Successfully reported this slideshow.

Els feixismes

1,319 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Els feixismes

 1. 1. ELS FEIXISMES
 2. 2. UNA NOVA IDEOLOGIA TOTALITARI I ANTIPARLAMENTARI: nega elsdrets de l’individu i del ciutadà. Tot el poder el tel’Estat i l’exerceix mitjançant la violència ipropaganda. NACIONALISTA I IMPERIALISTA: superioritat dela pròpia nació i dret a l’expansió territorial. AUTARQUIA: Accepta la propietat privada i elcapitalisme però defensa la autosuficiència. CORPORATIVISME: corporacions que agrupavenempresaris i treballadors sense conflicte de classes.
 3. 3. EL FEIXISME ITALIÀ
 4. 4. ITÀLIA A LA POSGUERRA La fi de la Gran Guerra va deixar a Itàlia greusseqüeles humanes i econòmiques. Els tractats de pau de París : gran decepció per aItàlia (no se li lliurà Dalmàcia i el Fiume). Es va estendre la idea que la participació italiana a laguerra havia estat un engany.
 5. 5.  Inestabilitat política: es van succeir moltsgoverns diferents (5 entre 1919 i 1922). Crisi econòmica va generar tensió social.. Hihavia moltes vagues, s’ocuparen terres i fàbriques. Lapor a l’esclat d’una revolució social va començar aespantar les classes conservadores.
 6. 6. FASCI DI COMBATIMENTO En aquesta situació de crisi, vaaparèixer la figura deMussolini, que, el 1919, vacrear els Fasci de combat.
 7. 7.  Grups de lluites ultranacionalistes i anticomunistes
 8. 8. ELS CAMISES NEGRES
 9. 9.  Pretenien frenar el moviment obrer. Recolzat per la burgesia
 10. 10. EL PARTIT FEIXISTA El 1921, els fasci es van transformar en el PartitNacional Feixista. Aquest partit va comptar amb el suport ifinançament de:1. petita burgesia,2. grans propietaris agrícoles i industrials3. la tolerància de l’Església catòlica i el monarca.
 11. 11. Pio XIVictor Manuel III
 12. 12.  A les eleccions de 1922, el Partit Feixista vaaconseguir pocs diputats al Parlament. Però aquell any, amb els camises negres va esclafar lavaga dels sindicats socialistes i anarquistes.
 13. 13.  Mussolini va exigir al rei Victor Manuel III que lilliurés el govern o el prendria per la força. Demostració de força: Marxa sobre Roma delscamises negres. L’octubre de 1922, el monarca elnomenà cap del govern.
 14. 14.  Marxa sobreRoma
 15. 15. Mussolini es va atribuir plens poders i es vaanomenar Duce.
 16. 16. Els partits polítics van ser prohibits, els seus líders, perseguits i empresonats, iel Parlament,Les vagues es prohibiren, i els sindicats es substituïren per corporacions queaplegaven obrers, patrons i l’Estat.L’Estat exercia un control fort a través del partit, que dirigia tots els aspectesde la vida social i dominava els mitjans de comunicació.
 17. 17. Copa del món 1934
 18. 18. Resistencia partisana – Arditi del Popolo
 19. 19. Aquest matí, jo mhe llevatO bella ciao, bella ciao, bella ciaoAquest matí, jo mhe llevati mhe trobat linvasor.Oh partisà, portam amb tuO bella ciao, bella ciao, bella ciaooh partisà, portam amb tuperquè aquí mestic ofegant.I si em moro fent de partisàO bella ciao, bella ciao, bella ciaoi si em moro fent de partisàmhauràs denterrar.Cal que menterris dalt la muntanyaO bella ciao, bella ciao, bella ciaocal que menterris dalt la muntanyasota lombra duna bonica flor.I la gent que passiO bella ciao, bella ciao, bella ciaoi la gent que passiet dirà: Quina flor tan bonica!És la flor del partisàO bella ciao, bella ciao, bella ciaoés la flor del partisàmort per la llibertat.BELLA CIAO
 20. 20. El NAZISME
 21. 21. El 1918, a punt d’acabar la Primera Guerra Mundial, elkàiser Guillem II va abdicar del seu càrrec i es va proclamarla República, que va establir la seva capital a Weimar.La instauració del nazisme a Alemanya
 22. 22. La República de Weimar, dirigida perdemocratacristians i socialistes, va haver de ferfront una dura situació:•DERROTA MILITAR: dures condicions de pauimposades pels vencedors. Molts alemanys vanconsiderar humiliant el Tractat de Versalles.•Els anys de postguerra van ser per a Alemanya decrisi econòmica, misèria i atur.
 23. 23. Quan Alemanya no va poder pagar les reparacionsels francesos van ocupar el Rhur.
 24. 24. La República de Weimar va haver de fer front aaixecaments armats:•LLIGA ESPARTAQUISTA: volien desencadenaruna revolució obrera
 25. 25. •PUTSCH DE MUNICH: cop d’Estat deles milícies nazis.
 26. 26. Nationalsozialistische DeutscheArbeiterpartei
