Cateva pagini din cartea Meditatia Transcendentala a lui Robert Roth

1,605 views

Published on

Meditatia Transcendentala reduce stresul, imbunatateste memoria si capacitatea de invatare, amplifica energia, mareste calmul interior, reduce insomnia, amplifica fericirea (buna dispozitie) si increderea in sine, reduce anxietatea si depresia nervoasa, imbunatateste relatiile cu ceilalti, imbunatateste sanatatea, contribuie la intinerirea biologica.

Published in: Health & Medicine, Business
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,605
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
18
Actions
Shares
0
Downloads
46
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cateva pagini din cartea Meditatia Transcendentala a lui Robert Roth

 1. 1. Meditatia Transcendentala Cateva pagini din cartea lui Robert Roth
 2. 2. Cercetari stiintifice extensive <ul><li>Meditatia Transcendentala reduce stresul, imbunatateste memoria si capacitatea de invatare, amplifica energia , mareste calmul interior, reduce insomnia, amplifica fericirea (buna dispozitie) si increderea in sine, reduce anxietatea si depresia nervoasa, imbunatateste relatiile cu ceilalti, imbunatateste sanatatea, contribuie la intinerirea biologica. </li></ul><ul><li>MT a fost validata de peste 600 de studii stiintifice realizate la peste 215 universitati si institutii de cercetare independente* din peste 30 de tari, iar rezultatele au fost publicate în reviste de specialitate de prima marime** . </li></ul>** Cateva din aceste reviste sunt: Science, Lancet, Scientific American, American Journal of Physiology, International of Neuroscience, Experimental Neurology, Electroencephalography and Clinical Neurophysiology, Psyhosomatic Medicine, Journal of the Canadian Medical Association, American Psychologist, British Journal of Educational Psychology, Journal of Counseling Psychology, The Journal of Mind and Behavior, Academy of Management Journal, Physics Letters, Journal of Conflict Resolution, Perceptual and Motor Skills, Criminal Justice and Behaviour, Proceedings of the Endocrine Society, and Journal of Clinical Psychiatry .  * Cateva dintre aceste institutii sunt Hardvard Medical School, Princeton University, Stanford Medical School, University of California at Berkeley, the University of California at Los Angeles Medical School, York University - Canada,  University of Edimburgh - Scotland, University of Lund - Sweden, University of Groningen, - The Netherlands, University of New South Wales - Australia si Institute La Rochefoucauld - France .
 3. 3. Marturii &quot;Ma consider o persoana cu spirit practic. Sunt presedintele unei mici firme de fabricare a unor produse chimice. Am o sotie minunata si doi copii grozavi. Sunt, de asemenea, interesat de comunitatea in care traiesc.   Practic meditatia transcendentala de mai multi ani. Ea imi mareste ziua cu mai multe ore si-mi ofera mai multa energie si eficienta in fiecare clipa. Nu m-as lipsi de ea pentru nimic in lume.&quot;   R. W. Montgomery Presedinte al H. A. Montgomery Company Detroit, S.U.A.
 4. 4. Marturii &quot;Fiind cardiolog, lucrez 12-16 ore pe zi - si o mare parte din aceasta activitate este in conditii de urgenta. Sunt in permanenta solicitat si in permanenta pe fuga. MT imi ofera repausul profund, vioiciunea mentala, si impulsul de energie de care am nevoie pentru a face fata presiunilor constante ale activitatii mele. Din acest motiv, cred ca 20 de minute de meditatie transcendentala sunt mult mai eficiente decat cateva ore de relaxare sau activitati sportive.&quot; James Williams, doctor in medicina Cardiolog Austin, S.U.A.
 5. 5. Marturii &quot;Meditatia transcendentala este o tehnica minunata. Ea iti permite sa te linistesti si sa devii puternic in tine insuti. De asemenea, ea te ajuta sa obtii energia, inteligenta si capacitatea de a reusi in tot ceea ce faci. De cand am inceput MT, am realizat multe din telurile pe care mi le-am propus, inclusiv pe acela al succesului ca eleva de liceu. Acum intentionez sa realizez multe, mult mai multe in viata mea.&quot; Alicia Isen, 17 ani Eleva de liceu in Fairfield, Iowa, S.U.A.
 6. 6. Introducere Pe data de 30 ianuarie 1959, Maharishi Mahesh Yogi a sosit pe Aeroportul International din San Francisco. A fost prima sa vizita in Statele Unite si al doilea continent din turneul sau mondial pentru introducerea tehnicii sale de meditatie transcendentala (MT). Astazi peste cinci milioane de oameni din intreaga lume - dintre care doua milioane in Statele Unite - de toate profesiile, varstele, pregatirile si religiile, practica meditatia transcendentala, iar acest numar este intr-o continua crestere. Exista cateva mii de centre MT, infiintate in orasele principale din peste 108 tari din intreaga lume, in care se preda MT sub auspiciile unor organizatii educationale non-profit. MT a fost invatata de peste 6000 de medici din S.U.A. si de mii de persoane oficiale, de directori si angajati ai companiilor mari si mici de pe cuprinsul Statelor Unite si al intregii lumi.
 7. 7. Ce este meditatia transcendentala? Meditatia transcendentala este o tehnica simpla, naturala, lipsita de efort, o metoda mentala usor de invatat care se practica 15-20 de minute, de doua ori pe zi, sezand confortabil cu ochii inchisi. <ul><li>Simpla - MT nu este complicata. </li></ul><ul><li>Naturala - nu este implicata nici un fel de manipulare sau sugestie. </li></ul><ul><li>Lipsita de efort - MT este usor de practicat si nu necesita concentrare sau control. </li></ul><ul><li>Usor de invatat - oricine, incepand cu varsta de 10 ani, poate invata MT fara nici o dificultate. </li></ul><ul><li>O tehnica mentala - nu implica exercitii fizice, pozitii dificile sau reguli rigide. </li></ul>
 8. 8. Ce nu este meditatia transcendentala? MT nu este religie, filozofie sau stil de viata. Ea nu implica nici un fel de reguli de conduita sau cod moral, sistem de valori, credinta sau adoratie. <ul><li>MT nu este o religie - este o tehnica. Oamenii de toate religiile, inclusiv reprezentanti ai diferitelor religii (crestine sau nu), practica Meditatia transcendentala. Ea sprijina toate religiile, deoarece elimina stresul si purifica mintea, corpul si emotiile persoanei care o practica. </li></ul><ul><li>MT nu este o filozofie - este o tehnica simpla, mecanica. A aprinde lumina noaptea este o tehnica, nu o filozofie. A folosi o parghie pentru a misca o stanca mare este o tehnica, nu o filozofie. MT este o tehnica stiintifica, deoarece este universal aplicabila, repetabila si verificabila oriunde, de catre oricine. </li></ul><ul><li>MT nu este un stil de viata - este o tehnica. Nu trebuie sa va schimbati stilul de viata pentru a invata MT. Trebuie doar sa o invatati, sa o practicati si sa va bucurati de beneficiile ei. </li></ul>
 9. 9. Ce se intampla in timpul practicarii meditatiei transcendentale? In timpul practicarii meditatiei transcendentale, mintea se stabileste intr-o stare de constienta linistita si complet treaza. In acelasi timp, trupul obtine o stare unica si profunda de repaus si relaxare. Meditatia transcendentala permite mintii sa se aseze in starea ei de constienta calma si linistita, starea auto-referentiala, in care mintea este calma, adunata si in acelasi timp complet deschisa si complet treaza. Aceasta stare este forma cea mai simpla a constientei umane. Este constiinta pura, o stare in care constiinta este deschisa numai catre ea insasi - deschisa catre propriul sau potential complet. Aceasta stare linistita a constientei este absolut naturala pentru minte. Ea a fost dintotdeauna acolo. A fost acolo acum zece ani, este acolo chiar si acum si va fi acolo si maine.
