Tayamum

485 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
485
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tayamum

  1. 1. Cara Bertayammum1. Menepuk dua tapak tangan pada debu kali pertama untuk menyapu muka.2. Berniat : Sahaja aku bertayammum kerana mengharuskan fardu sembahyang kerana AllahTa’ala . Masa niat : Ketika mula memindahkan debu dan sehingga menyentuh sebahagianmuka.3. Menyapu muka.4. Selesai menyapu muka.5. Menepuk dua tangan ke debu pada kali kedua untuk menyapu tangan .(Sebelum menepukkedua tapak tangan kali kedua, hendaklah dibersihkan kedua tapak tangan terlebih dahuludari debu tanah yang telah digunakan).4. Menyapu tangan kanan dari belakang tapak tangan kanan dengan empat perut jaritangan kiridari hujung jari (selain ibu jari) hingga naik ke siku.5. Menyapu tangan kanan dari siku hingga ke hujung ibu jari.6. Menyapu tangan kiri dari belakang tapak tangan dengan empat perut jari tangan kanan(selain ibu jari) dari hujung jari hingga ke siku.7. Menyapu tangan kiri dari siku hingga ke hujung ibu jari.Catatan:Untuk menyapu tangan , wajib ditanggalkan cincin , jam tangan dan gelang sekiranya debu tidaksampai di bawahnya. Jika sampai debu, maka sunat sahaja menanggalkannya.Sunat menipiskan debu tanah pada tapak tangan sebelum disapukan ke anggota tayammum.Syarat Sah & Rukun TayammumSyarat-Syarat Sah BertayammumMenghilangkan najis terlebih dahulu.Tanah debu yang suci.Bukan dari debu tanah yang musta’mal (yang telah digunakan).Ada qasad / niat penggunaan tanah.
  2. 2. Menyapu muka dan dua tangan hingga ke siku dengan dua kali tepuk. Tepukan pertama bagimuka dan tepukan kedua bagi tangan.Pastikan terlebih dahulu arah kiblat.Bertayammum apabila telah masuk waktu solat sahaja.Satu tayammum bagi satu solat fardu dan beberapa solat sunat.Rukun TayammumBerniat ketika memindahkan debu sehingga menyentuh sebahagian muka. Sahaja akubertayammum kerana mengharuskan fardu sembahyang kerana Allah Ta’ala .Menyapu Muka.Menyapu Tangan.Tertib.Bahan Untuk BertayammumDebu tanah yang bersih iaitu:Tanah dalam pelbagai warna seperti merah atau hitam. Sekiranya bercampur pasir mestimengandungi kandungan debu.Tidak dikategorikan sebagai abu.Suci dan tidak bernajis.Tidak musta’mal.Tidak bercampur tepung atau kapur atau pasir yang tidak berdebu.Tidak boleh bertayammum dengan menepuk meja atau dindingkerana tidak mengandungi debu tanah.Hikmah BertayammumMemberi kemudahan dalam mengerjakan ibadah ketika tidak dapat menggunakan air atauketiadaan air.
  3. 3. TayammumTayammum dari segi bahasa ialah qasad (mensahajakan). Tayammum ialah suatu kemudahanyang diberikan oleh Allah S.W.T. kepada umat Islam untuk dilakukan semasa menghadapikeadaan yang menghalang daripada berwudu’ atau mandi wajibdisebabkan ketiadaan air ataukerana sakit bagi mengharuskan melakukan ibadah.Tayammum pada syara’ ialah menyapu muka dan kedua belah tangan meliputi siku dengandebu tanah yang bersih mengikut syarat-syarat yang tertentu. Ia difardukan sebagai ganti wudu’atau mandi wajib .Allah berfirman: “…dan jika kamu junub (berhadas besar) maka sucilah dengan mandi wajib; danjika kamu sakit (tidak boleh kena air), atau dalam pelayaran, atau salah seorang dari kamudatang dari tempat buang air, atau kamu sentuh perempuan, sedang kamu tidak mendapat air(untuk berwuduk dan mandi), maka hendaklah kamu bertayamum dengan tanah - debu yangbersih, iaitu: sapulah muka kamu dan kedua belah tangan kamu dengan tanah - debu itu. …” (al-Maidah (5): 6).Sebab-sebab Diharuskan BertayammumApabila tiada air atau ada air tetapi hanya mencukupi untuk keperluan makan minum.Tidak dapat menggunakan air disebabkan penyakit yang dihidapi atau merbahaya bila dikenakanair.Apabila penggunaan air boleh membahayakan kesihatan dan nyawa.

×