Perubatan Moden

31,274 views

Published on

1 Comment
11 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
31,274
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
81
Actions
Shares
0
Downloads
479
Comments
1
Likes
11
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Perubatan Moden

 1. 1. Pengajian Am : Perubatan Moden Pembentang: Lo Chun Ho 6AK1
 2. 2. Apakah perubatan? • Perubatan merupakan salah satu cabang sains hayat berkenaan menjaga dan mengekalkan kesihatan serta rasa sihat (wellness). Dengan kata lain, perubatan ialah (wellness). sains untuk menghalang dan menyembuhkan penyakit. penyakit. Walaubagaimanapun, istilah ini lebih banyak digunakan untuk perkara yang berkaitan dengan doktor dan doktor bedah. • Perubatan meliputi pengetahuan sains dan penggunaan pengetahuan tersebut. Terdapat pelbagai jenis cabang sains perubatan yang spesifik kepada organ dan penyakit tertentu, sama seperti jawatan perubatan (medical profession). Sains perubatan ialah pengetahuan profession). mengenai sistem badan dan penyakit, manakala jawatan perubatan merujuk kepada struktur sosial kumpulan manusia yang dilatih secara rasmi untuk menggunakan pengetahuan tersebut bagi merawat penyakit.
 3. 3. Jenis perubatan • Perubatan tradisional – Perubatan tradisional adalah warisan turun-temurun yang kian turun- kurang orang mengamalkannya. Perubatan ini tidak menunjukkan kesan tindakan secepat perubatan alopati tetapi mengamalkannya adalah untuk kesejahteraan jangka masa panjang. Perubatan ini juga banyak menggunakan tumbuh- tumbuh- tumbuhan herba sebagai ubat-ubatan. ubat- • Perubatan moden – Perubatan moden merupakan campuran antara seni merawat dengan berbagai-bagai sains. Perubatan mempunyai hubungan berbagai- sains. langsung dengan sains kesihatan dan bioperubatan. Perubatan bioperubatan. hari ini mempunyai bidang-bidang yang lebih luas seperti bidang- perubatan klinik, penyelidikan perubatan, pembedahan, perubatan, pembedahan, lantasnya mengatasi masalah penyakit dan kecederaan. kecederaan.
 4. 4. Kelahiran perubatan moden • Dalam kurun ke-17 Harvey William, menggunakan kaedah-kaedah ke- kaedah- eksperimen, menunjukkan penyebaran darah itu, konsep mendapat yang dengan besar tentangan awal. Kuinina pendahuluan menandakan kemenangan tentang malaria, satu daripada wabak oldest pada manusia. Penciptaan kawasan mikroskop menuju ke penemuan daripada amat kecil bentuk untuk hidup, dan sistem penemuan rerambut darah mengisi lompang pertandingan akhir itu dalam harvey edaran penjelasan darah. • Dalam kurun ke-18. digitalis dadah jantung diperkenalkan, keji telah ke- dikawal, pembedahan telah menukar ke dalam sains eksperimen.Tambahannya, Jenner Edward memperkenalkan pemvaksinan untuk mengelakkan penyakit cacar, menyediakan dasar asas bagi bidang imunisasi dalam sains • Kurun ke-19 ialah permulaan bagi perubatan moden. Pasteur, Koch, ke- Ehrlich dan Semmelweis membukti hubungan antara kuman dan penyakit. Perkembangan lain termasuklah penggunaan disinfeksi dan kemajuannya akibat dalam perubatan, khususnya obstetrik, jagaan ; penggunaan inokulasi ;pendahuluan dalam pembedahan ; dan langkah-langkah.kebersihan . langkah-
 5. 5. Kemunculan perubatan moden • perubatan dalam kurun ke-20 menerima dorongannya daripada ke- gerhard domagk yang mendapati antibiotik pertama, sulfanilamide, dan kemajuan groundbreaking dalam penggunaan penisilin. Kemajuan selanjutnya sudah dicirikan oleh kenaikan kemoterapi ; penggunakan pemvaksinan ; penggunaan pengetahuan dengan endocrine untuk rawat penyakit-penyakit menyebabkan daripada penyakit- hormon ketidakseimbangan, seperti penggunaan insulin untuk rawat diabetes ; dan kefahaman dengan nutrisi dan peranan vitamin dalam kesihatan. • pada mac, 1953, di universiti cambridge, england,Crick Francis, umur 35, dan Watson James, umur 24, mengumumkan quot; kami telah dijumpai rahsia hidup. quot; Memang, mereka telah menguraikan binaan bahan kimia itu molekul asas baka, asid deoxyribonucleic (dna), memberi sains dan ubatan dasar untuk molekul genetik dan panduan kepada revolusi dalam perubatan moden.