 10. 10. Beneficiile aduse de tehnica meditatiei transcendentale Repaosul profund obtinut prin MT elimina acumularile de stress si de tensiune si ofera o baza pentru o activitate mai dinamica si mai plina de satisfactii. De aceea, Meditatia transcendentala este practicata ca o pregatire pentru activitatea zilnica si nu ca un scop in sine. Odihna elimina stresul. Cu cat odihna este mai profunda, cu atat este mai bine. Odihna obtinuta in timpul somnului de noapte este suficienta pentru a elimina cate ceva din stresul si oboseala rezultate dintr-o zi plina de activitati.
 11. 11. Dezvaluirea intregului potential mental si utilizarea lui MT nu este numai o tehnica de reducere a stresului. Este mai mult decat atat. MT este o procedura practica pentru dezvaluirea intregului potential mental - si pentru utilizarea lui. Cum putem sa dezvaluim intregul potential mental prin MT? Cat se poate de natural. Pur si simplu obtinand accesul la rezervorul de energie, creativitate si inteligenta care se afla in adancul fiecaruia din noi, la sursa gandului. Ceea ce este necesar este o cale pentru dezvoltarea capacitatii mintii de a ramane clara si linistita si de a utiliza in permanenta intregul ei potential - chiar si in mijlocul celei mai agitate activitati. Acesta este scopul MT. Este o metoda simpla, care permite mintii active sa se linisteasca - si sa continue sa se linisteasca - pana cand atinge propria stare auto-referentiala de calm perfect, de reculegere, in care organismul se afla in repaos profund si mintea este linistita, nemarginita si pe deplin treaza.
 12. 12. Ce este aceasta stare de liniste maxima? Este starea intregului potential al constiintei - un rezervor nelimitat si linistit de creativitate si inteligenta care se gaseste adanc inauntrul mintii. Acest rezervor, dupa cum vom vedea mai tarziu, este unul si acelasi cu sursa nelimitata de creativitate si inteligenta care se afla in insasi profunzimea naturii. Atat din fizica moderna, cat si din MT invatam conexiunea profunda dintre om si natura. Invatam ca sursa inteligentei din om este aceeasi cu sursa inteligentei din natura. Si ca omul are acces la creativitatea si inteligenta nelimitata a naturii in propria sa viata. Noi invatam ce inseamna sa dezvaluim intregul potential mental - si sa-l utilizam. Fizica ne spune ca natura este organizata in straturi; ca in molecule sunt atomi si in atomi sunt particule subatomice. Cu cat stratul este mai profund, cu atat energia si puterea de organizare sunt mai mari .
 13. 13. Descoperirea sursei: campul unificat Astazi, sursa tuturor fortelor si campurilor materiale din univers, este privita in stiinta moderna, din punctul de vedere al teoriilor fizicii asupra campului unificat supersimetric. El este un camp de energie si inteligenta pure, care sta la baza tuturor lucrurilor din creatie si care este responsabil pentru toate formele si fenomenele din univers. Potentialul maxim al mintii umane este acelasi cu potentialul maxim al inteligentei naturii. Campul unificat a fost descris ca un camp de constiinta pura, un camp cu energie, creativitate si inteligenta infinite care sta la baza individului si a naturii. Prin MT, constiinta pura - campul unificat - devine mai activa la sursa gandului, situata adanc in interiorul mintii oricarei fiinte umane.
 14. 14. Stiinta studiaza MT: conexiunea dintre minte si trup Cand oamenii de stiinta s-au decis sa cerceteze efectele meditatiei transcendentale, ei s-au indreptat asupra trupului.  Datorita conexiunii intime dintre minte si trup, ei stiu ca fiecarei stari de constiinta ii corespunde un anume mod de functionare fiziologica. (De exemplu, cand dormiti noaptea, undele cerebrale se incetinesc, la fel se intampla cu inima, cu respiratia si cu alte functii fiziologice.) De aceea, cercetatorii au prezis ca daca mintea se linisteste si devine mai deschisa si mai treaza in timpul MT, atunci, datorita stransei coordonari dintre minte si trup, intreaga fiziologie trebuie, de asemenea, sa se modifice. Iar aceste modificari vor fi masurabile. Primul om de stiinta care a studiat efectele fiziologice ale metodei MT a fost dr. Robert Keith Wallace, la &quot;University of California at Los Angeles&quot; (U.C.L.A.), S.U.A., in 1968.
 15. 15. Coerenta EEG marita Referinte: 1. P. H. Levine, “The Coherence Spectral Array (COSPAR) and its Application to the Study of Spatial Ordering in the EEG,”[Matrici de coerenta spectrala (COSPAR) si aplicatiile sale la studiul ordonarii spatiale in EEG], Proceedings of the San Diego Biomedical Symposium, vol. 15 (USA: 1976). 2. K. Badawi, R. K. Wallace, D. W. Orme-Johnson, A. M. Rouzere, “Electrophysiological Characteristics of Respiratory Suspension Periods Occurring During the Practice of Transcendental Meditation Program,”[Caracteristicile electrofiziologice ale perioadei de suspensie respiratorie ce apar pe durata practicii programului Meditatiei Transcendentale], Psychosomatic Medicine 46 (USA: 1984): 267 - 276. 3. D. W. Orme-Johnson, G. Clements, C. T. Haynes, K. Badawi, “Higher States of Consciousness: EEG Coherence, Creativity and Experiences of the Sidhis,”[Stari mai inalte de constiinta: coerenta EEG, creativitatea si experientele sidhi], Scientific Research of the Transcendental Meditation Program, Collected Papers, Volume 1, ed. D. W. Orme-Johnson, J. T. Farrow (Livingston Manor, N.Y.: MERU Press, 1977): 705 - 712. 4. M. C. Dillbeck, E. C. Bronson, “Short-Term Longitudinal Effects of the Transcendental Meditation Technique on EEG Power and Coherence,”[Efectele longitudinale pe termen scurt ale tehnicii Meditatiei Transcendentale asupra puterii si coerentei EEG], International Journal of Neuroscience 14 (USA: 1981): 147 - 151. Constatare: Coerenta EEG, un index cantitativ al gradului ordonarii spatiale de rang mare a undelor creierului, creste intre si in interiorul emisferelor cerebrale pe durata tehnicii Meditatiei Transcendentale (ref. 1.). Coerenta EEG creste global in toate zonele creierului pe durata experimentarii subiective a constiintei transcendentale si incetinirii ratei respiratiei (ref. 2.). in plus, coerenta EEG creste chiar mai mult pe durata programului avansat MT-Sidhi (ref. 3.) si creste longitudinal in timp ca rezultat al practicarii Meditatiei Transcendentale (ref. 4.). Interpretare: Nivelele inalte ale coerentei EEG au fost corelate pozitiv cu factori fiziologici, psihologici si emotionali care indica o optimizare a functionarii creierului. Coerenta mai mare a creierului insotita de multe alte modificari fiziologice produse de tehnica MT, sugereaza un stil unic de functionare neurofiziologica pe durata practicii - o stare de odihna alerta. Coerenta EEG s-a constatat ca este corelata cu nivele mai inalte de creativitate, inteligenta, rationament moral si eficienta neuromusculara si cu experiente de stari mai inalte de constiinta. Aceste constatari sprijina interpretarea ca coerenta EEG crescuta produsa de tehnica MT si programul MT-Sidhi indica optimizarea functionarii creierului. Aceasta interpretare este de asemenea consistenta cu cercetarea care demonstreaza ca practica Tehnologiei Maharishi a Cimpului Unificat imbunatateste global functionarea pe o gama larga de indici ale abilitatii mentale.
