Intitucionet E Be S

2,700 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,700
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
54
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Intitucionet E Be S

 1. 1. Integrimet Ekonomike Evropiane Ligjerues : Avni Mazrreku LL.M Eur PhD Kandidate (Bremen/Germany) Semestri III, Vjeshtë 2007 Fakulteti Ekonomik – Universiteti AAB
 2. 2. Intitucionet e BE – s <ul><li>Intitucionet </li></ul><ul><li>Parlamenti Evropian </li></ul><ul><li>Këshilli i Bashkimit Evropian </li></ul><ul><li>Komisisoni Evropian </li></ul><ul><li>Gjykata e Drejtësis e Komunitetit Evropian </li></ul><ul><li>Gjykata e Auditoreve </li></ul><ul><li>Obdusmani </li></ul><ul><li>Mbikëqyrsi I Mbrojtjes së të Dhënave </li></ul>
 3. 3. Intitucionet e BE – s <ul><li>II. Trupat Finaciare </li></ul><ul><li>Banka Qendrore Evropiane </li></ul><ul><li>Banka Evropiane për Investime </li></ul><ul><li>Fondi Investive Evropian </li></ul>
 4. 4. Intitucionet e BE – s <ul><li>III. Trupat Këshilldhëns </li></ul><ul><li>Komiteti Ekonomik dhe Social </li></ul><ul><li>Komiteti i Rajoneve </li></ul>
 5. 5. Intitucionet e BE – s <ul><li>VI. Trupat Intitucionale </li></ul><ul><li>Zyra per Publikime e Komunitetit Evropian </li></ul><ul><li>Zyra per Seleksionimin e Personelit </li></ul><ul><li>Shkolla Evropiane Administrative </li></ul>
 6. 6. Intitucionet e BE – s <ul><li>v. Trupat e Decentalizuara te Bashkimit Evropiane (Agjencit) </li></ul><ul><li>Agjenisit e Komunitetit </li></ul><ul><li>Politika e përbashket e Mbrendshme dhe e Sigurisë </li></ul><ul><li>Bashkepunimi ne fushen e gjyqsisë dhe policisë për qeshtjet kriminale </li></ul><ul><li>Agjensit ekezekutive </li></ul>
 7. 7. Intitucionet e BE – s <ul><li>Parlamenti Evropian </li></ul><ul><li>Intitucioni i vetëm i Zdhjedhur drejtpërdrejt </li></ul><ul><li>785 antarë </li></ul><ul><li>Zgjidhen një herë në 5 vjetë </li></ul><ul><li>Zgjidhen në 27 Vende të BE – së </li></ul><ul><li>Përfaqësojnë 492 Milion qytetarë të BE – s </li></ul>
 8. 8. Intitucionet e BE – s <ul><li>VII. Parlamenti Evropian </li></ul><ul><li>Selia e Parlamentit Evropian është në Strasbourg dhe Bruksel </li></ul><ul><li>Buxheti I Parlamentit Evropian për vitin 2006 ka qenë € 1.32 miliard </li></ul><ul><li>44 % shpenzime per Stafin (Pagat) </li></ul><ul><li>5800 puntorë punojnë në Administraten e Parlamentit Evropian </li></ul>
 9. 9. Institucionet e BE – s <ul><li>VII. Parlamenti Evropian </li></ul><ul><li>Paralamentarët Evropian nuk përfaqësojnë shtetet e tyre por grupin politik të cilit i takon </li></ul><ul><li>Parlamenti Evropianë ka momentalisht 8 grupe parlamentare </li></ul><ul><li>Secili grup parlamentar ka udheheqësin e gruuit I cili zgjidhet nga vetë grupi dhe dy zëvendës të grupit </li></ul>
 10. 10. Institucionet e BE – s <ul><li>Një grup parlamentarë më së paku duhet të ketë 20 antarë dhe duhet të përfaqësohen së paku 1/5 e shteteve antare </li></ul><ul><li>Ka gjithashtu antarë që nuk i takojnë asnjërit nga grupet parlamentare dhe njihen si antarët e pa bashkangjitur </li></ul>
 11. 11. Institucionet e BE – s <ul><li>XI Këshilli i Bashkimit Evropian </li></ul><ul><li>Organi Kryesor vendimarrës i BE – s </li></ul><ul><li>Presidenca e këshillit mbahet 6 muaj nga secili vend antarë në baza rotacionale </li></ul><ul><li>Këshilli është përgjegjës për vendimarrje dhe kordinim </li></ul><ul><li>- Aprovon ligjet </li></ul><ul><li>- Kordinon politikat ekonomike të vendeve anëtare </li></ul><ul><li>- Definon dhe implementon politikat e jashtme dhe të sigurisë </li></ul>
 12. 12. Këshilli i Bashkimit Evropian <ul><li>Këshilli i konkludon marrveshjet në emër të BE – s me një ose ma shumë shtete dhe organizatat ndërkomëtare </li></ul><ul><li>Kordinon veprimet midis vendeve aëtar në fushën e policisë dhe bashkëpunimit policor </li></ul><ul><li>Konstituon buxhetin e BE – s </li></ul>
 13. 13. Këshilli i Bashkimit Evropian <ul><li>X. Aktet Juridike që i aprovon Këshilli i Bashkimit Evropian </li></ul><ul><li>Rregulloret </li></ul><ul><li>Direktivat </li></ul><ul><li>Vendimet </li></ul><ul><li>Veprimet e përbashkëta ose pozitat e përbashkëta </li></ul><ul><li>Konkulzionet </li></ul><ul><li>Deklaratat </li></ul><ul><li>Rezolutat </li></ul>
 14. 14. Këshilli i Bashkimit Evropian <ul><li>Shpërndarja e Votave në Këshillin e Bashkimit Evropianë </li></ul><ul><li>Germania, Franca, Britania e Madhe dhe Italia – 29 </li></ul><ul><li>Spanja dhe Polonia – 27 </li></ul><ul><li>Rumania – 14 </li></ul><ul><li>Holanda – 13 </li></ul><ul><li>Belgjika, Republika Ceke, Greqia, Hungaria, Austria – 12 </li></ul><ul><li>Portugalia, Bulgaria dhe Suedia – 10 </li></ul>
 15. 15. Këshilli i Bashkimit Evropian <ul><li>Danimarka, Irlanda, Lithuania, Slovakia – Finlanda - 7 </li></ul><ul><li>Qipro, Estonia, Letonia, Slovenia, Luxemburgu – 4 </li></ul><ul><li>Malta – 3 </li></ul><ul><li>Totali 345 </li></ul>

×