 6. 6. William Harvey (1578-1657) was the founder of modern experimental physiology and the first to use quantitative methods to establish verifiability in the natural sciences Joseph Lister:Father of modern surgery Louis Pasteur— Founder of Modern Medicine
 7. 7. Paul Ehrlich : made valuable contributions also in hematology , in cellular pathology, in the use of dyes in microscopy and in the treatment of disease, in the study of cancer, and in his discovery of salvarsan and of neosalvarsan for the treatment of syphilis. Robert Koch : stablished the Edward Jenner : bacterial cause of Founder of vaccination many infectious diseases and discovered the microorganisms causing anthrax (1876), wound infections (1878), tuberculosis (1882), conjunctivitis (1883), cholera (1884), and other diseases
 8. 8. Bidang dasar sains • Anatomi(Anatomy) - adalah kajian struktur fizikal daripada organisma, sitologi dan histologi penting dalam struktur mikroskopik. • Biokimia(Biochemistry) - adalah kajian kimia daripada organisma masih hidup, terutamanya struktur dan fungsi daripada komponen kimia mereka. • Biostatistics - adalah tentang statistik ladang biologi. Pengetahuan biostatistics penting dalam perancangan, penilaian, dan tafsiran dalam penyelidikan dalam bidang perubatan. Ia juga asas bagi epidemiologi dan perubatan. • Sitologi(Cytology) - adalah pengkajian mikroskopik dalam individu sel. • Embriologi(Embryology) - adalah kajian perkembangan awal daripada organisma. • Epidemiologi(Epidemiology) - adalah kajian demografis daripada proses penyakit, dan termasuk, tetapi bukan terbatas kepada, kajian wabak. • Genetik(Genetics) - ialah kajian gen, dan peranan mereka dalam warisan biologi(biological inheritance). • Histologi(Histology) - adalah kajian struktur biologi tisu oleh mikroskopi cahaya, mikroskopi elektron dan immunohistochemistry.
 9. 9. • Imunologi(Immunology) - ialah kajian sistem ketahanan badan daripada penyakit-penyakit. penyakit- • Mikrobiologi(Microbiology) - ialah kajian mikroorganisma, termasuk protozoa, bakteria, kulat(fungi), dan virus. • Perubatan fizik(Medical physics) - adalah kajian kegunaan tentang prinsip fizik dalam ilmu perubatan. • Neurosains(Neuroscience) - termasuk disiplin oleh sains berkait dengan kajian sistem saraf.Neuroscience mengutamakan biologi dan fisiologi dalam otak dan saraf tunjang(spinal cord). • Sains pemakanan(Nutrition science) dan ilmu kaji diet(dietetics) - adalah kajian hubungan makanan dan minuman dengan kesihatan dan penyakit, terutamanya dalam menentukan makanan optimal. Terapi pemakanan perubatan(Medical nutrition therapy) dibuat oleh ahli diet dan ialah peraturan untuk diabetes, penyakit- penyakit-penyakit Kardiovaskular, berat dan makan huru- huru- hara(weight and eating disorders), alergi, malnutrisi, dan penyakit- penyakit- penyakit neoplastic. • Patologi - sebagai sains adalah kajian penyakit— sebab itu, kursus, penyakit— perkembangan dan resolusi-nya. resolusi- • Farmakologi - ialah kajian tentang dadah dan tindakannya. • Fisiologi - adalah kajian fungsi-fungsi biasa dalam badan. fungsi- • Toksikologi - adalah kajian tentang kesan bahaya dadah dan racun.
