SlideShare a Scribd company logo
C’është Atomi
 Atomi është njësia themelore e materies që përbëhet nga një
bërthamë qendrore e dendur e rrethuar nga një re
elektronesh e ngarkuar negativisht . Bërthama
atomike përmban një përzierje të ngarkuara
pozitivisht protoneve dhe elektrikisht
neutrale neutronet (përveç në rastin e hidrogjenit , i cili është i
vetmi prej nukleideve i qëndrueshëm edhe pa
neutronet). Elektronet e një atomi janë të lidhur me
bërthamën me force elektromagnetike . Po kështu, një grup
atomesh mund të mbeten të lidhur me njëri-tjetrin me lidhje
kimike të bazuar në të njëjtën forcë, duke formuar
një molekulë . Një atom përmban një numër të barabartë
protonesh dhe elektronesh pra është elektrikisht neutral,
përndryshe nga atomet qe jane ngarkuar pozitivisht ose
negativisht dhe njihet si Jon . Një atom është klasifikuar në
bazë të numrit të protoneve dhe neutroneve në bërthamën e
tij: numri i protoneve përcakton elementin kimik , dhe numri i
neutroneve përcakton izotopin e elementit.
Historia e atomit
 Emri atom vjen nga greke ἄτομος (ATOMOS, "të
pandashme") që do të thotë i pandashem diçka që nuk
mund të të ndahet më tej! Ideja se materia është e
përbërë nga njësi diskrete është shumë e vjetër, duke u
paraqitur në shumë kultura të lashta të tilla si Greqia
dhe India. Fjala "atom", në fakt, është shpikur nga
filozofët e lashtë grekë. Megjithatë, këto ide u themelua
në arsyetimin filozofik dhe teologjik dhe jo provave dhe
eksperimentimit. Si rezultat, pikëpamjet e tyre mbi atë
që atomet duken dhe se si ata sillen ishin shumë të
pasakta. Ata gjithashtu nuk munden të bindnin të gjithë,
kështu që atomizmi ishte vetëm një nga teorite
konkurruese në natyrën e materies. Kjo ishte deri në
shekullin e 19-të kur ideja është rafinuar nga
shkencëtarët, kur shkenca lulëzoi dhe prodhoi zbulime
që vetëm koncepti i atomeve mund ta shpjegojë.
Masa atomike
 Masa atomike (ma) është masa e një atomi, më
shpesh shprehen në njësi të masës atomike.
Masa atomike konsiderohen të jetë masa e
përgjithshme
e protoneve, neutroneve dhe elektroneve në
një atom të vetëm (kur është atomi i palidhur).
Masa atomike përdoret ndonjëherë gabimisht
si masa atomike relative, masa mesatare
atomike dhepeshë atomike; megjithatë, këto
ndryshojnë nga mprehtësia e masës atomike.
Masa atomike është e definuar si një masë e
atomit, i cili mund të jetë vetëm një izotop në një
kohë dhe nuk është një mesatare e sasisë dhe
peshës.
 Ajo llogaritet
Masa molare
 Masa molare e një moli molekula ose
komponimi kimik paraqet masën e një
moli të asaj molekule ose atij
komponimi kimik numerikisht te
barabartë me masën molekulare
relative të shprehur në g/mol.
 M(X)=m(X)/n(X) ; M - paraqet masën
molare ; m - masën e substancës ; n -
sasia e molit.
Numri Atomik
 Në kimi dhe fizikë, numër atomik (gjithashtu i njohur si numri i protoneve)
është numri i protoneve që gjendet në bërthamën e atomike , dhe për arsye
të njëjta identifikohet edhe si Numri i ngarkesër së bërthamës.
 Është e përfaqësuar nga simboli Z. Numri atomik e identifikon një numër unik
të elementeve kimike. Në një atom me ngarkesë neutrale, numri atomik
është i barabartë me numrin eelektroneve.
 Atomet kanë numër të njëjt atomike Z por ndryshme Numri i neutroneve që
shënohet me N, dhe prandaj ndryshimet e masës atomike, janë njohur
si izotope.
 Numri atomike , Z , nuk duhet të ngatërrohet me numrin e masës A , i cili
është numri i përgjithshëm i protoneve dhe neutroneve në qendër të
një atomik.
 Numri i neutroneve, N , është i njohur si Numri i neuronit të atomit ; kështu
, A =Z + N . Protonet dhe neutronet kanë afërsisht të njëjtën masë ( dhe
masa e electroneve është e papërfillshme për shumë qëllime), ndërsa Masa
atomike e një atomi është përafërsisht e barabartë me numrin e masës A.
 Atomet kanë numër të njëjt atomike Z por ndryshme Numri i neutroneve që
shënohet me N, dhe prandaj ndryshimet e masës atomike, janë njohur
si izotope.
Sjellja e protoneve, neutroneve
dhe elektroneve në fusha
elektrike
 Protonet janë të ngarkuar pozitivisht
dhe kështu do të shmangen në një
rrugë drejt anës negative.
 Elektronet janë të ngarkuar
negativisht dhe kështu do të
shmangen në një rrugë anës pozitive.
 Neutronet nuk kanë një ngarkesë,
dhe kështu do të vazhdojë më në një
vijë të drejtë
Rendesia e atomit

