Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Marihuana: droga i/o medicament?

3,089 views

Published on

Xerrada feta al Centre Cívic de Can Gili de Granollers "Marihuana: droga i/o medicament?" en el marc de l'Aula de la Salut de 2007. Per Jordi Bernabeu.

Published in: Health & Medicine
 • Be the first to comment

Marihuana: droga i/o medicament?

 1. 1. MARIHUANA: droga o medicament? Jordi Bernabeu , 12 abril de 2007
 2. 2. A continuació s’exposa una síntesi dels continguts exposats a la xerrada “Marihuana: droga o medicament?” realitzada el dimecres 12 de desembre de 2007 al Centre Cívic de Can Gili. Aquests continguts complementen tota la explicació que es va fer durant la xerrada. La finalitat de la xerrada fou oferir una exposició genèrica sobre el tema del consum de marihuana en general, sense concretar en temes específics. Per a més informació, detalls i/o qüestions que poden sorgir, podeu posar-vos en contacte a l’adreça de correu electrònic info@sobredrogues.net o mitjançant la pàgina web www.sobredrogues.net.
 3. 4. El cannabis és la droga il.legal més consumida, en l’actualitat, arreu del món. Segons la ONUDD s’estima que l’any 2005 es van produir 42.000 tones de cannabis Informe OEDT 2007 : “Según estimaciones conservadoras han consumido cannabis al menos una vez (prevalencia a lo largo de la vida) más de 70 millones de europeos adultos, lo cual supone de media casi una cuarta parte (22 %) de las personas con edades comprendidas entre 15 y 64 años.”
 4. 5. Enquesta EDADES 2005: “El cannabis continúa siendo la droga ilegal más consumida en España, un 28.6% afirma haberlo probado alguna vez, un 11.2% lo hizo en el último año, un 8.7% en el último mes y un 2.0% a diario durante este último período. Más extendido entre los hombres (15,7%) que entre las mujeres (6,6%), y entre los jóvenes de 15-34 años.” Informe STUDES 2007: “El cannabis es la droga ilegal consumida por un mayor número de estudiantes de 14 a 18 años, con bastante diferencia sobre las demás. Un 36,2 % la han probado alguna vez en la vida, un 29,8 % lo han consumido en el último año y un 20,1 % en los últimos 30 días.”
 5. 6. STUDES 2007: “El porcentaje de consumidores diarios de cannabis es de un 3,2%, casi el doble en los chicos (4,2%) que en las chicas (2,2%).” STUDES 2007: “El cannabis es también la droga ilegal que se empieza a consumir a una edad más temprana. La edad media de inicio en el consumo en los estudiantes de Enseñanzas Secundarias de 14-18 años se sitúa en los 14,6 años, siendo similar en ambos sexos y no mostrando variaciones significativas con respecto a años anteriores.” STUDES 2007: “ La extensión y la frecuencia de consumo de cannabis aumenta desde los 14 los 18 años, produciéndose el mayor aumento entre los 14 y los 15 años. Un tercio de los estudiantes de 18 años ha consumido cannabis en los últimos días, y un 11,9 % lo ha hecho más de 10 días en dicho.”
 6. 7. STUDES 2007: “ En 2006 se ha observado un importante descenso del consumo, después muchos años de aumento continuado. De hecho, han descendido con respecto a 2004 tanto la proporción de los que lo han consumido alguna vez en la como la de los que lo consumen actualmente, y el descenso ha afectado todas las edades y tanto a hombres como a mujeres. Paralelamente ha aumentado la percepción de riesgo ante el consumo de cannabis.” Per primera vegada, en tretze anys, les dades apunten a un estancament del consum de cannabis entre els joves.
 7. 8. Actualment s’estima que, aproximadament, la meitat de cannabis del món és cultivat al continent americà (46%), seguit del continent africà (26%) i Àsia (22%) (ONUDD, 2007). Marroc continua sent el primer productor mundial de resina de cannabis. Encara que estudis recents apunten a que la superfície destinada al cultiu ha baixat un 40 % entre 2004 i 2005, segueix abastint un 70% del cannabis consumit a Europa.
 8. 9. Una mica d’història...
 9. 10. <ul><li>A Xina, les primeres referències de l’ús de la planta del cannabis ens remunten a l’any 10.000 a.C. Llavors el cànem s’utilitzava per a la fabricació de teles, cordes, xarxes, etc. </li></ul><ul><li>A partir del segle I d.C trobem les primeres referències a efectes terapèutics i/o psicoactius. </li></ul><ul><li>A la Índia, trobem referències de l’ús de cannabis ja al Neolític. </li></ul>
