SmartPrep Vocabulary Capsule of the Day: 5th August 2013

8,802 views

Published on

With niche specialisations, MBA programs have gained popularity over most other post- graduate courses. An MBA from a good institute would certainly make your dream come true.

Now that you have made the decision, let us put forward a fact. Every year lakhs of students are competing for a few thousand seats in India’s top most colleges like IIMs, XLRI, IIFT, FMS, SP Jain, IITs, JBIMS, IRMA, Symbiosis to name a few. It’s a tough road ahead and can be achieved only by your determination and self‐confidence

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
8,802
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7,091
Actions
Shares
0
Downloads
25
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

SmartPrep Vocabulary Capsule of the Day: 5th August 2013

  1. 1. © SmartPrep Education Pvt Ltd. Page 1 Find more @ www.facebook.com/SmartPrepIndia or at www.smartprepindia.com/ugexams wegewwttttwwwwwwwwwwwwww.Examshttp:/www.smartprepindia.com/ugexams Vocab Capsule of the Day DIRECTIONS: Choose the word or phrase you believe is closest in meaning to the key word. 51. ACCREDIT (A) to vouch for or authorize. (B) to sell. (C) to discount. (D) to find fault with. 52. ANTAGONISM (A) hatred toward women. (B) hostility. (C) boredom. (D) sympathy. 53. AURAL (A) pertaining to speech. (B) a mountain range. (C) pertaining to the ear. (D) peaceful. 54. ACCEPT (A) a generalized idea, thought or mental image. (B) a line connecting two other lines. (C) with the exclusion of; save for. (D) to receive with favor or consent. 55. CONCEPT (A) a specific idea. (B) a line connecting two other lines. (C) the circumference of a circle. (D) a generalized idea, thought or mental image. 56. CONCEPTION (A) with the exclusion of; save for; but (B) a beginning. (C) the circumference of a circle. (D) a specific idea. 57. CONCEIVE (A) to understand; grasp. (B) to bear a child. (C) self-love. (D) a large valley. 58. ABSCESS (A) admittance; a way of approach or entrance. (B) a pain in or around a tooth. (C) a collection of pus in any part of the body. (D) a boil or blister on the skin. 59. ACCESS (A) too much; more than enough. (B) friendship with important people. (C) admittance; a way of approach or entrance. (D) a large valley. 60. ACCESSORY (A) a necklace. (B) a witness for the defense. (C) an amount that is too large. (D) any item added for convenience or display. 61. ACCEDE (A) to agree; assent. (B) to be too much; be more than a limit. (C) to disagree; dissent. (D) to do more than one’s share, as of work. 62. SECEDE (A) to accomplish what is attempted. (B) to prepare ground for planting. (C) to withdraw from a union or organization. (D) to grow old.
  2. 2. © SmartPrep Education Pvt Ltd. Page 2 Find more @ www.facebook.com/SmartPrepIndia or at www.smartprepindia.com/ugexams wegewwttttwwwwwwwwwwwwww.Examshttp:/www.smartprepindia.com/ugexams Vocab Capsule of the Day 63. SUCCEED (A) to accomplish what is attempted. (B) to prepare ground for planting. (C) to grow old. (D) to obtain wealth. 64. ANTHROPOLOGY (A) the science of animals. (B) the study of fossils. (C) the science of man. (D) the scienceofpastgeologicalperiods. 65. BILINGUAL (A) stuttering. (B) speaking two languages. (C) tongue-tied. (D) a translator. 66. CREDENCE (A) a religion or personal belief. (B) reliance on the truth of something. (C) gullible. (D) simplicity. 67. ANACHRONISM (A) government by a group of people. (B) a record of events. (C) a perpetual-motion clock. (D) something out of its proper time. 68. BIENNIAL (A) occurring once every two years. (B) occurring twice a year. (C) a plant that blooms twice a year. (D) composed or created by two people. 69. CIRCUMSTANTIAL (A) furnishing conclusive proof. (B) dependent on circumstances. (C) not accepted in court. (D) vague or without details. 70. CREDULOUS (A) unbelievable. (B) firm in believing. (C) easily deceived. (D) suspicious. 71. CHRONICALLY (A) irritably. (B) sickly. (C) habitually. (D) due to a generally run-down condition. 72. MISANTHROPIC (A) hating mankind. (B) charitable. (C) pertaining to non-human organisms. (D) pessimistic. 73. CIRCUMLOCUTION (A) a grammatical error. (B) a strolling around. (C) a roundabout expression. (D) sailing around the world. 74. CREDO (A) a disposition to believe on slight evidence. (B) doubt. (C) a set of professed beliefs. (D) a group to which a person owes allegiance. 75. CARNIVORE (A) a very strong person. (B) the four pointed teeth on either side of the upper and lower incisors. (C) gypsies. (D) flesh-eating animals. 76. DEXTERITY (A) superabundant strength. (B) ability to use both hands equally well. (C) sweetness. (D) skill in using the hands or body.
