SlideShare a Scribd company logo
Ese: “Qyteti i ëndrave të mia”. 
Ai është një qytet i çuditshëm, që duket si një yll i rënë nga qielli në mes të asgjësë. Nga lart 
duket si ishulli i kurrkundtë i Pitet Panit, por sa më shumë afrohesh aq më shumë ndryshon 
mendim për të. Ai nuk ëshë një qytet i zakonshëm, ai është një qytet në të cilin gjenden 
qytetet më të njohura të botës. Aty gjenden: Big Beng-u i Londrës, Statuja e Lirisë, Kulla 
Eiffel, Kolosseumi i Romës, ndërtesat gjigande të Dubait, pyjet e Arizonës, deti i Australisë, 
klima e Zvicrës, rrugët me kalldrëm të Venecias. Banorët e këtij qyteti janë artistët me famë 
botërore nga e gjithë bota, por jo vetëm, jetojnë edhe njerëz të thjeshtë si unë. 
Gjuha që flitet ne qytetin tim është anglishtja e vjetër; ajo e Shekspirit. Atje ekziston 
shume pak jeta virtual, jeta sociale është ajo dominuesja. Në qytet ndodhen shumë qendra 
argëtimi, parqe e qendra tregtare. Qytetin e përshkron lumi i Nilit me një shumëllojshmëri 
gjallesash në të. Në periferi të qytetit ndodhen kopshtet botanike dhe zoologjike me bimët 
dhe kafshët më të rralla në botë. 
Jeta në qytet është shumë e gjallë. Kudo sheh njerëz qe vrapojnë për në punë, fëmijë 
për në shkollë. Dëgjohet shushurima e gjetheve të pyllit, rrahja e dallgëve të oqeanit në 
shkëmbinj. Aty nga mbasditja dëgjohen fëmijët që luajnë në parqe, dëgjohen tingujt muzikorë 
të ndonjë këngëtari që po bën prova për koncertin që do mbajë në mbrëmje, diku dëgjon 
ulërimën e një vajze që sapo ka marrë një autograph nga idhulli i saj; diku sheh një tjetër 
vajzë me lot në sy duke u kthyer nga ballkoni i Zhulietës, ku i ka dërguar asaj një leter për 
dashurinë e saj të humbur. Në qytet gjenden resorante nga e gjithë bota, gjenden argjendaritë 
me florinjtë arab, parfumerite dhe veshjet e markave nga Parisi, kompani të makinave 
gjermane, etj. Jeta natën është e zhurmshme dhe e shndrritshme. E zhurshmshme sepse diku 
dëgjon koncertin e One Direction nga një arenë e hapur, diku zërin e mbytur të Beyonce nga 
një arenë e mbyllur. E shndritshme, sepse dritat verbuese nga minaret e xhamive madhështore 
nga Meka, së bashku me kishën e madhe të Vatikanit e bëjnë qytetin të pagjumur. 
Vandalizmi në jetën reale quhet krim, në qytetin tim ai është art dhe pikërisht ky art 
është një lloj konkurence ku të gjithë artistët me nje manjetofon në krah e me bojëra spraji në 
dorë, mundohen të tërheqin vëmendje me imazhet që ato krijojnë. Mirëpo, një qytet i lumtur 
dhe me paqe nuk mund të ekzistojë. Në qytetin tim ka konflikt midis fansave të artistëve apo 
të fansave me josimpatizantët. Në qytet ndodhin edhe vetëvrasje si pasojë e një keqkuptimi 
apo lëndimi. 
Qyteti im, një qytet pa emër i cili nuk jeton, por në të cilin jetoj larg në ëndërrat e mia 
dhe ku gjithcka ndodh duke u ndikuar nga mendimet, ide të frymëzuara nga emocionet e ma, 
shpeshherë të lëkundura. 
Xhuliana Haxhiu

More Related Content

What's hot

Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Klevi Hoxha
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve22062002
 
Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
shkumbin muzlijaj
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana
 
Realizmi, Projekt
Realizmi, ProjektRealizmi, Projekt
Realizmi, Projekt
businessforlife
 
Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
businessforlife
 
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
#MesueseAurela Elezaj
 
Jeronim De Rada
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
Muki Huduti
 
Syprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramitSyprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramit
Adelina Fejzulla
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeAn An
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi
 
Teknologjia ne mesimdhenie !!!
Teknologjia ne mesimdhenie !!!Teknologjia ne mesimdhenie !!!
Teknologjia ne mesimdhenie !!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
sonja prendi
 
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxBisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
SalviAlmadhi2
 
Shkolla dhe funksioni i saj
Shkolla dhe funksioni i sajShkolla dhe funksioni i saj
Shkolla dhe funksioni i sajFleurati
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
 

What's hot (20)

Iris
IrisIris
Iris
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
 
Te drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
 
Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
Realizmi, Projekt
Realizmi, ProjektRealizmi, Projekt
Realizmi, Projekt
 
Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!Bulizmi ne shkolle...!!!!
Bulizmi ne shkolle...!!!!
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
 
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
ESSE ...Çfarë pasojash ka moszbatimi i ligjit në shoqëri.
 