 10. 10. Kategori dalam bidang perubatan • Maksud bagi quot; perubatan quot;, mempunyai banyak kepakaran dalam bidang yang berbeza. Walau bagaimanapun, dalam bidang dalam perubatan, terdapat dua kategori iaituquot; ubat(Medicine) quot; dan quot; pembedahan(Surgery) quot; • quot; Ubat quot; merujuk kepada amalan bukan pembedahan, dan subspecialties di kawasan ini memerlukan pelatihan yang awal dalam quot; ubat dalaman (Internal Medicine)quot;. • quot; Pembedahan quot; merujuk kepada operasi atau amalan berkuatkuasa kegunaan ubat secara langsung, dan subspecialties di kawasan ini memerlukan latihan awal dalam quot; pembedahan jeneral(General Surgery). quot; • Terdapat sesetengah kepakaran bagi perubatan yang tidak dalam kedua- kedua-dua kategori ini, seperti radiologi, patologi, atau anesthesia.
 11. 11. Ubat (Internal Medicine) • Ubat dalaman merupakan perubatan berhubung dengan diagnosis, pengurusan dan penyakit-penyakit luar biasa atau serius.Ubat penyakit- dalaman mengambil berat dalam penyakit-penyakit sistemik oleh penyakit- orang dewasa, iaitu penyakit-penyakit yang menjejaskan badan penyakit- secara menyeluruhan , atau semua perubatan bukan bedah (termasuk tradisional). ubat dalaman dibahagi kepada kepada: • *Cardiology *Endocrinology *Gastroenterology *Geriatrics *Hematology *Hepatology *Infectious diseases *Intensive care medicine *Nephrology *Oncology *Proctology *Pulmonology *Rheumatology secara umumnya, pediatrics juga dianggap sebagai dalam kategori quot; ubat quot;.
 12. 12. • Cardiology – bertindak terhadap penyakit jantung dan pembuluh darah(blood vessels). Biasanya dibahagikan kepada kecacatan jantung, penyakit arteri jantung, kegagalan jantung, valvular heart disease dan electrophysiology. • Endocrinology – bertindak terhadap penyakit endokrin dan rembesannya dipanggil hormon. • Gastroenterology – adalah kajian tentang sistem pencernaan(digestive system) dan penyakitnya. Namanya ialah kombinasi tiga perkataan yunani iaitu gastros (perut), enteron (usus), dan logo (sebab). • Geriatrics – berkaitan dengan jagaan kesihatan orang tua. Ia bertujuan untuk meningkatkan kesihatan , mengelakkan , merawat penyakit-penyakit dan penyakit- ketidakupayaan pada orang tua. • Hematology (American English) or haematology (British English) English) English) – berhubung dengan kajian darah, blood-forming organ, dan penyakit- blood- penyakit- penyakitnya. • Pulmonology – bertindak terhadap penyakit-penyakit dengan paru-paru dan bidang penyakit- paru- pernafasan.
