SlideShare a Scribd company logo
Punoi:Ergi Nushi
Pranoi: Ms Enkleida Bame
• Piramida e Madhe e Gizës (e njohur edhe si Piramida e
Khufu ose Piramida e Keopsit) është më e vjetra dhe më e madhja e të
tri piramidave në nekropolin e Gizes.Ajo është më e vjetra nga shtate
mrekullit e botes se lashte , dhe e vetmja që ka mbetur pothuajse të
paprekur. Egjyptologet besojnë se piramida është ndërtuar si një varr gjatë
një periudhe 10 deri në 20-vjeçare përfundim rreth 2560 p.e.s . Me nje
gjatesi prej 146.5 metra (481 Kembe), Piramida e Madhe ishte struktura
me e larte në botë për më shumë se 3,800 vjet. Fillimisht, Piramida e
Madhe ishte e mbuluar me shtresë e jashtme gurë që formuan një
sipërfaqe e jashtme të lëmuar; Disa gurë që dikur mbulonin strukturën
mund të shihen ende rreth bazës. Janë të ndryshme teoritë shkencore dhe
alternative rreth teknikave të ndërtimit e Piramides se Madhe. Hipoteza
më e pranuar e ndërtimit eshte e bazuar në idenë se ajo është ndërtuar
duke lëvizur gurë të mëdha nga një gurore dhe duke i terhequr ata deri në
vend.
• Ka tre dhoma njohur brenda Piramides se
Madhe.Te ashtuquajturat Dhoma e Mbretëreshës
dhe Dhoma e Mbretit janë më të lartat brenda
strukturës piramidale. Pjesa kryesore e
kompleksit te Gizes është një mjedis që përfshin
dy tempuj mortor në nder të Khufu (një në afërsi
të piramidës dhe një në afërsi të lumit), tri
piramidat më të vogla për gratë e Khufu, një edhe
më të vogla piramidë "satelit", një rrugë e shtruar
që lidh dy tempuj, dhe varre të vogla rrethojnë
piramidën për princave.
• Besohet se piramida është ndërtuar si një varr për Dinastia e katert
egjiptiane nga faraon Khufu dhe është ndërtuar gjatë një periudhe 20-
vjeçare. Khufu, Hemon , ose Hemiunu , besohet nga të jenë disa arkitektet
e Piramides se Madhe. Në ndërtim, Piramida e Madhe ishte e gjatë 146.5
metra (480,6 ft), por me erozionet , lartësia e saj aktual është 138.8 metra
(455,4 ft). Masa e piramidës është vlerësuar në 5.9 milion ton . Vëllimi
është afërsisht 2.500.000 metra kub (88.000.000 cu ft). Në bazë të këtyre
vlerësimeve, ndërtimi i kësaj në 20 vjet do të përfshijë rreth 800 ton gurë
çdo ditë. Ajo përbëhet nga një rreth 2.3 milionë blloqe, duke përfunduar
ndërtimin në 20 vjet, duke lëvizur me një mesatare prej më shumë se 12
blloqe në vend të çdo orë, ditë e natë. Matjet e para saktësi të piramidës
janë bërë nga egjyptologu Sir Flinders Petrie në 1880-82 dhe botoi
Piramidat dhe Tempujt e Gizës. Pothuajse të gjitha raportet janë bazuar në
matjet e tij. Shumë nga gurët dhe blloqet e brendshme të dhomave të
Piramidës së Madhe u përshtaten së bashku me saktësi të jashtëzakonisht
të madhe.
Materialet
• Piramida e Madhe përbëhet nga afro 2.3 milion blloqe gëlqeror të cilat
më të besojnë se janë transportuar nga guroret aty pranë . Pjesa
gëlqerore qe eshte përdorur për shtresë te jashtme është mbajtur
përtej lumit. Gurët më të mëdhenj prej graniti në të piramidës, të
zbuluar në dhomën e "Mbretit", peshojnë 25-80 ton dhe u
transportuan nga sklleverit , më shumë se 800 km (500 milje)
larg. Tradicionalisht, Egjiptianët e lashtë prisnin blloqet prej guri nga
goditjet me çekan druri, i futnin në gur të cilat i lagnin pastaj me
