SlideShare a Scribd company logo
Punuan:
Magjia e ngjyrës
Gjurmët e përdorimit të ngjyrave nga njerëzit humbasin që në prehistori.
Në qytetërimet e ndryshme ngjyrat kanë patur një tërheqje të vecantë duke
i’u dhënë atyre fuqi magjike.Në qytetërmin minok kishte pallate
shumëngjyrësh,costume, objekte të jetës së përditshme,dekorime shtëpish
etj.,me ngjyra nga më të ndryshmet.Miceneit i njihnin mirë ngjyrat,ata me to
bënin afreskët,dekoronin mburojat dhe zbukuronin statujat e
tempujve.Fenikasit i përdornin ngjyrat ne zbukurimin e tempujve,vendeve te
shenjta dhe orendivet te ndryshme.Etruskët i perdornin ato në varret ,të
cilët i konsideronin shtepi të të vdekurve.Njohja e nghyrave nga fenikasit iu
transmetua romakeve që i zbukuronin shtëpitë me skena figurative
mitologjike. etj.
Prej asaj kohe,ngjyra luan një rol të madh edhe për trukimin e grave:fytyra
lyhej me të bardhë,mollëzat me të kuqe,ndërsa rrethi i syve me të zezë. …
E Bardha
E Bardha është sintetizimi it ë gjitha
ngjyrave.Është ngjyra e
pastertisë,dlirësisë, e pafajësisë,e
saktësisë.Simbolizon
dritën,diellin,ajrin,shenjtërimin e autoritetin
shpirtëror.Ka kuptimin e një qetësie absolute,por
me potencialqë paraprin shpërthimin.
Kur bashkohet me të zezën simbolizon
dualitetin,pra dy gjera të kundërta,të mirën dhe të
keqen.
E
Kuqja
E kuqja është ngjyra e parë e ylberit që
fëmijët fillojnë të njohin,është ngjyra e lëvizjes
dhe aktivitetit,ngjyra e gjakut,e shpërthimeve
energjike.Ekuqja është simbolizimi i zemrës,i
dashurisë,i pasionit,i sensualitetit dhe
krenarisë.Kush pëlqen të kuqen është optimist ,i
vendosur,impulsive,entuziast,luftarak,i hapur dhe
pasionant.Është vërtetuar se, nëse
ekspozohemindaj të kuqes,shtohen të rrahurat e
zemrës dhe stimulohet prodhimi i adrenbalinës.
Bluja
Bluja është ngjyra e detit,e qiellit,e
qetësisë, e butesisë dhe gëzimitpër
jetën.Ajo përfaqëson lidhjet me gjithcka që na
rrethon,për t’u ndierë të qëndrueshëm,të sigurtë,të
cliruar nga cfarëdo tensioni.
Përfaqëson bashkimin,besnikërinë,meditimin dhe
thellësinë e një ndjenje.Ai që pëlqen blunë ka një
karakter të butë,romantic,dashuron natyrën,fënijët
dhe kafshët; etj., Duke vëzhguar për një kohë të
gjatë ngjyrën blu,lind një ndjenjë qetësie,kënaqësie
dhe sigurie.Për kinezët ajo tregon pavdekësi.
E
Verdha
E Verdha është ngjyra më e ndritshme e
spektrit. Është ngjyra e diellit,e e arit,e gëzimit,e
lumturisë dhe fantazisë.Përfaqëson
optimizëm,inteligjencë dhe urtësi.Ashtu si e kuqja ajo
rrit presionon arterial, shton të rrahurat e zemrës dhe
ritmin efrymëmarrjes. Por ndryshe nga e kuqja,e verdha
presupozonnjë aktivitët jo të sigurt,ku mungon
koherenca.Ajo tregon prezencën e ndonjë konfliktinë
të cillin pushteti ndihet i domosdoshëm.Ai që pëlqen të
verdhën ka një karakter të hapur,optimist,moskokcarës
dhe të përzemërt. Është entuziast
dhe merr flak shpejt.
Jeshilja
Jeshilja simbolizon pranverën e
jetës,rininë, shpresën,triumfin e jetës mbi
vdekjen.Por edhe mungesën e
eksperiencës,naivitetin dhe cmendurinë.Jeshilja
shpreh këmbëngulje,rezistencë ndaj
ndryshimeve,ndaj pikëpamjeve duke i dhënë
rëndësi Unit.Pra,ai që pëlqen jeshilen kërkon të
domino me idetë e veta,duke kërkuar justifikimin
për to; ka karakter të ashpër dhë autoritar; është i
ndershëm,dëshiron siguri dhe vazhdimësi; dhe ka
vështirësi të bashkepunoj me të tjerët.
Portokallia
Portokallia shpreh
energji,lëvizje,pra, pak a shumë si
e verdha,por është më sipërfaqësore.Është
ngjyra e optimizmit të tepruar.Ai që pëlqen
portokallinë është njeri i hapur dhe i sinqertë,i
gëzuar dhe energjik.Mënyra e tij e arsyetimit
është e thjesht,e qartë dhe lineare.
Violeta
Violeta si përzierje e së kuqes
me blunë, merr cilesi nga të dy përbërësit.Ka
tendencë të unifikojë vrullin e të kuqes me
qetësine e blusë.Violeta është ngjyra e artit ,e
fantazisë,e ëndrrës,e magjisë.Shpreh dinjitet
dhe fisnikëri,inteligjencë dhe urtësi.Ai që
pëlqen violetën ka karakter të vështirë,me
tendenca të kundërta dhe që nuk
harmonizohen.Ka interesa të larta është i
kulturuar dhe i ndjeshem.
Kafja
Kafja është ngjyra e topkës,e trungut të
pemëve; tregon siguri,dashuri për të
kaluarën,durim dhe këmbëngulje.Ngjyra kafe
paraqet ndjenjën e një mirëqenie fizike si dhe
dëshirën për tu cliruar nga situate të cilat sjellin
shqetsime apo probleme që paraqesin
vështirësi.Ai që pëlqen ngjyrën kafe është njeri i
qetë ,reflektues,por pasv; ka karakter të thjeshtë
,ka besim në tradita etj. kërkon qetësi,raporte të
qëndrueshme si dhe kërkon një partner që të
pëlqejë pot ë njëjtat gjëra.
Grija
Grija simbolizon
neutralen,zinë, depresionin, pendimin.Është ngjyra
e mjegullës,e hijes,e muzgut.Tregon
pasiguri,ndjeshmëri dhe mungesë besimi për
veten.Ai që pëlqen ngjyrën gri ka
inteligjencë,karakter të fortë dhe gjykon të tjerët
me ashpërsi; është i vëtmuar,jo shumë i përzemërt
me të tjerët,kërkon t’i largohet rrëmujës; ka frikë të
përballet me jetën edhe pse dashuron të vërtëtën
dhe është gjithë shpresë.
E
Zeza
E Zeza është mohimi i ngjyrës.
Përfaqëson kukirin absolute,pas të cilit nuk ka
asgjë.E zeza është mohimi,kapitullimi i plotë
apo abandonimi i gjithckaje.Ai që pëlqen
ngjyrën e zezë mohon dhe proteston ndaj një
situate të padeshirueshme.
Falemin
derit