More Related Content

What's hot

Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
Klajdi Proko
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
ArenoardReno
 
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
xhessiana
 
Metalet Dhe Jometalet
Metalet Dhe JometaletMetalet Dhe Jometalet
Metalet Dhe Jometalet
ArenoardReno
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
Admin Nuriu
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
Elton Gjoka
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku
 
Iluminizmi
IluminizmiIluminizmi
Iluminizmi
FialdoMema
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Erhan Luma
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi
 
Metalet
MetaletMetalet
Metalet
EraldVula
 
Ndryshimet Klimatike
Ndryshimet KlimatikeNdryshimet Klimatike
Ndryshimet Klimatike
Marinela Abedini
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Riku Verri
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
irena kotobelli
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
Klarisa Klara
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 

What's hot (20)

Energjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e Energjisë
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
 
Metalet Dhe Jometalet
Metalet Dhe JometaletMetalet Dhe Jometalet
Metalet Dhe Jometalet
 
Kimi- Hekuri
Kimi- HekuriKimi- Hekuri
Kimi- Hekuri
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Iluminizmi
IluminizmiIluminizmi
Iluminizmi
 
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshmeZbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
Zbatimet e valeve ne teknik dhe ne jeten e perditshme
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
Metalet
MetaletMetalet
Metalet
 
Zonja bovari
Zonja bovariZonja bovari
Zonja bovari
 
Ndryshimet Klimatike
Ndryshimet KlimatikeNdryshimet Klimatike
Ndryshimet Klimatike
 
Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
 
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
 
Panelet diellore
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet diellore
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 

Viewers also liked

Struktura e atomit dhe bërthama e tij
Struktura e atomit dhe bërthama e tijStruktura e atomit dhe bërthama e tij
Struktura e atomit dhe bërthama e tijFleurati
 
Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)ermela01
 
Struktura e materies
Struktura e materiesStruktura e materies
Struktura e materies
Era Kerliu
 
Lëvizja kaotike e molekulave
Lëvizja kaotike e molekulaveLëvizja kaotike e molekulave
Lëvizja kaotike e molekulave
QAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë
 
Kimia
KimiaKimia
KimiaHome
 
Zbatime te teorise se relativitetit
Zbatime te teorise se relativitetitZbatime te teorise se relativitetit
Zbatime te teorise se relativitetitElsa Zeqaj
 
Dr.Sylejman R. Krasniqi - Diagnostika me Rezonancë Magnetike e abdomenit
Dr.Sylejman R. Krasniqi - Diagnostika me Rezonancë Magnetike e abdomenitDr.Sylejman R. Krasniqi - Diagnostika me Rezonancë Magnetike e abdomenit
Dr.Sylejman R. Krasniqi - Diagnostika me Rezonancë Magnetike e abdomenit
Sylejman Krasniqi
 
Kimia organike
Kimia organikeKimia organike
Kimia organikeOlsi Reçi
 
Rezonanca magnetike
Rezonanca magnetikeRezonanca magnetike
Rezonanca magnetike
Internet VloraAlb
 
