Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Moravska Srbija

Srbija kneza Lazara

 • Be the first to comment

Moravska Srbija

 1. 1. Moravska Srbija je termin koji se koristi u istorijskoj nauci za srpsku državu koja se samostalno razvila u dolini tri Morave pod knezom Lazarom.
 2. 2.  Moravska Srbija bila je privredno snažna i upravno organizovana država. Knez Lazar je držao Novo brdo i Rudnik, dva najznačajnija rudarska središta u srednjovekovnoj Srbiji.  Nova naselja nicala su u pustim predelima. Hrišćanske stanovnike, koje su u južnim i istočnim krajevima Balkanskog poluostrva ugrožavale učestale turske provale, sklanjalo se u Moravsku Srbiju. Ovde su utočište nalazila prognana duhovna lica koja su podizala nova crkvena središta.  Na Vidovdan 1389. došlo je do žestokog sudara na Kosovu. Bitka je prestala kada su, zbog velikih gubitaka "obe strane iznemogle". Život su izgubila oba vladara — knez Lazar i sultan Murat. Knez Lazar bio je sahranjen u Crkvi Vaznesenja u Prištini a zatim je prenesen u njegovu zadužbinu, manastir Ravanicu. Crkva ga je kao kosovskog mučenika proglasila za svetitelja, a narodno predanje mu je pripisalo carsku titulu, iako je isprave uvek potpisivao kao knez (comes ili conte u dubrovačkim dokumentima).
 3. 3.  Lazar Hrebeljanović (1329 - 1389) poznat i kao sveti car Lazar, bio je srpski vladar s prestonicom u Kruševcu. Poginuo je na Kosovom polju 1389. i proglašen za sveca.  Lazar Hrebeljanović je najverovatnije rođen 1329. godine u Prilepcu kod Novog brda. Taj grad je dobio njegov otac Pribac Hrebeljanović od cara Dušana Nemanjića kao nagradu za službu na njegovom dvoru. Za sada se ne zna kako se zvala majka Lazara Hrebeljanovića. Takođe se ne zna ni koliko je tačno braće i sestara imao.
 4. 4. Zadužbina kneza Lazara - manastir Ravanica
 5. 5. Autor : Dušan Bjelajac IV3

  Be the first to comment

  Login to see the comments

 • PaunovicStanko1207

  May. 30, 2018

Srbija kneza Lazara

Views

Total views

2,395

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

1,085

Actions

Downloads

15

Shares

0

Comments

0

Likes

1

×