Tett på kundemagasin nr. 2 2010

2,384 views

Published on

I årets andre utgave av kundemagasinet til SpareBank 1 SR-Bank får du tips til hvordan du kan spare penger på sommerens campingtur. Du får gode råd om sparing til pensjon, og du kan lese om framtidens bank. Fortell oss hva du syns om magasinet!

Published in: Economy & Finance, Business
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Tett på kundemagasin nr. 2 2010

 1. 1. KUNDEMAGASIN NR 02#2010 Dis u s i m mr et s al v ndt go Det gode campingliv side 8 Sannheten om penger og kjærlighet side 24 Hvilket billån er best? side 16 Den mobile fremtidsbanken side 4
 2. 2. 2 TETT PÅ 02#10 04 Mobilbank Mobiltelefon og internett er den nye skranken – men det er likevel lenge til alt går automatisk. 08 Populær hjuleferie 16 Velg nedbetalings- Campingferie går aldri av moten. Vi har lånet til deg som drømmer tid på billånet om egen vogn. Hvilken nedbetalingsløsning er riktig for deg? 13 30 år med sikkerhet i vannet Arthur Abrahamsen i Stavanger Svømme Club har mottatt Rogaland-idrettens Ærespris.
 3. 3. 3 INNHOLD 12 Sommertips! 04 Mobilen er den nye banken Vær forberedt før du legger i vei på ferie! 06 Nå får du banken på iPhone 07 Ny administrerende direktør 08 Populær hjuleferie 11 La bilferien gå glatt 13 30 år med sikkerhet i vannet 16 Billån: Velg nedbetalingstid 17 Nett & nyttig 18 Ta ansvar for det gode liv 23 Medlemsnett kasserte pengetelleren 24 Sannheten om penger og kjærlighet 26 Smått og smart 18 Ta ansvar for det gode liv Alle må ta større ansvar for egen pensjon under den nye folketrygden. LEDER *2/2010 Tett På er et kunde- magasin fra SpareBank 1 SR-Bank som distribueres Hvert år samles mediebransjen til samling til bankens privatkunder. i Bergen. Årets mediedager handlet mye om Redaktør: Trine Lunde. Redaksjon: Oktan Apropos. effektivitet og brukervennlighet overfor Forsidefoto: Minna Suojoki. kunden. Vi tror at du som kunde er opptatt av Trykk: Kai Hansen. å spare tid. På våre nettsider, www.sr-bank.no Utforming: Oktan Apropos. vil du nå se at vi har opprettet en egen selv- betjeningsfunksjon, hvor du enkelt kan bestille de tjenestene du ønsker. Det vil spare deg for mye tid. Sparing er noe vi generelt sett er opptatt av i dette nummeret, med artikler Trine Lunde, redaktør. om hvorfor kvinner sparer mindre enn menn, og gode tips til hvordan du kan spare penger på bilferien. God sommer! Med vennlig hilsen Trine Lunde, redaktør.
 4. 4. 4 HVOR DU VIL, NÅR DU VIL: Dagens unge bankkunder har knapt vært innom en bankfilial. Mobilbank og nettbank byr på mange muligheter.
 5. 5. MOBILBANK 5 Den mobile fremtidsbanken Banken har forlengst flyttet inn på skrivebordet ditt og ned i lommen din. Kunder vil ha tilgang til banktjenester hvor som helst, når som helst. Mobiltelefon og internett er den nye skranken – men det er likevel lenge til alt går automatisk. TEKST: MARI HULT FOTO: GETTY IMAGES – Vi er på vei inn i en stadig mer teknologisk verden, Ifølge Trond Støldal i SpareBank 1 SR-Bank dukker og banken må følge etter kundenes brukermønster. det opp ny funksjonalitet i nettbanken hver måned. Vil kundene bruke nettbanken, så er det vår oppgave – Her kommer det både nye muligheter, og funksjoner å gi dem muligheten til det. Vil de ha tilgang til bank- som gjør det enklere for kunden. Mye av dette går på tjenestene på mobiltelefonen, så må vi tilby det også. sikkerhet. For eksempel kan du nå hente PIN-koden til bankkortet ditt i nettbanken, istedenfor å få det hjem – Akkurat nå ser vi en eksplosiv økning i mobilsurfing. i posten. Dette er praktisk, og reduserer også risikoen Alle har en mobil, og folk skifter oftere adresse enn de for at koden skal forsvinne i posten. skifter mobilnummer. Kundene våre er blitt mer opptatt av SMS-tjenester. Det er et stort potensiale her. Vi er for SPENNENDE FRAMTID eksempel først ute i Norge med en bank-applikasjon på Også på bankkontorene skjer mye mer automatisk nå. Iphone, og bare på den første uken hadde vi over 10 000 Uten å måtte stå i kø kan du benytte deg av en hel del tilbud. nedlastninger. Snart kan du til og med erstatte den blå kortleseren med mobilen din! – Vi har automater til å ta ut valuta, veksle, og sette inn både sedler og mynter. ”Vi er klar over generasjonsgapet. Likevel er det lenge til alt i banken går automatisk. SpareBank 1 SR-Bank skal ha et tilbud til alle kunder.” – De fleste krever å kunne ordne alt av banktjenester selv uten å måtte snakke med banken, men vi er klar SIKKERHET over generasjonsgapet. SpareBank 1 SR-Bank skal ha Nettbanken blir også flittig brukt av bankens kunder. et tilbud til alle våre kunder, sier Støldal. – Nettbank er en komplisert nettløsning. Det er et – Framtiden er utrolig spennende. ekstremt fokus på sikkerhet, og vi jobber kontinuerlig med å forbedre brukeropplevelsen. Det kommer flere og flere tjenester du kan bruke, sier Slaattelid.