  3. 3. © SmartPrep Education Pvt Ltd. Page 3 Find more @ www.facebook.com/SmartPrepIndia or at www.smartprepindia.com/ugexams wegewwttttwwwwwwwwwwwwww.Examshttp:/www.smartprepindia.com/ugexams Vocab Capsule of the Day 77. DERMATOLOGY (A) the study of insects. (B) heat treatment. (C) the study of infectious disease. (D) the study of the skin and its diseases. 78. FELINE (A) delicate. (B) catlike. (C) feminine. (D) to libel or slander. 79. DEMAGOGIC (A) given to unprincipled political agitation. (B) the art of public speaking. (C) having only half knowledge. (D) the investigation of evil spirits. 80. EQUILIBRIUM (A) seeing equally well with both eyes (B) stability or balance. (C) one who rides horses. (D) skill or dexterity. 81. EDICT (A) a correction. (B) an abbreviation. (C) an explanation. (D) any proclamation or command. 82. AMBIDEXTROUS (A) able to use both hands equally well. (B) good hand-writing skill. (C) cross-eyed. (D) very graceful. 83. DICTUM (A) enunciation. (B) a law. (C) an authoritative statement. (D) an autocratic ruler. 84. DECIMATE (A) to cut into small pieces. (B) to count in tens. (C) to extract the moisture from. (D) to destroy a large part of. 85. ENDEMIC (A) a contagious disease. (B) peculiar to a particular locale. (C) tending to produce vomiting. (D) a disease affecting children. 86. FILIAL (A) faithful (B) of a father or mother. (C) of a son or daughter. (D) frail. 87. CREDIBLE (A) owning money. (B) easily convinced. (C) capable of being believed. (D) despicable. 88. AUGMENT (A) to urge. (B) to dispute. (C) to promise. (D) to increase; add to. 89. CRESCENDO (A) a gradual increase in volume of sound. (B) a loud noise. (C) a waterfall. (D) an oily liquid. 90. RECUMBENT (A) reclining; leaning. (B) twisted; bent. (C) sleeping. (D) elected for a second term of office.
  4. 4. © SmartPrep Education Pvt Ltd. Page 4 Find more @ www.facebook.com/SmartPrepIndia or at www.smartprepindia.com/ugexams wegewwttttwwwwwwwwwwwwww.Examshttp:/www.smartprepindia.com/ugexams Vocab Capsule of the Day 91. DISCURSIVE (A) loud or raucous. (B) rude. (C) passing quickly from one subject to another. (D) decisive, coming to the point or making a decision quickly. 92. INCUR (A) to become angry. (B) to agree; give assent. (C) to get rid of. (D) to become subject to; bring on oneself. 93. RECOURSE (A) that which precedes and suggests the course of future events. (B) that which follows. (C) access to a person or thing for help or aid. (D) an alternative. 94. PRECURSOR (A) that which precedes and suggests the course of future events. (B) that which follows. (C) one who has given help or aid. (D) one who introduces a speaker. 95. EDICT (A) to cast out. (B) a secret meeting. (C) to judge guilty. (D) an official decree publicly proclaimed. 96. INDOCTRINATE (A) to inject medicine, drugs, etc., with a hypodermic needle. (B) to instruct in principles of belief. (C) to punish severely. (D) to dilute or add impurities to. 97. DEDUCE (A) to entice to immoral acts. (B) to guess or suppose. (C) to gather facts. (D) to reach a conclusion by reasoning. 98. INUNDATE (A) to flood; deluge. (B) to break down. (C) to retreat. (D) to enter into an agreement. 99. DEFERENTIAL (A) lazy; uncaring. (B) the total difference between two things. (C) a number that is subtracted from another. (D) respectful; courteous. 100 . PREFERENCE (A) that which precedes or comes first in time. (B) the largest portion. (C) an indirect statement; hint. (D) a choosing of one thing over another.
  5. 5. © SmartPrep Education Pvt Ltd. Page 5 Find more @ www.facebook.com/SmartPrepIndia or at www.smartprepindia.com/ugexams wegewwttttwwwwwwwwwwwwww.Examshttp:/www.smartprepindia.com/ugexams Vocab Capsule of the Day ANSWER KEY 51. (A) 52. (B) 53. (C) 54. (D) 55. (D) 56. (B) 57. (A) 58. (C) 59. (C) 60. (D) 61. (A) 62. (C) 63. (A) 64. (C) 65. (B) 66. (B) 67. (D) 68. (A) 69. (B) 70. (C) 71. (C) 72. (A) 73. (C) 74. (C) 75. (D) 76. (D) 77. (D) 78. (B) 79. (A) 80. (B) 81. (D) 82. (A) 83. (C) 84. (D) 85. (B) 86. (C) 87. (C) 88. (D) 89. (A) 90. (A) 91. (C) 92. (D) 93. (C) 94. (A) 95. (D) 96. (B) 97. (D) 98. (A) 99. (D) 100. (D)

×