 16. 16. O gandire mai ordonata Ameliorarea functionarii cerebrale dedusa din masurarea sincronizarii EEG sugereaza o integrare a gandirii sintetice cu cea analitica, o mai buna aptitudine verbala si lingvistica, o mai bogata asosciatie de idei, o mai buna colaborare a corpului si a spiritului si o memorizare mai usoara. Luate în ansamblu, aceste ameliorari demonstreaza o gandire mult mai ordonata.
 17. 17. IMBUNATATIREA ABILITATII DE CONCENTRARE O INTELEGERE MAI LARGA SI CRESTEREA INDEPENDENTEI FATA DE MEDIU Referinte: 1. K. R. Pelletier, “Influence of Transcendental Meditation upon Autokinetic Perception,”[Influenta Meditatiei Transcendentale asupra perceptiei autocinetice], Perceptual and Motor Skills 39 (USA: 1974): 1031 - 1034. 2. K. R. Pelletier, “The Effects of the Transcendental Meditation Program on Perceptual Style: Increased Field Independence,”[Efectele programului Meditatiei Transcendentale asupra stilului perceptual: cresterea independentei de mediu], Scientific Research on the Transcendental Meditation Program, Collected Papers, Volume 1, ed. D. W. Orme-Johnson, J. T. Farrow (Livingston Manor, N.Y.: MERU Press, 1977): 337 - 345. 3. M. C. Dillbeck, Assimakis, et al., “Longitudinal Effects of the Transcendental Meditation and TM-Sidhi Program on Cognitive Ability and Cognitive Style,”[Efectele longitudinale ale Meditatiei Transcendentale si programului MT-Sidhi asupra abilitatii cognitive si stilului cognitiv], Perceptual and Motor Skills 62 (USA: 1986): 731 - 738. Constatare: Au fost facute trei teste care masoara direct independenta fata de mediu, abilitatea de concentrare a atentiei asupra obiectelor specifice fara sa fie distrasa de mediul din jurul obiectelor. Subiectii au fost desemnati aleator pentru MT sau grupul de control. Dupa practicarea tehnicii Meditatiei Transcendentale timp de trei luni, grupul MT a aratat o crestere semnificativa a indepenedentei fata de mediu comparativ cu cei din grupul de control. Interpretare: Cresterea independentei fata de mediu indica atit o intelegere mai larga cit si o abilitate imbunatatita de concentrare a atentiei - abilitati care sint de baza pentru succesul la scoala, la serviciu si in toate domeniile vietii. Cercetarile au constatat ca persoanele cu o indenpendenta mai mare fata de mediu au urmatoarele caracteristici, care se dezvolta de asemenea prin programul Meditatiei Transcendentale: o abilitate mai mare de a asimila si structura experienta; o mai mare organizare a mintii si claritate cognitiva, imbunatatirea memoriei; o mai mare capacitate de exprimare creatoare; stabilitate autonomica mai mare; atitudini standard mai stabile, judecati si sentimente fara o referinta continua la standarde externe. Cresterea independentei fata de mediu la meditantii MT este remarcabila deoarece pina atunci se stia ca aceste abilitati perceptuale de baza nu se imbunatatesc dupa prima virsta adulta.
 18. 18. POTENTIAL MENTAL RIDICAT LA ADULTI DEZVOLTAREA INTELIGENTEI Referinte: 1. H. E. Shecter, “A Psychological Investigation into the Source of the Effect of the Transcendental Meditation Technique”[Investigatie psihologica asupra susrsei efectului tehnicii Meditatiei Transcendentale], (Ph. D. diss., York University), Dissertation Abstracts International 38, 7-B (USA: 1978): 3372 - 3373. 2. A. S. Tjoa, “Meditation, Neuroticism and Intelligence: A Follow Up,”[Meditatie, neuroticism si inteligenta: o urmarire], Gedrag: Tijdschrift voor Psychologie [Behavior: Journal of Psychology] 3 (The Netherlands: 1975): 167 - 182. Constatare: Citeva studii au indicat ca inteligenta creste de-a lungul timpului ca rezultat al participarii la programul MT. Acest lucru este demn de atentie deoarece inteligenta fluida, care este in general masurata prin teste de inteligenta non-verbala, nu se imbunatateste de obicei dupa adolescenta si adesea este in declin dupa virsta de 20 de ani. Elevii de liceu care au practicat tehnica Meditatiei Transcendentale si-au crescut inteligenta fluida non-verbala dupa o perioada deÿ14 saptamini in comparatie cu grupurile de control (ref. 1.). Un alt studiu (ref.ÿ2.), a constatat ca studentii universitari si adultii care au practicat programul MT si-au imbunatatit testul rationamentului figural dupa o perioada de 16 luni. S-a descoperit ca regularitatea practicii MT se coreleaza semnificativ cu modificari ale scorului inteligentei. Interpretare: Programul MT creste inteligenta generala, permitind individului sa raspunda la noi situatii cu o mai mare adaptabilitate, creativitate si intelegere. Aceasta crestere este notabila pentru ca inteligenta generala se opreste in mod tipic dupa adolescenta. Conform Stiintei Vedice a lui Maharishi, tehnica MT permite mintii sa experimenteze nivele mai subtile si mai cuprinzatoare ale gindului pe masura ce el transcende la sursa gindului, cimpul inteligentei pure. Experientele regulate ale procesului transcenderii dezvolta fara efort mai mult din inteligenta innascuta a individului. Aceste rezultate sint consistente cu alte cercetari ce indica ca programul MT creste inteligenta si capacitatea de intelegere a studentilor, imbunatateste performanta academica si creste ordinea in functionarea creierului, care a fost corelata cu nivele mai inalte de dezvoltare neurologica, intelectuala si emotionala.. O reducere in anxietate este acompaniata in mod tipic de beneficii pe gama larga in multe domenii ale vietii.
 19. 19. POTENTIAL MENTAL CRESCUT LA STUDENTI UNIVERSITARI ABILITATE DE INVATARE CRESCUTA IMBUNATATIREA PERCEPTIEI SI MEMORIEI Referinte: 1. M. C. Dillbeck, “Meditation and Flexibility of Visual Perception and Verbal Problem Solving,”[Meditatia si flexibilitatea perceptiei vizuale si rezolvarea problemei verbale], Memory and Cognition 10 (USA: 1982): 207 - 215. 2. D. E. Miskiman, “Performance on a Learning Task by Subjects Who Practice the Transcendental Meditation Technique,”[Realizarea sarcinii de invatare de catre subiecti ce practica tehnica Meditatiei Transcendentale], Scientific Research on the Transcendental Meditation Program, Collected Papers, Volume 1, ed. D. W. Orme-Johnson, J. T. Farrow (Livingston Manor, N.Y.: MERU Press, 1977): 382 - 384. Constatare: Studentii de colegiu instruiti in tehnica Meditatiei Transcendentale au aratat imbunatatiri semnificative dupa o perioada de 2 saptamini in realizarile in testul de memorie perceptuala si de scurta durata ce implica identificarea secventelor de litere prezentate rapid. Ei au fost comparati cu subiecti alesi la intimplare desemnati pentru o rutina de relaxare cu ochii inchisi, de doua ori pe zi si cu subiecti care nu si-au modificat programul zilnic. Aceste diagrame arata rezultatele combinate ale grupurilor in care au fost evaluate modificari longitudinale la cele care au practicat tehnica MT, odihna cu ochii inchisi si la cele fara tratament. Interpretare: Rezultatele arata ca practica MT imbunatateste direct abilitatea de invatare. Aceasta descoperire este in mod deosebit semnificativa deoarece din punctul de vedere al unei convingeri comune printre psihologi, abilitatea de baza in invatare nu poate fi imbunatatita dupa adolescenta tirzie. Experienta unor stari mai linistite si mai expandate de constiinta pe durata constiintei MT conduce la o eficacitate si flexibilitate crescute in prelucrarea informasiei asa cum este reflectata in imbunatatirea functionarii perceptiei si memoriei. Programul MT s-a constatat de asemenea ca dezvolta o intelegere mai larga si o abilitate crescuta in concentrare. Experientele repetate ale starii de odihna alerta pe durata MT reduce factorii care inhiba invatarea ca anxietatea si dezvolta inteligenta si creativitatea. Pe masura ce mintea utilizeaza mai mult din potentialul sau, se imbunatatesc realizarile atit la scoala cit si la serviciu.
