SlideShare a Scribd company logo
Дефинирање,
идентификување/препознавање
говор на омраза
Ориентирачка дефиниција
• „...сите облици на изразување што шират, распалуваат,
поттикнуваат или оправдуваат расна омраза, ксенофобија,
антисемитизам или останати облици на омраза заснована врз
нетолеранција, вклучувајќи и нетолерантност изразена во форма
на агресивен национализам и етноцентризам, дискриминација
или непријателство против малцинства, мигранти и лица со
имигрантско потекло.”
(Препорака бр.Р(97)20 на Комитетот на министри на советот на
европа за говорот на омраза од 1997 година).
Екстремистички изразувања
- широк спектар на екстремно негативен
говор
- екстремни форми на омраза и поттикнување
на омраза
- екстремно повредувачки и потпалувачки
изрази
- екстремни форми на предрасуди и
негативни стереотипи.
Најширока дефиниција
•сите форми на изразување што шират,
поттикнуваат, промовираат или оправдуваат
омраза заснована на нетолеранција, врз која
и да е дискриминаторска основа.
•Говорот на омраза е злоупотреба на
слободата на изразување што се состои во
повреда на правата на другите.
Опфат
•не опфаќа само говор или пишан текст, туку
може да опфати најразлични облици на
изразување: јавно користење симболи на
омраза (на пример, кукаст крст или запален
крст), постери, флаери, карикатури, графити,
музика, видеа, видео-игри или содржини
објавени преку традиционалните медиуми
или на интернет.
„сајбер-омраза“
•под говор на омраза „он-лајн“ се подразбира
која било употреба на технологијата на
електронски комуникации за ширење
антисемитски, расистички, ксенофобични,
дискриминаторски, екстремистички или
терористички содржини.
Расистички и ксенофобичен материјал
•секој пишан материјал, секоја слика или која
и да е друга репрезентација на идеи или
теории што застапуваат, промовираат или
поттикнуваат омраза, дискриминација или
насилство, против која било индивидуа или
група индивидуи, врз основа на раса, боја на
кожа, национално или етничко потекло, како
и религија...
Говор на расна омраза
•„Да се спротивставиме на исламизацијата на
Белгија“; „Стоп за вештачката политика на
интеграција“; „Испратете ги дома доселениците
кои бараат работа“ (политички летоци)
Дехуманизација
Немојте да престанете!
Не се заморувајте,
не го олабавувајте стисокот,
Оваа отровна змија
не смее да се измолкне.
Подобро да се задави на смрт
Отколку нашата мизерија да почне од
почеток.
„Дер Штурмер“, бр. 10, март 1935 г.
Говор на верска омраза
• Руски граѓанин е осуден за поттикнување етничка,
расна и верска омраза заради објавување повеќе
статии во коишто евреите се прикажуваат како извор
на злото во Русија.
• Став на ЕСЧП : сакал „да поттикне омраза кон
еврејскиот народ“ и се залагал за насилство врз
одредена етничка група, па не би можел да бара
заштита по член 10 (правото на слобода на
изразување).
Исламофобија
• Партиски член на неговиот прозорец поставил постер
со „Кулите близначки“ во пламен и слоган „Исламот
надвор од Британија - заштита за британскиот народ“.
• Став на ЕСЧП: таквиот воопштен, жесток напад врз
една религиозна група, поврзувајќи ја групата како
целина со тежок терористички чин, е некомпатибилен
со вредностите прокламирани и гарантирани со
Конвенцијата, а особено толеранцијата,
општествениот мир и недискриминацијата.
Говор на омраза врз основа на сексуална
ориентација
• хомосексуалноста е „девијантна сексуална
наклонетост“ што има „морално деструктивен
ефект врз суштината на општеството“ и е
одговорна за развојот на ХИВ и СИДА (летоци во
училиште).
• изјавите од летоците претставувале сериозни
тврдења базирани на предрасуди, иако не биле
директен повик на акции поради омраза.
Говор на омраза што поттикнува на
физичко насилство
• Сопственик на турски неделник каде што биле објавени две
писма од читатели е осуден и за предизвикување
непријателство и омраза меѓу луѓето.
• Едно од писмата идентификувало лица со нивните имиња,
предизвикало омраза кон нив и ги изложило на можен
ризик од физичко насилство.
• Иако сопственикот на неделникот лично не се поврзал со
ставовите содржани во писмата, тој сепак на нивните автори
им обезбедил средство за поттикнување насилство и
омраза.
Поттикнување геноцид
•Меѓународниот суд за воени злосторства во
Руанда го осудува сопственикот на радиото РТЛМ
за поттикнување геноцид („избрано оружје што
го користел за да предизвика убивање на Тутси
цивили“).
•Говорот на омраза во РТЛМ и „Кангура“ е
прогонување и нема потреба говорот на омраза
да содржи повик за акција или да има врска
помеѓу прогонувањето и актите на насилство.
Вертикално лево:
Кои оружја ќе ги користиме за
да ги совладаме лебарките
еднаш засекогаш?
Хоризонтално долу:
Повторно да ја подигнеме Хуту
револуцијата од 1959 за да ги
победиме Тутси лебарките.
Дехуманизација и
поттикнување геноцид
Говорот на омраза како прогонување
• Самите говори на омраза и повици за насилство
против Тутсите по 6 април 1994 (по почетокот на
систематскиот и широк напад против Тутсите)
претставуваат акти на прогонување.
• Говорот на омраза е дискриминаторска форма на
агресија што го уништува достоинството на оние од
групата која е нападната и предизвикува
ненадоместлива штета.
Примери за хомофобичен говор на омраза
во Македонија
• „Гасна комора за педерите во МК...“
• „да се наградат тие луѓе треба... Кој тие педерски гнаси ќе мењаат
поредок у МК... сечење глави на педерите.“
(коментари на фејсбук страница на дневен весник, под линкови од
вести за насилството во „Дамар“)
КЗД експлицитно утврдува дека изразите „на хомосексуалците им е
потребна професионална и медицинска помош, наместо законска
помош“ се многу „флагрантни и следат неоправдан јазик на омраза“ и
дека прилогот (на ТВ Сител) „предизвикува предрасуди и го нарушува
достоинството на лицата врз основа на сексуална ориентација“.
Говор на омраза и дискриминација
• КЗД посочува дека „Слободата на говорот не е неприкосновена
слобода, во апсолутна смисла на зборот“ и дека „Истата е
ограничена во цела низа случаи, вклучувајќи поттикнување на
омраза, говор на омраза, но и доколку се злоупотребува за
иницирање, поттикнување и повикување на дела од омраза“.
• Новинарите и уредниците „треба да се способни да
препознаат дискриминација, дискриминаторски практики,
како и да се дистанцираат и остро да го осудат секој говор на
омраза“.
Демонизација

