SlideShare a Scribd company logo
Materialet e riciklueshme
Sot bota po perballet me
problemin e madh te plehrave .
Po sikur ta vrasim pak mendjen
per nje perdorim te
njepasnjeshem te ketyre
plehrave ?!
Letra
• Letra e kompjuterit ( letra CPO)
• Shumica letër të bardhë zyre, duke
përfshirë letër të bardhë kompjuteri, kopje
letër makine,
• letër fletore të bardhë, dhe zarf të bardhë.
Ndotesve të përbashkëta përfshijnë
• letër me shkëlqim, etiketat ngjitës latex,
zarf me dritare plastike,
• dhe letër karboni.
Qelqi
• Me ngjyra te ndara
• Kjo përfshin të gjitha gotat, enët që është jane te ndara
në të qartë, jeshile, dhe kafe. Kur xhami
• është e thyer apo të shtypur për riciklimin, ajo quhet
"guriçkë," "të gjelbërta", dhe "qelibar" Qelq i thyer,
respektivisht.
•
• Ngjyra të përziera
•
• Kjo është e njëjtë si qelqi ngjyra-të ndara me përjashtim
të qartë, qelqi e gjelbër, dhe kafe janë të përziera
• bashku. Ajo në përgjithësi ka vend shumë të kufizuar në
treg.
Plastika
• • PET ( SPI = 1 )
• Polietilen tereftalat ( PET ) ështëmaterial pothuajse I ricikluar . Ajo
• përfshin 1 - dhe 2 - litër qartë shishe sode , si dhe disa shishe që përmbajnë pije
,
• pastrues të lëngshme , detergjenteve , dhe antacids .
•
• • HDPE ( SPI = 2 )
• High- Dendësia polietileni ( HDPE ) është aktualisht riciklueshme në disa zona .
Kjo klasë
• përfshin qumësht , lëng , dhe kana uji , gota bazë për disa shishe plastike
sode , si dhe shishe për pastrues lavanderi , zbutës , locion , vaj motorik , dhe
antifriz .
• PVC ( SPI = 3 )
• Polyvinyl chloride ( PVC , referuar thjesht si " vinyl " ) përfshin shishe për gatim
• vaj , sallatë salcë , polish kati , gargarë , dhe të pijeve , si dhe të " pako flluskë "
e përdorur
• për bateri dhe hardware dhe lodra të tjera .
•
• • Plastik ( SPI = 6 )
• Plastik përfshin gota kafe polisterol , tabaka ushqim , dhe "
gocë e moluskut " paketimin, si
• edhe disa tuba kos , enë të qarta kryer - nga , dhe takëm
plastike . shkumë
• aplikacionet janë quajtur ndonjëherë EPA , ose zgjeruar
plastik . Disa riciklimi i
• plastik është duke u zhvilluar , por është i kufizuar nga ajo
peshë të ulët -për- racion vëllimit dhe vlera e tij
• si një mall .
•
• • Të tjera ( SPI = 7 )
• Mund referohen aplikimit cila përdorur disa nga lart gjashtë
rrëshira në kombinim ose te
• Mbledhja e resins individuale si plastike të përzier ( p.sh. , film
kamera mund të përfshijnë disa
• lloje të resins plastike ). Teknologji ekziston për të bërë sende
të dobishme të tilla si plastike " lëndë druri "
• jonë e resins plastike të përziera , por në përgjithësi materialet
janë më të dobishme dhe të vlefshme është
• të ndara në lloje të përgjithshme rrëshirë përshkruar me lart
• • LDPE ( SPI = 4 )
• Low - Dendësia polietileni ( LDPE ) përfshin çanta ushqimore ,
çanta bukë , qese plehra , dhe një
• shumëllojshmëri të produkteve të tjera të filmit . LDPE
riciklohen nga disa zinxhirët e medhenj e shitjes me pakicë .
•
• •
• Polypropylene ( SPI = 5 )
• Polypropylene përfshin një shumëllojshmëri të gjerë të
paketimit të tilla si kontejnerët kos , shampo
• shishe , dhe kazanët margarinë .Gjithashtu leukoplast , bateri
etj.
•
Metale
•
alumin
