Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

8 equilibris

1,203 views

Published on

Material editat per la Subdirecció General de Drogodependències i Sida. Tracta el consum de drogues en l'àmbit familiar entre pares i fills amb un element a considerar: pares i mares consumidores.

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

8 equilibris

 1. 1. 8 equilibrisPares i mares que consumeixen alcohol i altres drogues
 2. 2. Presentació Sabem que el model familiar de l’ús de drogues és una influència que es relaciona amb el risc de consum de drogues© Generalitat de CatalunyaDepartament de Salut dels fills (Hawkins, Catalano. Miller, 1992). Hi ha unes característiques determinades de l’entorn familiarEquip de treball que s’associen a l’increment de la probabilitat que una personaOtger Amatller consumeixi o dels problemes que el consum li pugui causar. ÉsMireia AmbròsEduard Casas el que coneixem com factors de risc i poden ser, entre d’altres,Mireia Luna l’ús de drogues per part dels adults, les actituds tolerants, laDavid Pere Martínez Oró baixa percepció de risc i també els conflictes familiars (HawkinsEulàlia Sot et al., 2002). Així mateix, en l’ampli ventall de situacions familiars existentsEdicióDepartament de Salut en l’actualitat, ens trobem amb una realitat nova: alguns delsDirecció General de Salut Pública joves dels vuitanta i dels noranta que van consumir drogues dePrimera edició: Barcelona, 2011 forma experimental i es van incorporar en la vida adulta sense problemes, actualment són pares i mares, i n’hi ha que segueixenAssessorament i correcció lingüísticaSecció de Planificació lingüística consumint algunes drogues, com per exemple el cànnabis. La proximitat entre les dues generacions comporta una certaDisseny gràfic ambivalència i contradiccions respecte quins valors, creences iAlejandro Crimi informacions s’haurien de transmetre als fills en relació amb vers el consum de substàncies. Això pot incrementar els factors de riscIl•lustracionsManel Fondevila familiar. El material que us presentem, elaborat en col•laboració ambFotografia l’associació GASS, s’adreça únicament aquests pares i maresStock chng consumidors. Es compon de vuit narracions que expliquenTiratge casos reals. Les històries presentades volen crear un espai2.000 exemplars de reflexió amb l’objectiu de reduir els riscos associats al consum, especialment els que estan vinculats amb l’educació,Dipòsit Legal i incrementar els aspectes de seguretat de l’entorn, en els espaisB.23179/2011 on conviuen infants i adults. Esperem que sigui del vostre interès. Joan Colom i Farran Subdirector general de Drogodependències Direcció general de Salut Pública Departament de Salut
 3. 3. Digues Lluiiiiís... Clic! Em dic Lluís, tinc 39anys i una filla, la Carla, de5 anys. Vaig començar afumar marihuana als 16; emrelaxava, em sentia diferent i,a més, gairebé sempre m’hopassava bé, malgrat quealguna vegada em pujavamassa i no em sentia del totbé. Prendre marihuana ésun hàbit per a mi, també hehagut de pagar alguna multaper fer-ho al carrer i sé que tériscos per a la salut. Veig que la Carla imita elgest de fumar i no m’agradaaquest joc, així que he deciditmoderar el meu consum iser més selectiu quan enprenc. Ara fumo a la galeria,no dins de casa, més aviatcap al vespre, quan ja nohe de sortir al carrer i elladorm. Miro de fer-li entendreque fumar no és saludable,sobretot si es fa a tota hora.Quan em pregunta per quèho faig si no és saludable,li contesto que hi ha cosesde fumar que m’agraden id’altres que no, que per aixòno fumo gaire i que potseralgun dia ho deixaré.