More Related Content

What's hot

Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ArDit Mani
 
Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
shkumbin muzlijaj
 
Qyteterimi Egjiptian
Qyteterimi EgjiptianQyteterimi Egjiptian
Qyteterimi Egjiptian
Lili Salca
 
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Patrik Liçi
 
Energjia Diellore
Energjia DielloreEnergjia Diellore
Energjia Diellore
dritan sadikaj
 
"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt HistorieMatilda Gremi
 
Lufterat Boterore
Lufterat BoteroreLufterat Boterore
Lufterat BoteroreDenis Lezo
 
Syprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramitSyprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramit
Adelina Fejzulla
 
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeveRoli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Denisa Caushi
 
energjia
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI
 
Sinjalistika Rrugore
Sinjalistika RrugoreSinjalistika Rrugore
Sinjalistika Rrugore
Juljan Tahiri
 
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
xhessiana
 
Zhvillimi i teknologjise
Zhvillimi i teknologjiseZhvillimi i teknologjise
Zhvillimi i teknologjise
FialdoMema
 
Historia e numrit
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
jola cenollari
 
Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3
Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3
Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3Andi Metaliaj
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
melissa cani
 
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
#MesueseAurela Elezaj
 

What's hot (20)

Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
 
Qyteterimi Egjiptian
Qyteterimi EgjiptianQyteterimi Egjiptian
Qyteterimi Egjiptian
 
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
 
Energjia Diellore
Energjia DielloreEnergjia Diellore
Energjia Diellore
 
"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie"Greqia e lashte" Projekt Historie
"Greqia e lashte" Projekt Historie
 
Ajri
AjriAjri
Ajri
 
Lufterat Boterore
Lufterat BoteroreLufterat Boterore
Lufterat Boterore
 
Syprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramitSyprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramit
 
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeveRoli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
 
energjia
energjia energjia
energjia
 
Sinjalistika Rrugore
Sinjalistika RrugoreSinjalistika Rrugore
Sinjalistika Rrugore
 
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dh...
 
