Innovació social

198 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
198
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Innovació social

 1. 1. Imatge: Ateneu Candela INNOVACIÓ SOCIALTemes d'actualitat del Desenvolupament Econòmic II - Eines locals contra la crisi @rubenmartinez ruben.martinez@socol.cat
 2. 2. «La crisi financera i econòmica fa que la creativitat i la innovació en general i la innovació social en particular siguin encara més importants per fomentar el creixement sostenible, ocupació segura i impulsar la competitivitat» José Manuel Barroso, President de la Comissió Europea
 3. 3. «la innovació social són noves idees (productes, serveis i models) que satisfan les necessitats socials amb major eficàcia que les alternatives i que al seu torn creen noves relacions socials o col·laboracions. La innovació social respon demandes socials que no estan sent adequadament satisfetes pel mercat o l'Estat» Geoff Mulgan (The Open Book Of Social Innovation)
 4. 4. «la innovació social són noves idees (productes, serveis i models) que satisfan les necessitats socials amb major eficàcia que les alternatives i que al seu torn creen noves relacions socials o col·laboracions. La innovació social respon demandes socials que no estan sent adequadament satisfetes pel mercat o l'Estat» Geoff Mulgan (The Open Book Of Social Innovation)
 5. 5. «la innovació social són noves idees (productes, serveis i models) que satisfan les necessitats socials amb major eficàcia que les alternatives i que al seu torn creen noves relacions socials o col·laboracions. La innovació social respon demandes socials que no estan sent adequadament satisfetes pel mercat o l'Estat» Geoff Mulgan (The Open Book Of Social Innovation) «La innovació social pot venir d’individus, de grups i d’associacions, i tant del tercer sector com dels mercats o dels estats. La distinció bàsica entre la innovació social i altres innovacions és que el que es produeix està impulsat per valors socials com a primer imperatiu, i no per l’apropiació privada del capital.»
 6. 6. «la innovació social són noves idees (productes, serveis i models) que satisfan les necessitats socials amb major eficàcia que les alternatives i que al seu torn creen noves relacions socials o col·laboracions. La innovació social respon demandes socials que no estan sent adequadament satisfetes pel mercat o l'Estat» Geoff Mulgan (The Open Book Of Social Innovation) «La innovació social pot venir d’individus, de grups i d’associacions, i tant del tercer sector com dels mercats o dels estats. La distinció bàsica entre la innovació social i altres innovacions és que el que es produeix està impulsat per valors socials com a primer imperatiu, i no per l’apropiació privada del capital.» «Moltes de les pràctiques o institucions que ara veiem com a normals, no fa gaire eren innovacions socials. Només per enumerar- ne algunes: l’abolició de l’esclavitud, els sindicats, el cooperativisme, la seguretat social, les llars d’infants, la resistència no-violenta, el moviment d’objecció de consciència al servei militar, el moviment feminista, el moviment ecologista, el comerç just. En un moment de crisi de sistema global, la principal innovació social és la de generar alternatives a aquest sistema hegemònic, preponderant, violent, insostenible i estructuralment injust.»
