Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Τοξοβολία (η συνέχεια)
Σε αυτό το τεύχος θα διαβάσετε
περισσότερο για την ιστορία της
τοξοβολίας! 
Μια σύντομη Ιστορική Αναδρομή..
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Το τόξο και το βέλος έχουν πολεμική και κυνηγετική προέλευση που
χάνεται στα βά...
Με λίγα λόγια πως δουλεύει…
Το τόξο δεν είναι τίποτα άλλο από μια εκπληκτική μηχανή
αποθήκευσης της ήπιας δυναμικής ενέργε...
Η πρώτη ιστορικά βεβαιωμένη χρήση του τόξου έγινε από τους
αρχαίους Αιγυπτίους, περί τα 5.000 χρόνια πριν, εναντίον των
Πε...
Ένα παράδειγμα
εκπαιδευτικού
αντίκυρτου
τόξου…
…και σύνθετου.
Τέτοιου είδους τόξα
χρησιμοποιούσαν οι
Αιγύπτιοι , τα λεγόμενα
Longbow.
Κάτι παρόμοιο με αυτό το τόξο
κατασκευάστηκε από τ...
Και τώρα ας «ταξιδέψουμε» στην Αρχαία Ελλάδα…
Στην Αρχαία Ελλάδα το τόξο
είχε κυρίως κυνηγετική
χρήση, σαν πολεμικό όπλο
α...
Φημισμένοι τοξότες ήταν ο ήρωας Ηρακλής με το
θεϊκό τόξο που του χάρισε ο Απόλλωνας, ο
πολυμήχανος Οδυσσέας με το πανίσχυρ...
Και για τελευταίο… η κατασκευή του τόξου σύμφωνα με τους αρχαίους
Έλληνες..
Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν και απλά και
αντίκυ...
Νομίζω πως εδώ είναι ώρα να
τελειώσω την παρουσίαση …
Ευχαριστώ πολύ όσους/όσες την
παρακολούθησαν και ελπίζω να μη
σας κο...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×
Upcoming SlideShare
εργασία περιβαντολογική νάουσα
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

0

Share

Download to read offline

Παρουσίαση του αθλήματος της Τοξοβολίας 2

Download to read offline

Παρουσίαση του αθλήματος της Τοξοβολίας από την μαθήτρια του Γ3 (5ο Γυμνάσιο Καβάλας) Αργυρώ Τερκέζη, η οποία ασχολείται με τιο άθλημα

