VO
LG

BURGERS VRAGEN OM MEER
GEBRUIK VAN DIGITALE EN
SOCIAL MEDIA DOOR DE POLITIE

DE

PO
LI
TI
E

O
P

TW
IT
TE
R

Een o...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

BURGERS VRAGEN OM MEER GEBRUIK VAN DIGITALE EN SOCIAL MEDIA DOOR DE POLITIE

633 views

Published on

Bijna alle (92 procent) burgers uit zes verschillende landen wil de politie bij hun werk helpen. 88 procent vindt zelfs dat burgers een belangrijke rol kunnen spelen bij het melden van misdaden. Tegelijkertijd vindt 84 procent dat ze minimaal geïnformeerd worden over de activiteiten van de lokale politie. Dit zijn enkele resultaten van een Accenture-onderzoek onder 1.300 burgers in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Canada en de Verenigde Staten. Het onderzoek is gepresenteerd tijdens de jaarlijkse conferentie van de International Association of Chiefs of Police (IACP).

Veel burgers vinden dat digitale communicatiekanalen, zoals social media, een belangrijke rol kunnen spelen in het overbruggen van de communicatiekloof met de politie. Bijna driekwart (74 procent) van de Nederlandse respondenten is van mening dat de inzet van digitale kanalen de politie kan helpen om het gebrek aan onderlinge communicatie te verbeteren. Slechts 21 procent gelooft dat lokale politie deze digitale mogelijkheden ook daadwerkelijk inzet.

Communicatiekanalen
In Nederland vindt driekwart (76 procent) van de onderzochte burgers dat social media effectief kunnen zijn bij het melden van misdaden, het opsporen van verdachten of het ondersteunen bij politieonderzoek. Meer dan de helft van de Nederlandse respondenten (62 procent) denkt dat gebruik van social media door de politie een positieve bijdrage aan hun diensten kan leveren. 51 procent denkt zelfs dat dit misdaad kan voorkomen. Burgers hebben ook een voorkeur voor specifieke social media platforms. 78 procent geeft de voorkeur aan Facebook om met de politie te communiceren, terwijl 42 procent liever via Twitter communiceert.

Ruim een kwart (26 procent) van de Nederlandse respondenten vindt dat de politie via smartphones en mobiele applicaties met burgers moet communiceren. 36 procent wil dat de politie vaker speciale websites of portals inzet. Slechts 14 procent zegt dat de politie deze specifieke portals of websites al gebruikt. Uit het onderzoek blijkt verder dat de politie in alle deelnemende landen voor directe communicatie met burgers nog sterk leunt op traditionele mediakanalen, zoals kranten (69 procent), radio of tv (45 procent).

Hoewel burgers digitale kanalen willen gebruiken, blijft de meer traditionele politieaanpak nog belangrijk. In Nederland meldt 51 procent misdaden nog het liefst telefonisch of direct aan een agent. Verder geeft 42 procent aan dat de aanwezigheid van een agent op straat vertrouwen geeft. Meer dan de helft van de Nederlandse respondenten wil graag een speciale contactpersoon bij de lokale politie. Verder zegt 55 procent vaker contact met de politie te zoeken als dat anoniem kan.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
633
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
38
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

BURGERS VRAGEN OM MEER GEBRUIK VAN DIGITALE EN SOCIAL MEDIA DOOR DE POLITIE

  1. 1. VO LG BURGERS VRAGEN OM MEER GEBRUIK VAN DIGITALE EN SOCIAL MEDIA DOOR DE POLITIE DE PO LI TI E O P TW IT TE R Een onderzoek van Accenture toont aan dat politiekorpsen over de hele wereld een unieke kans hebben om met behulp van nieuwe digitale kanalen te communiceren met burgers SOCIAL MEDIA KAN EEN EFFECTIEVE ROL SPELEN IN HET VERMINDEREN VAN CRIMINALITEIT BURGERS EISEN BETERE TOEGANG #BOEVENVANGEN gelooft dat social media 72% kan helpen bij het te pakken krijgen van criminelen 92% wil de politie ondersteunen #VERBETERINGVANDEDIENSTVERLENING gelooft dat social 53% media politiediensten 88% gelooft een belangrijke rol te hebben in het voorkomen van criminaliteit MAAR SLECHTS kan verbeteren #VOORKOMENVANMISDAAD 16% gelooft dat social media 47% kan helpen bij het voorkomen van criminaliteit Onderzoek door Accenture vindt zich goed geïnformeerd VANDAAG TRADITIONELE MEDIA ZIJN BELANGRIJK De politie vertrouwt op eenrichtingsverkeer communicatiekanalen NIEUWS MORGEN dagbladen 69% MEER EN BETERE KANALEN Volgens Nederlandse respondenten: 7822+ 5446+ 3466+ radio of TV 45% 74% gelooft dat digitale kanalen cruciaal zijn in het dichten van de communicatiekloof x 36% wil websites en politieportals 26% zou apps voor smart phones gebruiken VOORKEURSPLATFORMEN 81% 35% POLITIE TRADITIONELE POLITIEMETHODEN= NOG STEEDS BELANGRIJK VOOR BURGERS 53% 51% van de burgers wil een lokaal contactpunt 71% zou meer interactie hebben bij anonimiteit wil de politie nog steeds op straat zien BRON {1,298 burgers in zes landen Nederland Verenigde Staten Duitsland Engeland Accenture onderzocht Canada Spanje Voor meer informatie, bezoek www.accenture.com/policecitizensurvey

×