 20. 20. MODIFICAREA NATURALA A RESPIRATIEI RATA SCAZUTA A RESPIRATIEI Referinte: 1. R. K. Wallace, et al., “A Wakeful Hypometabolic Physiologic State,”[O stare fiziologica hipometabolica de veghe], American Journal of Physiology 221 (USA: 1971): 795 - 799. 2. R. K. Wallace, et al., “The Physiology of Meditation,”Scientific American 226 (USA: 1972): 84 - 90. 3. J. T. Farrow, J. R. Hebert, “Breath Suspension During the Transcendental Meditation Technique,”[Suspendarea respiratiei pe durata tehnicii Meditatiei Transcendentale], Psychosomatic Medicine 44 (USA: 1982): 133 - 153. 4. P. Gallois, “Neurophysiological and Respiratory Changes during the Practice of Relaxation Techniques,”[Modificari neurofiziologice si respiratorii pe durata practicii tehnicilor de relaxare], L'enchephale [The Enchephalon] 10 (France: 1984): 139 - 144. Constatare: A fost masurata schimbarea ratei respiratiei subiectilor in timpul practicii tehnicii MT. Rata respiratiei scade de la aproximativ 14 respiratii pe minut la aproximativ 11 respiratii pe minut indicind ca tehnica MT produce o stare de odihna si relaxare. Interpretare: Tehnica Meditatiei Transcendentale produce o stare de odihna si relaxare care este reflectata de reducerea frecventei respiratiei pe durata practicii (ref. 1.). Modificarile in respiratie ce apar in timpul MT sint lipsite de efort, naturale si confortabile. Alte cercetari au aratat reducerea ratei respiratiei pe durata tehnicii, incluzind un studiu care a indicat suspendarea spontana a respiratiei care a fost corelata cu experienta subiectiva a constiintei transcendentale (ref. 3.). Abilitatea tehnicii MT de a produce o stare de relaxare profunda este verificata si de alte modificari fiziologice pe durata practicii si cu beneficii asupra sanatatii care rezulta, in parte, din relaxarea profunda.
 21. 21. BIOCHIMIA ODIHNEI PROFUNDE REDUCEREA CORTIZOLULUI Referinte: 1. R. Jevning, A. F. Wilson, J. M. Davidson, “Adrenocortical Activity During Meditation,”[Activitatea adrenocorticala pe durata meditatiei], Hormones and Behavior 10 (USA: 1978): 54 - 60. 2. A. J. W. Bevan, R. G. Symons, C. G. Beng, M. L. Wellby, “Short-term Endocrine Change in Transcendental Meditation,”[Modificare endocrina de scurta durata in Meditatia Transcendentala], Proceedings of the Endocrine Society of Australia 2 (Australia: 1979): Abstract 59.neurofiziologice si respiratorii pe durata practicii tehnicilor de relaxare], L'enchephale [The Enchephalon] 10 (France: 1984): 139 - 144. Constatare: Cortizolul este un hormon din circuitul sanguin care s-a gasit in concentratii mari in timpul stresului, postului sau deshidratarii. Acest studiu a constatat ca oamenii care au practicat programul Meditatiei Transcendentale pentru trei sau cinci ani au avut nivele semnificativ mai scazute in timpul tehnicii MT comparativ cu perioada chiar dinaintea tehnicii (p<<0,01) si nivele semnificativ mai scazute pe durata MT comparativ cu grupul de control care se odihnea cu ochii inchisi (p<<0,03). Interpretare: Nivele mai scazute de cortizol, cunoscut drept hormon al stresului, pe durata tehnicii de Meditatie Transcendentala indica o stare de odihna profunda care este mai profunda decit relaxarea obisnuita. Nivelul hormonului nu s-a schimbat semnificativ la subiectii de control pe durata unei relaxari obisnuite. Scaderea cortizolului pe durata MT a fost similara cu cea care a fost vazuta cind se adoarme, chiar daca practicantii MT ramin trezi in timpul MT. Acest fapt, impreuna cu alte cercetari fiziologice ce indica relaxarea profunda in timpul MT, sugereaza ca tehnica MT produce o stare distinctiva, de odihna alerta, in care corpul este profund odihnit in timp ce mintea este alerta.
 22. 22. FIZIOLOGIA ODIHNEI PROFUNDE MODIFICARI FIZIOLOGICE PROFUNDE PE DURATA TEHNICII MT Referinte: 1. M. C. Dillbeck and D. W. Orme-Johnson, “Physiological Differences Between Transcendental Meditation and Rest,”[Diferente fiziologice intre Meditatia Transcendentala si odihna], American Psychologist 42 (USA: 1987): 879 - 881. Constatare: O meta-analiza a studiilor de cercetare disponibile asupra modificarilor fiziologice pe durata tehnicii Meditatiei Transcendentale - 31 studii in total - a constatat ca pe durata meditatiei, practicantii MT au avut o rezistenta bazala a pielii semnificativ mai mare si rate ale respiratiei semnificativ mai scazute si nivele de lactat plasma semnificativ mai scazute decit subiectii pe durata odihnei cu ochii inchisi. Meta-analiza este procedura stiintifica de preferat pentru a trage concluziile definitive dintr-un grup mare de cercetari. Interpretare: Tehnica MT produce o odihna mult mai profunda decit odihna cu ochii inchisi. Rezistenta bazala crescuta a pielii in timpul MT indica o diminuare a tensiunii, in timp ce scaderea ratei respiratiei reflecta o relaxare mai mare. Nivelul mai scazut de lactat plasma la fel sugereaza o relaxare profunda, intrucit concentratii mai mari de lactat au fost asociate cu anxietate mare si tensiune mare a singelui. Aceste modificari fiziologice apar in mod spontan pe masura ce constiinta se stabilizeaza la starea sa cea mai putin excitata, cunoscuta ca constiinta transcendentala. impreuna cu alte cercetari fiziologice si experienta subiectiva a veghei interioare pe durata MT, aceste constatari sprijina propunerea ca tehnica MT produce o stare unica de constiinta caracterizata prin odihna alerta. Aceasta meta-analiza a constatat de asemenea ca practicantii MT au un stil de functionare fiziologica mai relaxat in afara meditatiei.