Jeronim De Rada
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
 
Syprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramitSyprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramit
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Teknologjia ne mesimdhenie !!!
Teknologjia ne mesimdhenie !!!Teknologjia ne mesimdhenie !!!
Teknologjia ne mesimdhenie !!!
 
Uji eshte jete
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
 
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxBisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
 
Shkolla dhe funksioni i saj
Shkolla dhe funksioni i sajShkolla dhe funksioni i saj
Shkolla dhe funksioni i saj
 
Pasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
 

Ese: "Qyteti i Endrrave te mia"

 • 1. Ese: “Qyteti i ëndrave të mia”. Ai është një qytet i çuditshëm, që duket si një yll i rënë nga qielli në mes të asgjësë. Nga lart duket si ishulli i kurrkundtë i Pitet Panit, por sa më shumë afrohesh aq më shumë ndryshon mendim për të. Ai nuk ëshë një qytet i zakonshëm, ai është një qytet në të cilin gjenden qytetet më të njohura të botës. Aty gjenden: Big Beng-u i Londrës, Statuja e Lirisë, Kulla Eiffel, Kolosseumi i Romës, ndërtesat gjigande të Dubait, pyjet e Arizonës, deti i Australisë, klima e Zvicrës, rrugët me kalldrëm të Venecias. Banorët e këtij qyteti janë artistët me famë botërore nga e gjithë bota, por jo vetëm, jetojnë edhe njerëz të thjeshtë si unë. Gjuha që flitet ne qytetin tim është anglishtja e vjetër; ajo e Shekspirit. Atje ekziston shume pak jeta virtual, jeta sociale është ajo dominuesja. Në qytet ndodhen shumë qendra argëtimi, parqe e qendra tregtare. Qytetin e përshkron lumi i Nilit me një shumëllojshmëri gjallesash në të. Në periferi të qytetit ndodhen kopshtet botanike dhe zoologjike me bimët dhe kafshët më të rralla në botë. Jeta në qytet është shumë e gjallë. Kudo sheh njerëz qe vrapojnë për në punë, fëmijë për në shkollë. Dëgjohet shushurima e gjetheve të pyllit, rrahja e dallgëve të oqeanit në shkëmbinj. Aty nga mbasditja dëgjohen fëmijët që luajnë në parqe, dëgjohen tingujt muzikorë të ndonjë këngëtari që po bën prova për koncertin që do mbajë në mbrëmje, diku dëgjon ulërimën e një vajze që sapo ka marrë një autograph nga idhulli i saj; diku sheh një tjetër vajzë me lot në sy duke u kthyer nga ballkoni i Zhulietës, ku i ka dërguar asaj një leter për dashurinë e saj të humbur. Në qytet gjenden resorante nga e gjithë bota, gjenden argjendaritë me florinjtë arab, parfumerite dhe veshjet e markave nga Parisi, kompani të makinave gjermane, etj. Jeta natën është e zhurmshme dhe e shndrritshme. E zhurshmshme sepse diku dëgjon koncertin e One Direction nga një arenë e hapur, diku zërin e mbytur të Beyonce nga një arenë e mbyllur. E shndritshme, sepse dritat verbuese nga minaret e xhamive madhështore nga Meka, së bashku me kishën e madhe të Vatikanit e bëjnë qytetin të pagjumur. Vandalizmi në jetën reale quhet krim, në qytetin tim ai është art dhe pikërisht ky art është një lloj konkurence ku të gjithë artistët me nje manjetofon në krah e me bojëra spraji në dorë, mundohen të tërheqin vëmendje me imazhet që ato krijojnë. Mirëpo, një qytet i lumtur dhe me paqe nuk mund të ekzistojë. Në qytetin tim ka konflikt midis fansave të artistëve apo të fansave me josimpatizantët. Në qytet ndodhin edhe vetëvrasje si pasojë e një keqkuptimi apo lëndimi. Qyteti im, një qytet pa emër i cili nuk jeton, por në të cilin jetoj larg në ëndërrat e mia dhe ku gjithcka ndodh duke u ndikuar nga mendimet, ide të frymëzuara nga emocionet e ma, shpeshherë të lëkundura. Xhuliana Haxhiu