ujë. Ne uje drunjte zgjeroheshin, duke thyer shkëmbin. Pasi ata ishin
prere, ato merreshin me anije ose lart Lumit Nil. Është vlerësuar se 5.5
milion ton gur gëlqeror, 8,000 ton granit (të importuara nga sklleverit),
dhe 500,000 ton llaç ishin përdorur në ndërtimin e Piramidës së
Madhe.
Ne brendesi te Piramides
• Hyrja origjinale të Piramidës së Madhe është 17 metra (56 ft)
vertikalisht mbi nivelin e tokës. Disa egjyptologe sugjerojnë se
Dhoma e Ulët kishte për qëllim të ishte dhoma origjinale varrimit,
por faraoni Khufu më vonë ndryshoi mendje dhe donte që ajo të
jetë dhoma më e lartë në piramidë.
Në 28.2 metra (93 ft) nga hyrja është në forme katrore deri në
çatinë e Hyrjes Zbritëse. Fshehur fillimisht nga një pllakë prej guri,
ky është fillimi i Hyrjes Rritëse. Në ngjitje Hyrja është 39.3 metra
(129 ft) e gjatë. Fund të ulët i Hyrjes Rritëse është e mbyllur nga tre
blloqe të mëdha e graniti, secila rreth 1.5 metra (4.9 ft) e gjatë. Në
fillim të Galerisë se Madhe në anën e djathtë ka një vrimë të shpuar
në mur. Ky është fillimi i një bosht vertikal i cili ndjek një rrugë të
parregullt nëpërmjet masonerit të piramidës për t'u bashkuar me
Hyrjen Në zbritje. Gjithashtu në fillim të Galerisë se Madhe ka një
Hyrje horizontale që te çon në "Dhomen e Mbretëreshës".
• Piramida e Madhe është e rrethuar nga një kompleks i disa ndërtesash duke
përfshirë piramidat e vogla. Piramida Tempull, e cila qëndroi në lindje të
piramidës, është zhdukur pothuajse tërësisht përveç basaltit. Ka vetëm disa
mbetje të rrugës së shtruar që lidhte piramidën me luginën dhe Tempullin e
Lugines. Tempulli i Lugines është varrosur nën fshatin Nazlet el-
Samman; basalt i gëlqeror dhe muret janë gjetur, por vendi nuk është
zbuluar. Blloqet e basaltit tregojnë "prova të qarta" qe jane prerë me disa lloj
sharre ose me një brisk, të aftë për të prer në një normë prej 1.5 inç (38 mm)
për minutë. John Romer sugjeron se kjo pajisje mund të ketë pasur dhëmbë
bakri dhe të peshonte deri në 300 paund (140 kg). Ai teorizon se një sharrë e
tillë mund të ishte bashkangjitur një mushkë dhe ndoshta të përdoret në lidhje
me vaj perimesh,prerje zmerile ose kuarc, here dhe për të prerë blloqet, i cili
do të kërkonte me mundin e të paktën një duzinë njerëzve për ta vene ne
pune atë.
• Kompleksi i Piramidave të Gizës, e cila përfshin ndër strukturave të
tjera piramidat e Khufu, Keftenit dhe Mikrenit , është e rrethuar nga
një mur guri. Mark Lenher ka zbuluar qytetin jashtë murit, i njohur
ndryshe si " Qyteti i Humbur. Eshte pushtuar dhe ndërtuar diku
gjatë mbretërimit te Kefrenit (2520-2494 pes) dhe Mikrenit (2490-
2472 pes). Zbulimet e fundit nga Mark Lehner dhe ekipi i tij në
qytetin aty pranë, duke përfshirë edhe atë që duket të ketë qenë
një port i lulëzuar, sugjerojnë se qyteti dhe lagjet përbëhen prej
kazermave të quajtur “Galeri” nuk mund të ketë qenë për
punëtorët piramidale në fund të fundit, por më tepër për ushtarët
dhe marinarët që përdornin portin. Në dritën e këtij zbulimi të ri, se
ku punëtorët piramidal mund të kenë jetuar, Lehner tani sugjeron
mundësinë alternative se ata mund jene përdorur për të ndërtuar
piramidat apo ndoshta në gurore aty pranë.
Piramidat
Piramidat
Piramidat

