SlideShare a Scribd company logo
TREKENDESHAT
1) Perkufizimi i trekendeshit.

2) Llojet e trekendeshave:
Sipas brinjeve ;
 Sipas kendeve ;


Permbledhja
Trekendeshat dhe llojet e tyre

Trekëndëshi është njëra nga figurat themelore
në gjeometri: Formohet me bashkimin e tre
pikave të cilat nuk shtrihen në një drejtëzë
me vija të drejta. Pikat quhen kulme të
trekëndëshit ndërsa pjesa e drejtëzës (vijës
së drejtë) që ndodhet ndërmjet kulmeve
quhet brinjë e trekëndëshit.

Perkufizimi i trekendeshit.
Llojet e trekendeshave:

1) Sipas brinjeve:

1)
2)
3)

Trekendesh dybrinjeshem,
Trekendesh barabrinjes,
Trekendesh i cfaredoshem,
Trekendesh dybrinjeshem eshte ai
trekendesh qe ka dy brinje te barabarta,
dhe kendet ku keto brinje mbeshteten te
barabarta.

Trekendeshi dybrinjeshem
Trekendesh barabrinjes eshte ai trekendesh
qe ka tre brinjet e tij te barabarta dhe
kendet nga 60°.

Trekendeshi barabrinjes
Trekendeshi i cfaredoshem, eshte ai
trekendesh qe nuk ka asnje brinje ose
kend te barabarte.

Trekendeshi i cfaredoshem
Llojet e trekendeshave:

2) Sipas kendeve:

1)
2)
3)

Trekendesh kend-gjere,
Trekendesh kend-ngushte,
Trekendesh kend-drejte.
Trekendeshi kend-gjere esht ai trekendesh
qe ka nje kend te gjere (+90°).

Trekendesh kend-gjere.
Trekendeshi kend-ngushte eshte ai
trekendesh qe ka tre kende te ngushte.

Trekendeshi kend-ngushte.
Trekendeshi kend-drejte eshte ai
trekendesh qe ka nje kend te drejte.

Trekendeshi kend-drejte
Faleminderit

Punoi: Stiven Baçi ;
Klea Pepa

More Related Content

What's hot

Drejteza dhe Trekendeshi Hysen Doko
Drejteza dhe Trekendeshi   Hysen DokoDrejteza dhe Trekendeshi   Hysen Doko
Drejteza dhe Trekendeshi Hysen DokoHysen Doko
 
Trupat e rrotullimit
Trupat e rrotullimitTrupat e rrotullimit
Trupat e rrotullimitani salla
 
Figurat gjeometrike elementare dhe vetite e tyre Hysen Doko
Figurat gjeometrike elementare dhe vetite e tyre Hysen DokoFigurat gjeometrike elementare dhe vetite e tyre Hysen Doko
Figurat gjeometrike elementare dhe vetite e tyre Hysen DokoHysen Doko
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrikEsmer Alda
 
Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi zenel hajdini
 

What's hot (12)

Drejteza dhe Trekendeshi Hysen Doko
Drejteza dhe Trekendeshi   Hysen DokoDrejteza dhe Trekendeshi   Hysen Doko
Drejteza dhe Trekendeshi Hysen Doko
 
Trupat e rrotullimit
Trupat e rrotullimitTrupat e rrotullimit
Trupat e rrotullimit
 
Matematika8
Matematika8Matematika8
Matematika8
 
Figurat gjeometrike elementare dhe vetite e tyre Hysen Doko
Figurat gjeometrike elementare dhe vetite e tyre Hysen DokoFigurat gjeometrike elementare dhe vetite e tyre Hysen Doko
Figurat gjeometrike elementare dhe vetite e tyre Hysen Doko
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
 
Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi Presentation kubi, kuboidi,prizmi
Presentation kubi, kuboidi,prizmi
 
Matematikk
MatematikkMatematikk
Matematikk
 
Gjeometria kl-9
Gjeometria kl-9Gjeometria kl-9
Gjeometria kl-9
 
Teorema e talesit
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesit
 
Gjeometri klasa 9
Gjeometri klasa 9Gjeometri klasa 9
Gjeometri klasa 9
 
Teorema e talesit
Teorema e talesitTeorema e talesit
Teorema e talesit
 
TALESI DHE TEOREMA E TALESIT
TALESI DHE TEOREMA E TALESIT TALESI DHE TEOREMA E TALESIT
TALESI DHE TEOREMA E TALESIT
 

Viewers also liked

Siperfaqja e figurave gjeometrike
Siperfaqja e figurave gjeometrikeSiperfaqja e figurave gjeometrike
Siperfaqja e figurave gjeometrikeKlodian Tashi
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitAdelina Fejzulla
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
 
Shumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorëShumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorëYsni Ismaili
 
Projekt ne matematike
Projekt ne matematikeProjekt ne matematike
Projekt ne matematikeEranda Koçi
 
Matematika 6 alb
Matematika 6 albMatematika 6 alb
Matematika 6 albcoupletea
 
Ushtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikesUshtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikeskulla 2010
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaVilma Kafexhiu
 
Bazat e Statistikes
Bazat e StatistikesBazat e Statistikes
Bazat e Statistikesguestc49863
 
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetor
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetorPerqindja thyesa dhjetore-numri dhetor
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetorTefik Rika
 

Viewers also liked (20)

Siperfaqja e figurave gjeometrike
Siperfaqja e figurave gjeometrikeSiperfaqja e figurave gjeometrike
Siperfaqja e figurave gjeometrike
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
Projekt Kendet
Projekt KendetProjekt Kendet
Projekt Kendet
 
Projekt "Kendet"
Projekt "Kendet" Projekt "Kendet"
Projekt "Kendet"
 
Presentation1
Presentation1Presentation1
Presentation1
 
Shumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorëShumëzimi i numrave dhjetorë
Shumëzimi i numrave dhjetorë
 
Syprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramitSyprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramit
 
Projekt ne matematike
Projekt ne matematikeProjekt ne matematike
Projekt ne matematike
 
Matematika 6 alb
Matematika 6 albMatematika 6 alb
Matematika 6 alb
 
Syprina e trapezit
Syprina e trapezitSyprina e trapezit
Syprina e trapezit
 
Ushtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikesUshtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikes
 
Millosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj NikollaMillosh Gjergj Nikolla
Millosh Gjergj Nikolla
 
Bazat e Statistikes
Bazat e StatistikesBazat e Statistikes
Bazat e Statistikes
 
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetor
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetorPerqindja thyesa dhjetore-numri dhetor
Perqindja thyesa dhjetore-numri dhetor
 
Projekt
ProjektProjekt
Projekt
 
Sistemi diellor
Sistemi diellorSistemi diellor
Sistemi diellor
 

Trekendeshat mat. 9.1