SlideShare a Scribd company logo
Triazhi dhe kodet e triazhit
Hysni Dida
Triazhi
• Fjala triazh vjen nga fjala franceze “trier” qe nen kupton te organizosh,
kategorizosh.
• Procesi i organizimit te njerezve ne grupe, me qellim qe te kuptosh cilet jane
ata qe do te perfitojne me shume nga kujdesi i menjehershem.
• Triazhi perdoret ne repartet e urgjencave mjekesore, ne raste te fatkeqsive
natyrore, ne lufte, ku personeli mjekesor eshte i kufizuar.
• 75-85% e vdekjeve ndodhin ne 20 min e para .
Triazhi
• Procesi ne te cilin pacientet grupohen sipas tipit dhe urgjences se gjendjes se
tyre mjekesore me qellim qe te cojme :
Pacientin e duhur
Vendin e duhur
Kohen e duhur
Mjekun e duhur
Tipet e triazhit
• M.A.S.S = i grupon individet ne varesi te mundesise se tyre per te levizur
• S.T.A.R.T = I grupon sipas severitetit te semundjes
• Advanced= vleresim I demtimeve sipas prioritetit
Tipet e triazhit
• Triazhi i thjeshte
• Triazhi I avancuar
• Triazhi i vazhdueshem i integruar
• Triazhi revers
• +Mbi/Nen triazhimi
Ngjyrat e triazhit
Kujdes i menjehershem
Kujdes emergjent
Kujdes urgjent
Kujdes minor
Ka nderruar jete
Kujdes i menjehershem
Kujdes Brenda minutash
Kujdes Brenda 30 min
Kujdes Brenda 1 ore

M.A.S.S
• Move: cdokush qe und te levize te vije drejt zones se kujdesit (kod jeshil)
• Asses: cdokush qe mund te ngrere nje dore ose nje kembe (kod i verdhe)
• Sort: kujdes per viktimat e mbetura, vleresim /rivleresim
• Sent: dergo drejt sherbimit
Triazhimi, kodet e triazhit
START
Simple Triage And Rapid Treatment
• Krijuar per te triazhuar shume viktima ne pak sekonda.
• Perdor tre observime: Respirimin, Perfuzimin, Statusin mendor
• Ndihmon te gjesh me te demtuarit me heret dhe te veprosh direkt.
Triazhimi, kodet e triazhit
Triazhimi, kodet e triazhit
Nivelet e triazhit
• Kodi i kuq: Jetekercenues : Kujdes imediat
• Karakteristikat :
Bllokim i rrugeve ajrore
Sat O2 <80
Ritmi I frymemarrjes >30 <3
Frekuenca kardiake >130
TA sistolik <80mmHg
GCS<8
Kodi i kuq: shembuj
• Arresti kardio-pulmonar
• Trauma madhore
• Konvulsione aktive
• Shok
• Status asmatik
Kodi portokalli
Rruge te frymemarrjes te
rrezikuara
Sat o2 =80-89
Ritmi I frymemarrjes: 31-35
Ritmi kardiak <40
TA sistolik: 80-89
GCS : 9-12
Temp >40, <32
Veprim Brenda 10 minutash
Karakteristika :
Kodi portokalli : Shembuj
• Renie e nivelit te ndergjegjes
• Detres respirator I rende
• Dhimbje gjoksi probabilisht kardiake
• Dhimbje abdominale severe
• Hemoragji gastrointestinale me prekje te shenjave vitale
• Ekspozim i syrit ndaj kimikateve
Kodi i verdhe
• Gjendje me detres sinjifikant : veprim Brenda 60 min
• Karakteristikat :
Sat o2 =90-94
Ritmi I frymemarrjes: 26-30
Ritmi kardiak 111-120, 40-49
GCS : 14
Temp 38.1-40, 32-34
Kodi i Verdhe : Shembuj
• Demtim i kokes me renie te koshiences por pa te vjella
• Detres respirator I lehte I mesem
• Hemoragji gastro intestinale jo active
• Psikoze akute
• Dhimbje gjoksi
Kodi i Gjelber
• Gjendje qe mund te presin (jo me shume se 2 ore),
pa detres
• Shembuj:
trauma minore
Depresion pa mendime suicidale
Skuqje fyti me temp <39
Triazhimi, kodet e triazhit
Triazhimi, kodet e triazhit
Triazhimi, kodet e triazhit