More Related Content

What's hot

Qyteterimi Egjiptian
Qyteterimi EgjiptianQyteterimi Egjiptian
Qyteterimi Egjiptian
Lili Salca
 
Zhvillimi i artit dhe kultures ne Egjiptin e Lashte
Zhvillimi i artit dhe kultures ne Egjiptin e Lashte Zhvillimi i artit dhe kultures ne Egjiptin e Lashte
Zhvillimi i artit dhe kultures ne Egjiptin e Lashte Andi Belegu
 
Piramidat e egjiptit klasa 10
Piramidat e egjiptit klasa 10 Piramidat e egjiptit klasa 10
Piramidat e egjiptit klasa 10
Genti Tusha
 
pyramids of egypt
pyramids of egyptpyramids of egypt
pyramids of egypt
stela sata
 
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashta
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashtaHistori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashta
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashtaEriona Mustafa
 
Zhvillimi i artit dhe arkitekturës në Egjiptin e lashtë
Zhvillimi i artit dhe arkitekturës në Egjiptin e lashtëZhvillimi i artit dhe arkitekturës në Egjiptin e lashtë
Zhvillimi i artit dhe arkitekturës në Egjiptin e lashtë
xitti
 
Egjipti
Egjipti Egjipti
Egjipti
Redio Vani
 
Zhvillimi i Artit dhe Arkitekturës në Egjiptin e Lashtë
Zhvillimi i Artit dhe Arkitekturës në Egjiptin e Lashtë Zhvillimi i Artit dhe Arkitekturës në Egjiptin e Lashtë
Zhvillimi i Artit dhe Arkitekturës në Egjiptin e Lashtë
#MesueseAurela Elezaj
 
Kultura dhe civilizimi
Kultura dhe civilizimiKultura dhe civilizimi
Kultura dhe civilizimiDonart Geci
 

What's hot (9)

Qyteterimi Egjiptian
Qyteterimi EgjiptianQyteterimi Egjiptian
Qyteterimi Egjiptian
 
Zhvillimi i artit dhe kultures ne Egjiptin e Lashte
Zhvillimi i artit dhe kultures ne Egjiptin e Lashte Zhvillimi i artit dhe kultures ne Egjiptin e Lashte
Zhvillimi i artit dhe kultures ne Egjiptin e Lashte
 
Piramidat e egjiptit klasa 10
Piramidat e egjiptit klasa 10 Piramidat e egjiptit klasa 10
Piramidat e egjiptit klasa 10
 
pyramids of egypt
pyramids of egyptpyramids of egypt
pyramids of egypt
 
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashta
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashtaHistori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashta
Histori 10 - vecorite e qyteterimeve te lashta
 
Zhvillimi i artit dhe arkitekturës në Egjiptin e lashtë
Zhvillimi i artit dhe arkitekturës në Egjiptin e lashtëZhvillimi i artit dhe arkitekturës në Egjiptin e lashtë
Zhvillimi i artit dhe arkitekturës në Egjiptin e lashtë
 
Egjipti
Egjipti Egjipti
Egjipti
 
Zhvillimi i Artit dhe Arkitekturës në Egjiptin e Lashtë
Zhvillimi i Artit dhe Arkitekturës në Egjiptin e Lashtë Zhvillimi i Artit dhe Arkitekturës në Egjiptin e Lashtë
Zhvillimi i Artit dhe Arkitekturës në Egjiptin e Lashtë
 
Kultura dhe civilizimi
Kultura dhe civilizimiKultura dhe civilizimi
Kultura dhe civilizimi
 

Viewers also liked

Izrael Social Media Lecture Blogging vs. Mainstream Media
Izrael Social Media Lecture Blogging vs. Mainstream MediaIzrael Social Media Lecture Blogging vs. Mainstream Media
Izrael Social Media Lecture Blogging vs. Mainstream Media
jimiizrael
 
Roli i qytetit
Roli i qytetitRoli i qytetit
Roli i qytetit
Algita Mesiti
 
Albania
AlbaniaAlbania
Albania
NoeliaRG
 
Temple of Hatshepsut, Deir el-Bahri
Temple of Hatshepsut, Deir el-BahriTemple of Hatshepsut, Deir el-Bahri
Temple of Hatshepsut, Deir el-Bahri
Professor Yasser Metwally
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
EGLI TAFA
 
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)Diana Lamaj
 
Sociologjia
SociologjiaSociologjia
Sociologjia
Taulant Kelmendi
 
Jeta urbane
Jeta urbaneJeta urbane
Jeta urbane
Algita Mesiti
 
vendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershmevendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershme
koralda
 
