Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Ληψη Αποφασης (ΛΗΑΠ) Military Decision Making Process (MDMP)

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 51 Ad

Ληψη Αποφασης (ΛΗΑΠ) Military Decision Making Process (MDMP)

Download to read offline

Ληψη Αποφασης Military Decision Making Process (MDMP)
Ποια είναι η στρατιωτική διαδιακασία λήψης απόφασης? Ποια τα βήματα της? What is military decision making process? Which are the steps? What is IPB? How can it be used in mission planning?

Ληψη Αποφασης Military Decision Making Process (MDMP)
Ποια είναι η στρατιωτική διαδιακασία λήψης απόφασης? Ποια τα βήματα της? What is military decision making process? Which are the steps? What is IPB? How can it be used in mission planning?

Advertisement
Advertisement

Ληψη Αποφασης (ΛΗΑΠ) Military Decision Making Process (MDMP)

 1. 1. ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Μια Tέχνη στο Σύγχρονο Πεδίο της Μάχης Ανθλγος (ΠΖ) Δημητρόπουλος Γεώργιος E-mail:sporty76zz@gmail.com https://militarydecisiongr.wordpress.com/. https://www.facebook.com/militarydecisiongreece
 2. 2. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Ονομάζομαι Γιώργος Δημητρόπουλος και είμαι Ανθλγος του Πεζικού,απόφοιτος της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών και έχω ενταχθεί στην οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων από τότε που ξεκίνησα την καριέρα μου. Το βιβλίο «Λήψη Απόφασης, μια Τέχνη στο Σύγχρονο Πεδίο Μάχης», αποτελεί το επιστέγασμα της καριέρας μου, πνευματικό καρπό της υπηρεσίας μου ως εκπαιδευτής στις Ειδικές Δυνάμεις. Δεν αποτελεί απλά ένα βιβλίο στρατιωτικού περιεχομένου, αλλά έναν οδηγό επιτυχίας ο οποίος απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Καθημερινά λαμβάνουμε αποφάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν μικρότερη η μεγαλύτερη επίδραση στη ζωή μας. Η λήψη αποφάσεων όπως περιγράφεται στο βιβλίο, μπορεί να εφαρμοστεί στο στρατό, στις επιχειρήσεις, στον αθλητισμό και όχι μόνο. Το βιβλίο αυτό ευελπιστώ να αποτελέσει βοήθημα και οδηγό, για όλους εκείνους που προσπαθούν κάθε μέρα να γίνουν καλύτεροι από την προηγούμενη, μαθαίνοντας και κάνοντας συνεχώς νέα πράγματα. Περισσότερες πληροφορίες για μένα εδώ Πληροφορίες για την απόκτηση του βιβλίου εδώ
 3. 3. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ…. • Καλύπτει συγκεκριμένη ανάγκη • Αποτελεί ένα συνοπτικό οδηγό μιας μεθόδου η οποία μπορεί να γίνει κτήμα • Σκοπός δεν είναι η απομνημόνευση της • Η διδασκαλία της μεθόδου απαιτεί περίπου 5 εκπαιδευτικές ημέρες • Η μέθοδος αυτή εξελίσσεται • Έχει εφαρμογή στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή
 4. 4. ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ακόμα και δεν λάβεις μια απόφαση, έχεις πάρει απόφαση
 5. 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΗΑΠ; • Είναι μια αλληλουχία διαδοχικών ενεργειών, η κάθε μία από τις οποίες στηρίζεται στα αποτελέσματα και τα προϊόντα της προηγούμενης. • Τυχόν παραλείψεις ή σφάλματα κατά τη διαδικασία κάποιου βήματος έχουν επίδραση στα επόμενα βήματα.
 6. 6. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΗΑΠ; • Τελικός σκοπός της διαδικασίας είναι η κατά το δυνατόν αρτιότερη επεξεργασία των δεδομένων, η ανακάλυψη τυχών ελλείψεων – κενών και η κάλυψη τους, ώστε με το πέρας της διαδικασίας, το προσωπικό να έχει επιλέξει τον καλύτερο από τους προτεινόμενους τρόπους ενεργείας.
