός
 11. 11. Κεμπέκ , Οντάριο , Καναδας Ιστορικά Και Πολιτιστικά Μνημεία Αμερικής Το Άγαλμα Της Ελευθερίας , Νεα Υόρκη
 12. 12. Παραγωγή – Οικονομία Αμερικής Ο πιο αναπτυγμένος γεωργικός τομέας είναι η καλλιέργεια σιτηρών, με την παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού. όσον αφορά την καλλιέργεια του σιταριού, η χώρα διαιρείται σε τέσσερις (4) βασικές περιοχές: τις εσωτερικές πεδιάδες (Κάνσας, Νεμπράσκα, Οκλαχόμα και Τέξας), τις ανατολικές περιοχές (Μισούρι, Ιλινόις, Αρκάνσας), το υψίπεδο της Κολούμπια (Ουάσινγκτον, Αίνταχο, Όρεγκον) με την παραγωγή χειμερινού σιταριού, και την βορειοδυτική περιοχή (Ντακότα, Μινεσότα, Μοντάνα). Οι ΗΠΑ παράγουν επίσης το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής καλαμποκιού, και γι’ αυτό το λόγο η κεντρική ζώνη της χώρας ονομάζεται “ζώνη του καλαμποκιού”. Καλλιεργούνται επίσης βρώμη, κριθάρι και σοργο, που χρησιμοποιούνται σαν ζωοτροφές. Αξιοσημείωτη είναι η παραγωγή ρυζιού (Καλιφόρνια), πατάτας και ζαχαρότευτλων, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η φρουτοκαλλιεργεια (μήλα, αχλάδια, κεράσια). Στην περιοχή της Καλιφόρνιας καλλιεργούνται ποικιλίες αμπελιών και παράγονται διάφορα κρασιά, κατατάσσοντας τις ΗΠΑ στην έκτη θέση εξαγωγής κρασιών παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ αποτελούν επίσης μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής βαμβακιού.
 13. 13. Αφρική
 14. 14. Οι ακτές της κυρίως Αφρικής δεν παρουσιάζουν μεγάλες ανωμαλίες, δηλ. δεν παρουσιάζουν πολλούς κόλπους και χερσονήσους. Οι κόλποι είναι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, πολύ ανοιχτοί και πολύ μεγάλοι. Μοναδική, ίσως, εξαίρεση αποτελούν ο κόλπος της Λιβύης και ο κόλπος της Τύνιδας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και αυτοί είναι πολύ κλειστοί. Με τον τρόπο που παρουσιάζονται τα παράλια της Αφρικής δεν προσφέρονται καθόλου για λιμάνια. Ελάχιστα επίσης είναι και τα νησιά της Αφρικής. Το μεγαλύτερο και το πιο αξιόλογο είναι η Μαδαγασκάρη. Τα άλλα, όπως οι Κομόρες, οι Κανάριοι νήσοι κλπ., είναι στην ουσία συστάδες μικρών νησιών, που παρουσιάζουν όμως τεράστιο στρατιωτικό ενδιαφέρον. Τα κυριότερα μετά τη Μαδαγασκάρη νησιά είναι οι Αζόρες, η Μαδέρα, τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου, τα Μπιζάγκος και τα μικρότερα που είναι του Φερδινάνδο Πάο, Πρίγκιπα, Σάο Ταμέ και Αννοβόν. Όλα αυτά τα νησιά που αναφέρθηκαν βρίσκονται στον Ατλαντικό ωκεανό. Στον Ινδικό ωκεανό βρίσκονται τα νησιά Ντάλακ, Σοκότρα, Ζανζιβάρη, Πέμπα, Μαφία, Αμιράντες, Σεϋχέλλες, που είναι γνωστά και ως τόπος εξορίας του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου Μακάριου, όταν ακόμα η Κύπρος βρισκόταν κάτω από την Αγγλική κατοχή, Κομόρες και Μασκαράνες. Οριζόντιος Διαμελισμός Αφρικής
 15. 15. Κατακόρυφος Διαμελισμός Αφρικής Στα βόρεια της ηπείρου υπάρχει η οροσειρά του Άτλαντα, που αρχίζει από την Τυνησία και καταλήγει στο Μαρόκο, αφού διασχίσει και την Αλγερία. Η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς αυτής είναι στο Μαρόκο και φτάνει τα 4.167 μέτρα. Στο βορειοδυτικό τμήμα της ηπείρου, αλλά στο νότιο τμήμα της Σαχάρας, υπάρχουν τα όρη Αχαγκάρ, που η ψηλότερη κορυφή τους φτάνει τα 2.918 μέτρα. Στο ίδιο σχεδόν βόρειο πλάτος, στο Τσαντ, υπάρχει η οροσειρά Τιμπέστι που η ψηλότερη κορυφή της φτάνει τα 3.415 μέτρα. Στη νοτιοδυτική ακτή υπάρχουν τα όρη του Καμερούν που φτάνουν το ύψος των 4.070 μέτρων. Στα νότια, στη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία, υπάρχουν τα όρη των Δρακόντων που έχουν ύψος 3.482 μέτρα. Στα ανατολικά, στην περιοχή της Τανζανίας και της Κένυας, υπάρχει το όρος του Κιλιμάντζαρο που είναι και το ψηλότερο στην Αφρική. Το Κιλιμάντζαρο, παρόλο ότι βρίσκεται πάνω στον Ισημερινό, έχει τις κορυφές του, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, σκεπασμένες με χιόνι. Το όρος του Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία φτάνει το ύψος των 5.895 μέτρων. Το όρος Κένυα στην ομώνυμη χώρα φτάνει τα 5.194 και στην περιοχή της Ουγκάντα τα όρη Ρουβενζόρι φτάνουν τα 5.119 μέτρα.