L’évaluation du nombre de sans‐abri et des risques d’itinérance dans les vill...
L’évaluation du nombre de sans‐abri et des risques d’itinérance dans les vill...L’évaluation du nombre de sans‐abri et des risques d’itinérance dans les vill...
L’évaluation du nombre de sans‐abri et des risques d’itinérance dans les vill...
National Housing Research Committee - Comité national du recherche sur le logement
 
Kujdesi infermieror tek i semuri me sindrom lumbal,cervikal dhe torakal
Kujdesi infermieror tek i semuri me sindrom lumbal,cervikal dhe torakalKujdesi infermieror tek i semuri me sindrom lumbal,cervikal dhe torakal
Kujdesi infermieror tek i semuri me sindrom lumbal,cervikal dhe torakal
Mirsim Tovërlani
 
Inssufisance rénale
Inssufisance rénaleInssufisance rénale
Inssufisance rénale
debla roumaissa
 
Seminar project
Seminar projectSeminar project
Seminar project
Anjani Sharma
 
Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)Fleurati
 

Viewers also liked (20)

Struktura e atomit dhe bërthama e tij
Struktura e atomit dhe bërthama e tijStruktura e atomit dhe bërthama e tij
Struktura e atomit dhe bërthama e tij
 
Kimi 10
Kimi 10Kimi 10
Kimi 10
 
kimi projekt
kimi projektkimi projekt
kimi projekt
 
Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
 
Teknikat ne IRM
Teknikat ne IRMTeknikat ne IRM
Teknikat ne IRM
 
Struktura e materies
Struktura e materiesStruktura e materies
Struktura e materies
 
Lëvizja kaotike e molekulave
Lëvizja kaotike e molekulaveLëvizja kaotike e molekulave
Lëvizja kaotike e molekulave
 
Projekt kimi
Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimi
 
Kimia
KimiaKimia
Kimia
 
Zbatime te teorise se relativitetit
Zbatime te teorise se relativitetitZbatime te teorise se relativitetit
Zbatime te teorise se relativitetit
 
Shkolla fillore 2
Shkolla fillore 2Shkolla fillore 2
Shkolla fillore 2
 
Dr.Sylejman R. Krasniqi - Diagnostika me Rezonancë Magnetike e abdomenit
Dr.Sylejman R. Krasniqi - Diagnostika me Rezonancë Magnetike e abdomenitDr.Sylejman R. Krasniqi - Diagnostika me Rezonancë Magnetike e abdomenit
Dr.Sylejman R. Krasniqi - Diagnostika me Rezonancë Magnetike e abdomenit
 
Kimia organike
Kimia organikeKimia organike
Kimia organike
 
Rezonanca magnetike
Rezonanca magnetikeRezonanca magnetike
Rezonanca magnetike
 
L’évaluation du nombre de sans‐abri et des risques d’itinérance dans les vill...
L’évaluation du nombre de sans‐abri et des risques d’itinérance dans les vill...L’évaluation du nombre de sans‐abri et des risques d’itinérance dans les vill...
L’évaluation du nombre de sans‐abri et des risques d’itinérance dans les vill...
 
Kujdesi infermieror tek i semuri me sindrom lumbal,cervikal dhe torakal
Kujdesi infermieror tek i semuri me sindrom lumbal,cervikal dhe torakalKujdesi infermieror tek i semuri me sindrom lumbal,cervikal dhe torakal
Kujdesi infermieror tek i semuri me sindrom lumbal,cervikal dhe torakal
 
Inssufisance rénale
Inssufisance rénaleInssufisance rénale
Inssufisance rénale
 
Seminar project
Seminar projectSeminar project
Seminar project
 
Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)Acidi acetik (Etanoik)
Acidi acetik (Etanoik)
 
Alkinet
AlkinetAlkinet
Alkinet
 

Similar to Rendesia e atomit

Elektronika
ElektronikaElektronika
Elektronika
Liim Shala
 
Reaksionetberthamore
ReaksionetberthamoreReaksionetberthamore
ReaksionetberthamoreAlfons Dushku
 
Atomi sipas-radhërfordit
Atomi sipas-radhërforditAtomi sipas-radhërfordit
Atomi sipas-radhërfordit
kloreta Kotorri
 
Science Subject for High School - 10th Grade- Atoms and the Periodic Table by...
Science Subject for High School - 10th Grade- Atoms and the Periodic Table by...Science Subject for High School - 10th Grade- Atoms and the Periodic Table by...
Science Subject for High School - 10th Grade- Atoms and the Periodic Table by...
BashkimIbi
 