 7. 7. Energia Finances i mercat social Connectivitat Alimentació Cultura i coneixement Habitatge Roba, mobles, objectes Salut
 8. 8. Finances i mercat social
 9. 9. FINANCES I MERCAT SOCIAL
 10. 10. www.konsumoresponsable.coop/mercado-social-catalunya FINANCES I MERCAT SOCIAL
 11. 11. www.konsumoresponsable.coop/mercado-social-catalunya FINANCES I MERCAT SOCIAL
 12. 12. www.casx.cat FINANCES I MERCAT SOCIAL
 13. 13. www.ouishare.net/es/ FINANCES I MERCAT SOCIAL
 14. 14. www.ouishare.net/es/ FINANCES I MERCAT SOCIAL
 15. 15. www.ouishare.net/es/ FINANCES I MERCAT SOCIAL
 16. 16. www.goteo.org FINANCES I MERCAT SOCIAL
 17. 17. www.goteo.org FINANCES I MERCAT SOCIAL
 18. 18. www.goteo.org FINANCES I MERCAT SOCIAL
 19. 19. www.goteo.org/project/tuderechoasaber.es FINANCES I MERCAT SOCIAL
 20. 20. www.goteo.org/project/ecosolidaritzat FINANCES I MERCAT SOCIAL
 21. 21. www.goteo.org FINANCES I MERCAT SOCIAL
 22. 22. Energia Finances i mercat social
 23. 23. ENERGIA
 24. 24. www.somenergia.coop ENERGIA
 25. 25. www.somenergia.coop ENERGIA
 26. 26. Energia Finances i mercat social Connectivitat
 27. 27. CONNECTIVITAT
 28. 28. www.guifi.net CONNECTIVITAT
 29. 29. www.guifi.net CONNECTIVITAT
 30. 30. Energia Finances i mercat social Connectivitat Alimentació
 31. 31. ALIMENTACIÓ
 32. 32. www.repera.wordpress.com ALIMENTACIÓ
 33. 33. www.repera.wordpress.com ALIMENTACIÓ
 34. 34. www.xarxaconsum.net/ca ALIMENTACIÓ
 35. 35. mapa de grups de consum a nivell Estat Espanyol ALIMENTACIÓ
 36. 36. www.huertoscompartidos.com ALIMENTACIÓ
 37. 37. www.huertosurbanosbarcelona.wordpress.com ALIMENTACIÓ
 38. 38. Energia Finances i mercat social Connectivitat Alimentació Cultura i coneixement
 39. 39. CULTURA I CONEIXEMENT
 40. 40. www.ca.wikipedia.org/wiki/Programari_lliure CULTURA I CONEIXEMENT
 41. 41. www.ca.wikipedia.org/wiki/Copyleft CULTURA I CONEIXEMENT
 42. 42. www.ca.wikipedia.org CULTURA I CONEIXEMENT
 43. 43. www.fcforum.net/ca CULTURA I CONEIXEMENT
 44. 44. www.whois--x.net CULTURA I CONEIXEMENT
 45. 45. Energia Finances i mercat social Connectivitat Alimentació Cultura i coneixement Habitatge
 46. 46. HABITATGE
 47. 47. www.masqueunacasa.org HABITATGE
 48. 48. www.masqueunacasa.org HABITATGE
 49. 49. www.masqueunacasa.org HABITATGE
 50. 50. www.masqueunacasa.org HABITATGE
 51. 51. www.vidamesfacil.com/cloudhousing HABITATGE
 52. 52. www.pahbarcelona.org HABITATGE
 53. 53. www.pahbarcelona.org HABITATGE
 54. 54. Energia Finances i mercat social Connectivitat Alimentació Cultura i coneixement Habitatge Roba, mobles, objectes
 55. 55. ROBA, MOBLES, OBJECTES
 56. 56. www.sindesperdicio.es ROBA, MOBLES, OBJECTES
 57. 57. www.telodoygratis.com ROBA, MOBLES, OBJECTES
 58. 58. www.nolotiro.org ROBA, MOBLES, OBJECTES
 59. 59. www.millorquenou.cat ROBA, MOBLES, OBJECTES
 60. 60. Energia Finances i mercat social Connectivitat Alimentació Cultura i coneixement Habitatge Roba, mobles, objectes Salut
 61. 61. SALUT
 62. 62. www.salut.cooperativaintegral.cat SALUT
 63. 63. www.redecosalud.wordpress.com SALUT
 64. 64. www.mecambio.net
 65. 65. Pensar la innovació social com a servei o producte final o pensar la innovació social com a procés de base ciutadana.
 66. 66. Quan es pensa la innovació social com a servei o producte final, s'enfoca primordialment a emprenedors socials. És a dir, un subjecte econòmic que pren la iniciativa ocupant un nínxol de mercat. L'objectiu és generar autoocupació, fomentar un nou model econòmic i una economia més competitiva, etc. Pensar la innovació social com a servei o producte final o pensar la innovació social com a procés de base ciutadana.