Të përfshira në këtë kategori janë kanaçe alumini pije, si dhe skrap
alumini të pastër dhefletë metalike prej alumini . Aktualisht , alumini
është një material shumë i çmuar për riciklimin .
• Kontejnerët Tin – Teveshura me çelik
•
• Përfshin kanaçe e përdorur për paketimin e ushqimit ( dmth. ,
ushqime të konservuara ) . Disa riciklime vendore mund të kërkojnë
• kanaçe për të pastruar dhe grimcuar me etiketa te hequra .
•
• Kontejnerët bimetal
•
• Një shembull tipik përfshin kanaçe çeliku
kallaj - kromuar me një alumini.
• Këto enë mund të ndahet nga kanaçe
alumini duke përdorur një magnet .
Shënim : Teknikisht ,kutite prej kallaji janë
bimetal , ne nuk i konsiderojmë ato kur I
referohemi kanaçe bimetal . Shumë
• Riciklues I pranojnë kontejnerët bimetal
me kuti prej kallaji –te mbuluar .
• Metalet me ngjyra
•
• Përfshin llojet hekurishte të cilat nuk përmbajnë hekur (të
tilla si bakri dhe bronzi).
• Skrapi mund të jetë një mall relativisht i vlefshem , në
varësi të sasisë. Ajo riciklohet shpesh nëpërmjet
tregtarëve metalike skrap, edhe pse disa riciklues të
përgjithshem do ta trajtojn ë atë me të tjera
• materiale. '
•
• Metale me ngjyra
• Përfshin hekur dhe hekur-përmbajnë metal skrap.
Metaleve me ngjyra është trajtuar në të njëjtën mënyrë si
• metaleve me ngjyra, por në përgjithësi ka vlerë më të
ulët të tregut.
Ushqimet
• Përfshin yndyrat pa mbetje organike nga restorante, kafeteri,
motele, dhe vende të tjera Per prodhimin e mbeturinave të ushqimit.
Kjo është teknikisht e mundur për të përzierje plehrash mbeturinave
të ushqimit në një mënyrë të ngjashme me
• stoli oborr, edhe pse problemet e tjera me brejtësve duhet të jenë të
• adresuar. Disa veç e lejojë fermerët për të bëj shterp mbeturinave të
ushqimit dhe e përdorin atë si ushqim të kafshëve.
• Stol oborri
•
• Përfshin mbeturinat peizazhit, copa të prera bari, degë dhe gjethe.
Ka shkallë të gjerë
• Objektet të cilat plehrash stoli oborr, duke prodhuar një produkt që
mund të përdoret për mulch, potting
• tokës, të mbuluar deponisë, dhe ndryshim tokës. Gjithashtu,
Composting mund të kryhet direkt në vend ose në kopshte,
10 qytetet me te pastra dhe ato 10
me te ndotura ne bote !
• Studimet e bera kane treguar se ne ditet e
sotme kanceri I mushkerive eshte duke u
shtuar me ritme te shpejta dhe te te gjitha
grupmoshat. Me poshte vijne 10 qytetet
kryesuese respektivisht per me te pastra
dhe me te ndotura .
10. Bern , Zvicer 
Ky qytet eshte nje
promovues I madh I
turizmit . Per kete
arsye jane te detyryar
qe nje qytet kaq te
bukur ta mbajne te
paster, ne menyre qe
vizitoret te kthehen
serish . 
9. Katsuyama , Japoni
Qyteti me I vogel ne kete liste
me me pak se 30.000 banore,
Edhe ketu kujdesi tregohet per
te mbajtur gjalle turizmin. Pika e
forte e ekonomise se ketij
qyteti .  
8.Zyrih,Zvicer
Ky qytet njihet se tepermi per
pastertinee rrugeve dhe
komoditetin qe njerezit ndjejne
edhe kur udhetojne . Duke qene se
mjetete transportit jane te
ndryshme edhe ajri ndotet me pak.
7.Stokholm, Suedi
Pervec rastit te ngjashem me te
Zyrihut , Stokholmi e ka industrine
e rende te pazhvilluar.Kjo do te
thote se ekonomia bazohet ne
produkte jo demtueseper ambjentin
. Mbahet edhe si nje prej qyteteve
