Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Српска допунска школа „Свети Сава" у Италији

243 views

Published on

Српска допунска школа „Свети Сава" у Италији

Published in: Education
 • Be the first to comment

Српска допунска школа „Свети Сава" у Италији

 1. 1. Наши часови
 2. 2. Наши часови били су креативни.Описи праћени фотографијама нашли су се на страницама Просветног прегледа.
 3. 3. и топлог као веште руке наших мама и бака. Десет вредних ђака,узраста од 6 до 9 година са неописивом радошћу уживали су у улози пекара. Час је почео композицијом ,,Пекарчић“.Кроз игролике активности.Ученици стављају беле пекарске капе које су направиле њихове вредне руке,подстакнути маштом.Разговарамо о томе како је пекар обучен,које је боје његово одело,који алат користи... Текст ,,Хлеб“ , В. Андрић подстакао је ученике на размишљање о томе колико вредних људи учествује у чаролији која се зове припремање хлеба и да је труд који уложи свако од њих подједнако битан и вредан поштовања. Затим су открили чаробне састојке који су нам потребни за припремање хлеба. Машта их је одвела у земљу Хлебију у којој су их дочекали пекари,мноштво славских колча ,чесница,младенчића,переце,а пекаре су биле пуне деце.Имали су задатак да пробају што више хлебова и пецива и да запишу рецепте које ће понети најмилијима. Другарима су поклонили по једну папирну оклагију на којој су писали мудре мисли : -У ратара црне руке,а бела погача. -Ко тебе каменом,ти њега хлебом. -Добар као хлеб. -Хоће хлеба преко погаче. Из Хлебије су се вратили са прегршт лепих утисака.Вредно се припремамо за предстојеће празнике.Радујемо се одласку у завичај. Радосни,уз најлепше жеље ,час завршавамо стиховима: Врсте хлеба Од кукуруза,ражи или пшенице,
 4. 4. Причали су њима,а вредни малишани ће пренети својој деци чиме су се борили наши преци. Представили су мачеве,тешке и оне лаганије.Најзанимљивији им је ,,Српски мач“.Неизоставни у борбама били су:копље,буздован,лук и стрела,штит за витезове. Уследиле су припреме за бал.Малишане је машта довела код кројача који су шили одећу од различитих материјала,свиле,сомота до златоткане тканине на двору краља Драгутина.Нацртали су одела и хаљине какве би желели да имају за ту прилику. Имена која су носили наши преци у средњем веку ђаци су поносно изговарали .У том тренутку Габриела,Кристиана,Марка заменили су Вукашин,Часлав,Растислав,док су Сару ,Невену и Дарију замениле Каранфила,Роксанда и Достана. Светородна лоза Немањића подарила нам је бројне задужбине.Малишане су задивили Ђурђеви ступови,Жича,Студеница,Хиландар,Милешева. Са жељом да следимо свети и светли пут Светог Саве,раздрагани завршавамо час стиховима. Мој јунак Када снег пада, и када сунце сија, наши јунаци су Срби и Србија. Од времена Светог Саве Срби своју славу славе.
 5. 5. Ваннаставне активности
 6. 6. Креативно стваралаштво
 7. 7. Учешће на конкурсима
 8. 8. Учешће на кросу и летњем кампу РТС-а
 9. 9. Школска 2018/2019. Зборник дечијх радова
 10. 10. Образовни круг
 11. 11. Сарадња са конзулима
 12. 12. Сарадња са удружењима
 13. 13. Сарадња са родитељима наставних пунктова на којима реализујем наставу је веома добра и успешна.
 14. 14. Сарадња са Парохијом Свети Лука и оцем Далибором Ђукићем је изузетна.
 15. 15. Маркетниг, све чешћи начин пословања, није само представљање школе у јавности, већ концепт који утиче на стварање имена школе, која ван својих оквира требада оствари резултате и буде позната широј јавности.
 16. 16. РТС за дијаспору редовно је пратио наше активности у сваком погледу, као и Вести
 17. 17. Значај нашег деловања препознао је италијански интернационални часопис Voci di Pace (Гласови мира) из Сан Марина.Први пут је један италијански часопис објавио текст о српској допунској школи.
 18. 18. Значај нашег деловања препознао је италијански интернационални часопис Voci di Pace (Гласови мира) из Сан Марина.Први пут је један италијански часопис објавио текст о српској допунској школи

×