 23. 23. EFECTE BENEFICE IN PROCESUL DE IMBATRiNIRE REDUCEREA IMBATRiNIRII FIZIOLOGICE Referinte: 1. R. K. Wallace, M. C. Dillbeck, E. Jacobe, B. Harrington, “The Effects of the Transcendental Meditation and TM-Sidhi Program on the Aging Process,”[Efectele Meditatiei Transcendentale si programului MT-Sidhi asupra procesului de imbatrânire], International Journal of Neuroscience 16, (USA: 1982): 53 - 58. 2. C. N. Alexander, E. Langer, R. I. Newman, H. M. Chandler, J. L. Davies, “Enhancing Health and Longevity: The Transcendental Meditation Program, Mindfulness, and the Elderly,”[Accentuarea sanatatii si longevitatii: programul Meditatiei Transcendentale, capacitatea mentala si imbatrânirea], Presented at the Thirty-Sixth Annual Conference of the National Council on the Aging (Washington D.C.: April, 1986). Constatare: “Examinarea dezvoltarii adultului”(The Adult Growth Examination), un test standard pentru determinarea virstei biologice care masoara tensiunea singelui, acomodarea vederii la punct apropiat, discriminarea auditiva, a fost dat oamenilor care practica programul Meditatiei Transcendentale si grupului de control care nu a meditat. Practicantii MT care mediteaza de mult timp (mai mult de 5 ani de meditatie) au fost cu 12 ani mai tineri fata de virsta lor cronologica, meditantii care mediteaza de putin timp au fost cu 5 ani mai tineri si persoanele de control au fost cu 2,2 ani mai tinere. Studiul a controlat statistic dieta si exercitiile. Interpretare: Virsta cronologica masoara cit de in virsta este o persoana in ani si virsta biologica masoara cit de in virsta este o persoana din punct de vedere fiziologic. Ca grup, oamenii care practica programul MT au avut o virsta biologica mai scazuta decit subiectii de control testati aici ti decit populatia generala care a fost testata cu “Examinarea Dezvoltarii Adultului<169>. Aceasta constatare este sprijinita de alte cercetari asupra Meditatiei Transcendentale. Studiile arata efectele benefice asupra unei game largi de factori fiziologici, psihologici si referitori la stilul de viata, asociati cu longevitatea. Stresul creste rata imbatrinirii si practicantii MT se refac mai rapid din stres. Ca grup, oamenii care practica in mod regulat programul MT au mult mai putina nevoie de ingrijire medicala si mult mai putine boli si aceste beneficii sint chiar mai mari dupa virsta de 40 de ani. Cercetarea facuta asupra oamenilor in virsta sugereaza ca ei traiesc mai mult dupa inceperea MT. Constatarea virstei biologice mai reduse sugereaza ca oamenii de orice virsta se pot bucura de o viata mai plina de vitalitate si mai sanatoasa prin Tehnologia Maharishi a Cimpului Unificat.
 24. 24. REDUCEREA NEVOII DE ASISTENTA MEDICALA SCADEREA NUMARULUI DE ZILE DE SPITALIZARE Referinte: 1. D. W. Orme-Johnson, “Medical Care Utilization and the Transcendental Meditation Program,”[Utilizarea ingrijirii medicale si programul Meditatiei Transcendentale], Psychosomatic Medicine 49 (USA: 1987): 493 - 507. 2. D. W. Orme-Johnson, R. Schneider, “Reduced Health Care Utilization in Transcendental Meditation Practitioners,”[Utilizarea redusa a ingrijirii sanatatii la practicantii Meditatiei Transcendentale], Presented at the conference of the Society for Behavioral Medicine (Washington D.C.: March 22, 1987). Constatare: Un studiu al statisticilor pentru asigurari de sanatate facut pe o perioada de cinci ani, cu peste 2000 de persoane care practica Tehnologia Maharishi a Cimpului Unificat a constatat ca participantii - comparativ cu alte grupuri cu virste, sexe, profesii si termene de asigurare similare - scade la jumatate numarul de vizite la doctor. Diferenta intre grupurile de meditanti MT si nemeditanti creste la grupurile de virste mai inaintate. in plus, practicantii MT au mai putine boli aparute in 17 categorii de tratamente medicale, incluzind 87% mai putine spitalizari pentru bolide inima si 55% mai putine pentru cancer . Interpretare: Aceste rezultate intaresc cercetarea anterioara aratind ca programul MT promoveaza sanatatea si longevitatea. Cercetari fiziologice indica faptul ca tehnica MT produce o stare distinctiva de odihna alerta. Aceasta stare furnizeaza oportunitatea pentru ca nenumaratele mecanisme de auto-reparare ale corpului sa refaca echilibrul variatelor sale sisteme, rezultind o vitalitate si rezistenta la stres si boli crescute. Programul MT cultiva integrarea minte-corp, conducind la beneficii holistice si un comportament care promoveaza o sanatate mai buna. Acest studiu sugereaza ca aplicarea Tehnologiei Maharishi a Cimpului Unificat in domeniul sanatatii va crea economii substantiale in resursele financiare, medicale si umane
 25. 25. CRESTEREA PRODUCTIVITATII CRESTEREA SATISFACTIEI PROFESIONALE CRESTEREA PERFORMANTEI PROFESIONALE DIMINUAREA DORINTEI DE A SCHIMBA MUNCA Constatare: in acest studiu subiectii ce au practicat programul MT in medie timp de 11 luni au aratat imbunatatiri semnificative in munca, comparativ cu membrii unui grup de control. Performanta profesionala si satisfactia profesionala au crescut, in timp ce dorinta de a schimba serviciul a scazut. Acest studiu a constatat de asemenea ca practicarea MT a imbunatatit relatiile cu colaboratorii si cu sefii. Rezultatele acestei cercetari au fost repetate intr-un studiu cu citeva grupuri de control care au constatat de asemenea imbunatatiri semnificative in aceleasi domenii. Gradul imbunatatirii s-a constatat ca a fost corelat cu numarul de luni de participare la programul MT si oamenii de la fiecare nivel de organizare au beneficiat din practicarea programului MT. Referinte: 1. D. R. Frew, “Transcendental Meditation and Productivity,”[Meditatia Transcendentala si productivitatea], Academy of Management Journal 17, no. 2 (USA: 1974): 362 - 368. 2. K. E. Friend, “Effects of the Transcendental Meditation on Work Attitudes and Behaviour,”[Efectele Meditatiei Transcendentale asupra atitudinilor in munca si comportament], Scientific Research on the Transcendental Meditation Program, Collected Papers, Volume 1, ed. D. W. Orme-Johnson, J. T. Farrow (Livingston Manor, N.Y.: MERU Press, 1977): 630 - 638 Interpretare: Atit cadrele de conducere cit si angajatii au cistigat beneficii cuprinzatoare din programul MT, beneficii care au crescut de-a lungul timpului. MT creste productivitatea si aduce o experienta de munca mai rasplatitoare care motiveaza oamenii sa stea la serviciul lor. Alte cercetari in afaceri au aratat de asemenea imbunatatiri in realizarile profesionale, satisfactia profesionala si relatiile personale ca si in sanatatea fizica si mentala. Aceste cistiguri ce rezulta din studiile asupra programului MT, arata o relaxare fiziologica crescuta, o mai mare abilitate de a face fata stresului si o utilizare crescuta a potentialului mental. Ca rezultat al dezvoltarii fiziologice si psihologice produsa de Tehnologia Maharishi a Cimpului Unificat, oamenii devin mai eficienti si se pot bucura mai mult de munca lor, aceasta conducind la beneficii profunde pentru companie in ansamblu.