evropiane me pajisjet me te pastra.
6. Oslo ,Norvegji
Arsyeja pse Oslo renditet lart eshte
per shkak te aftesise se vendasve
per ta mbajtur natyren jeshile.
Madje qe prej 2010 , 400 autobuset
e qytetit levizin me energji te
prodhuar nga humbjet ne peshe te
njerezve . 
5. Mineapolis , U.S
Megjithese qyteti me I madh ne
Minesota ai mbetet I paster per
shkak te promovimit te levizjes
me bicikleta.
4. Otava, Kanada
Edhe Otava e ruan pastertine me
ane te nje plani . Cdo vit nga 15
prill – 15 maj rreth 60.000vullnetare
dalin per te pastruar rruget, parqet
dhe pyjet .
3. Helsinki ,Finlande
Nje qytet me 500.000 banore
quhet te ishte I ndotur , por jo !
Helsinki ka rruge shume te gjera
dhe perdorim tramesh ne menyre
qe transporti te jete pa trafik dhe
ndotja prej makinave me e ulet.
2. Honolulu,U.S
Qyteti amerikan qe eshte me
lart ne liste .Edhe ketu
promovohet transporti me
autobuse dhe tramvaj.
1. Kalgari , Kanada
Konsiderohet qyteti me I
paster ne bote .Megjithese
industria eshte shume e
zhvilluar hapesirat e gjelbra
jane vendosur ne
perpjesetim te drejte .
10.Kabue ,Zambia
Me 1902 ne keto zona u gjenden
sasi te larta te materialeve toksike
por asnjehere misione per te
shpetuar popullsine vendase.Rreth
40milion $ kane shkuar per ndihme
nga Banka Boterore.
9.Sumgajit , Azerbajxhan
Kimikate organike, metale te
renda , industri petrokimike e
zhvilluar jane arsyet e ndotjes
se Sumgajitit . Mbi 12.000 ton
merkur rriten ne kete zone cdo
vit .
8.Cernobil , Ukraine
Radioaktivitet , shkrirje nukleare
gjate shperthimit te famshem me
1986 , 100 here me e madhe se
shperthimi I bombes ne Hiroshime ,
kjo ndotje s’ka per tu larguar per
mijera vite sipas shkencetareve.
7. Norilsk, Rusi
Qyteti mbetet I ndotur per shkak
te dioksidit te sulfatit .Edhe
minierat e nikelit dhe metaleve
te ndryshme e rritin cdo vit
ndotjen .
6.Dzerzhinsk, Rusi
Kimikatet dhe materialet toksike
si sarin dhe gasi VX kane bere
qe me shume se 300.000 ton
kane ndotur midis viteve ’30-’98.
Probabiliteti I vdekjeve e kalon
me 260% ate te lindjeve.
5. La Oroya , Peru
Dioksidi I sulfatit , zinku etj bejne qe
rreth 99% e femijeve te lindurketu
kane ndotje te gjakut me te madhe
sesa e pranueshmja.Ne keto toka
ndotja pritet te qendroje per mijera
vjet .
4. Vapi , Indi
Duke qene se industria eshte e
zhvilluar se tepermi ky qytet
automatikisht do renditej I pari ne
liste nese s’do te ishte per rritjen e
ulet te ketij niveli.
Permbajtja e merkurit ne uje eshte
rreth 100 here me e larte sesa ajo
qe pranon Organizata
Nderkombetare e Shendetit.
3. Sukinda , Indi
Kromi VI valent ndodhet ne ujerat
qe keta njerez konsumojne ne 2-
fish te standardeve. Rreth 85% e
vdekjeve ne miniera shkaktohet
prej ekzpozimit ndaj ketij lloj kromi.
2.Tianying , Kine
Rreth 50% e gjithe plumbit qe
prodhohet ne Kine prodhohet ne
kete qytet. Nuk ka standarde
per keto prodhim . Sot femijet
ne kete qytet kane IQ shume
me te vogel sesa ajo e njerezve
normal.
1. Linfen , Kine
Linfen ka me ligj nje numer
shume te madhe minierash te
cilat zbatojne nje rregullore te
caktuar dhe ndotja eshte e nje
niveli me te ulet , por problemin
e paraqesin minierat ilegale te
cilat interesohen per nxjerrjen e
mineraleve dhe nuk zbatojne
rregulloren.