 6. 6. 6 MOBILBANK Nå får du banken på iPhone For å kunne tilby best mulige produkter fremover, Som et ledd i satsingen på mobilbank, tilbyr Spare- er tilbakemeldinger fra kunder utrolig viktig. Bank 1 SR-Bank en egen applikasjon for iPhone. Den gir deg enkel tilgang til nyttige banktjenester når du er – Disse får vi gjennom tilbakemeldinger (”rating”) i iTunes. I tillegg oppfordrer vi alle til å kontakte på farten. oss på Twitter og Facebook, og si hva de synes om applikasjonene våre, sier Slaattelid. – Vi må tilpasse oss kundenes bruk av ny teknologi, og levere løsninger på de plattformene som kundene benytter, sier utvikler i SpareBank 1 SR-Bank, Baard ”Vi oppfordrer Slaattelid. alle til å kontakte Da hver tiende mobiltelefon brukt i Norge er en iPhone, oss på Twitter ble det naturlig å utvikle applikasjoner til den. og Facebook.” – Vi har nå tre applikasjoner for iPhone; Budsjett, Eien- BAARD SLAATTELID domsMegler 1 Boligsøk og nå den nyeste, Mobilbank. GRATIS Er du kunde i banken, kan du laste ned applikasjonen gratis fra iPhones Appstore. Gjennom applikasjonen FUNKSJONER: får du oversikt over saldo og siste transaksjoner, og du Saldoforespørsel, siste kan logge inn på mobilbanken. Forsikringskunder kan transaksjoner, innlogging melde skade og kontakte kundeservice. for mobilbank, kunde- service, sperring av kort – Dette er den første og så langt eneste norske bank- og skademelding. applikasjonen som selv kontakter banksystemet og henter data. Dette betyr at du får bankfunksjonalitet HVORDAN: direkte i applikasjonen, sier Slaattelid. Applikasjonen kan lastes gratis ned fra Appstore. SIKKERHET Foreløpig kan du ikke overføre via iPhonen slik du kan HVEM: i nettbanken. Tilgjengelig for kunder i SpareBank 1 SR-Bank. – Vi jobber med to sikkerhetsnivåer. På det laveste får du tilgang til informasjon, med en kode gitt på forhånd. SIKKERHET: Skal du eksempelvis overføre penger, krever vi BankID Tilsvarende sikkerhetsnivå Mobilbank: SpareBank1 SR-Bank er først ute med kortleser og passord. som SMS-bank, med kode i Norge med mobilbank- for autentisering. Koden applikasjon. TILBAKEMELDINGER STYRER UTVIKLINGEN lagres ikke i applikasjonen. Hele 10 000 kunder lastet ned tjenesten den første uken. Dette øker sikkerheten.
 7. 7. NY ADMINISTRERENDE DIREKTØR 7 Ny administrerende direktør: – Gleder meg til å bidra til utviklingen i regionen Arne Austreid er ansatt som ny administrerende – Jeg har stor respekt for arbeidet som er lagt ned og direktør i SpareBank 1 SR-Bank. Han tar over etter resultatene konsernet har oppnådd det siste tiåret under Terje Varebergs ledelse. Dette gir et godt grunnlag for Terje Vareberg. – Jeg ser fram til å lede en av lands- å videreutvikle og styrke banken også i årene som delens viktigste og mest spennende virksomheter, sier kommer. Austreid. SPENNENDE FREMTIDSUTSIKTER TEKST: TRINE LUNDE Noe av det han gleder seg mest til i den nye jobben, er muligheten til å bidra til regionens utvikling. – Dette vil skje gjennom et godt samarbeid med nye og eksisterende kunder, forklarer Austreid. OM ARNE AUSTREID 54 år gammel og oppvokst på Karmøy. ”Jeg har stor respekt for Terje Varebergs arbeid.” Adm. dir i Prosafe SE siden 1999. – FAGLIGE OG PERSONLIGE KVALITETER Utdannet petroleums- Styreleder Kristian Eidesvik i SpareBank 1 SR-Bank ingeniør, med en MBA fra Aberdeen University sier personlige egenskaper såvel som faglige kvaliteter i Skottland. har gjort Austreid til den beste kandidaten for stillingen som administrerende direktør. – Vi har en 170 år lang historie som skal videreføres. Gjennom alle disse årene har vi bygget solid kompe- tanse og erfaring. Dette sammen med Austreids brede erfaring fra både ledelse og internasjonal forretnings- Austreid kommer fra stillingen som administrerende virksomhet, gjør banken godt skodd for å møte direktør i Prosafe. Riggselskapet har hovedkontor på framtidige utfordringer, sier Eidesvik. Kypros, samt kontorer i blant annet Stavanger. Austreid medgir at det blir spennende å bytte bransje. – Jeg ser fram til å lære mer om bank gjennom et nært og godt samarbeid med nye medarbeidere, sier Austreid som er klar til å ta fatt på oppgaven.
 8. 8. 8 Populær hjuleferie Selv om campingvogna og bobilen har eksistert en god stund er det virkelig de siste sju- åtte åra at folk virkelig har hengt seg på. Mange går rundt og har lyst på egen vogn eller bobil – med Caravanlån kan du få råd til akkurat dét. AV KRISTIN DUGSTAD VESTRHEIM. FOTO: MINNA SUOJOKI.
 9. 9. 9 – Jeg må innrømme at jeg var svoren skeptiker før vi lånte bobilen første gang, innrømmer Silje Lunde Randeberg (29). Hun så for seg noe annet, noe hun ikke ville like, men rynkene på nesa har måttet vike plassen for smilehull og stor begeistring. VIL PÅ CAMPINGFERIE Vendepunktet kom da hun lånte bobilen til svigers. Nå har både hun, mannen Trond Arve, datteren Sunniva og hunden Baldrik lyst på sin egen. Forsmak på årets ferie er et besøk på Bore, der Torbjørn Dugne har sin imponerende samling campingvogner fra 1950- til 1980-tallet. Som på en campingplass fra en annen tid står de oppstilt side ved side, de aller fleste klare til bruk. Jærhimmelen brer seg godt utover og rammer inn den strenge vårdagen med både hvite og grå skyer. Litt blått innimellom. Løvetannen har begynt å blomstre, et tegn å merkes ved. Vi vet at sommeren og fridagene kommer, det er mulig å se framover og fryde seg over ferien som ligger der og venter. ”Alle eventuelle fordommer er gjort til skamme.” – Om vi skal låne bobilen igjen? Vi har mer lyst på vår egen, korrigerer Silje. Familien har oppdaget sin perfekte ferieform. Nå ønsker de å komplettere funnet ved også å finne det perfekte fremkomstmiddel. Riktig- nok er de mest fristet av en nyere modell, men familien lar seg allikevel sjarmere av det som kanskje er Norges største samling av eldre campingvogner. I solblendet hvit respatexvegg langs en velholdt vogn fra 60-tallet brukes en forsommerettermiddag til et nostalgidykk