 26. 26. IMBUNATATIREA RELATIILOR DE MUNCA IMBUNATATIREA RELATIILOR CU CONDUCATORII, iMBUNATATIREA RELATIILOR CU COLEGII DE MUNCA, DIMINUAREA ORIENTARII SPRE PARVENIRE Constatare: in acest studiu s-au constatat imbunatatiri semnificative in relatiile cu sefii si colegii de munca, o orientare mai scazuta catre parvenire si o productivitate mai crescuta dupa o medie de 11 luni de practicare a programului Meditatiei Transcendentale, in comparatie cu subiectii unui grup de control. Un studiu cu citeva grupuri de control a repetat aceste rezultate si a constatat ca gradul de imbunatatire a fost corelat cu durata perioadei de timp a practicarii MT si ca atit administratorii cit si angajatii au beneficiat de la programul MT. REFERINTA . K. E. Friend, “Effects of the Transcendental Meditation on Work Attitudes and Behaviour,”[Efectele Meditatiei Transcendentaleasupra atitudinilor in munca si comportament], Scientific Research on the Transcendental Meditation Program, Collected Papers,Volume 1, ed. D. W. Orme-Johnson, J. T. Farrow (Livingston Manor, N.Y.: MERU Press, 1977): 630 - 638 Interpretare: Atit experienta cadrelor de conducere cit si a angajatilor a fost aceea a unor relatii mai bune de munca ca rezultat al practicarii programului MT. In timp ce practicantii MT raporteaza ca ei simt mai putina anxietate legata de promovare (aratata prin reducerea orientarii catre parvenire), colegii lor de lucru i-au vazut totusi avansind foarte rapid. Oamenii de la orice nivel al organizarii au beneficiat de practica MT. Aceasta indica faptul ca oamenii care practica MT experimenteaza mai putina anxietate si simt mai multa incredere in ei insisi. Alta cercetare asupra MT in afaceri a aratat cresterea relaxarii fiziologice si scaderea stresului si imbunatatirea relatiilor atit acasa cit si la serviciu. Aceste cistiguri au fost aratate de rezultatul altor studii asupra programului MT care indica o mai mare abilitate de a face fata stresului. Tehnologia Maharishi a Cimpului Unificat permite oamenilor sa se bucure mai mult de relatiile de munca, conducind la realizari imbunatatite si o gama larga de benficii pentru intreaga companie.
 27. 27. SCADEREA ANXIETATII REDUCEREA CARACTERISTICILOR ANXIETATII Referinte: 1. Kenneth Epply, Allan I. Abrams, and Jonathan Shear, “The Effects of Meditation and Relaxation on Trait Anxiety: A Meta-Analysis,”[Efectele meditatiei si relaxarii in tratarea anxietatii: o meta-analiza], Presented at the Convention of the American Psychological Association (Toronto, Canada, August 1984), 2. Kenneth Epply, Allan I. Abrams, and Jonathan Shear, “The Effects of Meditation and Relaxation on Trait Anxiety: A Meta-Analysis,”[Efectele meditatiei si relaxarii asupra tratarii anxietatii: o meta-analiza], Scientific Research on the Transcendental Meditation and TM-Sidhi Program: Collected Papers, Volume 4 (USA: 1985). 3. M. C. Dillbeck, “The Effect of Transcendental Meditation Technique on Anxiety Level,”[Efectul tehnicii Meditatiei Transcendentale asupra nivelului de anxietate], Journal of Clinical Psychology 33 (USA: 1977): 1076 - 1078. Constatare: Intr-un lung studiu condus de National Institute of Industrial Health apartinând de Ministerul Japonez al Muncii si St. Mariana Medical Institute, 447 muncitori în industrie de la Sumitomo Heavy Industries au învatat tehnica meditatiei transcendentale a lui Maharishi si au fost comparati cu 321 muncitori nemeditanti pe o perioada de 5 luni. Grupul care practica Meditatia Transcendentala a aratat o descrestere semnificativa a problemelor fizice, impulsivitatii, instabilitatii emotionale, tendintelor nevrotice, si a anxietatii, si deasemeni o scadere a insomniei si o reducere a fumatului.  Interpretare: Programul MT produce o reducere mult mai mare a nivelului general de anxietate comparativ cu procedurile de relaxare sau alte forme de meditatie. Aceasta constatare intareste studiile ce indica faptul ca tehnica MT produce efecte fizologice substantial mai mari decit relaxarea obisnuita care se mentin atit pe durata practicii cit si de-a lungul timpului. Cercetarile sugereaza faptul ca se experimenteaza o stare deosebit de distincta de odihna alerta pe durata tehnicii MT care neutralizeaza stresurile adinc inradacinate din sistemul nervos, rezultind o gama larga de modificari fiziologice si psihologice ca de exemplu reducerea anxietatii, imbunatatirea sanatatii fizice si psihice si un comportament rasplatitor. O reducere in anxietate este acompaniata in mod tipic de beneficii pe gama larga in multe domenii ale vietii.
 28. 28. IMBUNATATIREA CONCEPTULUI DESPRE SINE DISTANTA DINTRE SINELE ACTUAL SI SINELE IDEAL, FORTA CONCEPTULUI DESPRE SINE Referinte: 1. M. J. Turnbull, H. Norris, “Effects of Transcendental Meditation on Self-Identity Indices and Personality,”[Efectele Meditatiei Transcendentale asupra indicilor identitatii-sinelui si personalitatii], British Journal of Psychology 73 (1982): 57 - 68. 2. W. P. Van Den Berg, B. Mulder, “Psychological Research on the Effects of the Transcendental Meditation Technique on a Number of Personality Variables,”[Cercetare psihologica asupra efectelor tehnicii Meditatiei Transcendentale asupra unui numar de variabile ale personalitatii], Gedrag: Tijdschrift voor Psychologie [Behavior: Journal of Psychology] 4 (1976): 206 - 218. Constatare: La o luna dupa inceperea tehnicii MT, s-a descoperit ca subiectii aveau o conceptie despre sine imbunatatita in comparatie cu cea dinaintea invatarii programului MT. Meditantii MT au inceput sa experimenteze sinele lor actual ca fiind semnificativ mai apropiat de sinele lor ideal si de asemenea au dezvoltat o conceptie a sinelui lor actual mult mai puternic definita. Nici o schimbare similara nu a fost observata la grupul de control. Acest studiu a folosit analiza factoriala a unei grile a repertoriului construirii rolului, o metoda care a fost utilizata in explorarea starilor subiective intr-un mod cuantificat. Interpretare: Programul MT imbunatateste conceptul sinelui accentuind increderea in sine si creind o personalitate mai puternica. MT conduce de asemenea la o refacere mai rapida din stres, un stil de functionare mai auto-actualizator si relatii mai implinitoare. Aceste rezultate sprijina ipoteza ca experienta regulata a starii de odihna alerta in timpul MT elimina dezechilibrele din functionarea fiziologica si psihologica, permitind unei persoane sa gindeasca si sa actioneze in mod spontan intr-o maniera mai apropiata de idealurile sale. Conform Stiintei Vedice, Tehnologia Maharishi a Cimpului Unificat dezvolta o crescuta constiinta a sinelui prin dezvoltarea constiintei pure, cimpul unificat al legii naturale. - care este la baza unui comportament ideal.
 29. 29. DEZVOLTAREA PERSONALITATII CRESTEREA ACTUALIZARII DE SINE Referinte: 1. W. Seeman, S. Nidich, T. Banta, “Influence of Transcendental Meditation on a Measure of Self-Actualization,”[Influenta Meditatiei Transcendenyale asupra masurii actualizarii sinelui], Journal of Counseling Psychology 19, no.3 (USA: 1972): 184 - 187. 2. S. Nidich, W. Seeman, and T. Dreskin, “Influence of Transcendental Meditation: A Replication,”[Influenta Meditatiei Transcendentale: un raspuns (replica)], Journal of Counseling Psichology 20, no. 6 (USA: 1973): 565 - 566. 3. L. A. Hjelle, “Transcendental Meditation and Psychological Health,”[Meditatia Transcendentala si sanatatea mentala], Perceptual and Motor Skills 39 (USA: 1974): 623 - 628. Constatare: Subiectii ce practica programul Meditatiei Transcendentale, masurati o data inainte de a incepe tehnica si apoi din nou doua luni mai tirziu, au aratat imbunatatiri semnificativ pozitive cind au fost comparati cu grupul de control corespunzator. Testul utilizat a fost Inventarul Orientarii Personale (Personal Orientation Inventory - POI), care a fost dezvoltat de catre Shostrom pentru a masura binecunoscutul concept de auto-actualizare al lui Abraham Maslow. Aceste rezultate au fost confirmate de asemenea de alte doua studii care utilizeaza de asemenea POI. Interpretare: Acest studiu si o gama larga de cercetari stiintifice arata faptul ca indivizii care practica tehnica MT dezvolta personalitati mai integrate, mai auto-actualizatoare. Maslow defineste auto-actualizarea ca un stil de functionare de care se bucura oamenii foarte creatori si de succes ce au urmatoarele caracteristici: un inalt nivel de maturitate, sanatate si implinire; transcendenta deficientelor; o mai clara, mai eficienta perceptie a realitatii; o mai mare deschidere la experienta; cresterea integrarii, integritatii si unitatii persoanei; spontaneitate, expresivitate si vioiciune crescute; o transcendenta crescuta a sinelui; abilitatea de a contopi concretul cu abstractul; abilitatea de a iubi; o identitate ferma, autonomie crescuta si rezistenta la viciere intelectuala.