 7. 7. ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΗΑΠ 1.Λήψη της αποστολής 2.Ανάλυση της αποστολής 3.Ανάπτυξη των τρόπων ενεργείας 4.Ανάλυση των τρόπων ενεργείας (πολεμικό παίγνιο –War Gaming) 5.Σύγκριση των τρόπων ενεργείας 6.Έγκριση του τρόπου ενεργείας από το προϊστάμενο κλιμάκιο 7.Σύνταξη διαταγών – φακέλου αποστολής
 8. 8. ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΗΑΠ Λήψη Αποστολής Ανάλυση Αποστολής Ανάπτυξη ΤΕ Ανάλυση ΤΕ Σύγκριση ΤΕ Έγκριση ΤΕ Σύνταξη Δγων
 9. 9. ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΗΑΠ • Ανάλυση αποστολής 30% • Ανάπτυξη ΤΕ 20% • Ανάλυση, σύγκριση, επιλογή ΤΕ 30% • Σύνταξη διαταγών 20%
 10. 10. ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ • Το βήμα αυτό ξεκινά με τη λήψη κάποιας διαταγής, προειδοποιητικής, διαταγής επιχειρήσεων, ή οποιαδήποτε άλλη ένδειξη η οποία φανερώνει ότι επίκειται να εκτελεστεί αποστολή (πχ ειδήσεις από το διαδίκτυο, ενημέρωση από δελτία πληροφοριών, κτλ).
 11. 11. ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ • Λαμβάνεται η αρχική ενημέρωση της αποστολής προερχόμενη είτε από το σύνδεσμό της με το προϊστάμενο κλιμάκιο, είτε από το Διοικητή της Μονάδας και το επιτελείο του.
 12. 12. ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ • Μερικά από τα δεδομένα τα οποία λαμβάνει είναι τα εξής: – Τοπογραφική ενημέρωση των επιχειρήσεων – Μετεωρολογικά και κλιματολογικά δεδομένα, – Καθορισμός ρίσκου (αποδεκτού κινδύνου), – Διαθέσιμα μέσα, – Κριτήρια επιτυχίας αποστολής, – Κριτήρια ματαίωσης της αποστολής, – Χρονοδιάγραμμα της αποστολής
 13. 13. ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ • Το βήμα τελειώνει με την έκδοση προειδοποιητικής διαταγής προς τα υπόλοιπα μέλη του τμήματος και τα προσκολλημένα τμήματα.
 14. 14. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ • Σκοπός είναι να κατανοηθεί η αποστολή την οποία έχει κληθεί να φέρει σε πέρας η περίπολος • Η διαδικασία αυτή «τρέχει» σε συνδυασμό και παράλληλα με την Προπαρασκευή Πληροφοριών στην Περιοχή Επιχειρήσεων (Π3 Ε), η οποία και αποτελεί στάδιο του βήματος αυτού.
 15. 15. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΑΔΙΑ 1. Ανάλυση της αποστολής και της πρόθεσης του προϊσταμένου σχηματισμού (1 και 2 κλιμάκια πάνω) 2. Διεξαγωγή αρχικής Π3 Ε 3. Καθορισμός Επιβαλλόμενων, Απορρέουσων και Βασικών Υποχρεώσεων 4. Καθορισμός των διατιθέμενων μέσων και αναγνώριση των επιπρόσθετων μέσων που απαιτούνται για την εκπλήρωση των βασικών αποστολών. 5. Καθορισμός Περιορισμών (απαιτήσεων και απαγορεύσεων)
 16. 16. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΑΔΙΑ 6. Αναγνώριση Γεγονότων και Ανάπτυξη Υποθέσεων 7. Καθορισμός Ρίσκου – Κινδύνου 8. Αναγνώριση των απαιτήσεων του προϊσταμένου διοικητή σε Κρίσιμες Πληροφορίες 9. Ανάπτυξη του Σχεδίου Αναζήτησης Πληροφοριών 10. Επικαιροποίηση Επιχειρησιακού Χρονοδιαγράμματος 11. Προτεινόμενη Αναδιατυπωμένη Αποστολή
 17. 17. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΑΔΙΑ 12. Διεξαγωγή σύσκεψης Ανάλυσης της Αποστολής 13. Έγκριση Αναδιατυπωμένης Αποστολής 14. Ανάπτυξη και έκδοση της αρχικής πρόθεσης του διοικητή της περιπόλου 15. Ανάπτυξη και Έκδοση Αρχικών Κατευθύνσεων Σχεδίασης 16. Έκδοση προειδοποιητικής διαταγής. 17. Αναθεώρηση των γεγονότων και των υποθέσεων.
 18. 18. 7. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΡΙΣΚΟΥ
 19. 19. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Στο βήμα αυτό μέλη της περιπόλου συγκεντρώνονται και δημιουργούν τρόπους ενέργειας, που συμβάλουν στην επίτευξη της αποστολής.