More Related Content

What's hot

Oksigjenoterapia
OksigjenoterapiaOksigjenoterapia
Oksigjenoterapia
Hysni Dida
 
Plaget kujdesi ndaj tyre
Plaget kujdesi ndaj tyrePlaget kujdesi ndaj tyre
Plaget kujdesi ndaj tyre
magnumi
 
Plaget.pptx
Plaget.pptxPlaget.pptx
Plaget.pptx
Zoja Demaj
 
Anesteziologji
AnesteziologjiAnesteziologji
Anesteziologji
Muhamed01
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti
 
Interpretimi elektrokardiografik i crregullimeve te rritmit
Interpretimi elektrokardiografik i crregullimeve te rritmitInterpretimi elektrokardiografik i crregullimeve te rritmit
Interpretimi elektrokardiografik i crregullimeve te rritmit
Drmedicine
 
Zemra dhe Enet e gjakut
Zemra dhe Enet e gjakutZemra dhe Enet e gjakut
Zemra dhe Enet e gjakut
AndiKrasniqi4
 
Alumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijAlumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tij
Erhan Luma
 
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të ZemrësSëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
Driton Baloku
 
Observimi
ObservimiObservimi
Observimi
Drmedicine
 
Sak
SakSak
Farm e pergj ok
Farm e pergj okFarm e pergj ok
Farm e pergj ok
MedShqip
 
Infarkti i miokardit
Infarkti i miokarditInfarkti i miokardit
Infarkti i miokardit
Mentor Toli
 
Periudha preoperatore
Periudha preoperatorePeriudha preoperatore
Periudha preoperatore
Hysni Dida
 
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Aldrin Pashku
 
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimi
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimiPastrimi, dezinfektimi e sterilizimi
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimi
Fitore Fazliu
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema
 
Sinapsat dhe neurotransmiterët
Sinapsat dhe neurotransmiterëtSinapsat dhe neurotransmiterët
Sinapsat dhe neurotransmiterët
Erzana Bakiu
 
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimitShoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Hysni Dida
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi
 

What's hot (20)

Oksigjenoterapia
OksigjenoterapiaOksigjenoterapia
Oksigjenoterapia
 
Plaget kujdesi ndaj tyre
Plaget kujdesi ndaj tyrePlaget kujdesi ndaj tyre
Plaget kujdesi ndaj tyre
 
Plaget.pptx
Plaget.pptxPlaget.pptx
Plaget.pptx
 
Anesteziologji
AnesteziologjiAnesteziologji
Anesteziologji
 
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
 
Interpretimi elektrokardiografik i crregullimeve te rritmit
Interpretimi elektrokardiografik i crregullimeve te rritmitInterpretimi elektrokardiografik i crregullimeve te rritmit
Interpretimi elektrokardiografik i crregullimeve te rritmit
 
Zemra dhe Enet e gjakut
Zemra dhe Enet e gjakutZemra dhe Enet e gjakut
Zemra dhe Enet e gjakut
 
Alumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tijAlumini dhe komponimet e tij
Alumini dhe komponimet e tij
 
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të ZemrësSëmundjet Iskemike të Zemrës
Sëmundjet Iskemike të Zemrës
 
Observimi
ObservimiObservimi
Observimi
 
Sak
SakSak
Sak
 
Farm e pergj ok
Farm e pergj okFarm e pergj ok
Farm e pergj ok
 
Infarkti i miokardit
Infarkti i miokarditInfarkti i miokardit
Infarkti i miokardit
 
Periudha preoperatore
Periudha preoperatorePeriudha preoperatore
Periudha preoperatore
 
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
 
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimi
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimiPastrimi, dezinfektimi e sterilizimi
Pastrimi, dezinfektimi e sterilizimi
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Sinapsat dhe neurotransmiterët
Sinapsat dhe neurotransmiterëtSinapsat dhe neurotransmiterët
Sinapsat dhe neurotransmiterët
 
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimitShoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
Shoku II. Klinika. Diagnoza. Parimet e trajtimit
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 