Historiku i Egjiptit të Lashtë
Historiku i Egjiptit të LashtëHistoriku i Egjiptit të Lashtë
Historiku i Egjiptit të Lashtë
aldo bega
 
Veprimtari praktike histori e thelluar
Veprimtari praktike histori e thelluarVeprimtari praktike histori e thelluar
Veprimtari praktike histori e thelluar
Algita Mesiti
 
Punim seminarik: Ruajtja e trashegimisë historike
Punim seminarik: Ruajtja e trashegimisë historikePunim seminarik: Ruajtja e trashegimisë historike
Punim seminarik: Ruajtja e trashegimisë historike
AgonHashani
 
Templo funerario de Hatshepsut
Templo funerario de Hatshepsut Templo funerario de Hatshepsut
Templo funerario de Hatshepsut
Andrea Espejo
 
Abu Simbel Before and Now
Abu Simbel Before and NowAbu Simbel Before and Now
Abu Simbel Before and Now
Nubia **
 
The 10 Best Copywriting Formulas for Social Media Headlines
The 10 Best Copywriting Formulas for Social Media HeadlinesThe 10 Best Copywriting Formulas for Social Media Headlines
The 10 Best Copywriting Formulas for Social Media Headlines
Buffer
 

Viewers also liked (15)

Izrael Social Media Lecture Blogging vs. Mainstream Media
Izrael Social Media Lecture Blogging vs. Mainstream MediaIzrael Social Media Lecture Blogging vs. Mainstream Media
Izrael Social Media Lecture Blogging vs. Mainstream Media
 
Roli i qytetit
Roli i qytetitRoli i qytetit
Roli i qytetit
 
Albania
AlbaniaAlbania
Albania
 
Temple of Hatshepsut, Deir el-Bahri
Temple of Hatshepsut, Deir el-BahriTemple of Hatshepsut, Deir el-Bahri
Temple of Hatshepsut, Deir el-Bahri
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
 
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
 
Sociologjia
SociologjiaSociologjia
Sociologjia
 
Jeta urbane
Jeta urbaneJeta urbane
Jeta urbane
 
vendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershmevendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershme
 
Historiku i Egjiptit të Lashtë
Historiku i Egjiptit të LashtëHistoriku i Egjiptit të Lashtë
Historiku i Egjiptit të Lashtë
 
Veprimtari praktike histori e thelluar
Veprimtari praktike histori e thelluarVeprimtari praktike histori e thelluar
Veprimtari praktike histori e thelluar
 
Punim seminarik: Ruajtja e trashegimisë historike
Punim seminarik: Ruajtja e trashegimisë historikePunim seminarik: Ruajtja e trashegimisë historike
Punim seminarik: Ruajtja e trashegimisë historike
 
Templo funerario de Hatshepsut
Templo funerario de Hatshepsut Templo funerario de Hatshepsut
Templo funerario de Hatshepsut
 
Abu Simbel Before and Now
Abu Simbel Before and NowAbu Simbel Before and Now
Abu Simbel Before and Now
 
The 10 Best Copywriting Formulas for Social Media Headlines
The 10 Best Copywriting Formulas for Social Media HeadlinesThe 10 Best Copywriting Formulas for Social Media Headlines
The 10 Best Copywriting Formulas for Social Media Headlines
 

More from Ergi Nushi

Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
Ergi Nushi
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BE
Ergi Nushi
 
Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
Ergi Nushi
 
Rendesia e atomit
Rendesia e atomitRendesia e atomit
Rendesia e atomit
Ergi Nushi
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
Ergi Nushi
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
Ergi Nushi
 
Stop Dhuna
Stop DhunaStop Dhuna
Stop Dhuna
Ergi Nushi
 
Jeta e Aleksander Graham Bell
Jeta e Aleksander Graham BellJeta e Aleksander Graham Bell
Jeta e Aleksander Graham Bell
Ergi Nushi
 
Shnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet Gjeometrike
Ergi Nushi
 
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ergi Nushi
 
Komunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokraciaKomunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokracia
Ergi Nushi
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Ergi Nushi
 

More from Ergi Nushi (12)

Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BE
 
Hidrocentralet
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
 
Rendesia e atomit
Rendesia e atomitRendesia e atomit
Rendesia e atomit
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
 