 16. 16. Ιστορικά – Πολιτιστικά Μνημεια Αφρικής Οι Πυραμίδες Της Αιγύπτου Η Σφιγγα
 17. 17. Παραγωγή - Οικονομιά Αφρικής Βασικά γεωργικά προϊόντα είναι το σιτάρι, που καλλιεργείται μόνο στις χώρες τις μεσογειακές, το καλαμπόκι, που καλλιεργείται εκτός από τις μεσογειακές χώρες και στη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία, το ρύζι, το ζαχαροκάλαμο, η κασάβα από την οποία στην Αφρική παράγεται το 43% της παγκόσμιας παραγωγής, χουρμάδες (το 44% της παγκόσμιας παραγωγής), κόκκος (το 78% της παγκόσμιας παραγωγής), αράπικα φιστίκια (το 29% της παγκόσμιας παραγωγής), το κακάο (το 67% της παγκόσμιας παραγωγής), μπαμπάκι, καουτσούκ, και πολλά άλλα προϊόντα. Παράλληλα με τη γεωργία ελάχιστα αναπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία. Πρόκειται κυρίως για την πιο πρωτόγονη μορφή της νομαδικής κτηνοτροφίας. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι στην Αφρική παράγεται μόνο το 2,5% της παγκόσμιας παραγωγής από κρέας, γάλα, τυρί και μαλλί. Γεγονός είναι ότι η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας συναντά πάρα πολλές δυσκολίες, που προκύπτουν τόσο από τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και από το όλο πολιτιστικό και κοινωνικό οικοδόμημα της αφρικανικής ηπείρου.
 18. 18. Ασία
 19. 19. Οριζόντιος Διαμελισμός Ασίας
 20. 20. Κατακόρυφος Διαμελισμός Ασίας
 21. 21. Ιστορικά – Πολιτιστικά Μνημεία Βαβυλώνα Η Κόκκινη Πλατεία Της Μόσχας Το Σινικό Τείχος
 22. 22. Παραγωγή - Οικονομία Η Ασία είναι η πατρίδα των περισσότερων φυτών που καλλιεργούνται στον κόσμο. Στην παραγωγή ρυζιού είναι πρώτη στον κόσμο και παράγει το 90%, της παγκόσμιας παραγωγής. Το ρύζι άλλωστε αποτελεί και τη βασική πηγή διατροφής των ασιατών. Έχει επίσης τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο σε τσάι. Είναι σε όλο τον κόσμο γνωστή η ασυναγώνιστη ποιότητα του κινέζικου τσαγιού. Παράγει ακόμη γιούτα (φυτό), καουτσούκ, καπνό κλπ. Η κτηνοτροφία στην Ασία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς παραγωγικούς πόρους. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι υπάρχουν περίπου 300 εκατομμύρια αγελάδων, που σημαίνει ότι στην Ασία υπάρχουν τα 32% περίπου του συνόλου. των βοοειδών που εκτρέφονται στον κόσμο. Η οικονομία της Ασίας περιλαμβάνει περισσότερα από 4,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι (το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού ) ζουν σε 46 διαφορετικές πολιτείες . Έξι πολιτείες βρίσκονται ακόμη εν μέρει στην Ασία , αλλά θεωρείται ότι ανήκουν σε μια άλλη περιοχή οικονομικά και πολιτικά. Η Ασία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομική περιοχή και η μεγαλύτερη ηπειρωτική οικονομία με ΑΕΠ ΣΔΙΤ στον κόσμο. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ασία και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
 23. 23. Ωκεανία
 24. 24. Οριζόντιος Διαμελισμός Ωκεανίας
 25. 25. Κατακόρυφος Διαμελισμός
 26. 26. Ιστορικά-Πολιτιστικά Μνημεία Η όπερα του Σίδνευ
 27. 27. Παραγωγή-Οικονομία Ωκεανίας Τον Ιανουάριο του 2009 ανακοινώθηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ότι σημειώθηκε άνοδος της ανεργίας το 2008 και έφτασε σε 4,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας .Ένα δυναμικό group 12 οικογενειακών επιχειρήσεων-οινοποιείων σχεδιάζουν επιθετικές ενέργειες ώστε να αποστομώσουν διεθνείς κριτικές που λένε ότι η Αυστραλία παράγει μόνο φθηνά εμπορικά κρασιά.

×