More Related Content

What's hot

презентация стратегич. план.Microsoft Office Power Point
презентация стратегич. план.Microsoft Office Power Pointпрезентация стратегич. план.Microsoft Office Power Point
презентация стратегич. план.Microsoft Office Power Point
Sheffing7
 
нематериальная мотивация персонала слайд шоу
нематериальная мотивация персонала слайд шоунематериальная мотивация персонала слайд шоу
нематериальная мотивация персонала слайд шоу
akavnezna
 
Психология семейно-брачных отношений
Психология семейно-брачных отношенийПсихология семейно-брачных отношений
Психология семейно-брачных отношений
Иван Иванов
 
Исследование портрета соискателя кадрового агентства
Исследование портрета соискателя кадрового агентстваИсследование портрета соискателя кадрового агентства
Исследование портрета соискателя кадрового агентства
Amurzaeva
 
Citron Prezentaciya
Citron PrezentaciyaCitron Prezentaciya
Citron Prezentaciya
evgeniyasol
 
Любовни престрелки (Джули Джеймс)
 Любовни престрелки (Джули Джеймс) Любовни престрелки (Джули Джеймс)
Любовни престрелки (Джули Джеймс)
tlisheva
 
10 тысяч островов
10 тысяч островов10 тысяч островов
10 тысяч островов
Natalia Koroleva
 
Делтата на Венера (Анаис Нин)
Делтата на Венера (Анаис Нин) Делтата на Венера (Анаис Нин)
Делтата на Венера (Анаис Нин)
tlisheva
 
