Marina porquetjades

775 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
775
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
239
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Marina porquetjades

 1. 1. SES PORQUEJADES Marina Gómez Buenaventura
 2. 2. Què són les porquejades? • Fer porquejades és matar un porc i aprofitar totes les seves parts per fer carn, sobrassada, camot, llonganissa, carn i xulla, etc.
 3. 3. Quan es fan? • Durant tot l’any es fan porquejades però és més habitual fer-les del NOVEMBRE al FEBRER quan fa fred. • La calor no és bona perquè fa suar els aliments i no es sequen per conservar.
 4. 4. Què necessitem per fer-les? • • • • • • • • Un porc Budells nets (vaca, porc) Fils i draps Ganivets Tines Calderes Picadora de carn Màquina xeringa
 5. 5. Quines parts s’aprofiten? Cap, orella, llom, costelles, xulla, ronyons, budells, cor, fetge, polmons, sagí, garró, sang i, en realitat, quasi tot el porc
 6. 6. Passos per fer les porquejades 1. Matar el porc. Era molt típic matar-lo a casa però per qüestió d’higiene ara és obligat que es mati a l’escorxador. 2. Fer trossos del porc. és necessari tallar-lo i classificar la carn per cada embotit. Per fer sobrassada necessitem: el llom, la cuixa, xulla i l’espatlla Per fer camot i botifarró negre necessitam: la carn sanguinosa, el sagí i la sang Per fer botifarró blanc necessitarem: cor, pulmons, cap, orella, llengua i cotnes. c
 7. 7. 3. 4. 5. Capolar la carn: s’utilitza la picadora per fer trossos molt petits de la carn. Afegir les espècies: Tirar un poc de pebre vermell i sal a la carn i començar a pastar si es vol fer sobrassada. Omplir els budells: amb la màquina en forma de xeringa, s’omplen els budells i es fan les sobrassades, la carn i xulla, etc.
 8. 8. ALGUNS TIPUS DE SOBRASSADES a) b) c) d) e) f) Sorassada llonganissa: és la que te forma de U i és llarga i fina. S’ha de menjar prest i pesa entre 200 i 300 grams. Sobrassada arrissada: pesa uns 800 grams i tarda 6 setmanes en curar. Sobrassada semiarrissada: és com l’arrissada però pesa 400 grams. Sobrassada culana: són gosses i allargades i es venen a trossos tallades perquè pesen de 2 a 3 kilos. Sobrassada bufeta: té forma de bolla i està feta amb la pell que cobreix la bufeta. Pesa d’1 kilo a 1,5. Sobrassada poltrú: és semblant a l’arrissada però pesa de 2 a 4 kg.
 9. 9. He arribat a 2 conclusions 1. Durant les porquejades es poden fer més coses que SOBRASSADES, ja que es poden fer molts altres productes com: CARN I XULLA, CAMOT, LLONGANISSES, XALXITES 2. FER PORQUEJADES era una ACTIVITAT FAMILIAR. Abans les famílies es reunien durant 3 dies per fer matances però ara aquesta costum s’està perdent perquè la gent viu més a la ciutat que al camp.
 10. 10. He arribat a 2 conclusions 1. Durant les porquejades es poden fer més coses que SOBRASSADES, ja que es poden fer molts altres productes com: CARN I XULLA, CAMOT, LLONGANISSES, XALXITES 2. FER PORQUEJADES era una ACTIVITAT FAMILIAR. Abans les famílies es reunien durant 3 dies per fer matances però ara aquesta costum s’està perdent perquè la gent viu més a la ciutat que al camp.

×