Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Београд

595 views

Published on

Ученици се упознају са главним градом Србије.

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Београд

  1. 1. ∙Beograd je smešten na ušću Save u Dunav. Jedan je od nastarijih evropskih gradova (potiče iz doba neolita od pre 7000 god. p.n.e). ∙Kelti su mu dali naziv Singidunum, a Sloveni su ga prozvali BELI GRAD. ∙ Beograd je raskrsnica puteva Istočne i Zapadne Evrope. ∙ U njemu živi preko 1 500 000 stanovnika.
  2. 2. Beograd je : politički, kulturni i ekonomski centar Srbije. U njemu je sedište svih važnih državnih ustanova: Narodna skupština, Vlada RSrbije, Ustavni sud, Vrhovni sud, Srpska Aademija nauka i umetnosti... Takođe, Beograd je i turistički grad, koji obiluje mnogim istorijskim spomenicima i popularnim izletištima.
  3. 3. Kalemegdan je najveci beogradski park. Istovremeno je i najznacajniji kulturno-istorijski kompleks, u kojem dominira Beogradska tvrdava iznad ušca Save u Dunav. Turci su Kalemegdan nazivali i Ficir-bajir što znaci "breg za razmišljanje“.
  4. 4. Nalazi se u centru grada, zakonom je zaštićena kao jedno od najstarijih i najvrednijih gradskih spomeničkih ambijenata, sa nizom reprezentativnih zgrada i građanskih kuća nastalih krajem 70-tih godina 19. veka. Smatra se da je još u vreme Rimljana ovde bio centar naselja Singidunum.
  5. 5. Avalski televizijski toranj se nalazi se na planini Avali, pored Beograda. Prvobitno pušten u rad 1965, srušen je u NATO bombardovanju SR Jugoslavije 29. aprila 1999. Nakon obnove u trajanju od tri godine, Avalski toranj je otvoren 21. aprila 2010.

×