личная эффективность в продажах слайд шоу
личная эффективность в продажах слайд шоуличная эффективность в продажах слайд шоу
личная эффективность в продажах слайд шоу
akavnezna
 
eGov Regions Rf
eGov Regions RfeGov Regions Rf
eGov Regions Rf
Victor Gridnev
 
Ожирение
ОжирениеОжирение
Ожирение
Maryna Chala
 
МЭРТ 19_04_2009 МФЦ регионы Kaluga
МЭРТ 19_04_2009 МФЦ регионы KalugaМЭРТ 19_04_2009 МФЦ регионы Kaluga
МЭРТ 19_04_2009 МФЦ регионы Kaluga
Victor Gridnev
 
Openair Presentation
Openair PresentationOpenair Presentation
Openair Presentation
Гульмира Касымова
 
Техническое задание на разработку фирменного стиля
Техническое задание на разработку фирменного стиляТехническое задание на разработку фирменного стиля
Техническое задание на разработку фирменного стиля
Alex Sulimov
 
Короли интернета
Короли интернетаКороли интернета
Короли интернета
alberton8
 
Информационный бюллетень проекта - формирование рейтинга \"электронного прави...
Информационный бюллетень проекта - формирование рейтинга \"электронного прави...Информационный бюллетень проекта - формирование рейтинга \"электронного прави...
Информационный бюллетень проекта - формирование рейтинга \"электронного прави...
Victor Gridnev
 
МЭРТ 19_04_2009 МФЦ регионы Astrakhan
МЭРТ 19_04_2009 МФЦ регионы AstrakhanМЭРТ 19_04_2009 МФЦ регионы Astrakhan
МЭРТ 19_04_2009 МФЦ регионы Astrakhan
Victor Gridnev
 

What's hot (20)

презентация стратегич. план.Microsoft Office Power Point
презентация стратегич. план.Microsoft Office Power Pointпрезентация стратегич. план.Microsoft Office Power Point
презентация стратегич. план.Microsoft Office Power Point
 
нематериальная мотивация персонала слайд шоу
нематериальная мотивация персонала слайд шоунематериальная мотивация персонала слайд шоу
нематериальная мотивация персонала слайд шоу
 
Психология семейно-брачных отношений
Психология семейно-брачных отношенийПсихология семейно-брачных отношений
Психология семейно-брачных отношений
 
Исследование портрета соискателя кадрового агентства
Исследование портрета соискателя кадрового агентстваИсследование портрета соискателя кадрового агентства
Исследование портрета соискателя кадрового агентства
 
Citron Prezentaciya
Citron PrezentaciyaCitron Prezentaciya
Citron Prezentaciya
 
Women's health
Women's healthWomen's health
Women's health
 
Любовни престрелки (Джули Джеймс)
 Любовни престрелки (Джули Джеймс) Любовни престрелки (Джули Джеймс)
Любовни престрелки (Джули Джеймс)
 
10 тысяч островов
10 тысяч островов10 тысяч островов
10 тысяч островов
 
Делтата на Венера (Анаис Нин)
Делтата на Венера (Анаис Нин) Делтата на Венера (Анаис Нин)
Делтата на Венера (Анаис Нин)
 
личная эффективность в продажах слайд шоу
личная эффективность в продажах слайд шоуличная эффективность в продажах слайд шоу
личная эффективность в продажах слайд шоу
 
eGov Regions Rf
eGov Regions RfeGov Regions Rf
eGov Regions Rf
 
Presentation1
Presentation1Presentation1
Presentation1
 
Ожирение
ОжирениеОжирение
Ожирение
 
билеты
билетыбилеты
билеты
 
МЭРТ 19_04_2009 МФЦ регионы Kaluga
МЭРТ 19_04_2009 МФЦ регионы KalugaМЭРТ 19_04_2009 МФЦ регионы Kaluga
МЭРТ 19_04_2009 МФЦ регионы Kaluga
 
Openair Presentation
Openair PresentationOpenair Presentation
Openair Presentation
 
Техническое задание на разработку фирменного стиля
Техническое задание на разработку фирменного стиляТехническое задание на разработку фирменного стиля
Техническое задание на разработку фирменного стиля
 
Короли интернета
Короли интернетаКороли интернета
Короли интернета
 
Информационный бюллетень проекта - формирование рейтинга \"электронного прави...
Информационный бюллетень проекта - формирование рейтинга \"электронного прави...Информационный бюллетень проекта - формирование рейтинга \"электронного прави...
Информационный бюллетень проекта - формирование рейтинга \"электронного прави...
 