 10. 10. 10 Norsk Caravan Clubs tips til nye campere: – Bruk tid på å bestemme hva en campingvogn skal brukes til. Finn ut hva som passer best: Bobil eller campingvogn. Skal vogna eller bilen være stedfast eller er ønsket å reise og se nye steder? – Kjøp en campingvogn eller bobil som tilsvarer det behovet du har i dag. Å begynne med en altfor enkel vogn med den tanke å ekspandere innen kort tid kan være mot sin hensikt. Slik legger man istedenfor til rette for gode opplevelser for familien og unngår skuffende opplevelser i starten av noe som skal være nytt og spennende. – Om man ønsker å kunne overvintre i Sirdalen eller ha tilholdssted nær strand om sommeren, bør du undersøke muligheten for fast oppstillings- plass før vognen er innkjøpt. Slik kan du unngå å bli stående med vogn eller bil – men uten plass. i somre som har vært. Selv om mye endrer seg, er ideen om sommer og camping den samme: Avslapning, ferie, fritid, familie. I den rekkefølgen du ønsker. PERFEKT FAMILIEFERIE – Når man skal nyte ferien er det viktig å legge til rette på en god måte. Med små barn og hund som en del av pakken er det ikke alltid like enkelt å finne hotell, for eksempel, forteller Silje. DETTE ER CARAVANLÅN: • SpareBank 1 SR-Bank gir deg mulighet Med bobil eller campingvogn har man sitt eget sted, til å ta opp lån med pant i campingvogna barna kan roe seg ned og sove om kvelden, mens man eller bobilen. er i umiddelbar nærhet og har muligheten til å delta • Med dette lånet kan du få du sikret i sosiale settinger med venner utenfor. Familien har nedbetalingstiden i takt med det forventede hittil lånt bobil. De gjør det veldig gjerne igjen. verdifallet. • Campingvognens eller bobilens alder bør – Oppdagelsen av mulighetene ved camping har vært holde seg innenfor en nedbetalingsramme store. Alle eventuelle fordommer er gjort til skamme. på 15 år. Visste du at alle bobilister på veiene hilser på • Nedbetalingstiden er på inntil 10 år. hverandre? Silje Lunde Randeberg er begeistret over • Sikkerheten for lånet er isolert og kun knyttet karakteristikken som kjennetegner den typiske camper. opp til campingvogna eller bobilen. Nå satser hun og familien på å bli en del av samfunnet • For mer informasjon, ring kundesenteret på og kunne legge på hjul med egen campingvogn eller tlf 02002 eller les mer på www.sr-bank.no bobil om ikke alt for lenge. KILDER: NORSK CARAVAN CLUB NORGE, WIKIPEDIA, MORMOR OG MIO, STAVANGER
 11. 11. SOMMERTIPS 11 La bilferien gå glatt Skal du på bilferie i sommer? Med god planlegging Tenk økonomi før bilferien kan du få en sikrere tur, spare både tid og penger – og Bilferien blir slett ikke gratis. Skal du kjøre på få med deg mange opplevelser på kjøpet. kontinentet, må du i tillegg til utgifter til bensin og opphold, regne med: • bompenger i de fleste land unntatt Tyskland. • utgifter til ferge. • parkering der du skal oppholde deg. Hjelp på veien • motorveiavgift (klistremerke må festes på bilvinduet) Er du medlem i NAF, så husk at de hjelper deg også i flere europeiske land. i utlandet, og selv om du kjører leiebil. • miljøavgifter i flere europeiske byer. TELEFONNUMMER: I Norge: 08 505 I utlandet: +47 926 08 505 Forsikring Med bilforsikring hos SpareBank 1 SR-Bank oppnår du toppbonus inntil fire år raskere enn det som er vanlig i markedet. Du slipper også bonustap ved første skade etter kun tre skadefrie år med 75 prosent bonus. Se www.sr-bank.no for mer informasjon om bilforsikring. Slik sparer du bensin Det er kanskje ikke så lett å ta hensyn til alle disse rådene når du kjører i fullpakket bil gjennom et sommervarmt Europa, men det er greit å vite at du kan spare bensin ved å: • ha nok lufttrykk i dekkene. • redusere bruken av klimaanlegg. TIPS! • pakke så lett som mulig og unngå takboks. På NAFs nettsider (www.naf.no) finner du en fin • unngå tomgang der det er mulig oversikt over forskjellige trafikkregler som gjelder (f.eks. i lange køer). i de europeiske landene. Der er det lurt å ta en titt • kjøre jevnt og rolig. før du kjører av gårde. (KILDER: JYLLANDS POSTEN / DIN SIDE)
 12. 12. 12 SOMMERTIPS Is med god samvittighet Det kan bli mye mas etter is om sommeren, og kanskje kjenner man et stikk av dårlig samvittighet når man gir etter – nok en gang. For mye sukker og tilsetningsstoffer har verken små eller store særlig godt av. Et godt og friskt alternativ til kjøpeis kan være hjemmelaget smoothie-ispinner. Lag smoothie, og frys dem i saftisformer. Du kan for eksempel lage denne: APPELSINFERSKEN-SMOOTHIE 1 banan 1 fersken 1 appelsin 10 blad frisk sitronmelisse 2 dl fruktyoghurt 2 dl appelsinjuice Vi vil fortsatt ha det dejligt Danmark er fortsatt det soleklare førstevalget for Kjør alt i blender eller med nordmenn som leier feriehus i utlandet, viser tall fra stavmikser. Ha i saftisformer, Novasol, Europas største utleier av ferieboliger. og sett i fryseren noen timer. Godt og forfriskende en – Når nordmenn leier feriehus i utlandet drar drøyt varm sommerdag! halvparten til Danmark, sier daglig leder Grete Sexe KILDE OG FOTO: FRUKT.NO i Novasol Norge. Sverige er nordmenns andrevalg, men utfordres nå for alvor av feriemål lenger sør. – Italia og Kroatia på tredje- og fjerdeplass er på vei opp. Mens bestillingene til Sverige øker med 15 prosent, Huskeliste til ferien er veksten i antall bestillinger på nesten 40 prosent til Skal du reise ut av Norge i sommer, Italia og Kroatia, sier Sexe. bør du ta med deg: Frankrike og Spania innehar de neste plassene på • Førerkort popularitetstoppen for nordmenn som leier feriehus • Pass i utlandet. • Europeisk helsetrygdkort, som dokumenterer KILDE: NOVASOL/NEWSWIRE at du har rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling i EU/EØS-land eller Sveits. Kortet bestiller du gjennom nav.no • Skal du på bilferie, kan det være lurt å være med i NAF. Husk medlemskortet! • Sjekk at du har gyldige bankkort (MasterCard eller VISA) for den perioden ferien gjelder. Trenger du å oppdatere kortene, gjør du det på sr-bank.no BANKEN ER MED DEG PÅ STRANDEN ... ELLER PÅ SYKKELTUREN, PÅ HYTTA, I BILEN ... Trenger du å sjekke saldo i sommer? Send sms med <SALDO ditt kontonummer din telefonbankkode> til 26100 Har du mistet kortet? Ring SpareBank 1 SR-Banks kundesenter på 02002. Fra utlandet: + 47 915 02002, tast 2 og 5. Har du spørsmål om reiseforsikring? Ring SpareBank 1 SR-Banks kundesenter på 02002. Fra utlandet: + 47 915 02002, tast 3.