 30. 30. REDUCEREA UTILIZARII DE SUBSTANTE REDUCEREA CONSUMULUI DE CAFEINA, TUTUN, ALCOOL, MARIHUANA SI MEDICAMENTE PRESCRISE Referinte: 1. R. J. Monhan, “Secondary Prevention of Drug Dependence Through the Transcendental Meditation Program in Metropolitan Philadelphia,”[Prevenirea secundara a dependentei de droguri, medicamente prin programul Meditatiei Transcendentale in Metropolitan Philadelphia], International Journal of Addictions 12, no. 5 (USA: 1977): 729 - 754. 2. M. Shafii, R. A. Lavely, R. D. Jaffe, “Meditation and Marijuana,”[Meditatie si marijuana], American Journal of Psychiatry 131 (USA: 1974): 60 - 63. Constatare: Subiectii unui esantion aleator de practicanti ai programului Meditatiei Transcendentale si ai unui grup de control corespunzator au raspuns la un chestionar despre obiceiurile lor in utilizarea de substante. Dupa o practica a programului Meditatiei Transcendentale de 19 luni in medie, nivelele de utilizare ale tuturor substantelor au scazut semnificativ la practicantii MT in timp ce la cei din grupul de control nu s-a intimplat acest lucru. Durata perioadei de timp a practicarii meditatiei si regularitatea ei, au fost corelate in mod pozitiv cu scaderea utilizarii de substante. Interpretare: Programul MT a fost asociat cu o scadere semnificativa a utilizarii unei varietati de substante active - prescrise sau neprescrise, care creaza sau nu dependenta, legale sau ilegale. Aceste modificari au aparut in mod spontan - programul MT nu implica restrictii in stilul de viata sau in comportament. S-a constatat ca Meditatia Transcendentala reduce trasaturile psihologice negative, in timp ce le creste in mod simultan pe cele pozitive care sint corelate cu utilizarea medicamentelor si drogurilor. Cercetarea a constatat de asemenea ca MT dezvolta un stil de functionare fiziologica mult mai ordonat care permite meditantilor sa raspunda mai eficace la situatiile stresante. Aceste rezultate sprijina ipoteza ca Tehnologia Maharishi a Cimpului Unificat cultiva o stare echilibrata a functionarii fiziologice si psihologice, in care comportamentul potential daunator este evitat in mod natural fara straduinta sau efort.
 31. 31. Crearea p a cii lumii « Pacea lumii este o cerinta personala si imediata a fiecarui individ semnificativ din lumea de astazi si ea trebuie sa fie implinita astazi, fara a astepta pana maine. » Maharishi Considerarea problemei razboiului Incepand cu anul 1000 inainte de Cristos, au existat peste 8000 de tratate importante de pace, pentru incetarea razboaielor sau pentru prevenirea altora noi. Fiecare tratat nu a durat in medie mai mult de noua ani. Liga Natiunilor a fost infiintata in 1920 pentru a garanta faptul ca: &quot;Marele razboi a fost razboiul care a pus capat razboiului.&quot; Douazeci de ani mai tarziu, a izbucnit al doilea razboi mondial.  Organizatia Natiunilor Unite (O.N.U.) a fost infiintata in 1945 pentru a pune capat razboiului, o data pentru totdeauna. De atunci, au mai fost 150 de razboaie importante.  
 32. 32. Pacea individului - temelia pacii lumii Individul este unitatea de baza pentru pacea lumii. Pentru ca sa fie pace in lume, trebuie ca fiecare individ sa traiasca in pace. Conform cercetarilor stiintifice, MT aliniaza viata cu forta evolutiva a legii naturale si, de aceea, furnizeaza baza esentiala pentru pacea lumii - un individ pasnic. Peste 40 de studii stiintifice au demonstrat ca daca un procent din populatia unui oras va practica MT, sau radacina patrata din 1% in cazul programul MT-Sidhi, o procedura avansata sau o extensie naturala a programului MT , rata criminalitatii va scadea, se vor neutraliza stresul si negativitatea si se vor promova pozitivitatea si pacea.
 33. 33. IMBUNATATIREA CALITATII VIETII IN ORASELE DIN S.U.A. SCADEREA CRIMINALITATII Referinte: 1. M. C. Dillbeck, G. Landrith III, D. W. Orme-Johnson, “The Transcendental Meditation program and Crime Rate Change in a Sample of Forty-Eight Cities,”[Programul Meditatiei Transcendentale si scaderea ratei crimei pe un lot de 48 de orase], Journal of Crime and Justice 4 (USA: 1981): 25 - 45. 2. C. Borland, G. Landrith III, “Improved Quality in the City Life through the Transcendental Meditation Program: Decreased Crime Rate,”[imbunatatirea calitatii vietii in viata oraselor prin programul Meditatiei Transcendentale], Scientific Research on the Transcendental Meditation Program: Collected Papers, Volume 1, ed. D. W. Orme-Johnson, J. T. Farrow (Livingston Manor, N.Y., MERU Press: 1977): 639 - 648. Constatare: Douazeci si patru de orase in care 1% din populatie a fost instruita in programul Meditatiei Transcendentale in 1972 au aratat o descrestere semnificativa a ratei criminalitatii in timpul anului urmator (1973) si descresterea tendintei ratei criminalitatii in timpul urmatorilor cinci ani (1972-1977 in comparatie cu 1967-1972). Aceasta constatare a fost in contrast cu cresterea ratei criminalitatii in ansmablul celor 24 de orase de control corespunzatoare ca regiune geografica, populatie, populatia cu studii superioare si rata a criminalitatii, controlind statistic un numar de alte variabile demografice. Interpretare: Acest efect pe scara mare al scaderii ratei criminalitatii nu poate fi explicat printr-o comportare de mai mare respectare a legilor de catre cei care practica programul MT si nici prin influenta pe care practicantii MT o au asupra oamenilor cu care au contact direct. in schimb, aceasta constatare indica faptul ca practicarea MT de cel putin 1% din populatie creaza o influenta de coerenta in constiinta colectiva a orasului de la nivelul cimpului unificat al legii naturale, cea mai simpla stare a constiintei umane, care este comuna tuturor indivizilor. Acest efect de coerenta, cunoscut ca Efectul Maharishi, are ca rezultat reducerea tendintelor negative ca de exemplu crima si o calitate imbunatatita a vietii in intreaga societate. Cercetari ulterioare asupra Tehnologiei Maharishi a Cimpului Unificat au constatat ca cu un program mai puternic decit MT, programul MT-Sidhi cu doar radacina patrata din 1% din populatie care sa practice acest program in grup, este suficient sa se produca efecte similare.