МЭРТ 19_04_2009 МФЦ регионы Astrakhan
МЭРТ 19_04_2009 МФЦ регионы AstrakhanМЭРТ 19_04_2009 МФЦ регионы Astrakhan
МЭРТ 19_04_2009 МФЦ регионы Astrakhan
 

Viewers also liked

OSHA 30 certificate
OSHA 30 certificateOSHA 30 certificate
OSHA 30 certificate
Susan Dunlap
 
Transcripts
TranscriptsTranscripts
Transcripts
Thomas Lhamon
 
Anonymity, trust, accountability
Anonymity, trust, accountabilityAnonymity, trust, accountability
Anonymity, trust, accountability
Eleanor McHugh
 
social_inclusion_plan
social_inclusion_plansocial_inclusion_plan
social_inclusion_plan
Paul Pellerin
 
B - Tech Degree (NMIMS MPSTME)
B - Tech Degree (NMIMS MPSTME)B - Tech Degree (NMIMS MPSTME)
B - Tech Degree (NMIMS MPSTME)
Chirag Chauhan
 
Membership Programs
Membership ProgramsMembership Programs
Membership Programs
caseytruffo
 
20160906 bq sushi
20160906 bq sushi20160906 bq sushi
20160906 bq sushi
tetsuro ito
 
Whispered secrets
Whispered secretsWhispered secrets
Whispered secrets
Eleanor McHugh
 
Ley reformatoria para la justicia laboral y el trabajo en el hogar
Ley reformatoria para la justicia laboral y el trabajo en el hogarLey reformatoria para la justicia laboral y el trabajo en el hogar
Ley reformatoria para la justicia laboral y el trabajo en el hogar
Luis Felipe Lopez Nevarez
 
Final Messaging
Final MessagingFinal Messaging
Final Messaging
streetsidestories
 
Textos científicos
Textos científicosTextos científicos
Awareness of OER and OEP in Scotland: Survey Findings from the OEPS Project
Awareness of OER and OEP in Scotland: Survey Findings from the OEPS Project Awareness of OER and OEP in Scotland: Survey Findings from the OEPS Project
Awareness of OER and OEP in Scotland: Survey Findings from the OEPS Project
OEPScotland
 
Copy of Official Academic Transcript, Ship U
Copy of Official Academic Transcript, Ship UCopy of Official Academic Transcript, Ship U
Copy of Official Academic Transcript, Ship U
Michael Hageman
 
Cafe coffee Day
Cafe coffee DayCafe coffee Day
Cafe coffee Day
nima15288
 

Viewers also liked (14)

OSHA 30 certificate
OSHA 30 certificateOSHA 30 certificate
OSHA 30 certificate
 
Transcripts
TranscriptsTranscripts
Transcripts
 
Anonymity, trust, accountability
Anonymity, trust, accountabilityAnonymity, trust, accountability
Anonymity, trust, accountability
 
social_inclusion_plan
social_inclusion_plansocial_inclusion_plan
social_inclusion_plan
 
B - Tech Degree (NMIMS MPSTME)
B - Tech Degree (NMIMS MPSTME)B - Tech Degree (NMIMS MPSTME)
B - Tech Degree (NMIMS MPSTME)
 
Membership Programs
Membership ProgramsMembership Programs
Membership Programs
 
20160906 bq sushi
20160906 bq sushi20160906 bq sushi
20160906 bq sushi
 
Whispered secrets
Whispered secretsWhispered secrets
Whispered secrets
 
Ley reformatoria para la justicia laboral y el trabajo en el hogar
Ley reformatoria para la justicia laboral y el trabajo en el hogarLey reformatoria para la justicia laboral y el trabajo en el hogar
Ley reformatoria para la justicia laboral y el trabajo en el hogar
 
Final Messaging
Final MessagingFinal Messaging
Final Messaging
 
Textos científicos
Textos científicosTextos científicos
Textos científicos
 
Awareness of OER and OEP in Scotland: Survey Findings from the OEPS Project
Awareness of OER and OEP in Scotland: Survey Findings from the OEPS Project Awareness of OER and OEP in Scotland: Survey Findings from the OEPS Project
Awareness of OER and OEP in Scotland: Survey Findings from the OEPS Project
 