 10. 11. <ul><li>A Occident, les primeres referències provenen de la civilització Asíria, que l’utilitzava per amb finalitats medicinals i per a l’extracció de fibres (construcció d’armes, cordes, teixits). </li></ul><ul><li>Cap als segles XI i XII s’exporta a terres aràbigues. </li></ul><ul><li>D’aquí s’exporta a la resta d’Europa i Amèrica. </li></ul><ul><li>A l’Edat Mitjana està molt extès per Egipte.. </li></ul>
 11. 12. Exemple de decret escrit per un dels generals de Napoleó en l’invasió d’Egipte: Artículo 1. Queda prohibido en todo Egipto el consumo de un brebaje preparado por ciertos musulmanes a partir del cáñamo (hachís) así como fumar la semillas de esta planta, dado que los fumadores y bebedores habituales de esta planta pierden la razón, y sufren delirios violentos que les llevan a cometer excesos de todo tipo. Artículo 2. Tambien se prohíbe en todo Egipto la preparación del hachís como la bebida, y se tapiarán las puertas de los cafés y restaurantes en donde se expenda, siendo sus propietarios sancionados con la pena de tres meses de prisión. Artículo 3. Se confiscarán y quemarán todas las balas de hachís que lleguen a las aduanas. Lewin, 1931 .
 12. 13. En els últims anys -durant la dècada de 1960- la marihuana esdevé un dels elements identificadors de les noves cultures juvenils i de moviments socials (hippies, beatniks, etc). En els últims anys -durant la dècada de 1960- la marihuana esdevé un dels elements identificadors de les noves cultures juvenils i de moviments socials (hippies, beatniks, etc). En els últims anys -durant la dècada de 1960- la marihuana esdevé un dels elements identificadors de les noves cultures juvenils i de moviments socials (hippies, beatniks, etc).
 13. 14. La planta: La planta Cannabis Sativa es un arbust anual, de color verd, de ràpid creixement (de tres a cinc mesos a l’aire lliure - 60 dies quan es cultiva en interior). Es coneixen més de setanta principis actius (derivats del cannabis) de la planta. La substància química més activa (responsable dels efectes sobre l’organisme) és el THC. La major concentració de THC (que és que el fa que col.loqui) es troba a les parts superiors de la flor i a les fulles superiors de les plantes femella.
 14. 15. La planta: Cannabis Sativa Originària d’Europa i Àfrica D’efectes més euforitzants Cannabis Índica Originària del Sud d’Àsia Efectes més tranquils (sedants) Cannabis Ruderalis Prové de Rússia i del Nord d’Àsia Gairebé no té efectes Els híbrids existents a dia d’avui han originat varietats més potents i, per tant, amb efectes més forts a tenir en compte.
 15. 16. La planta: Marihuana Haixix Oli de haixix Medicament Formes de presentació
 16. 17. Marihuana <ul><li>Es trituren les fulles, flors i cabdells (“cogollos”) una vegada assecades . </li></ul><ul><li>El contingut de thc pot oscil.lar de 2 a 15% </li></ul><ul><li>El seu cultiu pot fer-se a l’aire lliure -exterior- o mitjanaçant cultius amb teconologia hidropònica o aeropònica -d’interior- </li></ul><ul><li>Dels cultius d’interior s’obté marihuana amb força més presència de THC. Pel que els riscos augmenten. </li></ul><ul><li>Els principis actius varien segons diferents factors (planta, creixement, condicions del cultiu, etc.). Ex de THC en: Skunk 8.1%, Orange Bud 16.5%, White Widow 19.5%) </li></ul>
 17. 18. Haixix: Haixix <ul><li>Pasta feta amb la resina que segrega la part florida de la planta </li></ul><ul><li>De color marronós verdós </li></ul><ul><li>La presència de THC és, generalment, baixa -2-3%- </li></ul><ul><li>De diferents varietats i toxicitat </li></ul><ul><li>En ocasions, el producte final està força adulterat. </li></ul>
 18. 19. Medicaments <ul><li>Exemples d’utilització terapèutica: esclerosi múltiple i problemes de medul·la espinal: contra el dolor, espasmes i estiraments musculars; càncer i VIH Sida: dolor, vòmits i nàuses davant els efectes asdversos de la quimioteràpia i radioteràpia, i medicació antiretrovirals; com a inductor de la gana; dolors crònics d’origen nerviós; ajuda a aturar tics de la Síndrome de Gilles de la Tourete </li></ul><ul><li>Formes d’administració: esprais/dosificadors, càpsules/pastilles </li></ul><ul><li>Medicaments: Sativez, Marinol </li></ul>
 19. 20. Medicaments Algunes consideracions de l’aplicació terapèutica: Ajuden al tractament d’algunes malalties però generalment no són el tractament de les causes de les mateixes. S’utlitzen com a complement d’altres medicacions. També pot presentar efectes adversos.
 20. 21. 1. Nàusees i vòmits en el tractament de la quimioteràpia 2. Espasticitat i altres símptomes de l’esclerosi múltiple. 3. Dolor crònic, de tipus neuropàtic. 4. Síndrome d’anorèxia i caquèxia associat a Càncer i Sida Medicaments Aplicacions terapèutiques reconegudes (Abanades, 2006):