 13. 13. • Hepatology – adalah kajian terhadap bidang hati, pundi hempedu(gallbladder), biliary , pankreas dan penyakitnya. • Infectious disease – ialah penyakit yang tersebab oleh pathogenic microbial agents, termasuklah virus pathogenic, bakteria pathogenic, kulat, protozoa, parasit multisel, dan prions. Pathogens ini dapat menyebabkan penyakit pada haiwan dan / atau tumbuhan. • Intensive Care Medicine or critical care medicine – ialah sokongan hidup atau organ sistem sokongan dalam pesakit-pesakit pesakit- yang sakit secara kritis dan biasanya memerlukan mengawas. • Nephrology – adalah kajian tentang funsi-fungsi dan penyakit-penyakit buah pinggang. funsi- penyakit- • Oncology – ialah kajian terhadap tumors (kanser) dan mencari perkembangan, diagnosis, rawatan, dan cara untuk mengelak. • Proctology – berkaitan dengan penyakit rektum atau dubur • Rheumatology – berkaitan dengan diagnosis , rawatan dan penyakit-penyakit reumatik. penyakit-
 14. 14. Pembedahan (Surgery) • Merupakan perubatan yang mengubati penyakit atau luka dengan operasi manual serta peralatan untuk menyiasat dan / atau merawat keadaan penyakit atau kecederaan. Pembedahan kecederaan. boleh dibahagikan kepada: *general surgery, *trauma surgery, *Cardiac surgery , *neurosurgery, *oral and maxillofacial surgery, *orthopedic surgery, *otolaryngology, *plastic surgery, *oncologic surgery, *vascular surgery, *pediatric surgery. • Dalam sesetengah pusat, anesthesiology juga sebahagian daripada pembedahan (untuk logistik dan tujuan perancangan), walaupun ia bukan disiplin pembedahan. pembedahan.
 15. 15. • General surgery – ialah pembedahan memfokus pada abdomen organ • Trauma surgery – ialah pembedahan pada luka atau cedera • Cardiac surgery – ialah pembedahan kepada jantung dan / atau pembuluh darah besar(great vessels) • Neurosurgery – ialah pembedahan memfokuskan pada sistem saraf(central, peripheral nervous system) dan penyakit-penyakit saraf tulang penyakit- belakang • Oral and maxillofacial surgery – ialah pembedahan untuk membetulkan pelbagai penyakit, cedera dan kecacatan pada kepala, leher, wajah, rahang dan tisu mulut • Otolaryngology – diagnosis dan rawatan pada penyakit telinga, hidung, tekaknya, telinga, kepala dan leher
 16. 16. • Plastic surgery – berkaitan dalam pembetulan dengan bentuk dan fungsi. • Surgical oncology – ialah pembedahan yang memfokus tentang malignant neoplasms (kanser). • Vascular surgery – ialah pembedahan dalam penyakit-penyakit daripada sistem penyakit- vaskular, atau arteri dan urat • Pediatric surgery – pembedahan melibatkan fetuses, bayi, kanak, remaja, dan orang dewasa • Orthopedic surgery or orthopedics – berhubung dengan cedera, atau keadaan melibatkan sistem musculoskeletal.
 17. 17. Produk perubatan moden Safe-Wrap Blood Blades made from Diamond and from Steel Collection Tubes Healthdyne Tranquility MPr CPAP Device
 18. 18. Kategori lain • Di bawah ialah bidang yang tidak termasuk dalam kedua- kedua-dua kategori besar itu: – Oftalmologi(Ophthalmology) mengabil berat dalam mata dan okulus adnexa. Menggabungkan konservatif dan pembedahan terapi, dan mempunyai kolej sendiri. – Dermatologi(Dermatology) mengambil berat dengan kulit dan penyakit-penyakitnya. Di UK, dermatologi sebagai penyakit- subspecialty bagi ubat. – Ubat kecemasan(Emergency medicine) mengambil berat dengan diagnosis dan rawatan tajam(or life-threatening life- conditions), termasuk trauma, pembedahan, perubatan, pediatric, dan psychiatric emergencies. – Obstetrik dan gynekologi(Obstetrics and gynecology) (biasa disingkatkan sebagai ob / gyn) mengambil berat masing- masing- masing dengan bersalin dan wanita pembiakan dan organ bersekutu. – Jagaan Palliative(Palliative care) berkait dengan kesakitan , simptom dan emosi dalam pesakit-pesakit dengan penyakit- pesakit- penyakit- penyakit terminal termasuk penyakit kanser dan kegagalan jantung.