 34. 34. IMBUNATATIREA CALITATII VIETII INTR-UN STAT DIN S.U.A. IMBUNATATIRI IN RODHE ISLAND Referinta: 1. M. C. Dillbeck, K. L. Cavanaugh, T. Glenn, D. W. Orme-Johnson, V. Mittlefehldt, “Consciousness as a Field: The Transcendental Meditation and TM-Sidhi Program and Changes in Social Indicatores,”[Constiinta ca un câmp: Meditatia Transcendentala si programul MT-Sidhi si modificarile indicatorilor sociali],The Journal of Mind and Behaviour 8 (USA: 1987): 67 - 103. Constatare : Acest studiu a constatat o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii in Rhode Island din practica Tehnologiei Maharishi a Cimpului Unificat de catre o mica parte din populatie. in “Campania Maharishi pentru o Societate Ideala,”oamenii care au practicat Meditatia Transcendentala si programul MT-Sidhi au mers in diferite parti din Rhode Island pe durata unei perioade de trei luni in 1978, intr-un numar suficient pentru a crea Efectul Maharishi pentru intreg statul pe durata acestui perioade de timp. O analiza a seriilor temporale a fost realizata dupa un index lunar care a evaluat calitatea vietii in Rhode Island in comparatie cu un stat de control similar din punct de vedere demografic. Pe durata campaniei, un index cuprins din urmatoarele variabile, a descrescut in mod semnificativ: rata criminalitatii, rata catastrofelor vehicolelor cu motor, rata consumului de tigari, rata accidentelor auto, rata mortalitatii (alta decit cea datorata vechicolelor cu motor), consumul de bauturi alcoolice, rata somajului, si poluarea (particule in suspensie). in figura de mai sus, o crestere ilustreaza o imbunatatire in toate aceste variabile luate impreuna. La momentul campaniei, practica de grup a programului MT si MT-Sidhi a inceput in Providence. Ea s-a mentinut si in anii urmatori, ceea ce explica efectul de lunga durata al campaniei. Interpretare: imbunatatirea observata in calitatea vietii in Rhode Island este consistenta cu rezultatele unui mare grup de cercetari ce indica faptul ca coerenta si tendintele pozitive sint create in societate cind radacina patrata din 1% din populatie participa la practica de grup a Tehnologiei Maharishi a Cimpului Unificat. Natura holistica a acestui fenomen, numit Efectul Maharishi, este consistenta cu teoria ca acest efect opereaza la nivelul cel mai profund si cel mai de inteles al functionarii naturii, cimpul unificat al legii naturale, care sustine constiinta colectiva a intregii societati.
 35. 35. REDUCEREA VIOLENTEI IN LIBAN PROGRESUL CATRE PACE Referinta: 1. C. N. Alexander, T. M. Abou Nader, K. L. Cavanaugh, J. L. Davies, R. J. Kfoury, M. C. Dillbeck, D. W. Orme-Johnson, “Peace Project in the Middle East: Effects of the Maharishi Technology of the Unified Field on Conflict and Quality of Life in Israel and Lebanon,”[Proiectul de pace in Orientul Mijlociu: efectele Tehnologiei Maharishi a Câmpului Unificat asupra conflictului si calitatii vietii in Israel si Liban], Presented at the Annual Conference of the Midwestern Psychological Association (Chicago, Ill., 8 May, 1987). Constatare: Analiza evaluarii impactului seriilor temporale pentru o perioada de sase luni a razboiului din Liban in 1983-1984 a investigat efectul celor trei adunari cind numarul de oameni practicind programul Meditatiei Transcendentale si MT-Sidhi a depasit numarul prezis a fi necesar ca sa influenteze razboiul. Pe durata acestor adunari (perioadele experimentale) a fost un progres semnificativ catre rezolvarea pasnica a razboiului in contrast cu conditiile negative predominante pe durata perioadelor ne-experimentale. De asemenea, pe durata perioadelor experimentale, a fost o reducere cu 31% in medie, a dezastrelor de razboi, o reducere cu 37% a ranitilor de razboi si o reducere cu 50% in medie a numarului de decese raportate de razboi. Sursa de informatie a fost analiza continutului cantitativ al surselor de stiri libaneze - Al Nahar, Al Anwar, Le Reveil si L'Orient din Beirut, Liban. Aceste adunari au fost tinute in Liban, Statele Unite (Adunarea Gustul Utopiei) si Iugoslavia. Interpretare: Acest experiment social longitudinal a indicat faptul ca practica colectiva a programului MT si MT-Sidhi de cel putin radacina patrata din 1% din populatie poate reduce semnificativ conflictul armat si sa promoveze progresul catre pace. in ciuda distantei fata de conflictul central, daca este adunat un grup de creare a coerentei cu o marime suficienta (7000 in Adunarea din S.U.A., 2000 in Iugoslavia), au fost observate rezultate pozitive. O amplificare atit de dramatica a influentei sociale pozitive pe aceste distante vaste sugereaza ca Efectul Maharishi este mijlocit prin crearea coerentei intr-un cimp unificat care sprijina constiinta colectiva a lumii. impreuna cu multe alte experimente sociale aratind o calitate imbunatatita a vietii prin Efectul Maharishi, acest studiu indica faptul ca Tehnologia Maharishi a Cimpului Unificat ofera un mijloc foarte eficace, fara constringere prin care poate fi neutralizat stresul si sa se refaca pacea si progresul in individ si in viata colectiva.
 36. 36. Imbunatatirea tendintelor economice <ul><li>Intr-un studiu asupra dinamicii de grup a constiintei analiza seriilor temporale a aratat ca in timpul a trei perioade experimentale, Indexul Mondial al Preturilor Stocului (o medie aritmetica ponderata obtinuta din valoarea de piata a pietelor de stoc din 19 tari) a crescut semnificativ atunci cand numarul zilnic al indivizilor practicând dinamica de grup a constiintei - practica în grup a meditatiei transcendentale si a programului MT-Sidhi a crescut semnificativ. </li></ul>Indexul Mondial al Stocurilor este o masura a capitalizarii curente a celor mai mari companii din lume si poate fi vazut ca un indicator al gradului de optimism si încredere în afacerile si industria mondiala . Cresterea zilnica a procentajului mediu al indexului în timpul si imediat dupa perioadele de participare de vîrf la dinamica de grup a constiintei în a fost semnificativ mai mare atât fata de media zilnica de-a lungul perioadei de 17 luni aleasa pentru studiu. Cresterea increderii in economia mondiala
 37. 37. Sapte pasi pentru a invata MT Programul meditatiei transcendentale se invata intr-un curs de instruire in sapte pasi, in cele peste 1500 de centre de MT din intreaga lume. Cursul include doua prelegeri, care ofera intelegerea intelectuala necesara pentru a incepe tehnica si patru zile consecutive de instruire propriu-zisa - aproximativ doua ore in fiecare zi. <ul><li>Pasul 1 - o prelegere introductiva </li></ul><ul><li>Pasul 2 - o prelegere pregatitoare </li></ul><ul><li>Pasul 3 - un interviu personal </li></ul><ul><li>Pasul 4 - instruirea personala in MT </li></ul><ul><li>Pasul 5 - prima zi a seminarului de verificare </li></ul><ul><li>Pasul 6 - a doua zi a seminarului de verificare </li></ul><ul><li>Pasul 7 - a treia zi a seminarului de verificare </li></ul>
 38. 38. Cursul de initiere in MT participa la cele doua conferinte introductive gratuite ale cursului de initiere in Meditatia Transcendentala.   La cerere aceste conferinte pot fi tinute si la sediul firmei dvs. http://m-t.ro [email_address]

×