 27. 27. EL PARTIT NAZI Al1920 a Munich es fa fundar el PartitNacionalsocialista dels Treballadors d’Alemanya(PARTIT NAZI) del qual Hitler es va erigir líder.
 28. 28.  1923 intent de cop d’Estat a Munich . Durant la seva estada a la pressó va escriure MEINKAMPF
 29. 29. 1. menyspreu per la democràcia parlamentària2.odi al comunisme3.Antisemitisme4.Superioritat de la “raça ària”5. necessitat de forjar un gran imperi (Reich) queunís els pobles de parla alemanya.IDEOLOGIA DEL PARTIT NAZI
 30. 30. Hitler va fer servir la demagògia per captivar lesclasses treballadores:1. Feina per a tothom2. Millora de salaris3. Societat solidària4. Responsables de la crisi: jueu, comunistes idemòcrates.
 31. 31. crisi de 1929La retirada del capital americà va arrossegarbancs a la fallida, i això va provocar eltancament de fàbriques, atur i descontentamentsocial.El malestar social va decantar una bona part dela població cap a les propostes dels partitsextremistes.El nazisme al poder
 32. 32. ELECCIONS 1932:•partit nazi : 196 diputats•Partit comunista: 100 diputatsDavant l’amenaça comunista les forces conservadores van donar suporta Hitler que va ser nomenat canceller al 1933.Hitler va convocar noves eleccions pel 1934.
 33. 33. Van der Lubbe
 34. 34. ELECCIONS 1934•44% DELS VOTS•Hitler es va proclamar Führer i Canceller
 35. 35. EL III REICH ALEMANY La dictadura nazi El 1934, els nazis van transformar Alemanya en unadictadura.• Es van dissoldre els partits i els sindicats,• es va clausurar el Parlament i es va iniciar lapersecució dels opositors.• Només va quedar autoritzat el partit nazi.
 36. 36. SOCIETAT Des del punt de vista social, l’Estat nazi aspirava auna cohesió total de la societat alemanya, basada enla superioritat de la “raça ària” i la ideologianacionalsocialista. El nazisme atorgava a la dona un paper social moltmarginal.
 37. 37. LEBERNSBORNE
 38. 38. Jesse Owens
 39. 39. UN RÈGIM DEL TERROR L’Estat alemany es va convertir en un Estat policíacque va imposar el seu règim mitjançant el terror. Es perseguia qualsevol tipus d’oposició mitjançantuns cossos policials (les Secciones de Seguretat i laGESTAPO
 40. 40.  Secció de Seguretat (guàrdia personal de Hitler)
 41. 41. SECCIÓ D’ASSALT (SA)
 42. 42. LA NIT DELS GANIVETS LLARGS Secció d’assalt
 43. 43. LA SOCIETAT NAZI
 44. 44. Lunes Martes Miércoles Jueves Viernes Sábado8:00 Alemán Alemán Alemán Alemán Alemán Alemán8:50 Geografía Historia Canto Geografía Historia Canto9:40 Estudio racial Estudio racial Estudio racial Ideología Ideología Ideología10:25 descanso descanso descanso descanso descanso11:00 Ciencia doméstica Ciencia doméstica Ciencia doméstica Ciencia doméstica Ciencia doméstica12:10 Salud y eugenesia Salud y eugenesia Salud y eugenesia Salud y eugenesia Salud y eugenesia
 45. 45. UN CONTE NAZI “Un día antes de su emigración anual, la madrecigüeña llora mientras el padre, con el apoyo de lascigüeñas que los rodean, insiste en que su cría, quetiene dificultades para volar, debe quedarse allí. “¿Noes eso cruel?”, pregunta un niño campesino quepresencia el momento del abandono. “No lo es, hijo.¿Por qué vamos a dejar que los enfermos pongan enpeligro a los sanos?… las crías que sobran no sirvenpara nada. Sin esa conciencia, nuestro pueblo nopodría seguir creciendo”.
 46. 46. LES LLEIS DE NUREMBERG 1935 SANG ALEMANYA:persones amb quatre avisalemanys JUEUS: descendents de tres o quatre avis jueus. MESTÍS (Mischling ) Una persona amb un o dos avisjueus. Van privar els jueus de la nacionalitat alemanya i vanprohibir el matrimoni entre jueus i altres alemanys.[1
 47. 47.  El manteniment de la puresa racial de la societatalemanya va comportar la persecució dels jueus. A partir del 1933, es van crear els camps deconcentració per recloure els opositors i enemics delReich.
 48. 48. LA NIT DELS VIDRES TRENCATS (1938)NIT DEL 9 AL 10 DE NOVEMBRE
 49. 49. LA NIT DELS
 50. 50. LA ROSA BLANCA Sophie i Hans Scholl
 51. 51. Autarquia econòmica i rearmamentDes d’un punt de vista econòmic, el III Reich es vaproposar promoure un rellançament que fesd’Alemanya una potència econòmica mundial.1. Autarquia: convertir Alemanya en un Estatautosuficient.2. política militarista: va reforçar l’exèrcit i laindústria armamentística3. construcció d’un gran imperi: carreteres, ponts iinfraestructures
 52. 52. ALTRES FEIXISMES PORTUGAL: Dictadura de Salazar ESPANYA: Falange Española FRANÇA I CROACIA: grups que van col.laborar ambel nazisme.

×