More Related Content

What's hot

Riciklimi i letres
Riciklimi i letresRiciklimi i letres
Riciklimi i letres
Klotilda Gjoci
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitAnida Ago
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
KleaHaka
 
Projekt: Riciklimi
Projekt: RiciklimiProjekt: Riciklimi
Projekt: Riciklimi
Aldrin Pashku
 
Trevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne GreqiTrevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne Greqi
olinuhi
 
Ndotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga HidrokarburetNdotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga Hidrokarburet
arnoldbeqiri
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta QymyriLëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Erdi Dibra
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku
 
traditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodrane
Eva Kajushi
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeAnisa 19
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
 
Planimetria e shtepise
Planimetria e shtepise Planimetria e shtepise
Planimetria e shtepise
emma e
 
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
olinuhi
 

What's hot (20)

Riciklimi i letres
Riciklimi i letresRiciklimi i letres
Riciklimi i letres
 
Ndotja e Mjedisit
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
 
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
 
Ajri
AjriAjri
Ajri
 
Projekt: Riciklimi
Projekt: RiciklimiProjekt: Riciklimi
Projekt: Riciklimi
 
Trevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne GreqiTrevat Shqiptare Ne Greqi
Trevat Shqiptare Ne Greqi
 
Ndotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga HidrokarburetNdotja nga Hidrokarburet
Ndotja nga Hidrokarburet
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta QymyriLëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
traditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodrane
 
Globalizmi
GlobalizmiGlobalizmi
Globalizmi
 
Projekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistike
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
 
Planimetria e shtepise
Planimetria e shtepise Planimetria e shtepise
Planimetria e shtepise
 
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
 
Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Mjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
 

Viewers also liked

Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...Vilma Hoxha
 
Riciklmi
RiciklmiRiciklmi
Riciklmi
Esmer Alda
 
trajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinavetrajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinaveornela rama
 
Riciklimi I mbetjeve teknologjike ne mbrojtje te diversitetit dhe mjedisit.
Riciklimi I mbetjeve teknologjike ne mbrojtje te diversitetit dhe mjedisit.Riciklimi I mbetjeve teknologjike ne mbrojtje te diversitetit dhe mjedisit.
Riciklimi I mbetjeve teknologjike ne mbrojtje te diversitetit dhe mjedisit.
Klaudia D. Klau
 
Une ricikloj
Une riciklojUne ricikloj
Une ricikloj
Anisa Kreka
 
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Darla Evangjeli
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana
 
Wood recycling
Wood recyclingWood recycling
Wood recycling
CA Vijay Kothari
 
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - Plastmasave
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - PlastmasaveWaste Management Riciklimi i Masave Plastike - Plastmasave
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - PlastmasaveArdian Bytyqi
 
Ligjerata 1
Ligjerata 1Ligjerata 1
Ligjerata 1
Rrahim Maksuti
 
Metodat jokonvencionale të përpunimit me prerje-INXHINIERIA EKONOMIKE
Metodat jokonvencionale të përpunimit me prerje-INXHINIERIA EKONOMIKEMetodat jokonvencionale të përpunimit me prerje-INXHINIERIA EKONOMIKE
Metodat jokonvencionale të përpunimit me prerje-INXHINIERIA EKONOMIKERrahim Maksuti
 
Hidrosfera
HidrosferaHidrosfera
Hidrosfera
hhhh
 
Projekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - Karbohidratet
Marinela Abedini
 
Hidrosfera
HidrosferaHidrosfera
Hidrosfera
maitebeurko
 
Teknologji e informimit dhe komunikimit (TIK) Punim Seminarik Driton Nuha
Teknologji e informimit dhe komunikimit (TIK) Punim Seminarik Driton NuhaTeknologji e informimit dhe komunikimit (TIK) Punim Seminarik Driton Nuha
Teknologji e informimit dhe komunikimit (TIK) Punim Seminarik Driton Nuha
Driton Nuha
 
DRURI ne Arkitekture
DRURI ne ArkitektureDRURI ne Arkitekture
DRURI ne Arkitekture
Architecture
 
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik  Projektimi i Sistemeve InformativePunim Seminarik  Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
Veton Sopjani
 
La hidrosfera
La hidrosferaLa hidrosfera

Viewers also liked (20)

Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
 
Riciklimi
Riciklimi Riciklimi
Riciklimi
 
Riciklimi i mbeturinave
Riciklimi i mbeturinaveRiciklimi i mbeturinave
Riciklimi i mbeturinave
 
Riciklmi
RiciklmiRiciklmi
Riciklmi
 
trajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinavetrajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinave
 
Riciklimi I mbetjeve teknologjike ne mbrojtje te diversitetit dhe mjedisit.
Riciklimi I mbetjeve teknologjike ne mbrojtje te diversitetit dhe mjedisit.Riciklimi I mbetjeve teknologjike ne mbrojtje te diversitetit dhe mjedisit.
Riciklimi I mbetjeve teknologjike ne mbrojtje te diversitetit dhe mjedisit.
 
