-АГЛИ ВО КРУЖНИЦА-ТЕТИВЕН И ТАНГЕНТЕНЧЕТИРИАГОЛНИК-ПРАВИЛНИМНОГУАГОЛНИЦИ Активности за ученици
ВО ПРЕЗЕНТАЦИЈАТА ШТО ЌЕ ЈАПРОСЛЕДИТЕ СЕ ДАДЕНИ ЗАДАЧИКОИ ЌЕ ВИ УКАЖАТ КОЛКУ СТЕ ГИ  СОВЛАДАЛЕ НАСТАВНИТЕ  СОДРЖИНИ ОД О...
АГЛИ ВО КРУЖНИЦА
1.ДАЛИ ПАРОТ АГЛИ 36° И 72°МОЖЕ ДА БИДЕ ПАРСООДВЕТЕН ПЕРИФЕРЕН И  ЦЕНТРАЛЕН АГОЛ?
2. АКО ЕДЕН ПЕРИФЕРЕН  АГОЛ ВО ЕДНАКРУЖНИЦА Е 54° ТОГАШ  СООДВЕТНИОТЦЕНТРАЛЕН АГОЛ Е Х°.     Х=?
3. КОЛКУ СТЕПЕНИ ИМАЦЕНТРАЛЕН АГОЛ ШТО ЕСООДВЕТЕН НА КРУЖЕН  ЛАК КОЈ Е ЕДНА ДВАНАЕСЕТИНА ОД   КРУЖНИЦАТА?
ЗБИРОТ НА ПЕРИФЕРНИОТ И  СООДВЕТНИОТЦЕНТРАЛЕН АГОЛ ВО ЕДНА КРУЖНИЦА Е 180°.ОДРЕДИ ЈА ГОЛЕМИНАТА НА   АГЛИТЕ.
ЕДЕН ПЕРИФЕРЕНАГОЛ Е КОНСТРУИРАННАД КРУЖЕН ЛАК КОЈ   Е  ОД      1КРУЖНИЦАТА. КОЛКУ      8 СТЕПЕНИ ИМА ТОЈ  ...
ПЕРИФЕРЕН АГОЛ Е КОНСТРУИРАН НАД КРУЖЕН ЛАК КОЈ Е   15% ОДКРУЖНИЦАТА.КОЛКУСТЕПЕНИ ИМА ТОЈ    АГОЛ?
7.ПЕРИФЕРЕН АГОЛ ЕКОНСТРУИРАН НАДДИЈАМЕТАРОТ НА   ЕДНА КРУЖНИЦА.КОЛКУСТЕПЕНИ ИМА ТОЈ   АГОЛ?
ТЕТИВЕН И ТАНГЕНТЕНЧЕТИРИАГОЛНИК
8.    ДАЛИЧЕТИРИАГОЛНИКОТ Е  ТЕТИВЕН АКО НЕГОВИТЕ АГЛИ ПОРЕДОТ НА ТЕМИЊАТА  ИЗНЕСУВААТ 40%;20%;15%;25% ОД ПОЛНИОТ...
9.ЧЕТИРИАГОЛНИКОТ ABCD МОЖЕ ДА СЕ ВПИШЕ ВО КРУЖНИЦА.АКО <A=85° И <В=125° ТОГАШ АГЛИТЕ КОИ НЕДОСТИГААТ    ИЗНЕСУВААТ:
10.   ТРИ СТРАНИ НА ЕДЕНТАНГЕНТЕН ЧЕТИРИАГОЛНИК СЕ: АВ=7 СМ ВС=14СМ AD=5CM ДОЛЖИНАТА НА СТРАНАТА CD     ИЗНЕСУВА....
11. ДАЛИ Е ТАНГЕНТЕН ЧЕТИРИАГОЛНИКОТ  ЧИИ СТРАНИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНОГИ ИМААТ СЛЕДНИВЕ   ДОЛЖИНИ:  5СМ,4СМ,6СМ И    7СМ ?
12.   ТАНГЕНТЕН ЧЕТИРИАГОЛНИК ИМА  ПЕРИМЕТАР 34 СМ .   АВ=6,5СМ,  ВС=8,5СМ.КОЛКУИЗНЕСУВААТ ДОЛЖИНИТЕ  НА СТРАН...
13. КОЛКУ ИЗНЕСУВА  ЗБИРОТ НАВНАТРЕШНИТЕ АГЛИ    НА  22-АГОЛНИК?
14.   ВО КОЈ МНОГУАГОЛНИК  ЗБИРОТ НАВНАТРЕШНИТЕ АГЛИ ИЗНЕСУВА 900° ?
15.   КАЈ КОЈ МНОГУАГОЛНИКНАДВОРЕШНИОТ АГОЛ  ИЗНЕСУВА 24°?
16.   КАЈ КОЈ МНОГУАГОЛНИКВНАТРЕШНИОТ АГОЛ ИЗНЕСУВА 156°?
17. КОЛКУ ИЗНЕСУВА ПЕРИМЕТАРОТ НА  ПРАВИЛЕН 8-АГОЛНИК СО СТРАНА   4,5СМ?
18.КОЛКУ ИЗНЕСУВА СТРАНАТА НА  ПРАВИЛЕН11-АГОЛНИК ЧИЈ ПЕРИМЕТАР Е  99,99СМ?
19. КОЈ ПРАВИЛЕНМНОГУАГОЛНИК СОСТРАНА 3,4СМ ИМАПЕРИМЕТАР 30,6СМ?
20.  АГЛИТЕ НАКАРАКТЕРИСТИЧНИОТ ТРИАГОЛНИК НА  ПРАВИЛЕН 8-АГОЛНИК ИМААТ  ГОЛЕМИНА:
РЕШЕНИЈА НА ЗАДАЧИТЕ:1.ДА! (ОБЈАСНИ ЗОШТО)2. 108°(ЗОШТО?)3. 30°(КАКО СЕ ДОБИВА ОВА?)4. ПЕРИФЕРЕН 60° ,ЦЕНТРАЛЕН 120°5. 22,...
СЕКОЈА ТОЧНО РЕШЕНА ЗАДАЧА     НОСИ 5 ПОЕНИ .ЗНАЧИ МОЖЕ ДА     ОСВОИТЕ НАЈМНОГУ 100 ПОЕНИ.     ЗА ОЦЕНУВАЊЕ ...
ИЗРАБОТИЛ ПРОФ.СНЕЖАНА  ЗЛАТКОВСКАООУ„ИЛИНДЕН“ КРИВА   ПАЛАНКА
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Агли во кружница,тетивен и тангентен четириаголник и правилни многуаголници