 20. 20. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Η δημιουργία αυτή δεν αφορά λεπτομέρειες, αλλά αναφέρεται επιγραμματικά: • στον τρόπο διεισδύσεως και επανόδου, • στα τμήματα τα οποία είναι απαραίτητα (κρούσης, παρατήρησης, κτλ) και τον ακριβή αριθμό μελών τους, • στις ενέργειες επί του στόχου (κατεύθυνση προσβολής, μέθοδος) και • στα ειδικά υλικά τα οποία, ενώ είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση της αποστολής, η περίπολος δεν τα έχει στη διάθεση της (πχ καταδείκτης laser).
 21. 21. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑΔΙΑ 1.Ανάλυση της σχετικής μαχητικής ισχύος των εχθρικών και των φίλιων δυνάμεων (όλη η περίπολος). 2.Παραγωγή Επιλογών (όλη η περίπολος). 3.Ανάπτυξη του Τρόπου Ενεργείας. 4.Οργάνωση του Τμήματος. 5.Προετοιμασία σχεδιαγραμμάτων. 6.Εφαρμογή των Κριτηρίων Δοκιμασίας (screening criteria)
 22. 22. 2. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
 23. 23. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ • Αναλύονται οι ΤΕ οι οποίοι αναπτύχθηκαν προηγουμένως, ώστε να εντοπιστούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. • Είναι μια διαδικασία γνωστή και ως «Πολεμικό Παίγνιο»
 24. 24. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑΔΙΑ 1. Συλλογή των εργαλείων. 2. Καταγραφή όλων των φιλίων δυνάμεων. 3. Καταγραφή και ανάρτηση της λίστας με τις υποθέσεις. 4. Καταγραφή και Ανάρτηση των Σημείων Απόφασης
 25. 25. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑΔΙΑ 5. Καθορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης. 6. Επιλογή του τρόπου διεξαγωγής του πολεμικού παιγνίου. 7. Επιλογή του Τρόπου Καταγραφής και Απεικόνισης Αποτελεσμάτων. 8. Πραγματοποίηση Πολεμικού Παιγνίου και χρήση των αποτελεσμάτων
 26. 26. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1.Ανάλυση πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων των ΤΕ 2. Σύγκριση των ΤΕ 3. Ανάπτυξη του επιλεγέντα ΤΕ 4. Διεξαγωγή ενημέρωσης επιλογής ΤΕ
 27. 27. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ • Με την ολοκλήρωση του πολεμικού παιγνίου, το τμήμα θα αναλύσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε ΤΕ ξεχωριστά, με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης τα οποία έχουν οριστεί στο προηγούμενο βήμα.
 28. 28. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ • Κατόπιν συγκρίνει τους ΤΕ και καταγράφει τα αποτελέσματά τους στον πίνακα απόφασης, ο οποίος ενώ εμφανίζει ποιος ΤΕ είναι ο καλύτερος, δεν δεσμεύει τον περιπολάρχη στην επιλογή του. • Τον ΤΕ αυτό θα τον αναλύσει και θα προετοιμαστεί για την διεξαγωγή της ενημέρωσης της επιλογής του ΤΕ προς τον προϊστάμενο διοικητή .
 29. 29. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
 30. 30. ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΕ ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ • Αφού ολοκληρωθεί η επιλογή του ΤΕ από τον περιπολάρχη, πραγματοποιείται ενημέρωση προς τον προϊστάμενο διοικητή • Οι λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται σε αυτήν, πρέπει να είναι αρκετές ώστε να εξηγούν τους λόγους επιλογής του συγκεκριμένου ΤΕ.
 31. 31. ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΙΑΤΑΓΩΝ • Με την έγκριση του ΤΕ από τον προϊστάμενο διοικητή , το τμήμα ξεκινά να εργάζεται σε αυτόν προσθέτοντας λεπτομέρειες, μετατρέποντάς τον σε ένα πλήρες σχέδιο.