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to like this

Παρουσίαση του αθλήματος της Τοξοβολίας 2

 1. 1. Τοξοβολία (η συνέχεια) Σε αυτό το τεύχος θα διαβάσετε περισσότερο για την ιστορία της τοξοβολίας! 
 2. 2. Μια σύντομη Ιστορική Αναδρομή.. ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Το τόξο και το βέλος έχουν πολεμική και κυνηγετική προέλευση που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Υπάρχουν ενδείξεις χρήσης του τόξου που παραπέμπουν στην παλαιολιθική εποχή, 20.000 χρόνια πρίν. Ολοι οι λαοί του πλανήτη έχουν στην ιστορία τους ενδείξεις χρήσης του τόξου. Από τους κατοίκους του παγωμένου βορρά έως αυτούς της γης του πυρός, όλοι χρωστάμε σημαντικό μέρος της εξελικτικής μας πορείας στο τόξο. Είναι το πρώτο όπλο που έδινε την δυνατότητα στον άνθρωπο να επιτεθεί από απόσταση και επομένως ήταν, μαζί με το ακόντιο, τα πρώτα εκηβόλα* όπλα. *Η λέξη εκηβόλο προέρχεται από τις λέξεις εκάς + βάλλω. Εκάς έχει την έννοια μακριά και τη χρησιμοποιούμε για όπλα που βάλλουν (ρίχνουν) μακριά.
 3. 3. Με λίγα λόγια πως δουλεύει… Το τόξο δεν είναι τίποτα άλλο από μια εκπληκτική μηχανή αποθήκευσης της ήπιας δυναμικής ενέργειας του ανθρώπινου σώματος και μετατροπής της σε ακαριαία αποδιδόμενη κινητική. Αναμφισβήτητα πρόκειται για την πρώτη εφεύρεση που επιτυγχάνει την αποθήκευση ενέργειας μέσω της παραμόρφωσης της ύλης και μάλιστα με τεράστια χρονική διαφορά από τη δεύτερη που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο καταπέλτης ή το ελατήριο που εμφανίστηκαν πολύ αργότερα. Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε πως καθώς τραβάμε τη χορδή παραμορφώνονται τα ελάσματα του τόξου άρα αποθηκεύεται δυναμική ενέργεια σε αυτά. Τέλος όταν αφήσουμε τη χορδή η δυναμική ενέργεια μετατρέπεται σε κινητική με αποτέλεσμα να φύγει το βέλος από το τόξο
 4. 4. Η πρώτη ιστορικά βεβαιωμένη χρήση του τόξου έγινε από τους αρχαίους Αιγυπτίους, περί τα 5.000 χρόνια πριν, εναντίον των Περσών που πολεμούσαν ακόμα με ακόντια και σφεντόνες. Ήταν ένα μακρύ κομμάτι ελαστικού ξύλου που με την χρήση ενός τένοντα (χορδή) έπαιρνε καμπύλο σχήμα. Πιθανολογείται ότι οι Ασσύριοι γύρω στο 1.200 π.χ. προσέθεσαν στο απλό καμπύλο σχήμα του τόξου δύο προεκτάσεις στα άκρα σε σχήμα κύρτωσης αντίθετης προς την καμπύλη του τόξου, δημιουργώντας έτσι ένα νέο τύπο τόξου: το αντίκυρτο τόξο γνωστό και σαν recurve (ρικέρβ). Το αντίκυρτο τόξο ήταν μια σημαντική εξέλιξη γιατί ήταν και δυνατότερο και πολύ κοντύτερο πράγμα που το έκανε πιο ευέλικτο και βολικό για τους έφιππους πολεμιστές. Σπουδαίοι τοξότες, έφιπποι και μη, ήταν και οι Σκύθες. Χρησιμοποιούσαν ένα αντίκυρτο τόξο φτιαγμένο από ξύλο, τένοντα και κέρατο ζώου γνωστό σαν ασιατικό σύνθετο τόξο(asiatic composite)
 5. 5. Ένα παράδειγμα εκπαιδευτικού αντίκυρτου τόξου… …και σύνθετου.
 6. 6. Τέτοιου είδους τόξα χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι , τα λεγόμενα Longbow. Κάτι παρόμοιο με αυτό το τόξο κατασκευάστηκε από τους Ασσύριους , στο οποίο επάνω βασίστηκαν τα σημερινά ολυμπιακά αντίκυρτα τόξα .
 7. 7. Και τώρα ας «ταξιδέψουμε» στην Αρχαία Ελλάδα… Στην Αρχαία Ελλάδα το τόξο είχε κυρίως κυνηγετική χρήση, σαν πολεμικό όπλο αναδείχθηκε κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Δεν θεωρήθηκε ποτέ αγώνισμα άξιο να συμπεριληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί, σαν εκηβόλο όπλο, δεν αναδείκνυε την ανδρεία του πολεμιστή. Το τόξο είχε πρώτα εισαχθεί στη Κρήτη. Στη ηπειρωτική Ελλάδα πρωτοεμφανίζεται στο μυκηναϊκό πολιτισμό. Σύμφωνα με την Ιλιάδα, χρησιμοποιήθηκε εκτενώς κατά την πολιορκία της Τροίας όπου έγιναν και οι γνωστοί ταφικοί αγώνες με τόξο, άρμα και ακόντιο, που διοργάνωσε ο Αχιλλέας προς τιμή του Πάτροκλου.
 8. 8. Φημισμένοι τοξότες ήταν ο ήρωας Ηρακλής με το θεϊκό τόξο που του χάρισε ο Απόλλωνας, ο πολυμήχανος Οδυσσέας με το πανίσχυρο τόξο του γίγαντα Εύρυτου, ο Πάνδαρος που είχε διδαχθεί την τέχνη από τον ίδιο τον Απόλλωνα, ο Θεσσαλός Φιλοκτήτης με το τόξο του Ηρακλή, ο Μηριόνης που νίκησε στους ταφικούς αγώνες της Τροίας και άλλοι πολλοί.
 9. 9. Και για τελευταίο… η κατασκευή του τόξου σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες.. Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν και απλά και αντίκυρτα τόξα. Για την κατασκευή τους είναι γνωστοί δυο τρόποι. Στον πρώτο χρησιμοποιούσαν ένα καμπύλο στέλεχος, ισχυρό και ελαστικό, κατασκευασμένο από ξύλο κρανιάς. Στο δεύτερο , το στέλεχος γίνονταν από δύο κέρατα αντιλόπης ή άλλου οπληφόρου ζώου τα οποία αφού πλάνιζαν έτσι ώστε να γίνουν ελαστικά, τα έδεναν μέσω της βάσης τους σε ξύλινη λαβή. Στα δυο άκρα του στελέχους δένονταν η νευρά, χορδή κατασκευασμένη από νεύρα ή συνεστραμμένα έντερα ζώων. Το βέλος ή τόξευμα ήταν από σκληρό ξύλο κατεργασμένο σε λεπτό κύλινδρο μήκους 45εκ έως 60εκ που στη μια άκρη του είχε σφηνωμένη σιδερένια ή ορειχάλκινη αιχμή και στην άλλη είχε χάραγμα, τη γλυφίδα, για να προσαρμόζεται στη νευρά. Για σταθερότητα στη βολή διέθετε και διπλή φτέρωση στο πίσω μέρος. Τα βέλη τοποθετούνταν σε ειδική θήκη με πώμα, τη φαρέτρα που χωρούσε έως 20 βέλη. Η θήκη φύλαξης του τόξου λεγόταν γωρυτός.
 10. 10. Νομίζω πως εδώ είναι ώρα να τελειώσω την παρουσίαση … Ευχαριστώ πολύ όσους/όσες την παρακολούθησαν και ελπίζω να μη σας κούρασα πολύ ..!! Οι πηγές μου.. •http://pyraichmis.gr/index.php?option=com_ content&view=article&id=19:2010-03-08-00- 10-39&catid=1:generalcat&Itemid=23 •http://pyraichmis.gr/images/pdfiles/recurve.pdf •http://pyraichmis.gr/images/pdfiles/compoun d.pdf Μπορείτε κάνοντας «κλίκ» στις διευθύνσεις να μεταφερθείτε αυτόματα στις ιστοσελίδες από όπου πήρα τις πληροφορίες!! 

Παρουσίαση του αθλήματος της Τοξοβολίας από την μαθήτρια του Γ3 (5ο Γυμνάσιο Καβάλας) Αργυρώ Τερκέζη, η οποία ασχολείται με τιο άθλημα

Views

Total views

457

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

22

Actions

Downloads

4

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×