Copy of Official Academic Transcript, Ship U
Copy of Official Academic Transcript, Ship UCopy of Official Academic Transcript, Ship U
Copy of Official Academic Transcript, Ship U
 
Cafe coffee Day
Cafe coffee DayCafe coffee Day
Cafe coffee Day
 

More from Metamorphosis

Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Metamorphosis
 
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
Metamorphosis
 
Алатки за борба против говор на омраза
Алатки за борба против говор на омразаАлатки за борба против говор на омраза
Алатки за борба против говор на омраза
Metamorphosis
 
Општествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омраза
Општествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омразаОпштествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омраза
Општествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омраза
Metamorphosis
 
Иницијативи против говор на омраза
Иницијативи против говор на омразаИницијативи против говор на омраза
Иницијативи против говор на омраза
Metamorphosis
 
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup BalkansPërparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Metamorphosis
 
IPA mehanizam-1
IPA mehanizam-1IPA mehanizam-1
IPA mehanizam-1
Metamorphosis
 
Techsoup balkans dhe global
Techsoup balkans dhe globalTechsoup balkans dhe global
Techsoup balkans dhe global
Metamorphosis
 
комуникациска цел или зошто комуницираме
комуникациска цел или зошто комуницирамекомуникациска цел или зошто комуницираме
комуникациска цел или зошто комуницираме
Metamorphosis
 
Внатрешна комуникација
Внатрешна комуникацијаВнатрешна комуникација
Внатрешна комуникација
Metamorphosis
 
Целна јавност или кого наговараме
Целна јавност или кого наговарамеЦелна јавност или кого наговараме
Целна јавност или кого наговараме
Metamorphosis
 
Кризна комуникација
Кризна комуникацијаКризна комуникација
Кризна комуникација
Metamorphosis
 
Алатки за комуникација со медиумите
Алатки за комуникација со медиумитеАлатки за комуникација со медиумите
Алатки за комуникација со медиумите
Metamorphosis
 
Управување со настани
Управување со настаниУправување со настани
Управување со настани
Metamorphosis
 
Начини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникацијаНачини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникација
Metamorphosis
 
Комуникација со медиумите
Комуникација со медиумитеКомуникација со медиумите
Комуникација со медиумите
Metamorphosis
 
Основи на процесот на планирање на комуницирањето
Основи на процесот на планирање на комуницирањетоОснови на процесот на планирање на комуницирањето
Основи на процесот на планирање на комуницирањето
Metamorphosis
 
Комуникациски пораки или што соопштуваме
Комуникациски пораки или што соопштувамеКомуникациски пораки или што соопштуваме
Комуникациски пораки или што соопштуваме
Metamorphosis
 
Совети за подобра презентација
Совети за подобра презентацијаСовети за подобра презентација
Совети за подобра презентација
Metamorphosis
 
Односи со јавноста поим и потреба
Односи со јавноста поим и потребаОдноси со јавноста поим и потреба
Односи со јавноста поим и потреба
Metamorphosis
 

More from Metamorphosis (20)

Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
Презентација од вебинарот: Научете како да ја заштитите приватноста во дигита...
 
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
Идентификување говор на омраза според методологијата на сервисот за проверка ...
 
Алатки за борба против говор на омраза
Алатки за борба против говор на омразаАлатки за борба против говор на омраза
Алатки за борба против говор на омраза
 
Општествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омраза
Општествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омразаОпштествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омраза
Општествена одговорност на медиумите во однос на говорот на омраза
 
Иницијативи против говор на омраза
Иницијативи против говор на омразаИницијативи против говор на омраза
Иницијативи против говор на омраза
 
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup BalkansPërparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
Përparësitë dhe mundësitë e ofruara nga ana e TechSoup Balkans
 
IPA mehanizam-1
IPA mehanizam-1IPA mehanizam-1
IPA mehanizam-1
 
Techsoup balkans dhe global
Techsoup balkans dhe globalTechsoup balkans dhe global
Techsoup balkans dhe global
 