More from Hysni Dida

Abdomen gjeneral.pptx
Abdomen gjeneral.pptxAbdomen gjeneral.pptx
Abdomen gjeneral.pptx
Hysni Dida
 
Djegiet ndihma e pare II
Djegiet ndihma e pare IIDjegiet ndihma e pare II
Djegiet ndihma e pare II
Hysni Dida
 
Djegiet. Ndihma e pare
Djegiet. Ndihma e pareDjegiet. Ndihma e pare
Djegiet. Ndihma e pare
Hysni Dida
 
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgjiAnamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
Hysni Dida
 
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejteInfarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
Hysni Dida
 
Pediatria , trakti gastrointestinal
Pediatria , trakti gastrointestinal Pediatria , trakti gastrointestinal
Pediatria , trakti gastrointestinal
Hysni Dida
 
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmikeNdihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Hysni Dida
 
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...
Hysni Dida
 
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Hysni Dida
 
Kirurgjia e neoplazive
Kirurgjia e neoplaziveKirurgjia e neoplazive
Kirurgjia e neoplazive
Hysni Dida
 
Anamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijes
Anamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijesAnamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijes
Anamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijes
Hysni Dida
 
Periudha intra operatore/Anestezia
Periudha intra operatore/Anestezia Periudha intra operatore/Anestezia
Periudha intra operatore/Anestezia
Hysni Dida
 
Historiku i Anestezise
Historiku i AnesteziseHistoriku i Anestezise
Historiku i Anestezise
Hysni Dida
 
Parimet e ndihmes se shpejte
Parimet e ndihmes se shpejteParimet e ndihmes se shpejte
Parimet e ndihmes se shpejte
Hysni Dida
 
Crregullimet acido bazike
Crregullimet acido bazikeCrregullimet acido bazike
Crregullimet acido bazike
Hysni Dida
 
Acid base disorders
Acid base disordersAcid base disorders
Acid base disorders
Hysni Dida
 
Intravenous sedatives
Intravenous sedativesIntravenous sedatives
Intravenous sedatives
Hysni Dida
 
Emergency medications
Emergency medicationsEmergency medications
Emergency medications
Hysni Dida
 

More from Hysni Dida (18)

Abdomen gjeneral.pptx
Abdomen gjeneral.pptxAbdomen gjeneral.pptx
Abdomen gjeneral.pptx
 
Djegiet ndihma e pare II
Djegiet ndihma e pare IIDjegiet ndihma e pare II
Djegiet ndihma e pare II
 
Djegiet. Ndihma e pare
Djegiet. Ndihma e pareDjegiet. Ndihma e pare
Djegiet. Ndihma e pare
 
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgjiAnamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
Anamneza dhe ekzaminimi klinik ne kirurgji
 
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejteInfarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
Infarkti akut i miokardit ndihma e shpejte
 
Pediatria , trakti gastrointestinal
Pediatria , trakti gastrointestinal Pediatria , trakti gastrointestinal
Pediatria , trakti gastrointestinal
 
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmikeNdihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
Ndihma e shpejte, Arresti kardiak, qasje algoritmike
 
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...
Udhezimet nga shoqata europiane e kardiologjise me rendesi ne praktiken klini...
 
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
 
Kirurgjia e neoplazive
Kirurgjia e neoplaziveKirurgjia e neoplazive
Kirurgjia e neoplazive
 
Anamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijes
Anamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijesAnamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijes
Anamneza pediatrike dhe ekzaminimi objektiv i femijes
 
Periudha intra operatore/Anestezia
Periudha intra operatore/Anestezia Periudha intra operatore/Anestezia
Periudha intra operatore/Anestezia
 
Historiku i Anestezise
Historiku i AnesteziseHistoriku i Anestezise
Historiku i Anestezise
 
Parimet e ndihmes se shpejte
Parimet e ndihmes se shpejteParimet e ndihmes se shpejte
Parimet e ndihmes se shpejte
 
Crregullimet acido bazike
Crregullimet acido bazikeCrregullimet acido bazike
Crregullimet acido bazike
 
Acid base disorders
Acid base disordersAcid base disorders
Acid base disorders
 
Intravenous sedatives
Intravenous sedativesIntravenous sedatives
Intravenous sedatives
 