 19. 19. – Pediatrics (AE) atau ilmu paediatric (BE) amat mengambil berat terhadap bayi, kanak-kanak, dan golongan remaja. Seperti kanak- ubat dalaman, terdapat subspecialties pediatric bagi spesifik umur, sistem organ, penyakit. – Ubat fizikal dan pemulihan(Physical medicine and rehabilitation) (atau physiatry) mengambil berat dengan peningkatan fungsi selepas kecederaan, penyakit, atau penyakit bawaan(congenital disorders). – Psikiatri(Psychiatry) mengambil berat dengan bio-psycho- bio-psycho- social dalam bidang etiologi, diagnosis, rawatan dan pencegahan kognitif(prevention of cognitive), perceptual, emosi dan gangguan perilaku(behavioral disorders). selain itu termasuk bidang bukan perubatan iaitu psikoterapi dan klinikal psikologi.
 20. 20. Jenis ubat-ubatan moden ubat- • Ubat Antidepresi • Ubat Analgesik • Parasetamol • Aspirin • Ubat Selsema • Ubat tidur yang mengandungi Barbiturat • Ubat sakit jantung • Ubat penambah mineral (Zat Besi) • Ubat Penenang • Ubat Batuk yang mengandungi Narkotik (Kodien)
 21. 21. ~Ubat Antidepresi • Ubat Antidepresi digunakan untuk merawat depresi atau kesugulan yang merupakan satu gangguan psikologi. Ini termasuklah perubahan tingkah laku seperti bermuram, cepat marah, gangguan tidur, hilang berat badan dan kurang selera makan. Rawatan kesugulan biasanya melibatkan kedua-kedua rawatan kaunselling kedua- dan ubatan. Daripada segi rawatan ubat, biasanya ubat antidepresi trisiklik seperti imipramin digunakan . • Keracuan akibat pengambilan berlebihan ubat depressi trilisiklik boleh mengganggu rangsangan sistem sarat dan ganggaan denyutan jantung. Jika dos ubat impramin yang diambil melebihi 500 mg, ia boleh menyebabkan mangsa menunjukkan gejala seperti suhu badan menurun, sawan, tekan darah menurun, pernafasan tertekan, penglihatan kabur, gangguan denyutan jantung dan koma. Sebenarnya kes ini tiada penawar selaian daripada menggunakan Sirup Ipecac’untuk memuntahkan segala keracunannya didalam Ipecac’ ‘ badannya.
 22. 22. ~Ubat Analgesik • Kumpulan ubat ini menahan atau meredakan kesakitan akibat sakit kepala, sakit gigi, sakit perut, sakit sendi dan sebagainya. Ubat analgesik hanya membantu mengurangkan rasa sakt yang berkaitan. Sekiranya rasa sakit muncul semula atau pun tidak hilang, maka pesakit cenderung untuk menambah atau mengunakan semula dos ubat berulangkali sehingga menhasilkan keracunan. Terdapat dua jenis ubat analgesik iaitu jenis narkotik dan bukan narkotik.. Jenis narkotik merujuk khususnya kepada dadah narkotik seperti morfin atau petidin, satu lagi adalah seperti aspirin dan parsetamol. • Penggunaan ubat analgesik jenis narkotik sentiasa diawasi oleh doctor tentang dosnya manakala bukan narkotik bebas digunakan tanpa nasihat oleh doctor. Ubat ini boleh didapati di farmasi-farmasi. farmasi- Kebanyakkan ubat seperti analgesik sering mengakibatkan keracunan yang terhasil akibat dari kumpulan ini akan diterangkan dengan menggunakkan dua jenis ubat yang popular iaitu parasetamol dan aspirin
 23. 23. ~Parasetamol • Dalam pengambilan ubat ini secara biasa, metaboit membahaya ini bergabung dengan sejenis enzim, glutation di hati untuk menjadi bentuk normal. Apabila ubat diambil secara berlebihan, jumlah enzim glutation yang terhad menyebabkan metaboit perantara tidak dapat dineutralkan. • Akibatnya metaboit tersebut bergabung dengan sel hati musnah. Selain hati parasentamol juga menyebabkan kerosakan buah pinggang melalui mekanisme yang sama. Sekiranya rawatan diberikan sebelum kerosakan hati dan buah pinggang berlaku akan menyebabkan lebih banyak enzim glutation dihasilkan untuk bergabung dengan meteboit perantara.