комуникациска цел или зошто комуницираме
комуникациска цел или зошто комуницирамекомуникациска цел или зошто комуницираме
комуникациска цел или зошто комуницираме
 
Внатрешна комуникација
Внатрешна комуникацијаВнатрешна комуникација
Внатрешна комуникација
 
Целна јавност или кого наговараме
Целна јавност или кого наговарамеЦелна јавност или кого наговараме
Целна јавност или кого наговараме
 
Кризна комуникација
Кризна комуникацијаКризна комуникација
Кризна комуникација
 
Алатки за комуникација со медиумите
Алатки за комуникација со медиумитеАлатки за комуникација со медиумите
Алатки за комуникација со медиумите
 
Управување со настани
Управување со настаниУправување со настани
Управување со настани
 
Начини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникацијаНачини и алатки за комуникација
Начини и алатки за комуникација
 
Комуникација со медиумите
Комуникација со медиумитеКомуникација со медиумите
Комуникација со медиумите
 
Основи на процесот на планирање на комуницирањето
Основи на процесот на планирање на комуницирањетоОснови на процесот на планирање на комуницирањето
Основи на процесот на планирање на комуницирањето
 
Комуникациски пораки или што соопштуваме
Комуникациски пораки или што соопштувамеКомуникациски пораки или што соопштуваме
Комуникациски пораки или што соопштуваме
 
Совети за подобра презентација
Совети за подобра презентацијаСовети за подобра презентација
Совети за подобра презентација
 
Односи со јавноста поим и потреба
Односи со јавноста поим и потребаОдноси со јавноста поим и потреба
Односи со јавноста поим и потреба
 