 67. 67. Quan es pensa la innovació social com a servei o producte final, s'enfoca primordialment a emprenedors socials. És a dir, un subjecte econòmic que pren la iniciativa ocupant un nínxol de mercat. L'objectiu és generar autoocupació, fomentar un nou model econòmic i una economia més competitiva, etc. Quan es pensa la innovació social com a procés, es pensa en una ecologia social, on el mercat no té perquè ser un espai de legitimació o de regulació, sinó un mer instrument que no determina les relacions entre actors socials. L'objectiu és provocar canvis en les relacions socials o de poder Pensar la innovació social com a servei o producte final o pensar la innovació social com a procés de base ciutadana.
 68. 68. Pensar la innovació social com a servei o producte final o pensar la innovació social com a procés de base ciutadana.
 69. 69. Pensar la innovació social com a servei o producte final o pensar la innovació social com a procés de base ciutadana.
 70. 70. Pensar la innovació social com a servei o producte final o pensar la innovació social com a procés de base ciutadana.
 71. 71. Pensar la innovació social com a servei o producte final o pensar la innovació social com a procés de base ciutadana. innovació social com a procés de base ciutadana i com a acció emprenedora; una ecologia social que provoca canvis en les relacions socials o de poder amb un sistema econòmic socialment innovador.
 72. 72. innovació social com a procés de base ciutadana i com a acció emprenedora; una ecologia social que provoca canvis en les relacions socials o de poder amb un sistema econòmic socialment innovador.
 73. 73. http://ateneucandela.info/ innovació social com a procés de base ciutadana i com a acció emprenedora; una ecologia social que provoca canvis en les relacions socials o de poder amb un sistema econòmic socialment innovador.
 74. 74. http://ateneucandela.info/ DETECTAR L’ECOLOGIA SOCIAL innovació social com a procés de base ciutadana i com a acció emprenedora; una ecologia social que provoca canvis en les relacions socials o de poder amb un sistema econòmic socialment innovador.
 75. 75. innovació social com a procés de base ciutadana i com a acció emprenedora; una ecologia social que provoca canvis en les relacions socials o de poder amb un sistema econòmic socialment innovador. http://ateneucandela.info/ DETECTAR L’ECOLOGIA SOCIAL
 76. 76. innovació social com a procés de base ciutadana i com a acció emprenedora; una ecologia social que provoca canvis en les relacions socials o de poder amb un sistema econòmic socialment innovador. http://ateneucandela.info/ DETECTAR L’ECOLOGIA SOCIAL
 77. 77. ATENEU CANDELA
 78. 78. ATENEU CANDELA centro social autogestionat: autoformació, empoderament, foment cooperativisme, producció de valors i recursos oberts, context crític de la política formal
 79. 79. ATENEU CANDELA COMUNITAT RECURSOSGOVERNANÇA
 80. 80. ATENEU CANDELA COMUNITAT RECURSOSGOVERNANÇA
 81. 81. ATENEU CANDELA COMUNITAT RECURSOS Comunitats de pràctiques comunitats migrants comunitats veinals etc. Usuaris prosumidors 300 setmanals GOVERNANÇA Oficina de Drets Socials de Terrassa Plataforma d’Afectats per la Hipoteca Guifi.net Post Scriptum Radio Kaòtic Teatr Communia La Cooperativa agroecològica Llibreria Synusia Som energia Platem-nos
 82. 82. ATENEU CANDELA COMUNITAT RECURSOS Comunitats de pràctiques comunitats migrants comunitats veinals etc. Oficina de Drets Socials de Terrassa Plataforma d’Afectats per la Hipoteca Guifi.net Post Scriptum Radio Kaòtic Teatr Communia La Cooperativa agroecològica Llibreria Synusia Som energia Platem-nos Usuaris prosumidors 300 setmanals GOVERNANÇA Assamblea de comunitats/ projectes. Grup coordinador Relació mixta: acords i conflicte amb administració pública
