Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ustanci

O Prvom i Drugom srpskom ustanku

  • Be the first to comment

Ustanci

  1. 1. Život pod turskom vlašću Turci su do kraja XV veka osvojili Srbiju. Vladali su mnogo godina . Srpski narod su zvali rajom. Raja je imala obaveze prema Turcima. Plaćala je poreze i davala veliki deo proizvoda sa zemlje, besplatno je radila na popravci i izgradnji puteva. Danak u krvi je bio najteža obaveza. Turci su odvodili zdravu mušku decu i školovali je i obučavali za svoje vojnike. Ovakvi vojnici su se zvali janjičari.
  2. 2. Hajduci  Hajduci su bili hrabri ljudi koji su se borili protiv turske vlasti. Odlazili su u šume i planine, odakle su napadali Turke. Manje grupe hajduka su se zvale čete. Vođa je bio harambaša. Sastajali su se o Đurđevdanu a rastajali o Mitrovdanu. Zimi su im pomagali jataci koji su ih hranili i krili od Turaka. Narod je u hajducima video svoje zaštitnike i osvetnike.
  3. 3. Prvi srpski ustanak  Kako je vreme prolazilo Turci su bili sve suroviji a život sve teži i teži. Takav život je doveo do velikih seoba, ali i do pobuna. Velika seoba Srba je bila 1690. godine pod vođstvom Arsenija III Čarnojevića. Veliki deo Srba je ipak ostao da živi u Srbiji.  Prvi srpski ustanak je nastao kao reakcija na janjičarski režim u Beogradskom pašaluku.To je bila buna protiv dahija. Tada su Turci naredili da se ubiju srpski knezovi. Prvi srpski ustanak je počeo skupom u Orašcu. Predvodio ga je Đorđe Petrović u narodu poznat kao Crni Đorđe – KARAĐORĐE. Počeo je 1804. i trajao sve do 1813. Poznate bitke su: 1806. bitka na Mišaru i na Deligradu, 1809. na Čegru (predvodio je Stevan Sinđelić). Poznati vojskovođa je bio i hajduk Veljko Petrović. Srbija nije uspela da se oslobodi turske vlasti.
  4. 4. Drugi srpski ustanak  Drugi srpski ustanak je počeo u Takovu u proleće 1815. godine. Vođa je bio Miloš Obrenović. Jedna od najvećih bitaka se vodila na Ljubiću, kod Čačka. Pobedili su Srbi. Junak bitke je bio Tanasko Rajić. Miloš je vodio pregovore sa Turcima. Srbi su dobili pravo da sami upravljaju državom. Srbija je postala, 1830.godine, kneževina a Miloš je bio prvi knez. Najvišu vlast je i dalje imao turski vladar, a turski vojnici su ostali u nekim gradovima. Za vreme kneza Miloša, Srbi su oslobodili još srpskih krajeva. 1878. godine Srbija je postala nezavisna država.  1882. godine Srbija je postala kraljevina, a Milan Obrenović je postao kralj.
  5. 5.  AUTOR ARSENIJE RAKIĆ IV/3

×