Stop Dhuna
Stop DhunaStop Dhuna
Stop Dhuna
 
Jeta e Aleksander Graham Bell
Jeta e Aleksander Graham BellJeta e Aleksander Graham Bell
Jeta e Aleksander Graham Bell
 
Shnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet Gjeometrike
 
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtet
 
Komunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokraciaKomunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokracia
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
 

Piramidat

 • 2. • Piramida e Madhe e Gizës (e njohur edhe si Piramida e Khufu ose Piramida e Keopsit) është më e vjetra dhe më e madhja e të tri piramidave në nekropolin e Gizes.Ajo është më e vjetra nga shtate mrekullit e botes se lashte , dhe e vetmja që ka mbetur pothuajse të paprekur. Egjyptologet besojnë se piramida është ndërtuar si një varr gjatë një periudhe 10 deri në 20-vjeçare përfundim rreth 2560 p.e.s . Me nje gjatesi prej 146.5 metra (481 Kembe), Piramida e Madhe ishte struktura me e larte në botë për më shumë se 3,800 vjet. Fillimisht, Piramida e Madhe ishte e mbuluar me shtresë e jashtme gurë që formuan një sipërfaqe e jashtme të lëmuar; Disa gurë që dikur mbulonin strukturën mund të shihen ende rreth bazës. Janë të ndryshme teoritë shkencore dhe alternative rreth teknikave të ndërtimit e Piramides se Madhe. Hipoteza më e pranuar e ndërtimit eshte e bazuar në idenë se ajo është ndërtuar duke lëvizur gurë të mëdha nga një gurore dhe duke i terhequr ata deri në vend.
 • 3. • Ka tre dhoma njohur brenda Piramides se Madhe.Te ashtuquajturat Dhoma e Mbretëreshës dhe Dhoma e Mbretit janë më të lartat brenda strukturës piramidale. Pjesa kryesore e kompleksit te Gizes është një mjedis që përfshin dy tempuj mortor në nder të Khufu (një në afërsi të piramidës dhe një në afërsi të lumit), tri piramidat më të vogla për gratë e Khufu, një edhe më të vogla piramidë "satelit", një rrugë e shtruar që lidh dy tempuj, dhe varre të vogla rrethojnë piramidën për princave.
 • 4.
 • 5. • Besohet se piramida është ndërtuar si një varr për Dinastia e katert egjiptiane nga faraon Khufu dhe është ndërtuar gjatë një periudhe 20- vjeçare. Khufu, Hemon , ose Hemiunu , besohet nga të jenë disa arkitektet e Piramides se Madhe. Në ndërtim, Piramida e Madhe ishte e gjatë 146.5 metra (480,6 ft), por me erozionet , lartësia e saj aktual është 138.8 metra (455,4 ft). Masa e piramidës është vlerësuar në 5.9 milion ton . Vëllimi është afërsisht 2.500.000 metra kub (88.000.000 cu ft). Në bazë të këtyre vlerësimeve, ndërtimi i kësaj në 20 vjet do të përfshijë rreth 800 ton gurë çdo ditë. Ajo përbëhet nga një rreth 2.3 milionë blloqe, duke përfunduar ndërtimin në 20 vjet, duke lëvizur me një mesatare prej më shumë se 12 blloqe në vend të çdo orë, ditë e natë. Matjet e para saktësi të piramidës janë bërë nga egjyptologu Sir Flinders Petrie në 1880-82 dhe botoi Piramidat dhe Tempujt e Gizës. Pothuajse të gjitha raportet janë bazuar në matjet e tij. Shumë nga gurët dhe blloqet e brendshme të dhomave të Piramidës së Madhe u përshtaten së bashku me saktësi të jashtëzakonisht të madhe.
 • 6.