 24. 24. ~Aspirin • Aspirin digunakan untuk meredakan sakit, mengurangkan demam dan radang dibahagian sendi. Ia juga boleh meredakan penyakit artritis dan melambatkan penbekuan darah. Untuk merawat kesakitan aspirin digunakan dos sehingga 1gm setiap empat jam dan maksimum empat dos sehari. • Penggunaan aspirin di kalangan kanak-kanak tidak digalakkan. Ini kanak- kerana aspirin didapati mengakibatkan kesan sampingan yang dikenali sebagai penyaki Reye, Suatu keadaan yang membawa kepada kerosakan hati, otak dan akhirnya maut. Ia mungkin boleh menyebabkan ulser da bahagian perut serta di sistem penghadaman. Rasa mual dan muntah sering berlaku sebagai kesan samping pada orang dewasa. • Memakan aspirin melebihi dos yang disyorkan iaitu 20-25gm boleh 20- menyebabkan kematian. Kesan keracunan pada peringkat awal akan berasa muntah, lesu dsan sakit perut. Berlanjutan ia akan mengganggu pendengaran, berpeluh, suhu badan akan meningkat dan peringkat akhir mangsa tidak sedarkan diri dan denyutan jantung akan berhenti.
 25. 25. ~Ubat Selsema • Ubat selsema mengandungi kumpulan ubat antihistamin. Ubat ini meredakan selsema dengan cara mengurangkan kerengsaan saluran pernafasan terutamanya akibat alahan, ubat ini juga boleh mengurangkan pengeluaran lendir di tekak dan hidung, Contohnya ubat antihistamin akan menyebabkan seseorang itu mengantuk. • Sekiranya berlebihan simptom-simpton keracunan dapat dilihat pada simptom- mangsa tersebut iaitu penglihatan akan menjadi kabur, mulut kering, rasa mual, suhu badan meningkat dan sawan. Dalam merawat keracunan ubat antihistamin, tiada penawar boleh digunakan. Rawatan hanya dapat ditumpukan untuk mengeluarkan sebanyak boleh keracunan di dalam badannya.
 26. 26. ~Ubat tidur yang mengandungi Barbiturat • Ubat tidur digunakan utuk mengatasi isomnia, iaitu kesulitan untuk tidur secara berterusan. Ubat jenis ini, juga dikenali sebagai sedatif hipnotik digunakn untuk membantu seseorang tidur sebagai satu langkah jangka pendek. Terdapat dua jenis utama ubat tidur iaitu kelas barbiturat seperti amiloarbital dan kelas benzodiazepin seperti mtrazepam. Ubat ini boleh menyebabkan seseorang itu ketagih. Ubat ini juga digunakan untuk merawat sawan serta mnghasilkan kesan bius • Keracunan barbiturat yang tidak serius boleh menyebabkan mangsa kelihatan seperti orang mabuk alkohol dengan fikiran keliru, percakapan kurang jelas dan pergerakan badan terhoyang-hayang,. terhoyang- Keracunan yang lebih serius akibat pengambilan lebih dari 2gm dos untuk amilobarbital dapat dilihat apabila mangsa tidak sedarkan diri, suhu badan serta tekanan darah menurun dan berakhir dengan kematian.