Emergency medications
Emergency medicationsEmergency medications
Emergency medications
 

Triazhimi, kodet e triazhit

 • 1. Triazhi dhe kodet e triazhit Hysni Dida
 • 2. Triazhi • Fjala triazh vjen nga fjala franceze “trier” qe nen kupton te organizosh, kategorizosh. • Procesi i organizimit te njerezve ne grupe, me qellim qe te kuptosh cilet jane ata qe do te perfitojne me shume nga kujdesi i menjehershem. • Triazhi perdoret ne repartet e urgjencave mjekesore, ne raste te fatkeqsive natyrore, ne lufte, ku personeli mjekesor eshte i kufizuar. • 75-85% e vdekjeve ndodhin ne 20 min e para .
 • 3. Triazhi • Procesi ne te cilin pacientet grupohen sipas tipit dhe urgjences se gjendjes se tyre mjekesore me qellim qe te cojme : Pacientin e duhur Vendin e duhur Kohen e duhur Mjekun e duhur
 • 4. Tipet e triazhit • M.A.S.S = i grupon individet ne varesi te mundesise se tyre per te levizur • S.T.A.R.T = I grupon sipas severitetit te semundjes • Advanced= vleresim I demtimeve sipas prioritetit
 • 5. Tipet e triazhit • Triazhi i thjeshte • Triazhi I avancuar • Triazhi i vazhdueshem i integruar • Triazhi revers • +Mbi/Nen triazhimi
 • 6. Ngjyrat e triazhit Kujdes i menjehershem Kujdes emergjent Kujdes urgjent Kujdes minor Ka nderruar jete Kujdes i menjehershem Kujdes Brenda minutash Kujdes Brenda 30 min Kujdes Brenda 1 ore 
 • 7. M.A.S.S • Move: cdokush qe und te levize te vije drejt zones se kujdesit (kod jeshil) • Asses: cdokush qe mund te ngrere nje dore ose nje kembe (kod i verdhe) • Sort: kujdes per viktimat e mbetura, vleresim /rivleresim • Sent: dergo drejt sherbimit
 • 9. START Simple Triage And Rapid Treatment • Krijuar per te triazhuar shume viktima ne pak sekonda. • Perdor tre observime: Respirimin, Perfuzimin, Statusin mendor • Ndihmon te gjesh me te demtuarit me heret dhe te veprosh direkt.
 • 12. Nivelet e triazhit • Kodi i kuq: Jetekercenues : Kujdes imediat • Karakteristikat : Bllokim i rrugeve ajrore Sat O2 <80 Ritmi I frymemarrjes >30 <3 Frekuenca kardiake >130 TA sistolik <80mmHg GCS<8
 • 13. Kodi i kuq: shembuj • Arresti kardio-pulmonar • Trauma madhore • Konvulsione aktive • Shok • Status asmatik
 • 14. Kodi portokalli Rruge te frymemarrjes te rrezikuara Sat o2 =80-89 Ritmi I frymemarrjes: 31-35 Ritmi kardiak <40 TA sistolik: 80-89 GCS : 9-12 Temp >40, <32 Veprim Brenda 10 minutash Karakteristika :
 • 15. Kodi portokalli : Shembuj • Renie e nivelit te ndergjegjes • Detres respirator I rende • Dhimbje gjoksi probabilisht kardiake • Dhimbje abdominale severe • Hemoragji gastrointestinale me prekje te shenjave vitale • Ekspozim i syrit ndaj kimikateve
 • 16. Kodi i verdhe • Gjendje me detres sinjifikant : veprim Brenda 60 min • Karakteristikat : Sat o2 =90-94 Ritmi I frymemarrjes: 26-30 Ritmi kardiak 111-120, 40-49 GCS : 14 Temp 38.1-40, 32-34
 • 17. Kodi i Verdhe : Shembuj • Demtim i kokes me renie te koshiences por pa te vjella • Detres respirator I lehte I mesem • Hemoragji gastro intestinale jo active • Psikoze akute • Dhimbje gjoksi
 • 18. Kodi i Gjelber • Gjendje qe mund te presin (jo me shume se 2 ore), pa detres • Shembuj: trauma minore Depresion pa mendime suicidale Skuqje fyti me temp <39