 13. 13. 13 30 år med sikkerhet i vannet Arthur Abrahamsen i Stavanger Svømme Club har mottatt Rogaland-idrettens Ærespris. TEKST: MARI HULT. FOTO: MINNA SUOJOKI
 14. 14. 14 STAVANGER SVØMMEHALL, 1980 Arthur Abrahamsen instruerer en gutt i svømmehallen. Den lille hadde for utålmodige foreldre, så Arthur har tatt på seg ansvaret å lære ham å svømme. Mens de holder på i vannet, observerer en trener fra Stavanger Svømme Club. Han blir imponert over Arthurs trener- jobbing, og vil ha ham med på laget. GAMLINGEN, 2010 Arthur står med en liten gruppe barn rundt seg, og in- struerer før de får gå i vannet. Entusiasmen hans smitter. – Å lære å svømme er kjekt, og så er det viktig. Da kan ”Absolutt alle unger må lære å svømme.” jeg være i vannet uten å drukne, sier svømmeelev Tord Voll Sem, som er på sitt andre kurs hos Arthur. – Jeg kunne ikke svømme da jeg begynte første gangen, men nå har jeg lært både crawl, bryst og butterfly. – Hva er det viktigste å huske på når du svømmer crawl? spør Arthur. – Å sparka masse med beina, svarer Tord raskt. TRYGGHET I VANNET Han har et helt eget lag med de små, Arthur. I 30 år har han lært barn å svømme, og han husker fremdeles navnene på alle han har trent. I år har han fått en ekstra takk for innsatsen, som mottaker av Rogaland-idrettens Ærespris. I begrunnelsen for utnevnelsen ble det lagt spesielt vekt på at han har hatt stor betydning for trygghet og sikker- het for en gruppe som ofte ferdes ved eller på vann. Ifølge Arthur er svømmeopplæring ikke en selvfølge og han er skremt over det dårlig tilbudet mange skoleelever får i dag. – Absolutt alle unger må lære å svømme. Minstekravet er i alle fall å bli vant med vannet, sånn at de kan være sikre om de skulle falle uti. Ivrige unge svømmere har fulgt Arthur Abrahamsen i 30 år.
 15. 15. ROGALAND-IDRETTENS ÆRESPRIS 15 Rogaland-idrettens Ærespris • Rogaland-idrettens ærespris er en pris opprettet av SpareBank 1 SR-Bank, Rogaland idrettskrets og pressen. • Prisen går hvert år til en person som har gjort en betydelig og uegennyttig innsats for breddeidretten i Rogaland. • Prisen skal gå til en person som fremstår som et forbilde for både utøvere og de mange frivillige i idrettslagene. • Prisen består av bronseskulpturen ”Løperen” laget av S.M. Håvarstein og 10.000 kroner, som går til den klubben eller laget prisvinneren representerer. SETTES PRIS PÅ Æresprisen er den andre prisen Arthur har vunnet i år. Stavanger Kommunes helt nye ildsjelpris mottok han tidligere i vår. – Jeg synes det er fantastisk kjekt å få anerkjennelse. I tillegg er det bra at de setter pris på oss litt nedi systemet, vi som ikke er i avisene hver dag. Og såklart er det absolutt kjekt for svømmemiljøet generelt at vi blir trukket fram. – BARE HERLIG For nestleder i svømmeklubben Kirsten Lootz, kommer disse prisene ikke overraskende. – Arthur prioriterer ungene i SSC foran mange ting i livet sitt, og han mottar ingen kompensasjon for sitt store virke. – Ikke bare er han svømmeskolelærer fem dager i uken, han stiller også opp som dommer på svømmestevner, han organiserer treningsleire for de yngste, og sitter også i klubbens styre. Framover tenker Arthur selv at han skal trappe ned litt. – Fem dager i uken er litt mye, men jeg skal fortsette å jobbe med de små. Det er bare herlig.
 16. 16. 16 BILLÅN Billån: Velg riktig nedbetalingstid De fleste tar opp lån når det er på tide å anskaffe ny bil. Da virker det ofte forlokkende å hoppe på den løsningen som gir laveste månedlige utgift. – Men det er ikke nødvendigvis det rette for akkurat deg, sier produktsjef for finansering Oddvar Rettedal i SpareBank 1 SR-Bank. TEKST: ELISABETH RONGVED. FOTO: JAN INGE HAGA. – Noen velger å slå sammen billånet og boliglånet, med en avdragstid på 30 år. Har du tenkt å ha den samme bilen helt til den blir veteranbil, kan dette selvsagt være fornuftig. Men dersom du har tenkt å bytte ut bilen om noen år, må du tenke over hvor mye lån du er villig til å dra med deg videre etter at den er solgt, sier Rettedal. Et annet alternativ mange velger, er billån med pant i bilen, nettopp for å sørge for at bilen blir raskere nedbetalt. – Her er utfordringen å vite hvor lang nedbetalingstid man skal velge, påpeker Rettedal. PLANLEGGING AVGJØR ALT Han har ett råd til den som vurderer billån: – Planlegg! Spør deg selv om hvor mye du vil bruke bilen, og hva det vil si for verdiforringelsen. Når plan- Du bør ta svarene på disse spørsmålene med deg når legger du å skifte bil neste gang? Ønsker du en enda du velger hvilken finansieringsløsning du går for på finere bil neste gang, slik at det gamle billånet bør være jakten etter drømmebilen. Diskuter dem gjerne med innfridd til da? en rådgiver også, anbefaler Rettedal. Dette kan billånet koste: Lånebeløp 150 000 kroner* (* for enkelthets skyld er omkostningene like i alle eksemplene: Terminoimk. kr. 30.- og etalberingsomk. kr. 2000.-) Pant i bolig over 30 år Pant i bil, 8 års nedbetalingstid Pant i bil, 5 års nedbetalingstid Rente 3,35%. Effektiv 3,88% Rente: 5,25%. Effektiv 6,20% Rente: 5,25% Efektiv 6,42% Månedlig terminbeløp Månedlig terminbeløp Månedlig terminbeløp Ca 700 kr Ca 2 000 kr Ca 2 900 kr Total innbetaling Total innbetaling av Total innbetaling av av renter og omkostninger: renter og omkostninger: renter og omkostninger: Ca 100 000 kr Ca 37 000 kr Ca 22 000 kr
