Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Магнети

4,312 views

Published on

Реч - две о магнетима

Published in: Education
 • Login to see the comments

Магнети

 1. 1. МАГНЕТИ
 2. 2. Легенда о магнету Стара грчка легенда каже да је пастир по имену Магнес, чувајући овце на планини Иде, приметио да му се штап и чизме са гвозденим клинцима лепе за црни камен. Испитујући необичну појаву, схватио је да ексере којима су чизме потковане и гвоздени штап, привлачи црни камен. Тако је Магнeс открио да постоји камен који привлачи гвожђе. Тако је откривен МАГНЕТИЗАМ.
 3. 3. Природни магнети Једна од природних појава јесте својство одређене врсте минерала да привлачи гвоздене предмете. Тај минерал је МАГНЕТИТ, а такве метале називамо МАГНЕТИМА. Руда гвожђа магнетит је природни магнет.
 4. 4. Вештачки магнети Када се гвожђе или челик трљају о магнетит, они се намагнетишу и постају ВЕШТАЧКИ МАГНЕТИ. Израђују се од челика са додатком кобалта и никла, који се накнадним поступком намагнетишу. Дејство ових магнета се не мења током времена и зато се називају СТАЛНИ МАГНЕТИ. Вештачки магнети се најчешће праве у облику: потковице, шипке, ваљка, игле.
 5. 5. Магнетизам Магнетна својства материјала Магнет има способност да привлачи гвоздене предмете и држи привучене комадиће гвожђа и челика. Ова појава се назива МАГНЕТИЗАМ. Магнетизам је невидљива сила привлачења или одбијања између одређених супстанци. Магнети не привлаче пластику,гуму,тканину,стакло.
 6. 6. Магнетни полови Сваки магнет има два пола СЕВЕРНИ и ЈУЖНИ. По договору, северни пол магнета је означен плавом бојом, а јужни црвеном (често је означен само северни пол). Северни пол се скраћено означава словом N (енглески NORTH), а јужни словом S (енглески SOUTH). Да су полови магнета међусобно различити, показује њихово међусобно деловање.
 7. 7. Полови магнета Ј С С Ј С – северни пол магнета ( N ) J – јужни пол магнета ( S )
 8. 8. Шта се догађа ако су два магнета близу један другог? Привлаче се или се одбијају Привлаче се различити магнетни полови.  Одбијају се истоимени магнетни полови.  Дејство већег броја истоимених магнетних полова је јаче него појединачних.
 9. 9. Можемо ли одвојити полове магнета? Када магнет поделимо на два дела, добијемо два нова магнета, који ће имати и северни и јужни пол. Магнетне полове не можемо одвојити.
 10. 10. САРА КАДОУР МИНА БОГДАНОВИЋ МАРИНА ТАДИЋ IV / 3

×