Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

CHARLES CORREA'S INCREMENTAL HOUSING- ARTIST VILLAGE, BELAPUR

23,365 views

Published on

ARTIST VILLAGE ALSO KNOWN AS CHARLES CORREA'S BELAPUR HOUSING WAS BUILT INORDER TO PROVIDE AFFORDABLE AND COMFORTABLE HOUSING FOR THE MIDDLE CLASS FAMILY. BUT DUE TO CHANGE IN THE SCENARIO AND THE POPULATION ALOT OF CHANGES HAVE TAKEN PLACE; SOME OF WHICH HAS BEEN DOCUMENTED HERE.

Published in: Design

CHARLES CORREA'S INCREMENTAL HOUSING- ARTIST VILLAGE, BELAPUR

  1. 1. ARTIST VILLAGE: BELAPUR CASE STUDY MADE BY: • SNEHA COUTINHO • KETAN GURAV • DRISHTI GHOSH • DHWANI KARIA • NIYATI BHANSALI 4TH YEAR B.ARCH BHARATI VIDYAPEETH C.O.A.
  2. 2. LOCATION MAP •The Belapur Incremental Housing is located in Sector 8, Belapur, Navi Mumbai, Maharashtra. • This was envisioned to cater all types of income groups. Here is a google map showing the location of The Artists Village
  3. 3. CLIMATE Sloping roof to deal with heavy rainfalls in the monsoon. • A nulllah helped to drain the excess rain water as well as stream the water from the waterfall. •Streams for 4 months. •Helps to maintain a cool environment. USER GROUP •Originally built for artists. •But very few still reside. •Now, there’s mixed occupancy. CLIMATE RESPONSIVE ACTIVITIES ON SITE •Residential. •Cleaning staff maintaining the open spaces. •Few people into gardening. •Children playing in playgrounds. ACCESSIBILITY •2 km from belapur railway station. •32 km from eastern freeway. •40 km from the airport. SERVICES •Water is supplied by the NMMC from Morbe dam. •Electricity supplied by the MSEB.
  4. 4. A BRIEF INTRODUCTION •Belapur incremental housing project - a proposal for mass affordable housing in New Bombay (Navi Mumbai), which demonstrated how high densities could be achieved with low-rise courtyard homes, built with simple materials at a human scale. •Based on clusters of between seven and 12 pairs of houses arranged around communal courtyards, the buildings did not share party walls – allowing each family to extend and adapt their own house independently. •550 families were planned for in a 5.4-hectare area limitation. SITE PLAN OF ARTIST’S VILLAGE
  5. 5. PRINCIPLES: 1 X 7 CHARACTERISTICS: •Planning: hierarchy cluster arrangement private 'open to sky space' toilet blocks shared courtyard(communal space) informal character to roads •Architecture: pitched roof house-community space-settlement private world-communal court-greater public space.the public promenade of community 3x1x7 •Materials and Construction: brick walls, roof- wooden shingles outdoor stone pavings, simple floor plans and building methods •Other: interactive space green PLANNING SPACES •The project is generated by a hierarchy of spaces. The first is the private courtyard of single dwelling used as a space for outdoor activities during most of the year. •Subsequently, seven units are grouped to form a small courtyard town of about 8m x 8m. Three of these groups form a module of twenty-one homes that describes the collective space of the next scale (approximately 12m x 12m). •Incrementality •identity •pluralism •income generation •equity •open-to-sky space Living area Services Private courtyard Access roads
  6. 6. THE MODULES • Project demonstrates how high density housing (500 people per hectare) can be achieved in a low-rise typology, while including (open to sky spaces) and services, like schools, that the community requires • Overriding principle is to give each unit its own site to allow for expansion (Incrementality) • The footprint of each plan varies little in size (from 45 sq. m to 70 sq. m), maintaining equity (fairness) in the community • Scheme caters wide range from the lowest budgets of Rs 20000, Middle income groups Rs 30000-50000 and Upper income Rs 180000. • The village was produced with the idea that the residents were going to alter it in many ways, making it truly their own, therefore homes are freestanding, so residents can add on to them as their families grow; and differently priced plans appeal to a wide variety of income levels.
  7. 7. TYPE B TYPE E TYPE C 7 HOUSE CLUSTER
  8. 8. MAP SHOWING LAYOUT OF CONDOMINIUM 4 AND 5 LEGEND COMMON GREEN SPACES GATE FOR CONDOMINIUM WATCHMAN’S CABIN SEATING SPACES PARKING KATTA G+1 STUCTURES G+2 STUCTURES GROUND STUCTURES •A comparative study was made between condominium 4 and 5 to study the differences in matters of maintenance, security and ambience. •A common garden divided the entries of both the condominiums and a well serving both. •There was a common entrance space to both condominiums. However condominium 4 being a gated and secured one, all the vehicles belonging to the residents were parked in the common open space not harming any tree or green spaces •Both the condominiums are separated and differentiated by gates. The entry gates are about 4.8m wide. These opened from the common parking space that was about 16mx16m. Observations from condominium 4:- • Wider accessibility • Gated entries • Drainage on periphery of walking pathways. • Separate entry for pedestrian and vehicles. •No hindrance of vehicles and pedestrians. • Organized • Defined open and common spaces with trees still maintained. • Open to main road well pathway between the common space and the houses converted parking space services personal open to sky space of the house OLD TYPOLOGY
  9. 9. 7/31/2016 a common gate as an entrance to the smaller group with a watchman's cabin every house having its own gate old typology •common space between the houses •katta used as a seating •two wheeler and four wheeler parking drainage •pathway opening up to the main road •used to reach the parking •common space used for plantation gate to condominium 5 old typologies
  10. 10. SERVICES WATER SUPPLY- • There is no UGT for the project. • Each building has its own over head tank either syntex or R.C.C • Separate UGT for some bungalows. • WTP at sector-1. • Timings of water-2 to 3hrs morning and evening. DRAINAGE- • Storm water is drained into the main rivulet (nallah). • No separate STP. • Chaotic drainage system. • Filled with water During monsoon or else dry rest of the year. • Waste water is directly drained into municipal sewer. ELECTRICITY- • Chaotic electric connection . • Substation and meter room located in condominium 1. • No gas pipe lines • No rain water harvesting project. SERVICE LINE INDICATION MANHOLE NALLAH
  11. 11. DRAWBACKS • Most of the houses have been remodeled or destroyed and rebuilt as some inhabitants said they were very impractical (eg. toilets outside the house). • The concrete houses arose as a result of the changing aspirations of the residents. They no longer wanted a ‘village’ or a rural backdrop. Modern materials and technologies have thus been employed to a great extent. • Proper spaces were not provided which is one of the major reasons why the artisans sold their houses. • Also, 20 years ago the transport facilities were not fully developed which was another reason. • Due to lack of commercial spaces, the houses facing the streets transformed into shops, which were illegal. • No proper provisions were made for parking, which resulted in encroachment of open spaces due to parking. • Cultural centre made for the artists to exhibit their works remained unused. DESIGN ACHIEVEMENTS • The feel of the space still intact. • Ample amount of open and green spaces provided. • The complex allowed people to modify their houses freely, whether with a paintbrush or mortar - something that is never allowed in the type of mass housing. • Clusters help build a local community feeling. • Allowed enhanced interactions which was the essence of a village. • The green spaces and playgrounds are maintained by the NMMC. CONCLUSION • Character of that village is lost due to urbanization. • Sense of security. • Lots of green spaces creating a quite and cool environment. • Intangible aspect of a village was taken care of very precisely. • Whereas the tangible aspect of a village was lost.

×