 17. 17. PÅ NETT FOR DEG 17 Ine Mæland Goa er webredaktør i SpareBank 1 SR-Bank. Hun har ansvar for innholdet på sr-bank.no. I denne spalten får du vite hva vi jobber med for å gjøre nettsidene våre bedre. Twitter: @inemg OM LÅN OG TILLIT &NYTTIG Det engelske ordet credit (lån, gjeld) NETT kommer av latin credo/credere, som betyr å tro på eller stole på noe(n). Å låne penger er ikke hva det en gang var. Bestefar var på fornavn med banksjefen, og fikk låne de resterende tusenlappene til huset nettopp av den grunn. Banksjef 1, som hadde sagt nei, får gjennomgå verbalt hver gang temaet kommer opp. I dag liker vi å tro at både banksjef 1 og 2 er byttet ut med banksjef JEG. I min egen stue bestemmer jeg hvor jeg vil søke om lån. På forhånd har jeg sjekket betingelser og beregnet hvor mye lån banken kommer til Vellykket kyllingtelling å gi meg. Jeg trenger ikke å hive meg på sykkelen (bestefar-metoden) mellom bankkontorene til jeg Over 800 lesere talte påske- får et positivt svar. kyllingene i forrige utgave av Tett På. Vi takker for Kanskje jeg til og med dropper hele bankvesenet deltakelsen! Den heldige og låner penger av vilt fremmede på nettet? vinneren av en iPod touch er Svenske trustbuddy.se og britiske zopa.com Dagrunn Kårbø fra Stavanger. er eksempler på nett-tjenester der du og jeg kan låne eller låne ut penger uten at banken er involvert. Vi gratulerer! Selv om det ikke er snakk om store summer per dags dato, vil tjenestene helt sikkert bli utvidet. Velger vi sosiale lån, eller peer-to-peer lending, fordi vi stoler mer på Ola Nordmann enn på banksjefen? Nye lånemønstre utfordrer tradisjonelle banker. De må tilpasse seg nye ønsker fra lånekundene. Folk kommer ikke med lua i hånda og ber om noen tusen- lapper. De forventer å få lånet de har lest om på nettet, og de har nok av alternativer hvis banken ikke innfrir. Allerede i fjor spådde den tidligere Harvard-professoren John J. Sviokla at alle de store bankene ville tilby peer-to-peer-lån innen fem år. I SpareBank 1 SR-Bank har vi siden før jul tilbudt lånesøknad på nett. Du som er kunde i banken, finner delvis utfylt søknad i nettbanken. Velg ”Lån” og ”Søke om lån” i menyen øverst på siden. Søker du etter ”nettlån” på YouTube, finner du en instruksjonsvideo fra oss. Svaret på søknaden din får du med en gang. Selvbetjening på nett Kundene våre er fornøyde med tjenesten. Vi får rundt 250 lånesøknader i måneden via nett. Håpet er at flere oppdager dette tilbudet. Vi planlegger å lansere en Ønsker du enkelt å bestille kredittkort, selge bolig, enda mer brukervennlig lånesøknad i løpet av året. kjøpe forsikring eller utføre andre banktjenester? Nå har SpareBank 1 SR-Bank fått et eget selvbetjenings- Har du innspill til hvordan vi kan tilpasse oss morgen- område på nett, hvor du som kunde selv kan bestille dagens lånekunder? Hvordan vil du låne penger i sine bankprodukter. framtiden? Snakk med oss på facebook.com/srbank eller twitter.com/srbank. Du går inn på sr-bank.no og søker etter ”selvbetjening”. Her har du rett og slett banken på fingerspissene!
 18. 18. 18 PLANLEGG EN GOD FREMTID: Pensjonsreformen gjør at du får mindre å rutte med når du blir gammel enn du har i dag. Men sparer du selv, kan du gå en god fremtid i møte.
 19. 19. KVINNER OG PENSJON 19 Spareråd til kvinner: Ta ansvar for det gode liv Alle må ta større ansvar for egen pensjon under den – Pensjon er et stort nye folketrygden. Kvinner ligger bak menn – men tar område, og det er en spennende oppgave å du ansvar nå, kan du nyte det gode liv senere. få være med å forberede banken på det som kommer, sier leder TEKST: MARI HULT. FOTO: JAN INGE HAGA Ingrid Veen Skjæveland i avdeling for plassering, sparing og pensjon i SpareBank 1 SR-Bank. Etter å ha jobbet med – Mange er ikke klar over at inntektene går så kraftig dette i ni år, har hun ned når yrkeskarrieren er slutt. Vi må øke folks kunn- god oversikt over alle skap om pensjon, sier Ingrid Veen Skjæveland, nyslått problemstillinger. leder for plassering, sparing og pensjon i SpareBank 1 SR-Bank. Banken satser stort på dette området – for det trenges. Ifølge en ny undersøkelse som Respons Analyse har utført for SpareBank 1, må hele seks av ti spare for å nå egne inntektsmål i pensjonstiden, og over halvparten av de spurte visste ikke hva de kom til å få i pensjon. ”Den nye folketrygden er forutsigbar, og lettere å forstå. Men reformen ram- mer særlig kvinner som velger å være hjemme i en periode, dem som har valgt – Den nye folketrygden er forutsigbar, og lettere å forstå. å studere og dem med høy inntekt.” Alle må ta større ansvar selv. Men den nye pensjons- reformen rammer særlig kvinner som velger å være hjemme i en periode, poengterer Veen Skjæveland. RAMMER SÆRLIG KVINNER Fra neste år er det ikke lenger de 20 beste årene i yrkes- Hun har følgende budskap: livet, men alle årene som teller når pensjonen skal regnes ut. Folk må ta mer ansvar for pensjonen sin, – Femti prosent av alle ekteskap ender med skilsmisse. ettersom en vil få utbetalt betydelig mindre enn det en Menn velger oftere en karrierevei, og helt eller delvis har i lønn i dag. hjemmeværende damer må gjerne starte helt på nytt.