 27. 27. ~Ubat sakit jantung • Terdapat pelbagai jenis ubat-ubatan dalam kumpulan ini antaranya ubat- termasuklah ubat darah tinggi, antiangina, memulih kegagalan jantung dan pengatur denyatan jantung (antimia). Maklumat daripada segi keracunan akan ditunjukkan kepada sejenis dadah sahaja iaitu digoksin yang digunakan untuk kegagalan jantung. Dengan cara ini, jantung dapat berfungsi denan lebih baik dan cekap apabila kadar denyutan jantung kembali normal. • Kesan keracunan digoksin dapat dielakkan dengan dos yang rendah iaitu 2mg untuk kanak-kanak atau 5mg pada orang dewasa . kanak- Keracunan boleh berlaku apabila dos berlebihan iaitu muntah- muntah- muntah, denyutan jantung tidak seragam dan penglihatan bersinar- bersinar- sinar. Dalam rawatan ini antiboti spesifik digoksin boleh digunakan untuk menghilangkan kesan keracunan.
 28. 28. ~Ubat penambah mineral (Zat Besi) • Salah satu ubat penambah mineral yang sering menyebabkan keracunan ialah ubat zat besi. Biasanya ia diberikan kepada kanak- kanak- kanak yang membesar dan ibu-ibu mengandung. Zat besi yang ibu- diambil diperlukan dalam pembuatan sel darah merah dan protein tertentu dalam badan serta pengecutan dan pengenduran otot badan. Dalam keracunan zat ini akan menyebabkan hakisan dinding saluran usus sehinggakan dinding usus pecah dan berdarah. Disamping itu kesan lain adalah seperti kesakitan bahagian abdomen, kadar nadi menurun , cirit-birit dan koma. Penawarnya cirit- ialah deferioksamin boleh digunakan. Ia akan bergabung debgan zat besi yang berlebihan. Penawar ini diberikan secara berterusan sehingga keracunan pulih.
 29. 29. ~Ubat Penenang • Ubat penenang digunakan mengurangkan rasa resah, tegang dan kejang otot serta dapat menghasilkan rasa mengantuk dan menghentikan serta mencegah sawan. Kumpulan ubat penenang yang sering digunakan sekarang ialah kumpulan benzodiazepin seperti klordiazepoksid (librium), diazepal (valium) lorazepam (librium), (valium) (ativan) dan klorazepin (tranxene). Dalam keracunan ubat (tranxene). benzodiazepin, kesan yang diperhatikan ialah kesan penindasan sistem otak dan saraf pusat. Antara kesan keracunan yang diperhatikan ialah percakapan tidak lancar, anak mata mengecil terketar- terketar-ketar dan pernafasan terhenti. Dalam keracunan kumpulan ubat ini penawar khusus ialah flumazenil yang boleh digunakan bagi memulihkan kesan keracunan.
 30. 30. ~Ubat Batuk yang mengandungi Narkotik (Kodien) • Ubat batuk jenis narkotik merupakan ubat yang bertindak keatas pusat batuk di otak supaya batuk dapat diredakan secara langsung dan kekerapannya dikurangkan, salah satu jenis ubat batuk dalam kategori ini ialah kodien yang dikelaskan sebagai sejenis dadah berbahaya. • Selain menyebabkan ketagihan ubat jenis ini jika diambil berlebihan akan menyebabkan mangsa kelihatan letih dengan tanda anak mata mengecil, otot anggota lembik serta tekanan darah dan kadar nadi menurun . Sekiranya kuantiti ubat diambil tinggi, pernafasan menjadi perlahan sehingga terhenti lantas menyebabkan kematian . Penawar adalah nalokson untuk menghalang kesan keracunan. Penawar ini juga boleh digunakan untuk lain-lain ubat yang sejenis lain- kodein seperti opiat dan apioid.