 4. 4. Targeta groga Em dic Andrea, tinc 36 anys i tinc una filla, la Rut, de 17anys. Fa sis anys em vaig separar del pare de la meva filla i desd’aleshores no tinc –ni vull– parella estable. Prenc cocaïna “detant en tant”, quasi tots els caps de setmana quan me’n vaig defesta. També cau algun que altre cubata. No fa gaire la Rut va trobar-me una bossa i em va preguntardirectament si era cocaïna i si la podia tastar. Em vaig quedarestupefacta, no vaig saber reaccionar i li vaig dir de formabrusca que no es fiqués en les meves coses. Més tard, vaigreflexionar i vaig voler parlar del tema, però en un primermoment em va rebutjar. En un segon intent ja va acceptarparlar-ne: em vaig disculpar per haver-la rebutjat i pel meudescuit. Li vaig reconèixer que em va fer vergonya que emdescobrís així i que em feia por que ella ho tastés. Targeta groga!
 5. 5. El Marc Tinc 42 anys i tinc un fill de 16 anys, el Sergi. La mevaparella fuma diàriament haixix; va començar quan eraadolescent, de fet, al nostre barri tothom en fumava. Jo treballoa l’obra i allà també hi ha consum. Algun cop hem hagutd’aturar algú que anava massa “enfilat” per les bastides. El Sergi és molt esportista i no li agrada gens fumar ni quesa mare fumi; de fet, sempre li està donat la tabarra dient-li queho hauria de deixar. Inclús li dóna idees; per exemple, que faciuna mica d’esport per fer una mica de neteja de pulmons o béque fumi abans d’anar a dormir. Aleshores ella li contesta queja ho deixarà quan sigui el moment, que li agrada relaxar-sei desconnectar una mica. L’altre dia el vam veure fumant perprimera vegada... Ens hem d’asseure a parlar de tot això.
 6. 6. “My house” Tinc 37 anys i una filla de10, l’Ester. A mi m’agradavamolt la festa House dels anys90, de fet encara enganxo unamica de cristall i keta de tant entant i m’ho prenc a casa ambalguns amics, sempre a partir demitjanit, quan l’Esther ja dorm.Qui en pren s’ha de quedar adormir per no agafar el cotxei el dia següent ha de marxaren transport públic: les reglessón les regles. Pel seu gustamarg ho barregem amb suc detaronja. Un dia vam fer una segonaronda al cap de quatre hores dela primera; tots els gots estavenpreparats i s’ho va beure tothommenys una persona. El got quefaltava va quedar a sobre de lataula i ningú se’n va adonar finsal matí, ja que després de laketa ens vam quedar adormits.L’Ester es va llevar abans queens despertéssim. Va ser unasort que no s’ho prengués perequivocació! Això ens va fer pensarque ho havíem de fer d’unamanera diferent: ara m’ocupo jopersonalment de supervisar queno quedi res descontrolat enlloc.
 7. 7. Nadal amb els sogres Cada any ens trobem amb els sogres per Nadal.Mengem molt, mentrestant bevem i bevem.. Brindemi ens desitgem moltes coses bones. Però a poc apoc ens deixem anar i comencem a dir-nos quatreveritats, aleshores acabem a crits i barallant-nos.Després agafem el cotxe, perquè no aguantem ni unminut més i marxem. El nostre fill Joel, de 15 anys, ens diu que ja n’estàfart, que cada any és el mateix i que després passemuns quants mesos sense relació amb els sogres.Fins i tot algun Nadal ja ni ens hem trobat. L’any passat vam decidir limitar l’alcohol, unparell de copes de cava per brindar i una copa de viper sopar, la resta sense alcohol. La cosa va anarmolt millor; a més, vam quedar-nos a dormir i vamestalviar-nos la carretera de matinada. Cal dir quel’ampolla de vi, la de cava i la d’aigua eren d’unaqualitat excel•lent.
 8. 8. Naturalment? Sóc la Raquel i tinc 36 anys; en Toni, el meucompany, i jo tenim dos nens: l’Eric de 8 anys ien Pol de 3 anys. Tant el Toni com jo fa molt detemps que fumem maria, tant a casa com ambels amics. Tenim un parell de plantetes a casa.L’altre dia la tutora de l’escola dels nostres fills vadir-me que volia parlar d’una cosa que els estavapreocupant i era que l’Eric anomenava molt laparaula porros. No havia pensat mai que pogués ser unproblema, perquè per a nosaltres la maria és lacosa més natural del món. Ara ja no ho sé...