 20. 20. 20 – Vi har en tendens til å skyve dette med pensjon litt foran oss, men nå er det på tide å ta kontroll over vår egen økonomi, sier hun. POPULÆRE SEMINARER For å jevne ut forskjellen mellom kvinner og menn, har SpareBank 1 SR-Bank satset på å lære kvinner om pensjon. De siste månedene har banken hatt over 800 kvinner på seminar med pensjonssparing som hovedtema. – For å komme i mål må du spare selv, og du kan velge både sparing i bank eller i aksjer. Pensjonssparing er langsiktig, og da gir oftest aksjemarkedet best avkastning, sier Ingrid Veen Skjæveland. Hennes beste råd er å få hjelp til å sette opp en plan for å nå dine individuelle mål. – Det første du må tenke på er hvordan du vil ha det som pensjonist. Deretter må du bare vite hva du gjør med pengene dine, og hvorfor du gjør det, sier hun. – Og så må du være tro mot planen din. Lurer du på hvor mye du får i pensjon? Klikk deg inn på din pensjon på nav.no for å kartlegge hvor mye du vil få i pensjon. Basert på disse tallene kan du, sammen med banken, utarbeide en spareplan som vil sikre deg en god økonomisk fremtid. Viktige endringer fra 1.januar 2011 • Alderspensjon kan tas ut fra fylte 62 år. • Årlig utbetaling av alderspensjon blir høyere jo lenger du venter med å ta den ut. • Alderspensjon blir justert i forhold til forventet levealder i befolkningen. • Arbeidsinntekt og uttak av alderspensjon kan kombineres uten at pensjonen reduseres. KILDE: NAV
 21. 21. KVINNER OG PENSJON 21 Slik sparer du til pensjonstiden: For å beholde bruttoinntekten din som pensjonist, 5 bør du spare til egen pensjon. Hvor mye du trenger å spare, kommer an på når du starter pensjonsspa- ringen, og hvilket inntektsnivå du ønsker å ligge på som pensjonist. Desto tidligere du starter sparingen, desto mindre trenger du å sette av hver måned. SPAREEKSEMPLER PÅ GATEN Utgangspunkt: Årsinntekt: 350 000 kroner Innskuddsbasert tjenestepensjon med et minstebeløp på 2 prosent Går av ved 67 år, ønsker samme bruttoinntekt fram til 80 år. Har du tenkt på pensjonssparing? Slik må du spare om du velger aksjefond: Start ved 35 år: 1100 kroner måneden Start ved 45 år: 2800 kroner måneden Start ved 55 år: 8600 kroner måneden MARIANN GRAMSTAD, Forutsatt: Avkastning på 10 prosent BUTIKKMEDARBEIDER. – Jeg sparer på BSU-konto, Slik må du spare om du velger sparing i bank: men utover det sparer jeg bare Start ved 35 år: 3500 kroner måneden når jeg trenger penger til noe Start ved 45 år: 6000 kroner måneden spesielt. Gjennom den ene Start ved 55 år: 12.700 kroner måneden jobben min har jeg en ganske Forutsatt: Gjennomsnittlig innskuddsrente god pensjonsordning, så det får på 4 prosent holde foreløpig. LILLEBA HILL, HEIDI THOMASSEN, DRIVER KONDITORI STUDENT – Jeg sparer ingenting, det er jo – Pensjonssparing er viktig. kjedelig. Jeg har tenkt litt på Mange damer stoler på at pensjonssparing, men har ingen mannen skal ta seg av dem, planer om å starte med det. men hvis de blir skilt så sitter Vi sitter på en del verdier som de igjen uten noenting. kan realiseres om det blir behov Foreløpig sparer jeg ikke så for det. Både jeg og mannen mye, men jeg er flink til å sette min kommer jo til å få en del av penger hvis jeg skal bruke i pensjon uten å spare selv. dem på noe spesielt. LENA HØILAND GURO ASPENES, ASBJØRNSEN, JOURNALIST NYUTDANNET DOKTOR – Det er klart jeg tenker på det! I KJEMI Det er veldig viktig, men for – Jeg har spart i BSU i mange meg er det litt for tidlig. år, og har akkurat brukt av det Foreløpig sparer jeg ingenting til å kjøpe bolig. Jeg har fått til meg selv utover det som blir meg en jobb med god pensjons- trukket i lønn, jeg sparer bare ordning, som var viktig for til ungene. meg da jeg valgte arbeidsgiver. Har ikke tenkt på pensjons- sparing utover det.
 22. 22. 22 Daglig leder i Vidar FK og trener Knut Sindre Nordgren: Leder, trener, oppmuntrer og korrigerer. Tydelig, trygg og bestemt lederstil bakt sammen med en smittende glede over fotballen gjør at man vet hvem som er sjefen – i positiv forstand. Bruker Medlemsnett i arbeidet med Fotball-fritidsordning og medlemskontigenter i Vidar FK. Assist enttre En as s ner Eiv istentt opp og h ind Me rener e r vik spillet. ling: bak lag jelper spillern tig når et la e å følg g sk al by p å b an H ove d en. trenere e opp det so gges ns vikti m gste st er tanken øttesp iller Sale: OppmantaktJillllom foreldre n me Tar seg av kon informasjons og trenere. Sørger for t flyt og at dug nadsarbeid blir fordel på spillere og foreld re. Oppdaterer kontaktinfo. Geir el m g: Formann sammen Mnnoin e gje Holder det hel lederskap. engasjement og trygt ne Benytter Medlemsnett for å kun bruke mer tid på det han liker best: Fotball og Vidar FK.