Zhvillimi i teknologjise
Zhvillimi i teknologjiseZhvillimi i teknologjise
Zhvillimi i teknologjise
 
Historia e numrit
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numrit
 
Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3
Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3
Ligji i pare i Mendelit-Andi Metaliaj X-3
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
 
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
 

More from Ismail Memushaj

Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laboratorRregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
Ismail Memushaj
 
Kompania Digitalb sha
Kompania Digitalb sha Kompania Digitalb sha
Kompania Digitalb sha
Ismail Memushaj
 
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014Ismail Memushaj
 
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014Ismail Memushaj
 
Alpet shqiptare
Alpet shqiptareAlpet shqiptare
Alpet shqiptare
Ismail Memushaj
 
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhje
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhjeProgrami Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhje
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhjeIsmail Memushaj
 
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluar
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluarProgrami Orientues 2013-2014,Matematike e thelluar
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluarIsmail Memushaj
 
Programi Orientues 2013-2014, Matematike Berthame
Programi Orientues 2013-2014, Matematike BerthameProgrami Orientues 2013-2014, Matematike Berthame
Programi Orientues 2013-2014, Matematike BerthameIsmail Memushaj
 
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarëtAmaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
Ismail Memushaj
 
High school 'hasan tahsini'
High school 'hasan tahsini'High school 'hasan tahsini'
High school 'hasan tahsini'
Ismail Memushaj
 
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESIDUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
Ismail Memushaj
 

More from Ismail Memushaj (12)

Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laboratorRregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
Rregulla të përgjithshme gjatë punës në laborator
 
Kompania Digitalb sha
Kompania Digitalb sha Kompania Digitalb sha
Kompania Digitalb sha
 
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Matematikës MATURA SHTETËRORE 2014
 
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014
Rezultatet e Provimit të Letërsisë MATURA SHTETËRORE 2014
 
Alpet shqiptare
Alpet shqiptareAlpet shqiptare
Alpet shqiptare
 
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhje
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhjeProgrami Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhje
Programi Orientues 2013-2014, Gjuhe angleze me zgjedhje
 
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluar
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluarProgrami Orientues 2013-2014,Matematike e thelluar
Programi Orientues 2013-2014,Matematike e thelluar
 
Programi Orientues 2013-2014, Matematike Berthame
Programi Orientues 2013-2014, Matematike BerthameProgrami Orientues 2013-2014, Matematike Berthame
Programi Orientues 2013-2014, Matematike Berthame
 
Fenix JA REKALAME
Fenix JA REKALAMEFenix JA REKALAME
Fenix JA REKALAME
 
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarëtAmaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarët
 
High school 'hasan tahsini'
High school 'hasan tahsini'High school 'hasan tahsini'
High school 'hasan tahsini'
 
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESIDUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
DUKURITE ELEKTRIKE,PERDORIMI I TYRE NE MJEKESI
 