Science Subject for Elementary - 1st Grade_ Physical Science by Slidesgo.pptx
Science Subject for Elementary - 1st Grade_ Physical Science by Slidesgo.pptxScience Subject for Elementary - 1st Grade_ Physical Science by Slidesgo.pptx
Science Subject for Elementary - 1st Grade_ Physical Science by Slidesgo.pptx
ssuser1d3249
 
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-okAmanda Ravolli
 
ligji i zberthimit radioaktiv
ligji i zberthimit radioaktiv ligji i zberthimit radioaktiv
ligji i zberthimit radioaktiv Megi Xhafaj
 

Similar to Rendesia e atomit (7)

Elektronika
ElektronikaElektronika
Elektronika
 
Reaksionetberthamore
ReaksionetberthamoreReaksionetberthamore
Reaksionetberthamore
 
Atomi sipas-radhërfordit
Atomi sipas-radhërforditAtomi sipas-radhërfordit
Atomi sipas-radhërfordit
 
Science Subject for High School - 10th Grade- Atoms and the Periodic Table by...
Science Subject for High School - 10th Grade- Atoms and the Periodic Table by...Science Subject for High School - 10th Grade- Atoms and the Periodic Table by...
Science Subject for High School - 10th Grade- Atoms and the Periodic Table by...
 
Science Subject for Elementary - 1st Grade_ Physical Science by Slidesgo.pptx
Science Subject for Elementary - 1st Grade_ Physical Science by Slidesgo.pptxScience Subject for Elementary - 1st Grade_ Physical Science by Slidesgo.pptx
Science Subject for Elementary - 1st Grade_ Physical Science by Slidesgo.pptx
 
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok
121elektrizimi i-trupave-dhe-shpjegimi-i-tjellojet-e-elektrizimit-ok
 
ligji i zberthimit radioaktiv
ligji i zberthimit radioaktiv ligji i zberthimit radioaktiv
ligji i zberthimit radioaktiv
 

More from Ergi Nushi

Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
Ergi Nushi
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BE
Ergi Nushi
 
Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
Ergi Nushi
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
Ergi Nushi
 
Piramidat
PiramidatPiramidat
Piramidat
Ergi Nushi
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
Ergi Nushi
 
Stop Dhuna
Stop DhunaStop Dhuna
Stop Dhuna
Ergi Nushi
 
Jeta e Aleksander Graham Bell
Jeta e Aleksander Graham BellJeta e Aleksander Graham Bell
Jeta e Aleksander Graham Bell
Ergi Nushi
 
Shnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet Gjeometrike
Ergi Nushi
 
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ergi Nushi
 
Komunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokraciaKomunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokracia
Ergi Nushi
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Ergi Nushi
 

More from Ergi Nushi (12)

Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BE
 
Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
 
Piramidat
PiramidatPiramidat
Piramidat
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
 
Stop Dhuna
Stop DhunaStop Dhuna
Stop Dhuna
 
Jeta e Aleksander Graham Bell
Jeta e Aleksander Graham BellJeta e Aleksander Graham Bell
Jeta e Aleksander Graham Bell
 
Shnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet Gjeometrike
 
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtet
 
Komunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokraciaKomunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokracia
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
 