 • 7. Materialet • Piramida e Madhe përbëhet nga afro 2.3 milion blloqe gëlqeror të cilat më të besojnë se janë transportuar nga guroret aty pranë . Pjesa gëlqerore qe eshte përdorur për shtresë te jashtme është mbajtur përtej lumit. Gurët më të mëdhenj prej graniti në të piramidës, të zbuluar në dhomën e "Mbretit", peshojnë 25-80 ton dhe u transportuan nga sklleverit , më shumë se 800 km (500 milje) larg. Tradicionalisht, Egjiptianët e lashtë prisnin blloqet prej guri nga goditjet me çekan druri, i futnin në gur të cilat i lagnin pastaj me ujë. Ne uje drunjte zgjeroheshin, duke thyer shkëmbin. Pasi ata ishin prere, ato merreshin me anije ose lart Lumit Nil. Është vlerësuar se 5.5 milion ton gur gëlqeror, 8,000 ton granit (të importuara nga sklleverit), dhe 500,000 ton llaç ishin përdorur në ndërtimin e Piramidës së Madhe.
 • 8. Ne brendesi te Piramides • Hyrja origjinale të Piramidës së Madhe është 17 metra (56 ft) vertikalisht mbi nivelin e tokës. Disa egjyptologe sugjerojnë se Dhoma e Ulët kishte për qëllim të ishte dhoma origjinale varrimit, por faraoni Khufu më vonë ndryshoi mendje dhe donte që ajo të jetë dhoma më e lartë në piramidë. Në 28.2 metra (93 ft) nga hyrja është në forme katrore deri në çatinë e Hyrjes Zbritëse. Fshehur fillimisht nga një pllakë prej guri, ky është fillimi i Hyrjes Rritëse. Në ngjitje Hyrja është 39.3 metra (129 ft) e gjatë. Fund të ulët i Hyrjes Rritëse është e mbyllur nga tre blloqe të mëdha e graniti, secila rreth 1.5 metra (4.9 ft) e gjatë. Në fillim të Galerisë se Madhe në anën e djathtë ka një vrimë të shpuar në mur. Ky është fillimi i një bosht vertikal i cili ndjek një rrugë të parregullt nëpërmjet masonerit të piramidës për t'u bashkuar me Hyrjen Në zbritje. Gjithashtu në fillim të Galerisë se Madhe ka një Hyrje horizontale që te çon në "Dhomen e Mbretëreshës".
 • 9.
 • 10. • Piramida e Madhe është e rrethuar nga një kompleks i disa ndërtesash duke përfshirë piramidat e vogla. Piramida Tempull, e cila qëndroi në lindje të piramidës, është zhdukur pothuajse tërësisht përveç basaltit. Ka vetëm disa mbetje të rrugës së shtruar që lidhte piramidën me luginën dhe Tempullin e Lugines. Tempulli i Lugines është varrosur nën fshatin Nazlet el- Samman; basalt i gëlqeror dhe muret janë gjetur, por vendi nuk është zbuluar. Blloqet e basaltit tregojnë "prova të qarta" qe jane prerë me disa lloj sharre ose me një brisk, të aftë për të prer në një normë prej 1.5 inç (38 mm) për minutë. John Romer sugjeron se kjo pajisje mund të ketë pasur dhëmbë bakri dhe të peshonte deri në 300 paund (140 kg). Ai teorizon se një sharrë e tillë mund të ishte bashkangjitur një mushkë dhe ndoshta të përdoret në lidhje me vaj perimesh,prerje zmerile ose kuarc, here dhe për të prerë blloqet, i cili do të kërkonte me mundin e të paktën një duzinë njerëzve për ta vene ne pune atë.
 • 11.
 • 12. • Kompleksi i Piramidave të Gizës, e cila përfshin ndër strukturave të tjera piramidat e Khufu, Keftenit dhe Mikrenit , është e rrethuar nga një mur guri. Mark Lenher ka zbuluar qytetin jashtë murit, i njohur ndryshe si " Qyteti i Humbur. Eshte pushtuar dhe ndërtuar diku gjatë mbretërimit te Kefrenit (2520-2494 pes) dhe Mikrenit (2490- 2472 pes). Zbulimet e fundit nga Mark Lehner dhe ekipi i tij në qytetin aty pranë, duke përfshirë edhe atë që duket të ketë qenë një port i lulëzuar, sugjerojnë se qyteti dhe lagjet përbëhen prej kazermave të quajtur “Galeri” nuk mund të ketë qenë për punëtorët piramidale në fund të fundit, por më tepër për ushtarët dhe marinarët që përdornin portin. Në dritën e këtij zbulimi të ri, se ku punëtorët piramidal mund të kenë jetuar, Lehner tani sugjeron mundësinë alternative se ata mund jene përdorur për të ndërtuar piramidat apo ndoshta në gurore aty pranë.