Вовед на темата говор на омраза

 • 2. Ориентирачка дефиниција • „...сите облици на изразување што шират, распалуваат, поттикнуваат или оправдуваат расна омраза, ксенофобија, антисемитизам или останати облици на омраза заснована врз нетолеранција, вклучувајќи и нетолерантност изразена во форма на агресивен национализам и етноцентризам, дискриминација или непријателство против малцинства, мигранти и лица со имигрантско потекло.” (Препорака бр.Р(97)20 на Комитетот на министри на советот на европа за говорот на омраза од 1997 година).
 • 3. Екстремистички изразувања - широк спектар на екстремно негативен говор - екстремни форми на омраза и поттикнување на омраза - екстремно повредувачки и потпалувачки изрази - екстремни форми на предрасуди и негативни стереотипи.
 • 4. Најширока дефиниција •сите форми на изразување што шират, поттикнуваат, промовираат или оправдуваат омраза заснована на нетолеранција, врз која и да е дискриминаторска основа. •Говорот на омраза е злоупотреба на слободата на изразување што се состои во повреда на правата на другите.
 • 5. Опфат •не опфаќа само говор или пишан текст, туку може да опфати најразлични облици на изразување: јавно користење симболи на омраза (на пример, кукаст крст или запален крст), постери, флаери, карикатури, графити, музика, видеа, видео-игри или содржини објавени преку традиционалните медиуми или на интернет.
 • 6. „сајбер-омраза“ •под говор на омраза „он-лајн“ се подразбира која било употреба на технологијата на електронски комуникации за ширење антисемитски, расистички, ксенофобични, дискриминаторски, екстремистички или терористички содржини.
 • 7. Расистички и ксенофобичен материјал •секој пишан материјал, секоја слика или која и да е друга репрезентација на идеи или теории што застапуваат, промовираат или поттикнуваат омраза, дискриминација или насилство, против која било индивидуа или група индивидуи, врз основа на раса, боја на кожа, национално или етничко потекло, како и религија...
 • 8. Говор на расна омраза •„Да се спротивставиме на исламизацијата на Белгија“; „Стоп за вештачката политика на интеграција“; „Испратете ги дома доселениците кои бараат работа“ (политички летоци)
 • 9. Дехуманизација Немојте да престанете! Не се заморувајте, не го олабавувајте стисокот, Оваа отровна змија не смее да се измолкне. Подобро да се задави на смрт Отколку нашата мизерија да почне од почеток. „Дер Штурмер“, бр. 10, март 1935 г.
 • 10. Говор на верска омраза • Руски граѓанин е осуден за поттикнување етничка, расна и верска омраза заради објавување повеќе статии во коишто евреите се прикажуваат како извор на злото во Русија. • Став на ЕСЧП : сакал „да поттикне омраза кон еврејскиот народ“ и се залагал за насилство врз одредена етничка група, па не би можел да бара заштита по член 10 (правото на слобода на изразување).
 • 11. Исламофобија • Партиски член на неговиот прозорец поставил постер со „Кулите близначки“ во пламен и слоган „Исламот надвор од Британија - заштита за британскиот народ“. • Став на ЕСЧП: таквиот воопштен, жесток напад врз една религиозна група, поврзувајќи ја групата како целина со тежок терористички чин, е некомпатибилен со вредностите прокламирани и гарантирани со Конвенцијата, а особено толеранцијата, општествениот мир и недискриминацијата.
 • 12. Говор на омраза врз основа на сексуална ориентација • хомосексуалноста е „девијантна сексуална наклонетост“ што има „морално деструктивен ефект врз суштината на општеството“ и е одговорна за развојот на ХИВ и СИДА (летоци во училиште). • изјавите од летоците претставувале сериозни тврдења базирани на предрасуди, иако не биле директен повик на акции поради омраза.
 • 13. Говор на омраза што поттикнува на физичко насилство • Сопственик на турски неделник каде што биле објавени две писма од читатели е осуден и за предизвикување непријателство и омраза меѓу луѓето. • Едно од писмата идентификувало лица со нивните имиња, предизвикало омраза кон нив и ги изложило на можен ризик од физичко насилство. • Иако сопственикот на неделникот лично не се поврзал со ставовите содржани во писмата, тој сепак на нивните автори им обезбедил средство за поттикнување насилство и омраза.
 • 14. Поттикнување геноцид •Меѓународниот суд за воени злосторства во Руанда го осудува сопственикот на радиото РТЛМ за поттикнување геноцид („избрано оружје што го користел за да предизвика убивање на Тутси цивили“). •Говорот на омраза во РТЛМ и „Кангура“ е прогонување и нема потреба говорот на омраза да содржи повик за акција или да има врска помеѓу прогонувањето и актите на насилство.
 • 15. Вертикално лево: Кои оружја ќе ги користиме за да ги совладаме лебарките еднаш засекогаш? Хоризонтално долу: Повторно да ја подигнеме Хуту револуцијата од 1959 за да ги победиме Тутси лебарките. Дехуманизација и поттикнување геноцид
 • 16. Говорот на омраза како прогонување • Самите говори на омраза и повици за насилство против Тутсите по 6 април 1994 (по почетокот на систематскиот и широк напад против Тутсите) претставуваат акти на прогонување. • Говорот на омраза е дискриминаторска форма на агресија што го уништува достоинството на оние од групата која е нападната и предизвикува ненадоместлива штета.
 • 17. Примери за хомофобичен говор на омраза во Македонија • „Гасна комора за педерите во МК...“ • „да се наградат тие луѓе треба... Кој тие педерски гнаси ќе мењаат поредок у МК... сечење глави на педерите.“ (коментари на фејсбук страница на дневен весник, под линкови од вести за насилството во „Дамар“) КЗД експлицитно утврдува дека изразите „на хомосексуалците им е потребна професионална и медицинска помош, наместо законска помош“ се многу „флагрантни и следат неоправдан јазик на омраза“ и дека прилогот (на ТВ Сител) „предизвикува предрасуди и го нарушува достоинството на лицата врз основа на сексуална ориентација“.
 • 18. Говор на омраза и дискриминација • КЗД посочува дека „Слободата на говорот не е неприкосновена слобода, во апсолутна смисла на зборот“ и дека „Истата е ограничена во цела низа случаи, вклучувајќи поттикнување на омраза, говор на омраза, но и доколку се злоупотребува за иницирање, поттикнување и повикување на дела од омраза“. • Новинарите и уредниците „треба да се способни да препознаат дискриминација, дискриминаторски практики, како и да се дистанцираат и остро да го осудат секој говор на омраза“.

Editor's Notes

 1. http://www.coe.int/t/dghl/standardsetting/hrpolicy/other_committees/dh-lgbt_docs/CM_Rec%2897%2920_en.pdf
 2. http://vecer.mk/makedonija/pekolot-na-zaev