 32. 32. ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΙΑΤΑΓΩΝ Η σύνταξη των διαταγών περιλαμβάνει τρεις ενέργειες: • Τη διεξαγωγή της ενημέρωσης της αποστολής μεταξύ των μελών του τμήματος • Τη διεξαγωγή της ενημέρωσης της αποστολής προς το διοικητή του προϊσταμένου κλιμακίου • Τη δημιουργία του Φακέλου αποστολής
 33. 33. ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Π3 Ε). • Παράλληλα με τη ΛΗΑΠ διεξάγεται μια άλλη, εξίσου σημαντική διαδικασία, η Προπαρασκευή Πληροφοριών στην Περιοχή Επιχειρήσεων (Π3 Ε), η οποία και αποτελεί μέρος της ΛΗΑΠ.
 34. 34. ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Π3 Ε) • Είναι μια διαδικασία η οποία αποτελεί κομμάτι της Ανάλυσης της Αποστολής, • Διεξάγεται από προσωπικό το οποίο δεν εκτελεί άλλα καθήκοντα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, αν είναι δυνατόν με ειδίκευση στις πληροφορίες ή προηγούμενη εμπειρία στο αντικείμενο.
 35. 35. ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Π3 Ε)
 36. 36. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑΔΙΑ α) Προσδιορισμός των χαρακτηριστικών της ΠΕ β) Προσδιορισμός της Περιοχής Ενδιαφέροντος (ΠΕΝ) γ) Ορισμός της έκτασης των πληροφοριών κατά την Π3Ε που είναι δυνατό να συλλεχθούν στο διαθέσιμο χρόνο. δ) Εντοπισμός των ελλείψεων σε πληροφορίες και των απαιτουμένων μέσων συλλογής πληροφοριών
 37. 37. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
 38. 38. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
 39. 39. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑΔΙΑ α) Ανάλυση του καιρού και των λοιπών χαρακτηριστικών του πεδίου επιχειρήσεων, εκτίμηση των επιπτώσεων τους στις επιχειρήσεις β) Ανάλυση εδάφους γ) Μελέτη εδάφους δ) Περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ο καιρός και τα λοιπά χαρακτηριστικά του πεδίου επιχειρήσεων επηρεάζουν την απειλή και τις φίλιες δυνάμεις και παραγωγή εχθρικών ΤΕ
 40. 40. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
 41. 41. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Βροχόπτωση – χιονόπτωση, νέφωση, θερμοκρασία και υγρασία
 42. 42. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
 43. 43. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
 44. 44. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
 45. 45. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
 46. 46. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ • Γίνεται προσπάθεια να αναγνωριστεί η ταυτότητα, η σύνθεση και οι δυνατότητες των απειλών στην Π.Ε. • Οι απειλές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν: συμβατικές δυνάμεις, στρατοχωροφυλακή, αστυνομία, ειδικές δυνάμεις, παραστρατιωτικές δυνάμεις, μειονότητες, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και άλλες ομάδες ατόμων οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη των επιχειρήσεων.
 47. 47. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ
 48. 48. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ. • Αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο οι πρόσφατες δραστηριότητες του εχθρού επηρεάζουν το σχεδιασμό και την εκτέλεση της αποστολής, με σκοπό να προβλεφτούν οι αντιδράσεις του εχθρού στις ενέργειες της περιπόλου
 49. 49. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ.
 50. 50. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ • Η στρατιωτική διαδικασία λήψη απόφασης αποτελεί μια μέθοδο η οποία μας εγγυάται την επιλογή του καταλληλότερου ΤΕ, με βάση δεδομένες πληροφορίες. • Η εφαρμογή της στην πολιτική μας ζωή, μπορεί να μας απαλλάξει από δυσάρεστες εκπλήξεις.

×