 23. 23. 23 Medlemsnett kasserte – Den første og umiddelbare forskjellen jeg merket meg da vi startet med Medlemsnett for ett år siden, var hvilken lettelse det var å slippe å forholde seg til rollen som innkrever, forteller Geir Meling. pengetelleren FOKUS PÅ PLASS – Foreldre og frivillige gleder seg over å ikke lenger måtte ha så mye med penger å gjøre. Nå kan de heller bruke overskuddet til å engasjere seg. Det har vi alt Alle nøkkelpersonene rundt Vidar FKs G-96 er tilstede, å vinne på, mener daglig leder og trener Knut Sindre bortsett fra kassereren. De behøver ingen. Nordgren. AV KRISTIN DUGSTAD VESTRHEIM. FOTO: JAN INGE HAGA. Han har øynene godt festet på hvordan ball, bane og spillere finner ut av det med hverandre. Med korte og konsise meldinger gir han spillerne oppgaver og formaninger, gode råd og instrukser. Ettermiddags- Formann for Vidar FK; trener og daglig leder; oppmann solen har ikke begynt å varme helt ennå, men sesongen og assistenttrener; alle er på pletten denne solfylte, men er i gang og fokuset er der det skal være. nordavindsforblåste ettermiddagen for å heie litt ekstra på guttene som med riktige doser trening, innsats og iver etter hvert kan bli lagets nye stjernespillere. Minus kassereren. Dette er Medlemsnett: – Det er klart vi har noen som tar seg av det som angår • Medlemsnett er en nettbasert bankløsning som samler pengebruk og hva som går inn og ut av kontoen, men økonomi, banktjenester og medlemsadministrasjon det er ikke lenger så mange oppgaver at det er et eget for lag og foreninger. verv for det. Heldigvis, legger formann Geir Meling til. • Medlemsnett passer for alle typer organisasjoner med store krav til administrasjon og oversiktlig – Tidligere kunne det være vanskelig å få foreldre økonomi. og frivillige til å engasjere seg i dugnadsarbeidet • E-postfaktura, eFaktura, avtalegiro og OCR sørger rundt klubben om det lurte oppgaver som luktet av for pålitelig og trygg håndtering av kontingenter pengetelling, minnes han. og fakturaer. • En innebygd SMS- og e-posttjeneste gjør det mulig FORENKLER ALT å kommunisere med enkeltmedlemmer, grupper I dag er det SpareBank 1 SR-Banks verktøy Medlemsnett eller hele foreningen. som sørger for at medlemskontigentene kommer inn • Er du interessert i å vite mer om Medlemsnett, på konto og at midlene som behøves for å drive klubb- ta kontakt med SpareBank 1 SR-Bank på telefon arbeidet videre, kommer dit de skal. 02002 eller leser mer på www.sr-bank.no
 24. 24. 24 Økonomens kjærlighetsråd Oddvar Rettedal, produktsjef for finansiering i SpareBank 1 SR-Bank • Tør å snakke om penger, spesielt hvis dere har ulike holdninger. • Bli enige om dere skal ha en felles eller delt økonomi. • Ved boligkjøp bør dere diskutere om egenkapitalen er jevnt fordelt, og om dere skal fordele gjelden ulikt. • Spar opp et par månedslønner til uforutsette utgifter. Få flest mulig av de faste kostnader på månedlig betaling. • Ha en åpen dialog og diskusjon om pengebruk og planer. En stram økonomi er krevende for forholdet. Familieterapeutens anbefalinger Familieterapeut og psykolog Inger Johanne Storesund ved Familievernkontoret i Haugesund • Penger er et av hovedområdene som skaper konflikt i et nytt forhold, men diskusjonen må tas for å finne ut om dere passer sammen. • Et forhold er en følelseskontrakt. De som strekker seg for langt økonomisk kan oppleve sinne, og den som tjener mest kan få et usunt maktforhold. Den definisjonsmakten gagner ikke. • Ha respekt for hverandre og snakk sammen om felles drømmer, individuelle ønsker og hvordan dere kan realisere dette.
 25. 25. EKTESKAP ELLER SAMBOERKONTRAKT 25 Sannheten om penger og kjærlighet Uenighet om penger eller forskjellig økonomisk ståsted kan legge en kraftig demper på elleville sommerfugler i magen. Å ha klare avtaler om økonomi og eiendom kan være en nødvendighet for at forholdet skal vare. TEKST: INGVEIG TVERANGER FOTO: ALEXA MILLER/GETTY IMAGES – Jeg anbefaler ekteskap fremfor et langvarig samboer- – Pass også på at det ikke blir skjeve utslag dersom den skap, da er man tryggere juridisk, sier advokat Arne ene i større grad kjøper forbruksvarer, mens den andre Oftedal hos Simonsen Advokatfirma. bruker pengene på hus og bil. Det må være ryddig For mens mange velger å ikke gifte seg, bør man tenke og klart for begge hva konsekvensen av fordelingen blir på at et forhold forplikter – også økonomisk. hvis forholdet skulle ta slutt. – Det kan etter mitt syn være mer romantisk å ha inn- NY REGEL FOR SAMBOERE gått avtaler som danner trygge og gode rammer rundt Fra 1. juli 2009 har samboere som enten har barn et parforhold enn å unngå å gå inn i denne type sammen eller har bodd sammen i 5 år arverett. problemstillinger fordi en er redd for å ødelegge romantikken, legger han til. – Blant annet kan gjenlevende samboer få inntil 4 G (i underkant av 300.000 kroner), i tillegg til andre rettig- heter. Jeg vil likevel anbefale at samboere får utarbeidet ”Samboere bør inngå et gjensidig testamente som er individuelt tilpasset det samboerkontrakt.” enkelte pars situasjon og familieforhold, sier Oftedal. FØRE VAR FOR EKTEPAR KONTRAKT Ved opphør av samliv har ektepar i utgangspunktet Velger dere å forbli samboere, mener Simonsen det er felleseie og skal dele likt, mens for samboere er det sånn viktig å formalisere forholdet. at det du eier, det har du normalt rett til å ta med deg. – Samboere bør lage samboeravtale, opprette et gjensidig – Har partneren din odel, eller er en av dere selvstendig testamente og formalisere ved tinglysning hva en eier næringsdrivende, bør dette tas i betraktning ved og hefter for i fellesskap. Begge skal stå på papirene med utarbeidelsen av samboeravtalen mellom partene, blant definert eierandel av hus og gjeld. Få kvalifisert hjelp til annet for å unngå å risikere hus og hjem ved en eventuell dette, ikke bare skriv ut avtaler fra nettet. Det er mange konkurs. Men også ektepar bør, i større grad enn jeg individuelle hensyn å ta og det er lett å trå feil, påpeker opplever er vanlig, vurdere å få utarbeidet ektepakt eksperten. og gjensidig testament, sier Oftedal.
