Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Atmosfera

655 views

Published on

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Atmosfera

  1. 1. TEMA 2L’AIRE I L’ATMOSFERA Les persones, plantes i animals necessitem l’aire per respirar . L’aire és una mescla de gasos diferents que ens envolta per tot arreu i que forma una capa anomenada atmosfera. L’atmosfera és molt important , perquè si no n’hi hagués no existiria la vida a la Terra.
  2. 2. QUÈ ÉS L’AIRE ? L’aire és una mescla de gasos diferents, el nitrogen i l’oxigen són els mes abundants. També hi trobem vapor d’aigua i diòxid de carboni. Propietats de l’aire : l’aire pesa, tot i que és molt lleuger, l’aire calent és més lleuger que l’aire fred. L’aire ocupa espai, aquest espai es pot reduir (comprimir) i també es pot augmentar (expandir). L’aire no té color ni sabor. L’aire no té olor, però és el medi que ens transporta les olors de tot el que ens envolta.
  3. 3. QUÈ ÉS L’ATMOSFERA ? Té un gruix de més de 1000 quilòmetres, fa habitable el nostre planeta, ja que: Regula la temperatura de la superfície terrestre i evita que faci molt fred a l’hivern o molta calor a l’estiu. Filtra el raigs solars i no deixa passar els que són perjudicials per als éssers vius. S’hi produeixen els fenòmens atmosfèrics com el vent, la pluja, la neu, etc...
  4. 4. EL VENT El vent és l’aire en moviment. El vent es produeix perquè l’aire es desplaça de les zones més fredes a les més càlides. A les zones on hi ha més hores de sol, l’aire s’escalfa i , com és més lleuger que l’aire fred ascendeix (puja) , aleshores l’aire fred ocupa el seu lloc. D’aquesta manera es produeix un desplaçament de l’aire , això dona lloc a la formació del vent. Diferents tipus de vent : Hi ha vents suaus que són molt agradables i vents forts que són molestos (ens despentinen, aixequen les fulles i la pols...) i algunes vegades poden provocar destrosses. És poden classificar segons la velocitat:  Brisa : vent suau, mou lleugerament les fulles dels arbres.  Temporal : vent fort capaç de moure els arbres.  Huracà : Vent molt fort que pot arribar a fer caure els arbres i arrencar teulades de les cases.
  5. 5. COM PODEM UTILITZAR EL VENT ? La força del vent i la seva capacitat per moure o desplaçar objectes ja estat útil al home des de l’antiguitat per: - Moure embarcacions de vela , va facilitar les comunicacions i el comerç entre els pobles. - Fer girar les aspes del molins de vent s’aconseguia pujar aigua dels rius per regar conreus, treure aigua dels pous o moldre el blat, per obtenir farina. Actualment el vent s’utilitza per moure els aerogeneradors i produir electricitat.
  6. 6. L’AIRE I LA VIDA Les persones i animals necessitem respirar aire per poder viure, quan respirem introduïm aire als pulmons i prenem l’oxigen , amb aquest i els aliments que ingerim , el nostre cos obté l’energia que necessitem per viure. Allà on no hi ha aire no podem viure, però s’han inventat aparells per poder fer-ho:  Al mar , el submarinistes duen bombones d’aire comprimit  A l’espai, els astronautes porten motxilles amb dipòsits d’oxigen. Les plantes també necessiten l’aire per viure: - Respiren prenen oxigen de l’aire i expulsen diòxid de carboni (tant de dia com de nit) - Fabriquen aliments a partir del diòxid de carboni i de l’aigua que absorbeixen a través de les arrels. Aquest procés s’anomena FOTOSINTESÍ i per realitzar-lotambé necessiten llum solar.

×