Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

0

Share

Kоје енглеске краљеве је Шекспир драматизовао?

презентација за пројекат Рам за Шекспира (у Шестој београдској гимназији
ученице сараднице: Маша Момић (II-2), Сања Обреновић (II-4), Невена Панчић (IV-1), Миљана Јовановић (IV-3).
Више о томе:
http://ramzasekspira.weebly.com/februar-2016-koje-engleske-kraljeve-je-scaronekspir-dramatizovao.html

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
  • Be the first to like this

Kоје енглеске краљеве је Шекспир драматизовао?

  1. 1. (1591-1612)
  2. 2.  Родио се 24.12.1166.  Наследио је свог брата Ричарда.  Надимак (енг. Лацкланд; фр. Санс Терре) добија јер од оца није наследио никакву земљу све до смрти старије браће, али и због губитка територија у Француској.  Био је миљеник свог оца, Хенрија II.  Племство се окренуло против њега, па се састао са вођама побуне и 15.06.1215. потписао Велику Повељу слободе.  Био се заразио дизентеријом 19.10.1216. и наследио га је син Хенри III.  Био је једини енглески краљ који се супротставио ставовима званичне римокатоличке цркве пре краља Хенрија VIII из династије Тјудор.  Његова владавина се у енглеској драмској књижевности описује као највећа катастрофа.  Био је непријатељ Робина Худа.
  3. 3.  Родио се 6.01.1367.  Био је син Едварда Црног Принца, а унук Едварда ИИИ.  Он је последњи владар из династије Плантегенет.  Са својих 10 година је постао краљ.  Када је имао 14 година суочио се са побуном сељака, који су били исцрпљени плаћањем пореза за вођење Стогодишњег рата против Француске. Побуну предвођену Ватом Тејлором је зауставио обећањима која после није испунио, него је вође побуне побио.  Касније је упао у сукобе са Хенријем IV, који га свргава са власти баца у такмницу.  Умро је у замку Понтефракт 1400. године.  Није имао наследнике.
  4. 4.  Родио се 15.04.1367.  Био је краљ Енглеске и лорд Ирске.  Добио је назив Хенри од Болингбрука јер је рођен у Болингбрушком замку, у Линконширу.  Био је први владар из династије Ланкестер, унук Едварда III.  Одрастао је са Ричардом II, али су се касније сукобили.  За време његове владавине дошло је до слабљења енглеског положаја у Ирској и сукоба са Шкотском.  Током његове владавине настављен је Стогодишњи рат против Француске, а енглески језик је постао званичан у Енглеској уместо француског, који је то био још од норманског освајања Енглеске 1066.  Прво спаљивање јеретика у Енглеској десило се током његове владавине.  Примио је Византијског цара Манојла II Пелеолога, кој је био први византијски цар који је икада посетио Енглеску.  Умро је од кожне болести и епилептичких напада 1413, а наследио га је син, Хенри V.
  5. 5.  Родио се 16.09.1387. током владавине Ричарда II, који је према њему био правичан, иако је био у свађи са његовим оцем.  Са 16 година је водио краљевску војску. Због очеве болести полако је преузимао све већу улогу у власти, а касније се и сукобио са њим и био искључен из краљевског већа 1411. год.  1413. наследио је круну, а затим покренуо напад на Француску.  1419. дошао је пред зидине Париза.  Постао је наследник Француске круне према споразуму којим је за жену узео Катарину, ћерку француког краља, Карла VI.  Он је први енглески краљ који је фактички и правно ујединио француску и енглеску круну.  1422. изгубио је живот приликом опсаде града Мо (Меауxа) у Француској.  Наследио га је га син, Хенри VI.
  6. 6.  Родио се 6. 12. 1421. као син Хенрија В и Катарине од Валоа.  Са 9 месеци наследио је престо. Два месеца касније фр. краљ, Карло VI, је умро и на снагу су ступиле одредбе споразума из Троа, којим је Хенри постао и француски краљ.  1429. је крунисан за енглеског краља , а 1431. за француског.  Током његове владавине Енглези су заробили Јованку Орлеанку и спалили је као вештицу 1431, а Стогодишњи рат је завршен 1453. протеривањем Енглеза из Француске.  Како је био прилично неспособан, након женидбе Маргаретом од Анжуја, њен утицај јача.  Са својих 30 година почео је да луди и постаје несвестан своје околине, што је искористио Едвард од Јорка, који је је 1455. започео грађански рат (Рат ружа).  Погубљен је 1471. године, чиме се завршила владавина династије Ланкастер.
  7. 7.  Родио се 2.10.1452.  Био је брат првог енглеског краља из династије Јорк, последњи енглески краљ који је погинуо у борби и последњи краљ из династије Јорк.  Племство га није прихватило, због чега је организовало побуне.  У предањима, Ричард се приказује као зла особа жељна власти, што је Шекспир у својој историјској драми проблематизовао.  На паркингу у Лестеру 2012. пронађене су његове кости.
  8. 8.  Родио се 24.4.1509. године.  Подржавало га је ново племство и богато грађанство.  Окончао је ратове са феудалцима.  Почетком своје владабине био је одан католичкој цркви те је добио титулу “браниоца вере”.  Због љубави према Ани Болен, развео се од шпанске принцезе Катарине и тако заоштрио односе са католичком црквом.  Раскинувши са католичком црквом 1534. године створио је англиканску цркву, за чијег је поглавара поставио себе.  За време његове владавине, Ђовани и Себастијан Кабот откривају Њуфаундленд и Лабрадор под Енглеском заставом.  Имао је шест жена и троје деце.  Умро је 28.1.1547. године

презентација за пројекат Рам за Шекспира (у Шестој београдској гимназији ученице сараднице: Маша Момић (II-2), Сања Обреновић (II-4), Невена Панчић (IV-1), Миљана Јовановић (IV-3). Више о томе: http://ramzasekspira.weebly.com/februar-2016-koje-engleske-kraljeve-je-scaronekspir-dramatizovao.html

Views

Total views

335

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

3

Actions

Downloads

0

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×