 26. 26. 26 SPØR RETTEDAL Hei Oddvar Er det dyrere å låne penger til bil når en tar pant i huset? Hilsen Elin Hei Elin Det som er viktig når du skal ta opp lån til bil, er at billånet er nedbetalt til du skal kjøpe ny bil. Da unngår du å måtte Eksotisk grillmat ta opp nytt lån i tillegg til restlånet. Kyllingspyd er populær grillmat, og med chili, Renten på lån med pant i bolig er for mange litt lavere enn renten på lån koriander og sitrongress blir det et festpreg med pant i bilen. over denne retten som utfordrer smaksløkene. Sånn sett er lån med pant i boligen Ølmarinaden gjør kyllingen ekstra saftig, og rimeligere. Det mange gjør feil er at de den får fram spennende smaker i kyllingen. forhøyer boliglånet når de trenger penger Oppskriften er fra Gastronomisk institutt. til bil, og på den måten får en avdragstid på “billånet” på 20 - 30 år. SPICY KYLLINGSPYD MED PEANØTTSAUS Da er bare en liten del av lånet nedbetalt (4 personer) når en trenger nytt billån. Hvis du tar pant i huset bruker du i tillegg opp noe av den ledige sikkerheten, som igjen kan gjøre Spyd: det vanskelig å få gunstig lån til fremtidig 4 kyllingbryst eller lår oppussing eller andre formål. Små trespyd Med vennlig hilsen Spicy marinade: Oddvar Rettedal 2 dl pils 8 dl raps- Hei Oddvar eller peanøttolje 8 ss soyasaus Jeg har til tider hatt noe overtrekk på lønnskontoen min. Da jeg nylig søkte om 1 stk. chili boliglån ble jeg tilbudt lån med eks- 2 ss frisk koriander tra høy rente. Dette på grunn av mine ½ fedd hvitløk tidligere overtrekk. Dette forundret meg saften fra en lime litt. Banken tjener vel penger på at jeg har overtrukket kontoen? Kutt tynne strimler av kyllingen og tre disse på tre-spydene. Finhakk chili og hvitløk og Hilsen Kjell bland marinaden. Legg spydene i marinaden og la de ligge i ett døgn. Stekes eller grilles Hei Kjell i 1-2 minutter. Sett at du har lønnskonto hos oss, i tillegg til et boliglån på eksempelvis 2 millioner. Peanøttsaus: Dersom du overtrekker lønnskontoen over 250 g peanøtter, usaltet en periode, er det ikke bare overtrekket 1 stk. sitrongress, finhakket på lønnskontoen som må registreres som ½ stk. fedd chili, finhakket misligholdt i banken, men hele ditt 100 g ingefær, revet engasjement. Banken må i ditt tilfelle ¼ ts malt cumin/spisskommen (karvekrydder) registrere et mislighold på ca. 2 millioner. 3 ss soyasaus Derfor er det like viktig at du lar være å overtrekke kontoen, som det er viktig 1 dl lyst øl at du betaler terminbeløpet på lånet. 1 ss brunt sukker Et annet godt råd er å passe på at du ikke 1-2 ts vineddik har fakturaer som går til inkasso. Da vil det bli enda vanskeligere å få lån til bolig. Stek sitrongress, chili, ingefær og cumin på svak varme og la det trekke/småsteke Med vennlig hilsen i 5 minutter. Bland dette sammen med resten Oddvar Rettedal av massen i en hurtigmikser og kjør det til en smidig purè. Sausen varmes opp i en gryte i 5 minutter. Smak til med salt og eddik. Her svarer vår ekspert på økonomi- og forbrukerspørsmål fra kunder i SpareBank 1 SR-Bank de siste ukene. Har du ting du (KILDE: GASTRONOMISK INSTITUTT/NEWSWIRE. FOTO: TOM HAGA). lurer på, kontakt banken eller Oddvar Rettedal, og så vil han svare her i spalten. Send en mail til tettpa@sr-bank.no
 27. 27. SMÅTT & SMART 27 &SMART SMÅTT Økonomiske meninger Det finnes blogger om det meste, også om privatøkonomi. Disse er stort sett skrevet av privatpersoner med en over gjennomsnittlig interesse for økonomi. Fordelen med blogger er at informasjonen ofte er presentert i en lett forståelig form, og at man selv kan komme med kommentarer til innholdet og bli involvert i diskusjonen, eller få forklart ting man kanskje ikke forstår. Noen norske økonomiblogger er: Økonomiguiden – www.okonomiguiden.no Formuebygging – www.formuebygging.com Finans til folket – http://finanstilfolket.net Nonstop Trading – www.nstrading.blogspot.com King Cash – www.kingcash.blog.no Penger og Livet - http://pengeroglivet.blogs.com/ Energimerk boligen din SpareBank 1 SR-Bank står for ordens skyld ikke inne for innholdet eller rådene som gis på disse bloggene. Fra 1. juli er det et krav at alle boliger som legges ut for salg må være energimerket. – NVE oppfordrer alle til å energimerke Mobilen skal doble fisket boligen sin. Finn ut hvor energieffektiv boligen din er, og få tips om tiltak som kan Skal du fiske i sommer? Nå kan du finne fiskevann og kjøpe bedre energistandarden, sier vassdrags- fiskekort med mobiltelefonen. og energidirektør Agnar Aas. Gjennomført merking gir et energimerke som viser – Nå er det mye lettere å betale for seg når man kjører forbi hvor energieffektiv boligen er. Karakter- et vann eller en elv og plutselig får lyst til å fiske, sier daglig leder skalaen går fra A (best) til G som er laveste Per Olav Tyldum i Inatur. Inatur eies av Norges Jeger- og Fisker- karakter. Oppvarmingsmerket viser forbund, Statskog, Norges Skogeierforbund, Norske Lakseelver i hvilken grad bygningen kan benytte ny og Norges Fjellstyresamband. fornybar energi til oppvarming og varmtvann. Med mobilen går du inn på www.inatur.no, I tillegg til å gi dagens boligeiere nyttig finner fiskevann og betaler med informasjon om boligens energistandard, kredittkort der og da. Sms-en du er energiattesten nyttig for alle som vurderer får tilsendt er fiskekortet ditt. å kjøpe eller å leie ny bolig. NVE oppfordrer alle som er på boligjakt til å spørre etter Med en mobiltelefon med internett energiattesten, som gir nyttig informasjon og/eller GPS kan du surfe etter om oppvarming og forventet energibruk. fiskemuligheter i området der du befinner deg. For mer informasjon, se www.energimerking.no
 28. 28. B POSTABONNEMENT Returadresse: SpareBank 1 SR-Bank, Postboks 250, 4066 Stavanger Kom i gang: Slik setter du opp SMS-bank Registrer din telefon* mot ønsket konto med følgende oppsett, sendt til 26100: Send følgende sms: REG ditt kontonummer din telefonbankkode Eks: REG 32011111111 0123 For flere tjenester, se www.sr-bank.no *Du kan kun benytte én (1) telefon mot samme konto. Når du mottar meldingen ”Mobilnummer er registrert” kan du fortsette med å definere egne SMS-meldinger. Egendefinerte SMS-meldinger Når du har satt opp SMS-bank etter bruksanvisningen i ruten overfor, kan du selv definere kodeord for de forskjellige tjenestene. Du kan f.eks sende ”s” for å få en SMS med saldo. Slik gjør du: For saldoforespørsel sender du følgende SMS til 26100: <DEF selvvalgt kode SALDO kontonummer telefonbankkode telefonbankkode> (F.eks: DEF s SALDO 32011111111 0123 0123) Send så s til 26100 for å få saldo på SMS tilbake.

×