SlideShare a Scribd company logo
1 of 12
TREKENDESHAT
DHE LLOJET E TYRE
Punoi: Stiven Baçi
Klea Pepa
PERMBAJTJA

Perkufizimi

Llojet e
trekendeshave
PERKUFIZIMI I TREKENDESHIT
Trekëndëshi është një nga figurat themelore në gjeometri, i cili
formohet me bashkimin e tre pikave të cilat nuk shtrihen në një
drejtëzë me vija të drejta.

Pikat quhen kulme të trekëndëshit ndërsa pjesa e drejtëzës
(vijës së drejtë) që ndodhet ndërmjet kulmeve quhet brinjë e
trekëndëshit.
LLOJET E TREKENDESHAVE:


Sipas brinjeve:
 Trekendesh

dybrinjeshem,

 Trekendesh

barabrinjes,

 Trekendesh

i cfaredoshem,
TREKENDESHI DYBRINJESHEM
Trekendesh dybrinjeshem
eshte ai trekendesh qe ka
dy brinje te barabarta, dhe
kendet ku keto brinje
mbeshteten te barabarta.
TREKENDESHI BARABRINJES
Trekendesh barabrinjes
eshte ai trekendesh
qe ka tre brinjet e tij te
barabarta dhe kendet
nga 60°.
TREKENDESHI I CFAREDOSHEM
Trekendeshi i
cfaredoshem, eshte ai
trekendesh qe nuk ka
asnje brinje ose kend te
barabarte.
LLOJET E TREKENDESHAVE:


Sipas kendeve:
Trekendesh

kend-gjere

Trekendesh

kend-ngushte

Trekendesh

kend-drejte.
TREKENDESH KEND-GJERE.

Trekendeshi kendgjere esht ai
trekendesh qe ka nje
kend te gjere (+90°).
TREKENDESHI KEND-NGUSHTE.
Trekendeshi kend-ngushte eshte ai trekendesh qe ka
tre kende te ngushte.
TREKENDESHI KEND-DREJTE
Trekendeshi kenddrejte eshte ai
trekendesh qe ka
nje kend te drejte.
FALEMINDERIT

More Related Content

What's hot

Trekendeshat mat. 9.5
Trekendeshat mat. 9.5Trekendeshat mat. 9.5
Trekendeshat mat. 9.5
Stiven Baci
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
gregorjupa
 
Valet
ValetValet
Valet
An An
 

What's hot (20)

Historiku matematika
Historiku matematikaHistoriku matematika
Historiku matematika
 
Trekendeshat mat. 9.5
Trekendeshat mat. 9.5Trekendeshat mat. 9.5
Trekendeshat mat. 9.5
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
 
Bioteknologjia
  Bioteknologjia  Bioteknologjia
Bioteknologjia
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
 
Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi
 
Lakimi emrit
Lakimi emrit Lakimi emrit
Lakimi emrit
 
Projekt ne fizike
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 
Trapezi dhe delltoidi
Trapezi dhe delltoidi Trapezi dhe delltoidi
Trapezi dhe delltoidi
 
Valet
ValetValet
Valet
 
HISTORIA X
HISTORIA X  HISTORIA X
HISTORIA X
 
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit  - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit  - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
 
Metalet
MetaletMetalet
Metalet
 

Viewers also liked

Trekendeshat mat. 9.1
Trekendeshat mat. 9.1Trekendeshat mat. 9.1
Trekendeshat mat. 9.1
Stiven Baci
 
Trekendeshat mat. 9
Trekendeshat mat. 9Trekendeshat mat. 9
Trekendeshat mat. 9
Stiven Baci
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
Vilma Kafexhiu
 
Udhezues-matematika-9
Udhezues-matematika-9Udhezues-matematika-9
Udhezues-matematika-9
Ferit Fazliu
 
Lasgush
LasgushLasgush
Lasgush
nonavet
 

Viewers also liked (13)

Trekendeshat dhe simbolet
Trekendeshat dhe simboletTrekendeshat dhe simbolet
Trekendeshat dhe simbolet
 
Trekendeshat mat. 9.1
Trekendeshat mat. 9.1Trekendeshat mat. 9.1
Trekendeshat mat. 9.1
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
 
Siperfaqja e figurave gjeometrike
Siperfaqja e figurave gjeometrikeSiperfaqja e figurave gjeometrike
Siperfaqja e figurave gjeometrike
 
Trekendeshat mat. 9
Trekendeshat mat. 9Trekendeshat mat. 9
Trekendeshat mat. 9
 
Projekt Kendet
Projekt KendetProjekt Kendet
Projekt Kendet
 
Teorema e talesit
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesit
 
Planifikim ditor matematikë
Planifikim ditor matematikëPlanifikim ditor matematikë
Planifikim ditor matematikë
 
Syprina e trapezit
Syprina e trapezitSyprina e trapezit
Syprina e trapezit
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
 
Projekt
ProjektProjekt
Projekt
 
Udhezues-matematika-9
Udhezues-matematika-9Udhezues-matematika-9
Udhezues-matematika-9
 
Lasgush
LasgushLasgush
Lasgush
 

Trekendeshat mat. 9.4