Une ricikloj
Une riciklojUne ricikloj
Une ricikloj
 
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
 
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
 
Wood recycling
Wood recyclingWood recycling
Wood recycling
 
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - Plastmasave
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - PlastmasaveWaste Management Riciklimi i Masave Plastike - Plastmasave
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - Plastmasave
 
Ligjerata 1
Ligjerata 1Ligjerata 1
Ligjerata 1
 
Metodat jokonvencionale të përpunimit me prerje-INXHINIERIA EKONOMIKE
Metodat jokonvencionale të përpunimit me prerje-INXHINIERIA EKONOMIKEMetodat jokonvencionale të përpunimit me prerje-INXHINIERIA EKONOMIKE
Metodat jokonvencionale të përpunimit me prerje-INXHINIERIA EKONOMIKE
 
Hidrosfera
HidrosferaHidrosfera
Hidrosfera
 
Projekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - KarbohidratetProjekt Kimi - Karbohidratet
Projekt Kimi - Karbohidratet
 
Hidrosfera
HidrosferaHidrosfera
Hidrosfera
 
Teknologji e informimit dhe komunikimit (TIK) Punim Seminarik Driton Nuha
Teknologji e informimit dhe komunikimit (TIK) Punim Seminarik Driton NuhaTeknologji e informimit dhe komunikimit (TIK) Punim Seminarik Driton Nuha
Teknologji e informimit dhe komunikimit (TIK) Punim Seminarik Driton Nuha
 
DRURI ne Arkitekture
DRURI ne ArkitektureDRURI ne Arkitekture
DRURI ne Arkitekture
 
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik  Projektimi i Sistemeve InformativePunim Seminarik  Projektimi i Sistemeve Informative
Punim Seminarik Projektimi i Sistemeve Informative
 
La hidrosfera
La hidrosferaLa hidrosfera
La hidrosfera
 

More from Diana Lamaj

Veshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te ShqiperiseVeshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te ShqiperiseDiana Lamaj
 
Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus Diana Lamaj
 
Fotografia dhe aparatet fotografike
Fotografia dhe aparatet fotografikeFotografia dhe aparatet fotografike
Fotografia dhe aparatet fotografikeDiana Lamaj
 
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarDiana Lamaj
 
Filma te bazuar ne libra
Filma te bazuar ne libraFilma te bazuar ne libra
Filma te bazuar ne libraDiana Lamaj
 
Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Diana Lamaj
 
Dhuro gjak , shpeto jete!
Dhuro gjak , shpeto jete! Dhuro gjak , shpeto jete!
Dhuro gjak , shpeto jete! Diana Lamaj
 
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)Diana Lamaj
 
Metoda per parashikimin e motit
Metoda per parashikimin e motit Metoda per parashikimin e motit
Metoda per parashikimin e motit Diana Lamaj
 
Naim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tijNaim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tijDiana Lamaj
 
Parlare d’Italia
Parlare d’ItaliaParlare d’Italia
Parlare d’ItaliaDiana Lamaj
 
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Diana Lamaj
 

More from Diana Lamaj (20)

Ahmet Zogu
Ahmet ZoguAhmet Zogu
Ahmet Zogu
 
Ahmet Zogu
Ahmet ZoguAhmet Zogu
Ahmet Zogu
 
Veshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te ShqiperiseVeshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te Shqiperise
 
Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus Shqiperia ne fokus
Shqiperia ne fokus
 
Fotografia dhe aparatet fotografike
Fotografia dhe aparatet fotografikeFotografia dhe aparatet fotografike
Fotografia dhe aparatet fotografike
 
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquarShkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
Shkenca e matematikes Biografi te matematikaneve te shquar
 
Gjakmarrja
GjakmarrjaGjakmarrja
Gjakmarrja
 
Filma te bazuar ne libra
Filma te bazuar ne libraFilma te bazuar ne libra
Filma te bazuar ne libra
 
Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj Fizikanet e medhenj
Fizikanet e medhenj
 
Iliada (Homeri)
Iliada (Homeri)Iliada (Homeri)
Iliada (Homeri)
 
Edit Durham
Edit DurhamEdit Durham
Edit Durham
 
Dhuro gjak , shpeto jete!
Dhuro gjak , shpeto jete! Dhuro gjak , shpeto jete!
Dhuro gjak , shpeto jete!
 