 31. 31. Kesan ubat-ubatan moden ubat- • Ubat-ubatan moden merupakan salah satu kumpulan racun yang Ubat- berupaya menyebabkan akut (kesan keracunan yang ditunjukkan secara mendadak ) sekiranya arahan penggunaan tidak dipatuhi. Daripada statistik yang dikumpulkan oleh pusat-pusat Kawalan pusat- Racun Amerika Syarikat pada tahun 1981, sebanyak 29310 kes keracunan berpunca daripada ubat-ubatan moden. Manakala ubat- statistik keracunan di Malaysia pula menunjukkan sepanjang tahun 1988- 1988-1991, ia membabitkan sejumlah 1745 kes. Ubat-ubat moden Ubat- sering menyebabkan keracunan adalah seperti ubat antidepkesi, ubat analgeik yang mengurangkan kesakitan , ubat selsema, ubat tidur yang mengandungi barbiturat, ubat sakit jantung, ubat penambah mineral sepaerti zat besi, ubat batuk yang mengandungi bahan narkotik dan ubat penenang
 32. 32. Nama ubat Kesan sampingan ubat Aspirin (analgesik) Muntah- Muntah-muntah, pening, pening, berdesing di dalam telinga, bingung. Ibuprofen(analgesik) Ibuprofen(analgesik) Diarea, loya, sakit perut, sakit kepala, pening. Parasetamol(analgesik) Parasetamol(analgesik) Gangguan kulit dan darah. Digoxin(ubat Digoxin(ubat jantung) Letih, gangguan penglihatan, loya dan muntah-muntah teruk muntah- Captopril(ubat Captopril(ubat jantung) Hilang selera, gayat, batuk. Promethazine(ubat Promethazine(ubat Mengantuk, sakit kepala, mulut kering. batuk) Codeine Sembelit dan rasa mual. phosphate(ubat phosphate(ubat batuk) Albuterol(antiasma) Albuterol(antiasma) Resah, bimbang, ketar-ketar, sakit kepala. ketar- Salbutamol(antiasma) Salbutamol(antiasma) Cirit- Cirit-birit. Ampicillin (Antibiotik) Masalah kulit, pernafasan dan reaksi alergi. Erythromycin(Antibiotik) Erythromycin(Antibiotik) Loya dan muntah-muntah. muntah- Estradiol(Sediaan Estradiol(Sediaan Mual, keempukan payudara, pertambahan berat badan hormon) Sumber: Reader's Digest, Medical cures and treatment & Dr. Azmi Sariff, Kesan buruk ubat (Majalah Sihat).
 33. 33. Keburukan perubatan moden • Keracunan dadah – Dadah yang digunakan dalam ubat-ubatan menyebabkan kesan sampingan yang mungkin menjadi penyakit yang serius. • kesilapan perubatan – Rawatan yang tidak lengkap pada suatu penyakit , jangkitan • kematian sel dan keguguran rambut – Akibat daripada rawatan kimoterapi bagi penyakit kanser • Kos rawatan tinggi – Kerana menggunakan alat dan cara yang canggih
 34. 34. Kebaikan perubatan moden • Tempoh rawatan pendek – Berbanding dengan perubatan traditional dan alternatif • Kesakitan yang kecil – Dengan anestetik atau ubat bius • Dipercayai oleh masyarakat – Terdapat banyak bukti klinikal(clinical proof) • Tumor dapat dirawati – Dengan ubat atau pembedahan – Kesan sampingan dapat dikurangkan – Kadar kematian dapat dikurangkan
 35. 35. Kesimpulan Perubatan moden memainkan peranan penting dalam kehidupan kita pada masa kini kerana ia dapat merawat pelbagai penyakit serta dapat mengurangkan kesan sampingannya
 36. 36. Berita Tentang Perubatan Moden Isnin 08 Disember 2008, Pembedahan Liu Xiang Sangat Berjaya Di Amerikat Syarikat Bintang pelari lompat pagar Liu Xiang menjalani pembedahan pada kaki kecederaan yang memaksa dia keluar dari pertandingan Beijing Olympic di hospital di Amerika Syarikat
 37. 37. TERIMA KASIH

×