Kuptimi i ngjyrave

 • 2. Magjia e ngjyrës Gjurmët e përdorimit të ngjyrave nga njerëzit humbasin që në prehistori. Në qytetërimet e ndryshme ngjyrat kanë patur një tërheqje të vecantë duke i’u dhënë atyre fuqi magjike.Në qytetërmin minok kishte pallate shumëngjyrësh,costume, objekte të jetës së përditshme,dekorime shtëpish etj.,me ngjyra nga më të ndryshmet.Miceneit i njihnin mirë ngjyrat,ata me to bënin afreskët,dekoronin mburojat dhe zbukuronin statujat e tempujve.Fenikasit i përdornin ngjyrat ne zbukurimin e tempujve,vendeve te shenjta dhe orendivet te ndryshme.Etruskët i perdornin ato në varret ,të cilët i konsideronin shtepi të të vdekurve.Njohja e nghyrave nga fenikasit iu transmetua romakeve që i zbukuronin shtëpitë me skena figurative mitologjike. etj. Prej asaj kohe,ngjyra luan një rol të madh edhe për trukimin e grave:fytyra lyhej me të bardhë,mollëzat me të kuqe,ndërsa rrethi i syve me të zezë. …
 • 3. E Bardha E Bardha është sintetizimi it ë gjitha ngjyrave.Është ngjyra e pastertisë,dlirësisë, e pafajësisë,e saktësisë.Simbolizon dritën,diellin,ajrin,shenjtërimin e autoritetin shpirtëror.Ka kuptimin e një qetësie absolute,por me potencialqë paraprin shpërthimin. Kur bashkohet me të zezën simbolizon dualitetin,pra dy gjera të kundërta,të mirën dhe të keqen.
 • 4. E Kuqja E kuqja është ngjyra e parë e ylberit që fëmijët fillojnë të njohin,është ngjyra e lëvizjes dhe aktivitetit,ngjyra e gjakut,e shpërthimeve energjike.Ekuqja është simbolizimi i zemrës,i dashurisë,i pasionit,i sensualitetit dhe krenarisë.Kush pëlqen të kuqen është optimist ,i vendosur,impulsive,entuziast,luftarak,i hapur dhe pasionant.Është vërtetuar se, nëse ekspozohemindaj të kuqes,shtohen të rrahurat e zemrës dhe stimulohet prodhimi i adrenbalinës.
 • 5. Bluja Bluja është ngjyra e detit,e qiellit,e qetësisë, e butesisë dhe gëzimitpër jetën.Ajo përfaqëson lidhjet me gjithcka që na rrethon,për t’u ndierë të qëndrueshëm,të sigurtë,të cliruar nga cfarëdo tensioni. Përfaqëson bashkimin,besnikërinë,meditimin dhe thellësinë e një ndjenje.Ai që pëlqen blunë ka një karakter të butë,romantic,dashuron natyrën,fënijët dhe kafshët; etj., Duke vëzhguar për një kohë të gjatë ngjyrën blu,lind një ndjenjë qetësie,kënaqësie dhe sigurie.Për kinezët ajo tregon pavdekësi.
 • 6. E Verdha E Verdha është ngjyra më e ndritshme e spektrit. Është ngjyra e diellit,e e arit,e gëzimit,e lumturisë dhe fantazisë.Përfaqëson optimizëm,inteligjencë dhe urtësi.Ashtu si e kuqja ajo rrit presionon arterial, shton të rrahurat e zemrës dhe ritmin efrymëmarrjes. Por ndryshe nga e kuqja,e verdha presupozonnjë aktivitët jo të sigurt,ku mungon koherenca.Ajo tregon prezencën e ndonjë konfliktinë të cillin pushteti ndihet i domosdoshëm.Ai që pëlqen të verdhën ka një karakter të hapur,optimist,moskokcarës dhe të përzemërt. Është entuziast dhe merr flak shpejt.
 • 7. Jeshilja Jeshilja simbolizon pranverën e jetës,rininë, shpresën,triumfin e jetës mbi vdekjen.Por edhe mungesën e eksperiencës,naivitetin dhe cmendurinë.Jeshilja shpreh këmbëngulje,rezistencë ndaj ndryshimeve,ndaj pikëpamjeve duke i dhënë rëndësi Unit.Pra,ai që pëlqen jeshilen kërkon të domino me idetë e veta,duke kërkuar justifikimin për to; ka karakter të ashpër dhë autoritar; është i ndershëm,dëshiron siguri dhe vazhdimësi; dhe ka vështirësi të bashkepunoj me të tjerët.
 • 8. Portokallia Portokallia shpreh energji,lëvizje,pra, pak a shumë si e verdha,por është më sipërfaqësore.Është ngjyra e optimizmit të tepruar.Ai që pëlqen portokallinë është njeri i hapur dhe i sinqertë,i gëzuar dhe energjik.Mënyra e tij e arsyetimit është e thjesht,e qartë dhe lineare.
 • 9. Violeta Violeta si përzierje e së kuqes me blunë, merr cilesi nga të dy përbërësit.Ka tendencë të unifikojë vrullin e të kuqes me qetësine e blusë.Violeta është ngjyra e artit ,e fantazisë,e ëndrrës,e magjisë.Shpreh dinjitet dhe fisnikëri,inteligjencë dhe urtësi.Ai që pëlqen violetën ka karakter të vështirë,me tendenca të kundërta dhe që nuk harmonizohen.Ka interesa të larta është i kulturuar dhe i ndjeshem.
 • 10. Kafja Kafja është ngjyra e topkës,e trungut të pemëve; tregon siguri,dashuri për të kaluarën,durim dhe këmbëngulje.Ngjyra kafe paraqet ndjenjën e një mirëqenie fizike si dhe dëshirën për tu cliruar nga situate të cilat sjellin shqetsime apo probleme që paraqesin vështirësi.Ai që pëlqen ngjyrën kafe është njeri i qetë ,reflektues,por pasv; ka karakter të thjeshtë ,ka besim në tradita etj. kërkon qetësi,raporte të qëndrueshme si dhe kërkon një partner që të pëlqejë pot ë njëjtat gjëra.
 • 11. Grija Grija simbolizon neutralen,zinë, depresionin, pendimin.Është ngjyra e mjegullës,e hijes,e muzgut.Tregon pasiguri,ndjeshmëri dhe mungesë besimi për veten.Ai që pëlqen ngjyrën gri ka inteligjencë,karakter të fortë dhe gjykon të tjerët me ashpërsi; është i vëtmuar,jo shumë i përzemërt me të tjerët,kërkon t’i largohet rrëmujës; ka frikë të përballet me jetën edhe pse dashuron të vërtëtën dhe është gjithë shpresë.
 • 12. E Zeza E Zeza është mohimi i ngjyrës. Përfaqëson kukirin absolute,pas të cilit nuk ka asgjë.E zeza është mohimi,kapitullimi i plotë apo abandonimi i gjithckaje.Ai që pëlqen ngjyrën e zezë mohon dhe proteston ndaj një situate të padeshirueshme.