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
 
Adolf Hitler
Adolf Hitler Adolf Hitler
Adolf Hitler
 
Jeronim de rada
Jeronim de radaJeronim de rada
Jeronim de rada
 
Metoda per parashikimin e motit
Metoda per parashikimin e motit Metoda per parashikimin e motit
Metoda per parashikimin e motit
 
Naim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tijNaim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tij
 
Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
 
Parlare d’Italia
Parlare d’ItaliaParlare d’Italia
Parlare d’Italia
 
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë
 

Materialet e riciklueshme

 • 1. Materialet e riciklueshme Sot bota po perballet me problemin e madh te plehrave . Po sikur ta vrasim pak mendjen per nje perdorim te njepasnjeshem te ketyre plehrave ?!
 • 2. Letra • Letra e kompjuterit ( letra CPO) • Shumica letër të bardhë zyre, duke përfshirë letër të bardhë kompjuteri, kopje letër makine, • letër fletore të bardhë, dhe zarf të bardhë. Ndotesve të përbashkëta përfshijnë • letër me shkëlqim, etiketat ngjitës latex, zarf me dritare plastike, • dhe letër karboni.
 • 3. Qelqi • Me ngjyra te ndara • Kjo përfshin të gjitha gotat, enët që është jane te ndara në të qartë, jeshile, dhe kafe. Kur xhami • është e thyer apo të shtypur për riciklimin, ajo quhet "guriçkë," "të gjelbërta", dhe "qelibar" Qelq i thyer, respektivisht. • • Ngjyra të përziera • • Kjo është e njëjtë si qelqi ngjyra-të ndara me përjashtim të qartë, qelqi e gjelbër, dhe kafe janë të përziera • bashku. Ajo në përgjithësi ka vend shumë të kufizuar në treg.
 • 4. Plastika • • PET ( SPI = 1 ) • Polietilen tereftalat ( PET ) ështëmaterial pothuajse I ricikluar . Ajo • përfshin 1 - dhe 2 - litër qartë shishe sode , si dhe disa shishe që përmbajnë pije , • pastrues të lëngshme , detergjenteve , dhe antacids . • • • HDPE ( SPI = 2 ) • High- Dendësia polietileni ( HDPE ) është aktualisht riciklueshme në disa zona . Kjo klasë • përfshin qumësht , lëng , dhe kana uji , gota bazë për disa shishe plastike sode , si dhe shishe për pastrues lavanderi , zbutës , locion , vaj motorik , dhe antifriz . • PVC ( SPI = 3 ) • Polyvinyl chloride ( PVC , referuar thjesht si " vinyl " ) përfshin shishe për gatim • vaj , sallatë salcë , polish kati , gargarë , dhe të pijeve , si dhe të " pako flluskë " e përdorur • për bateri dhe hardware dhe lodra të tjera . •
 • 5. • • Plastik ( SPI = 6 ) • Plastik përfshin gota kafe polisterol , tabaka ushqim , dhe " gocë e moluskut " paketimin, si • edhe disa tuba kos , enë të qarta kryer - nga , dhe takëm plastike . shkumë • aplikacionet janë quajtur ndonjëherë EPA , ose zgjeruar plastik . Disa riciklimi i • plastik është duke u zhvilluar , por është i kufizuar nga ajo peshë të ulët -për- racion vëllimit dhe vlera e tij • si një mall . • • • Të tjera ( SPI = 7 ) • Mund referohen aplikimit cila përdorur disa nga lart gjashtë rrëshira në kombinim ose te • Mbledhja e resins individuale si plastike të përzier ( p.sh. , film kamera mund të përfshijnë disa • lloje të resins plastike ). Teknologji ekziston për të bërë sende të dobishme të tilla si plastike " lëndë druri " • jonë e resins plastike të përziera , por në përgjithësi materialet janë më të dobishme dhe të vlefshme është • të ndara në lloje të përgjithshme rrëshirë përshkruar me lart