 83. 83. ATENEU CANDELA COMUNITAT RECURSOS Comunitats de pràctiques comunitats migrants comunitats veinals etc. Oficina de Drets Socials de Terrassa Plataforma d’Afectats per la Hipoteca Guifi.net Post Scriptum Radio Kaòtic Teatr Communia La Cooperativa agroecològica Llibreria Synusia Som energia Platem-nos Usuaris prosumidors 300 setmanals GOVERNANÇA Assamblea de comunitats/ projectes. Grup coordinador Relació mixta: acords i conflicte amb administració pública Centre social xarxes socials TICs node Guifi.net software lliure catàleg llibres Copyleft espai d’activitats comunitats de pràctiques
 84. 84. ATENEU CANDELA COMUNITAT RECURSOS Comunitats de pràctiques comunitats migrants comunitats veinals etc. Oficina de Drets Socials de Terrassa Plataforma d’Afectats per la Hipoteca Guifi.net Post Scriptum Radio Kaòtic Teatr Communia La Cooperativa agroecològica Llibreria Synusia Som energia Platem-nos Usuaris prosumidors 300 setmanals GOVERNANÇA Assamblea de comunitats/ projectes. Grup coordinador Relació mixta: acords i conflicte amb administració pública Centre social xarxes socials TICs node Guifi.net software lliure catàleg llibres Copyleft espai d’activitats comunitats de pràctiques FUNDACIÓN COMUNES X.net UOC MACBA IGOP MNCAR
 85. 85. ATENEU CANDELA COMUNITAT RECURSOS Comunitats de pràctiques comunitats migrants comunitats veinals etc. Oficina de Drets Socials de Terrassa Plataforma d’Afectats per la Hipoteca Guifi.net Post Scriptum Radio Kaòtic Teatr Communia La Cooperativa agroecològica Llibreria Synusia Som energia Platem-nos Usuaris prosumidors 300 setmanals GOVERNANÇA Assamblea de comunitats/ projectes. Grup coordinador Relació mixta: acords i conflicte amb administració pública Centre social xarxes socials TICs node Guifi.net software lliure catàleg llibres Copyleft espai d’activitats comunitats de pràctiques FUNDACIÓN COMUNES X.net UOC MACBA IGOP MNCAR empresarialitat política
 86. 86. ATENEU CANDELA COMUNITAT RECURSOS Comunitats de pràctiques comunitats migrants comunitats veinals etc. Oficina de Drets Socials de Terrassa Plataforma d’Afectats per la Hipoteca Guifi.net Post Scriptum Radio Kaòtic Teatr Communia La Cooperativa agroecològica Llibreria Synusia Som energia Platem-nos Usuaris prosumidors 300 setmanals GOVERNANÇA Assamblea de comunitats/ projectes. Grup coordinador Relació mixta: acords i conflicte amb administració pública Centre social xarxes socials TICs node Guifi.net software lliure catàleg llibres Copyleft espai d’activitats comunitats de pràctiques FUNDACIÓN COMUNES X.net UOC MACBA IGOP MNCAR
 87. 87. ATENEU CANDELA COMUNITAT RECURSOS Comunitats de pràctiques comunitats migrants comunitats veinals etc. Oficina de Drets Socials de Terrassa Plataforma d’Afectats per la Hipoteca Guifi.net Post Scriptum Radio Kaòtic Teatr Communia La Cooperativa agroecològica Llibreria Synusia Som energia Platem-nos Usuaris prosumidors 300 setmanals GOVERNANÇA Assamblea de comunitats/ projectes. Grup coordinador Relació mixta: acords i conflicte amb administració pública Centre social xarxes socials TICs node Guifi.net software lliure catàleg llibres Copyleft espai d’activitats comunitats de pràctiques FUNDACIÓN COMUNES X.net UOC MACBA IGOP MNCAR ECOLOGIA SOCIAL
 88. 88. innovació social com a procés de base ciutadana i com a acció emprenedora; una ecologia social que provoca canvis en les relacions socials o de poder amb un sistema econòmic socialment innovador.
 89. 89. INNOVACIÓ SOCIALTemes d'actualitat del Desenvolupament Econòmic II - Eines locals contra la crisi @rubenmartinez ruben.martinez@socol.cat

×