Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Петер Хандке

Петер Хандке

Download to read offline

Петер Хандке, Округли сто "Читајмо Хандкеа", Национални дан књиге, 28. 2. 2020, аутор Милија Јевремовић

Петер Хандке, Округли сто "Читајмо Хандкеа", Национални дан књиге, 28. 2. 2020, аутор Милија Јевремовић

Advertisement
Advertisement

More Related Content

More from Srpska škola u inostranstvu

Advertisement

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Петер Хандке

 1. 1. ПЕТЕР ХАНДКЕ
 2. 2. „Кад је дете било дете, није знало да је дете, све је имало душу, и све душе су биле једна…“
 3. 3. БИОГРАФИЈА  Петер Хандке је аустријски књижевник, немачко- словеначког порекла. Рођен је 6. децембра 1942. године у Грифену у Аустрији.  Одрастао је у Источном Берлину и Грифену. Студирао је права у Грацу, а у једном тренутку напустио је студије да би се у потпуности посветио књижевном стваралаштву.  Хандке је створио више од 70 прозних радова и 20 позоришних дела, а опробао се и као лиричар, есејиста, преводилац, сценариста и режисер.  Осим у Грацу и Берлину, Хандке је живео и у Дизелдорфу, Паризу и Кроненбергу у Сједињеним Америчким Државама. Од 1990. године живи у градићу Шавилу, који се налази 12 километара југозападно од Париза.
 4. 4. СТВАРАЛАШТВО  Први роман који је Хандке објавио 1965. године јесте роман Стршљени. Након тог романа, Хандке се у потпуности повлачи у свет књижевности и посвећује писању.  Уследио је читав низ дела: Леворука жена, Кратка писма за дуга растајања, Спори повратак кући, Голманов страх од пенала (роман који је уврштен у школску лектиру), Моравска ноћ, Понављање, Моја година у ничијем заливу, Поподне једног писца, Дон Жуан: по њему самом, Зимско путовање до реке Дунава, Саве, Мораве и Дрине или Правда за Србију, Велики пад…  Његови позоришни комади Каспар, Псовање публике, Путовање у сонорну земљу, Дон Жуан играју се у театрима широм света.
 5. 5. НОБЕЛОВА НАГРАДА  Петер Хандке је 2019. године добио Нобелову награду за животно остварење. 
 6. 6. ХАНДКЕ И СРБИ  Оно што Петера Хандкеа чини нама посебно блиским писцем јесте његов однос према Србији и Србима.  Хандке за Србију каже да је „најверније огледало света“.  Срби су Хандкеу честитали на Нобеловој награди. Схватили су то и као своју награду јер Хандке годинама подржава Србе на историјској и културној мапи Европе. Хандке је на ту чињеницу посебно поносан и непрестано то истиче у свом стварању.
 7. 7. Хандке Балкан посматра као регион који је патио од почетка саме историје. Као такав, Балкан је произвео екстремне људе – или изузетно рањиве или изузетно добре, нема средине. У Србији је то стварало изузетна бића.
 8. 8. Велика наклоност ка Србији утицала је да Хандке напише неколико књига у којима даје своја запажања о српском народу, као што су:  Правда за Србију или Зимско путовање до реке Дунава, Саве, Дрине и Мораве,  Моравска ноћ…
 9. 9.  Хандке заузима посебно место у културном и књижевном миљеу Србије. Од 2012. године изабран је за иностраног члана САНУ, такође је добитник бројних награда и признања у Србији и радо виђен гост у Србији.
 10. 10.  Посебна повезаност између Хандкеа и Срба повод је за наше данашње окупљање. Желимо да се ближе упознамо са Хандкеом и његовим стваралаштвом и да се овим путем захвалимо Хандкеу на лепим мислима о нашем народу.  Ову прилику користимо и да најавимо најновији драмски комад Хандкеа Les innocents, moi et l’inconnue au bord de la route déparmentale, који ће се од 3. марта приказивати у Националном позоришту Колин.
 11. 11.  „Ако народ изгуби своје приповедаче, губи и своје детињство…“  Памтимо ову Хандкеову мисао. Не дозволимо да се изгубимо у таласима живота у туђини. Чувајмо себе, кроз језик и српство, јер о нашим националним вредностима говоре и пишу највећи писци данашњице!  Велико хвала Хандкеу и његовој књижевности која нас оплемењује и враћа правим људским вредностима.

×