 • 6. • • LDPE ( SPI = 4 ) • Low - Dendësia polietileni ( LDPE ) përfshin çanta ushqimore , çanta bukë , qese plehra , dhe një • shumëllojshmëri të produkteve të tjera të filmit . LDPE riciklohen nga disa zinxhirët e medhenj e shitjes me pakicë . • • • • Polypropylene ( SPI = 5 ) • Polypropylene përfshin një shumëllojshmëri të gjerë të paketimit të tilla si kontejnerët kos , shampo • shishe , dhe kazanët margarinë .Gjithashtu leukoplast , bateri etj. •
 • 7. Metale • alumin Të përfshira në këtë kategori janë kanaçe alumini pije, si dhe skrap alumini të pastër dhefletë metalike prej alumini . Aktualisht , alumini është një material shumë i çmuar për riciklimin . • Kontejnerët Tin – Teveshura me çelik • • Përfshin kanaçe e përdorur për paketimin e ushqimit ( dmth. , ushqime të konservuara ) . Disa riciklime vendore mund të kërkojnë • kanaçe për të pastruar dhe grimcuar me etiketa te hequra . •
 • 8. • Kontejnerët bimetal • • Një shembull tipik përfshin kanaçe çeliku kallaj - kromuar me një alumini. • Këto enë mund të ndahet nga kanaçe alumini duke përdorur një magnet . Shënim : Teknikisht ,kutite prej kallaji janë bimetal , ne nuk i konsiderojmë ato kur I referohemi kanaçe bimetal . Shumë • Riciklues I pranojnë kontejnerët bimetal me kuti prej kallaji –te mbuluar .
 • 9. • Metalet me ngjyra • • Përfshin llojet hekurishte të cilat nuk përmbajnë hekur (të tilla si bakri dhe bronzi). • Skrapi mund të jetë një mall relativisht i vlefshem , në varësi të sasisë. Ajo riciklohet shpesh nëpërmjet tregtarëve metalike skrap, edhe pse disa riciklues të përgjithshem do ta trajtojn ë atë me të tjera • materiale. ' • • Metale me ngjyra • Përfshin hekur dhe hekur-përmbajnë metal skrap. Metaleve me ngjyra është trajtuar në të njëjtën mënyrë si • metaleve me ngjyra, por në përgjithësi ka vlerë më të ulët të tregut.
 • 10. Ushqimet • Përfshin yndyrat pa mbetje organike nga restorante, kafeteri, motele, dhe vende të tjera Per prodhimin e mbeturinave të ushqimit. Kjo është teknikisht e mundur për të përzierje plehrash mbeturinave të ushqimit në një mënyrë të ngjashme me • stoli oborr, edhe pse problemet e tjera me brejtësve duhet të jenë të • adresuar. Disa veç e lejojë fermerët për të bëj shterp mbeturinave të ushqimit dhe e përdorin atë si ushqim të kafshëve. • Stol oborri • • Përfshin mbeturinat peizazhit, copa të prera bari, degë dhe gjethe. Ka shkallë të gjerë • Objektet të cilat plehrash stoli oborr, duke prodhuar një produkt që mund të përdoret për mulch, potting • tokës, të mbuluar deponisë, dhe ndryshim tokës. Gjithashtu, Composting mund të kryhet direkt në vend ose në kopshte,
 • 11. 10 qytetet me te pastra dhe ato 10 me te ndotura ne bote ! • Studimet e bera kane treguar se ne ditet e sotme kanceri I mushkerive eshte duke u shtuar me ritme te shpejta dhe te te gjitha grupmoshat. Me poshte vijne 10 qytetet kryesuese respektivisht per me te pastra dhe me te ndotura .
 • 12. 10. Bern , Zvicer  Ky qytet eshte nje promovues I madh I turizmit . Per kete arsye jane te detyryar qe nje qytet kaq te bukur ta mbajne te paster, ne menyre qe vizitoret te kthehen serish . 
 • 13. 9. Katsuyama , Japoni Qyteti me I vogel ne kete liste me me pak se 30.000 banore, Edhe ketu kujdesi tregohet per te mbajtur gjalle turizmin. Pika e forte e ekonomise se ketij qyteti .  
 • 14. 8.Zyrih,Zvicer Ky qytet njihet se tepermi per pastertinee rrugeve dhe komoditetin qe njerezit ndjejne edhe kur udhetojne . Duke qene se mjetete transportit jane te ndryshme edhe ajri ndotet me pak.