 9. 9. Aquesta la pago jo Sóc en Carles, de 45 anys. M’agrada passar tempsamb el meu fill i veure’l gaudir. Així, els diumenges al matíl’acompanyo als partits que juga amb els infantils del barri.A la mitja part els pares anem al bar i ens convidem a unesrondes. La setmana passada, l’entrenador ens va dir quea les segones parts havia notat que escridassàvem mésl’àrbitre, l’equip contrari i inclús els nostres jugadors. El meufill m’ha dit que prefereix anar-hi sol.
 10. 10. Calçotada Ja està tot preparat per la calçotada d’aquestany; fa més de deu anys que tenim aquestatradició amb els amics, mai falla ningú. Ara ja noés tant senzill d’organitzar-la, abans amb quatrecoses que portés cadascú ja n’hi havia prou,però ara... podem arribar a ser més de vint adultsi, a més, la majoria de nosaltres ara ja tenimfills. Com passa el temps! Tot plegat m’ha fetpensar en l’última calçotada... He recordat quepràcticament no vam estar pels nens, que gairebéhi havia més ampolles de vi que menjar, fins i totl’Olga i el Xavier van haver de marxar abans quela resta perquè ella va beure massa, i la seva filla,emprenyada perquè no volia marxar amb els seuspares encara. Em sembla que li diré a l’Antonio que aquestcop ens podríem encarregar nosaltres de lesbegudes i també podríem preparar alguns jocsper fer amb els nens.
 11. 11. Indicacions La selecció del moment i el lloc on consumir és un element de protecció vers els fills. La discreció també. Si consumiu drogues és molt importantque no les deixeu a l’abast dels vostres Cuidar-se un mateix és una actitud quefills, i que tingueu cura de les restes serveix com a model positiu de relació(envasos que poden portar a confusió, amb els fills.burilles, etc.). Reconèixer els propis errors i Amb qualsevol consum, es modifica contradiccions pot enfortir l’autoritatla percepció de la realitat, de la paterna i materna.responsabilitat i dels riscos. Preguntar-se de tant en tant què et dóna Si consumiu substàncies en grup, és el consum i què et treu pot afavorir unaconsellable que hi hagi una persona pensament crític protector.adulta que no consumeixi, que es faciresponsable que no quedin restes a l’abasti que les persones no s’exposin a riscos. Parlar del consum de drogues amb la vostra parella pot evitar donar missatges confusos i/o contradictoris als vostres Eviteu el consum en cas que tingueu fills fills.al vostre càrrec i sigueu l’única personaadulta de referència. En cas que els consums deixin de ser recreatius i comencin a ser problemàtics és important consultar un recurs especialitzat.
 12. 12. El paper de la família Connecta amb els teus fills. Quan els pares ens preocupen els porros On puc trobar més informació? http://www.gencat.cat/salut/depsalut/html/ca/dir2183/ Dn2183/porroscat.pdf Connecta amb els teus fills. Quan els pares ens preocupen les begudes alcohòliquesInformació sobre drogues http://www.gencat.cat/salut/depsalut/html/ca/dir2183/ doc8863.htmlGuia “Drogues, què cal saber-ne?”http://www.gencat.cat/salut/depsalut/pdf/not684508.pdf Connecta amb els teus fills. Com prevenir el consum de drogues i altres conductes de riscPortal de l’entitat Energy Control http://www.gencat.cat/salut/depsalut/html/ca/dir2183/http://www.energycontrol.org/ dn2183/brevguipares.pdfPortal de Som.nit Guia informativa per la prevenció de drogues en l’àmbithttp://www.somnit.org/ familiar http://sobredrogues.net/familia Assessorament Línea Verda 900 900 540 Servei d’assessorament i orientació sobre drogues http://www.liniaverda.org/ Programa de sensibilització dels problemes derivats d l’ús de cocaïna http://www.cocaonline.org/
 13. 13. Amb lacol•laboració de:

×