Rendesia e atomit

 • 1.
 • 2. C’është Atomi  Atomi është njësia themelore e materies që përbëhet nga një bërthamë qendrore e dendur e rrethuar nga një re elektronesh e ngarkuar negativisht . Bërthama atomike përmban një përzierje të ngarkuara pozitivisht protoneve dhe elektrikisht neutrale neutronet (përveç në rastin e hidrogjenit , i cili është i vetmi prej nukleideve i qëndrueshëm edhe pa neutronet). Elektronet e një atomi janë të lidhur me bërthamën me force elektromagnetike . Po kështu, një grup atomesh mund të mbeten të lidhur me njëri-tjetrin me lidhje kimike të bazuar në të njëjtën forcë, duke formuar një molekulë . Një atom përmban një numër të barabartë protonesh dhe elektronesh pra është elektrikisht neutral, përndryshe nga atomet qe jane ngarkuar pozitivisht ose negativisht dhe njihet si Jon . Një atom është klasifikuar në bazë të numrit të protoneve dhe neutroneve në bërthamën e tij: numri i protoneve përcakton elementin kimik , dhe numri i neutroneve përcakton izotopin e elementit.
 • 3. Historia e atomit  Emri atom vjen nga greke ἄτομος (ATOMOS, "të pandashme") që do të thotë i pandashem diçka që nuk mund të të ndahet më tej! Ideja se materia është e përbërë nga njësi diskrete është shumë e vjetër, duke u paraqitur në shumë kultura të lashta të tilla si Greqia dhe India. Fjala "atom", në fakt, është shpikur nga filozofët e lashtë grekë. Megjithatë, këto ide u themelua në arsyetimin filozofik dhe teologjik dhe jo provave dhe eksperimentimit. Si rezultat, pikëpamjet e tyre mbi atë që atomet duken dhe se si ata sillen ishin shumë të pasakta. Ata gjithashtu nuk munden të bindnin të gjithë, kështu që atomizmi ishte vetëm një nga teorite konkurruese në natyrën e materies. Kjo ishte deri në shekullin e 19-të kur ideja është rafinuar nga shkencëtarët, kur shkenca lulëzoi dhe prodhoi zbulime që vetëm koncepti i atomeve mund ta shpjegojë.
 • 4.
 • 5. Masa atomike  Masa atomike (ma) është masa e një atomi, më shpesh shprehen në njësi të masës atomike. Masa atomike konsiderohen të jetë masa e përgjithshme e protoneve, neutroneve dhe elektroneve në një atom të vetëm (kur është atomi i palidhur). Masa atomike përdoret ndonjëherë gabimisht si masa atomike relative, masa mesatare atomike dhepeshë atomike; megjithatë, këto ndryshojnë nga mprehtësia e masës atomike. Masa atomike është e definuar si një masë e atomit, i cili mund të jetë vetëm një izotop në një kohë dhe nuk është një mesatare e sasisë dhe peshës.  Ajo llogaritet
 • 6. Masa molare  Masa molare e një moli molekula ose komponimi kimik paraqet masën e një moli të asaj molekule ose atij komponimi kimik numerikisht te barabartë me masën molekulare relative të shprehur në g/mol.  M(X)=m(X)/n(X) ; M - paraqet masën molare ; m - masën e substancës ; n - sasia e molit.
 • 7. Numri Atomik  Në kimi dhe fizikë, numër atomik (gjithashtu i njohur si numri i protoneve) është numri i protoneve që gjendet në bërthamën e atomike , dhe për arsye të njëjta identifikohet edhe si Numri i ngarkesër së bërthamës.  Është e përfaqësuar nga simboli Z. Numri atomik e identifikon një numër unik të elementeve kimike. Në një atom me ngarkesë neutrale, numri atomik është i barabartë me numrin eelektroneve.  Atomet kanë numër të njëjt atomike Z por ndryshme Numri i neutroneve që shënohet me N, dhe prandaj ndryshimet e masës atomike, janë njohur si izotope.  Numri atomike , Z , nuk duhet të ngatërrohet me numrin e masës A , i cili është numri i përgjithshëm i protoneve dhe neutroneve në qendër të një atomik.  Numri i neutroneve, N , është i njohur si Numri i neuronit të atomit ; kështu , A =Z + N . Protonet dhe neutronet kanë afërsisht të njëjtën masë ( dhe masa e electroneve është e papërfillshme për shumë qëllime), ndërsa Masa atomike e një atomi është përafërsisht e barabartë me numrin e masës A.  Atomet kanë numër të njëjt atomike Z por ndryshme Numri i neutroneve që shënohet me N, dhe prandaj ndryshimet e masës atomike, janë njohur si izotope.
 • 8.
 • 9. Sjellja e protoneve, neutroneve dhe elektroneve në fusha elektrike  Protonet janë të ngarkuar pozitivisht dhe kështu do të shmangen në një rrugë drejt anës negative.  Elektronet janë të ngarkuar negativisht dhe kështu do të shmangen në një rrugë anës pozitive.  Neutronet nuk kanë një ngarkesë, dhe kështu do të vazhdojë më në një vijë të drejtë