 • 15. 7.Stokholm, Suedi Pervec rastit te ngjashem me te Zyrihut , Stokholmi e ka industrine e rende te pazhvilluar.Kjo do te thote se ekonomia bazohet ne produkte jo demtueseper ambjentin . Mbahet edhe si nje prej qyteteve evropiane me pajisjet me te pastra.
 • 16. 6. Oslo ,Norvegji Arsyeja pse Oslo renditet lart eshte per shkak te aftesise se vendasve per ta mbajtur natyren jeshile. Madje qe prej 2010 , 400 autobuset e qytetit levizin me energji te prodhuar nga humbjet ne peshe te njerezve . 
 • 17. 5. Mineapolis , U.S Megjithese qyteti me I madh ne Minesota ai mbetet I paster per shkak te promovimit te levizjes me bicikleta.
 • 18. 4. Otava, Kanada Edhe Otava e ruan pastertine me ane te nje plani . Cdo vit nga 15 prill – 15 maj rreth 60.000vullnetare dalin per te pastruar rruget, parqet dhe pyjet .
 • 19. 3. Helsinki ,Finlande Nje qytet me 500.000 banore quhet te ishte I ndotur , por jo ! Helsinki ka rruge shume te gjera dhe perdorim tramesh ne menyre qe transporti te jete pa trafik dhe ndotja prej makinave me e ulet.
 • 20. 2. Honolulu,U.S Qyteti amerikan qe eshte me lart ne liste .Edhe ketu promovohet transporti me autobuse dhe tramvaj.
 • 21. 1. Kalgari , Kanada Konsiderohet qyteti me I paster ne bote .Megjithese industria eshte shume e zhvilluar hapesirat e gjelbra jane vendosur ne perpjesetim te drejte .
 • 22. 10.Kabue ,Zambia Me 1902 ne keto zona u gjenden sasi te larta te materialeve toksike por asnjehere misione per te shpetuar popullsine vendase.Rreth 40milion $ kane shkuar per ndihme nga Banka Boterore.
 • 23. 9.Sumgajit , Azerbajxhan Kimikate organike, metale te renda , industri petrokimike e zhvilluar jane arsyet e ndotjes se Sumgajitit . Mbi 12.000 ton merkur rriten ne kete zone cdo vit .
 • 24. 8.Cernobil , Ukraine Radioaktivitet , shkrirje nukleare gjate shperthimit te famshem me 1986 , 100 here me e madhe se shperthimi I bombes ne Hiroshime , kjo ndotje s’ka per tu larguar per mijera vite sipas shkencetareve.
 • 25. 7. Norilsk, Rusi Qyteti mbetet I ndotur per shkak te dioksidit te sulfatit .Edhe minierat e nikelit dhe metaleve te ndryshme e rritin cdo vit ndotjen .
 • 26. 6.Dzerzhinsk, Rusi Kimikatet dhe materialet toksike si sarin dhe gasi VX kane bere qe me shume se 300.000 ton kane ndotur midis viteve ’30-’98. Probabiliteti I vdekjeve e kalon me 260% ate te lindjeve.
 • 27. 5. La Oroya , Peru Dioksidi I sulfatit , zinku etj bejne qe rreth 99% e femijeve te lindurketu kane ndotje te gjakut me te madhe sesa e pranueshmja.Ne keto toka ndotja pritet te qendroje per mijera vjet .
 • 28. 4. Vapi , Indi Duke qene se industria eshte e zhvilluar se tepermi ky qytet automatikisht do renditej I pari ne liste nese s’do te ishte per rritjen e ulet te ketij niveli. Permbajtja e merkurit ne uje eshte rreth 100 here me e larte sesa ajo qe pranon Organizata Nderkombetare e Shendetit.
 • 29. 3. Sukinda , Indi Kromi VI valent ndodhet ne ujerat qe keta njerez konsumojne ne 2- fish te standardeve. Rreth 85% e vdekjeve ne miniera shkaktohet prej ekzpozimit ndaj ketij lloj kromi.
 • 30. 2.Tianying , Kine Rreth 50% e gjithe plumbit qe prodhohet ne Kine prodhohet ne kete qytet. Nuk ka standarde per keto prodhim . Sot femijet ne kete qytet kane IQ shume me te vogel sesa ajo e njerezve normal.
 • 31. 1. Linfen , Kine Linfen ka me ligj nje numer shume te madhe minierash te cilat zbatojne nje rregullore te caktuar dhe ndotja eshte e nje niveli me te ulet , por problemin e paraqesin minierat ilegale te cilat interesohen per nxjerrjen e mineraleve dhe nuk zbatojne rregulloren.