18,400 views

Published on

Published in: Education
2 Comments
5 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
18,400
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
14,406
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
2
Likes
5
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Агли во кружница,тетивен и тангентен четириаголник и правилни многуаголници

 1. 1. -АГЛИ ВО КРУЖНИЦА-ТЕТИВЕН И ТАНГЕНТЕНЧЕТИРИАГОЛНИК-ПРАВИЛНИМНОГУАГОЛНИЦИ Активности за ученици
 2. 2. ВО ПРЕЗЕНТАЦИЈАТА ШТО ЌЕ ЈАПРОСЛЕДИТЕ СЕ ДАДЕНИ ЗАДАЧИКОИ ЌЕ ВИ УКАЖАТ КОЛКУ СТЕ ГИ СОВЛАДАЛЕ НАСТАВНИТЕ СОДРЖИНИ ОД ОВОЈ ДЕЛ.НАЈПРВИН ВО ВАШИТЕ ТЕТРАТКИРЕШЕТЕ ГИ ЗАДАЧИТЕ ,А ПОТОАНА КРАЈОТ НА ПРЕЗЕНТАЦИЈАТА ПРОВЕРЕТЕ ГИ ВАШИТЕ РЕШЕНИЈА И ОЦЕНЕТЕ СЕ СО ПРЕДЛОЖЕНАТА СКАЛА. УСПЕШНА РАБОТА!!!
 3. 3. АГЛИ ВО КРУЖНИЦА
 4. 4. 1.ДАЛИ ПАРОТ АГЛИ 36° И 72°МОЖЕ ДА БИДЕ ПАРСООДВЕТЕН ПЕРИФЕРЕН И ЦЕНТРАЛЕН АГОЛ?
 5. 5. 2. АКО ЕДЕН ПЕРИФЕРЕН АГОЛ ВО ЕДНАКРУЖНИЦА Е 54° ТОГАШ СООДВЕТНИОТЦЕНТРАЛЕН АГОЛ Е Х°. Х=?
 6. 6. 3. КОЛКУ СТЕПЕНИ ИМАЦЕНТРАЛЕН АГОЛ ШТО ЕСООДВЕТЕН НА КРУЖЕН ЛАК КОЈ Е ЕДНА ДВАНАЕСЕТИНА ОД КРУЖНИЦАТА?
 7. 7. ЗБИРОТ НА ПЕРИФЕРНИОТ И СООДВЕТНИОТЦЕНТРАЛЕН АГОЛ ВО ЕДНА КРУЖНИЦА Е 180°.ОДРЕДИ ЈА ГОЛЕМИНАТА НА АГЛИТЕ.
 8. 8. ЕДЕН ПЕРИФЕРЕНАГОЛ Е КОНСТРУИРАННАД КРУЖЕН ЛАК КОЈ Е ОД 1КРУЖНИЦАТА. КОЛКУ 8 СТЕПЕНИ ИМА ТОЈ АГОЛ?
 9. 9. ПЕРИФЕРЕН АГОЛ Е КОНСТРУИРАН НАД КРУЖЕН ЛАК КОЈ Е 15% ОДКРУЖНИЦАТА.КОЛКУСТЕПЕНИ ИМА ТОЈ АГОЛ?
 10. 10. 7.ПЕРИФЕРЕН АГОЛ ЕКОНСТРУИРАН НАДДИЈАМЕТАРОТ НА ЕДНА КРУЖНИЦА.КОЛКУСТЕПЕНИ ИМА ТОЈ АГОЛ?
 11. 11. ТЕТИВЕН И ТАНГЕНТЕНЧЕТИРИАГОЛНИК
 12. 12. 8. ДАЛИЧЕТИРИАГОЛНИКОТ Е ТЕТИВЕН АКО НЕГОВИТЕ АГЛИ ПОРЕДОТ НА ТЕМИЊАТА ИЗНЕСУВААТ 40%;20%;15%;25% ОД ПОЛНИОТ АГОЛ?
 13. 13. 9.ЧЕТИРИАГОЛНИКОТ ABCD МОЖЕ ДА СЕ ВПИШЕ ВО КРУЖНИЦА.АКО <A=85° И <В=125° ТОГАШ АГЛИТЕ КОИ НЕДОСТИГААТ ИЗНЕСУВААТ:
 14. 14. 10. ТРИ СТРАНИ НА ЕДЕНТАНГЕНТЕН ЧЕТИРИАГОЛНИК СЕ: АВ=7 СМ ВС=14СМ AD=5CM ДОЛЖИНАТА НА СТРАНАТА CD ИЗНЕСУВА....
 15. 15. 11. ДАЛИ Е ТАНГЕНТЕН ЧЕТИРИАГОЛНИКОТ ЧИИ СТРАНИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНОГИ ИМААТ СЛЕДНИВЕ ДОЛЖИНИ: 5СМ,4СМ,6СМ И 7СМ ?
 16. 16. 12. ТАНГЕНТЕН ЧЕТИРИАГОЛНИК ИМА ПЕРИМЕТАР 34 СМ . АВ=6,5СМ, ВС=8,5СМ.КОЛКУИЗНЕСУВААТ ДОЛЖИНИТЕ НА СТРАНИТЕ AD=? И CD=?
 17. 17. 13. КОЛКУ ИЗНЕСУВА ЗБИРОТ НАВНАТРЕШНИТЕ АГЛИ НА 22-АГОЛНИК?
 18. 18. 14. ВО КОЈ МНОГУАГОЛНИК ЗБИРОТ НАВНАТРЕШНИТЕ АГЛИ ИЗНЕСУВА 900° ?
 19. 19. 15. КАЈ КОЈ МНОГУАГОЛНИКНАДВОРЕШНИОТ АГОЛ ИЗНЕСУВА 24°?
 20. 20. 16. КАЈ КОЈ МНОГУАГОЛНИКВНАТРЕШНИОТ АГОЛ ИЗНЕСУВА 156°?
 21. 21. 17. КОЛКУ ИЗНЕСУВА ПЕРИМЕТАРОТ НА ПРАВИЛЕН 8-АГОЛНИК СО СТРАНА 4,5СМ?
 22. 22. 18.КОЛКУ ИЗНЕСУВА СТРАНАТА НА ПРАВИЛЕН11-АГОЛНИК ЧИЈ ПЕРИМЕТАР Е 99,99СМ?
 23. 23. 19. КОЈ ПРАВИЛЕНМНОГУАГОЛНИК СОСТРАНА 3,4СМ ИМАПЕРИМЕТАР 30,6СМ?
 24. 24. 20. АГЛИТЕ НАКАРАКТЕРИСТИЧНИОТ ТРИАГОЛНИК НА ПРАВИЛЕН 8-АГОЛНИК ИМААТ ГОЛЕМИНА:
 25. 25. РЕШЕНИЈА НА ЗАДАЧИТЕ:1.ДА! (ОБЈАСНИ ЗОШТО)2. 108°(ЗОШТО?)3. 30°(КАКО СЕ ДОБИВА ОВА?)4. ПЕРИФЕРЕН 60° ,ЦЕНТРАЛЕН 120°5. 22,5°6. 27°7. 90° (ОБЈАСНИ ЗОШТО)8. НЕ! (ОБЈАСНИ ЗОШТО)9. <C=95° <D=55°10. 12CM (КАКО СЕ ДОБИВА?)11. ДА!12. 10,5СМ И 8,5СМ13. 3 600°14. 7-АГОЛНИК15. 15-АГОЛНИК16. 15-АГОЛНИК17. 36 СМ18. 9,09СМ19. 9-АГОЛНИК20. 45° ,67,5° И 67,5°
 26. 26. СЕКОЈА ТОЧНО РЕШЕНА ЗАДАЧА НОСИ 5 ПОЕНИ .ЗНАЧИ МОЖЕ ДА ОСВОИТЕ НАЈМНОГУ 100 ПОЕНИ. ЗА ОЦЕНУВАЊЕ НЕКА ВИ ПОСЛУЖИ СЛЕДНАВА СКАЛА: 0-29 30 49 50-69 70-85 86-100НЕДОВОЛЕН ДОВОЛЕН ДОБАР МН.ДОБАР ОДЛИЧЕН ( 1) (2) (3) (4) (5) ВАШАТА НАСТАВНИЧКА ВИ ГО ЧЕСТИТА ПОСТИГНАТИОТ УСПЕХ
 27. 27. ИЗРАБОТИЛ ПРОФ.СНЕЖАНА ЗЛАТКОВСКАООУ„ИЛИНДЕН“ КРИВА ПАЛАНКА

×