 21. 22. Formes de consum Fumar Oral Inhalar Sublingual
 22. 24. Efectes Les funcions del sistema cannabinoide s’emmarquen, principalment en l’àmbit del sistema nerviós, participant en diferents nivells: control de l’activitat i coordinació motora, control del dolor, respostes a l’estrés, processos de memòria i aprenentatge, motivacions, emocions i mecanismes de recompensa.
 23. 25. Efectes Participa també en la regulació neuroendocrina, modulant la secreció d’algunes hormones. Intervé en processos neurovegetatius, com el control de les nàusees i vòmits (emesis), la temperatura i la gana. També intervé en la regulació de la freqüència cardíaca i pressió arterial i participa en el control de la immunitat.
 24. 26. Efectes Variaran i dependran en funció de diferents aspectes: La persona La substància El context
 25. 27. A nivell fisiològic (de l’organisme): <ul><li>Augment de la freqüència cardíaca i disminució de la tensió arterial </li></ul><ul><li>Ulls vermellosos i brillants </li></ul><ul><li>Sequedat de boca </li></ul><ul><li>Increment de la gana </li></ul><ul><li>A nivell motor: lentitud de moviments i reflexos </li></ul>Efectes
 26. 28. Canvi general de l’estat de consciència <ul><li>Sensació de relaxació, disminució de l’estrés </li></ul><ul><li>Increment en la capacitat dels sentits </li></ul><ul><li>Elevació de l’humor i del “somriure fàcil” </li></ul><ul><li>“ Pensament creatiu” </li></ul>Efectes
 27. 29. Canvi general de l’estat de consciència (2) <ul><li>Acceleració del pensament (especialment a dosis altes) </li></ul><ul><li>Poden aparèixer dificultats per connectar pensaments </li></ul>Efectes
 28. 30. Viscuts com a negatius: <ul><li>Nàusees i marejos. Especialment amb altres subtàncies (ex. Alcohol) </li></ul><ul><li>Tos, asma, problemes respiratoris </li></ul><ul><li>Taquicàrdies, agitació, nerviosisme </li></ul><ul><li>Ansietat (entre moderada i servera) </li></ul><ul><li>Marejos, confusió </li></ul>Efectes
 29. 31. Viscuts com a negatius (2): <ul><li>Mal de cap </li></ul><ul><li>Feixuguesa </li></ul><ul><li>Dificultats amb la memòria a curt termini i de treball (durant els efectes aguts i en períodes d’ús frequent) </li></ul>Efectes
 30. 32. Quins riscos pot presentar el consum de ? <ul><li>Marejos o petits desfalliments </li></ul><ul><li>Els propis del tabac (respiratoris i cardiovasculars) </li></ul><ul><li>Pensaments paranoides, ansiosos i/o de pànic </li></ul><ul><li>Crisis d’ansietat en usuaris sensibles (i a dosis elevades i quan el consum es via oral) </li></ul>
 31. 33. Quins riscos pot presentar el consum de ? <ul><li>Possible dependència psicològica (habituació) </li></ul><ul><li>Dificultats en l’aprenentatge, la memòria i l’atenció i la concentració </li></ul><ul><li>Conducció de vehicles i utilització màquinaria </li></ul><ul><li>Un consum intens i freqüent pot precipitar transtorns mentals latents o existents </li></ul>
 32. 34. I els riscos legals? <ul><li>La llei de Protecció de la Seguretat Ciutadan considera falta greu: </li></ul><ul><li>Consumir derivats del cannabis (marihuana i haixix) en llocs públics. </li></ul><ul><li>Tinença per al propi consum </li></ul><ul><li>Abandonament d’estris o restes a la via pública </li></ul>Aquestes faltes es sancionen amb multes que des dels 300 als 30.000 euros.
 33. 35. I els riscos legals? El Codi Penal espanyol considera delicte elaborar, produir, cultivar o traficar amb derivats del cannabis, així com afavorir, facilitar o promoure el seu consum. “ El tráfico de sustancias no gravemente perjudiciales para la salud se castiga con penas de 1 a 3 años de prisión y multa de hasta el doble del valor de la droga.” “ Existen circunstancias agravantes que hacen aumentar la condena: venta a menores de 18 años, venta en colegios y centros militares, adulteración de la sustancia incrementando el daño para la salud, etc.”
 34. 36. Per a més informació sobre el tema del cannabis i/o de les drogues en general... Està permesa, i vivament aconsellada, la reproducció total o parcial dels continguts allotjats en aquesta web (sobredrogues.net), fins i tot amb modificacions i millores del text. L'única condició és que figuri primer el nom de l'autor (sobredrogues.net) i després el de tots els qui hi hagin introduït millores. Totes les còpies han de portar aquesta nota de copyleft . No estan permesos els usos comercials.

×