SlideShare a Scribd company logo
1 of 2
Download to read offline
1 Krahaso rajonin Jugor me ate Juglindor;
Denisa Caushi
Rajoni Jugor Rajoni Juglindor
• Shtrihet ne pjesen jugore e jugperendimore te Republikes se
Shqiperis
Siperfaqe; 6200 km2
Gjatesi; 130km
Gjeresi; 100 km
• a) Verilindje; Rajoni Juglindor
b) Veriperendim; Rajoni Perendimor
c) Perendim dhe Jugperendim; Deti Jon dhe Gjiri i Vlores;
d) Juglindje; Greqia
• Pozit e favorshme gjeografike pasi;
Ka lidhje me rajonet e tjera ( rruga e rivjeres dhe Tepelen-
Gjirokaster-Kakavije)
Ka porte detare ( i Sarandes dhe i Himares)
Lidhet me shtetet e tjera ( pika kufitare e Kakavijes, Tri Urave, Qafe
Bote)
• Ndertimi gjeologjik i truallit;
Perbehet kryesisht nga shkembinj gelqeror
Ne relievet e larta malore gjenden kryesisht; dolomite, ndersa
neper lugina e kodra ka ; depozitime terrigjene
Pjesa me e madhe e truallit perbehet nga ; antiklinale dhe
sinkliale asimetrik
Strukturat hors-grabene i gjejm prane Detit Jone, por ka dhe
vende qe kane pesuar kontraste te medha hipsometrike.
• Relievi
• Per shkak te ndertimit gjeologjik format me te ndeshura te relievit
jane vargje te vendosura paralel me lugina te vendosura midis tyre,
mbizoteron drejtimi veriperendim-juglindje.
• Reliev strukturor; malre, malesi, lugina e gropa
• Reliev lumor; i zhvilluar ne luginat lumore
• Reliev karstik; i pranishem ne te gjitha malet por kryesisht ne ate te
Kurveleshit
• Reliev erozivo-dendues; i pranishem ne Tomorr-Melesin, Luftinjes,
Vokopoles e Shushices.
Reliev bregdetar; pergjat bregut Jonian
• Shtrihet nga rrjedha e mesme e Shkumbinit deri ne Leskovik.
Perendim; Kodrat e Suloves, luginen e Tomorices dhe krahinen
e Dangellis
Lindje; me Maqedonin e Greqin
• Ka nje pozit te favorshme gjeografike; pasi ne rajon eshte
projektuar te kaloj nje rrug e cila lidh lindjen me perendimin.
Po ashtu kalojn rruge te cilat lidhin kete rajon me rajonet e
tjera dhe me e rendesishmja ka shume pika kufitare qe lidhin
vendin me shtetet fqinje.
Maqedonin ( Tushemisht, Qafe-Thane, Gorrice)
Greqin ( Kapshtice)
• Ndertimi gjeologjik i truallit;
Shkembinjte terrigjen te llojit molas gjenden ne gropa,
fushgropa, lugina por edhe ne malesi)
Terrigjenet e llojit afish perbejn malet me te larta (Gramozin )
Gelqeroret ndertojn kurrizet, vargjet malore e malesit, ndersa
magmatiket; ndertojn masivet malore.
• Relievi ; perbehet kryesisht nga gropat e fushgropat, maleve,
malesive dhe luginave.
• Klima;
Ne gropa e fushgropa; ka tipare kontinentale
Me rritjen e relievit ndeshet klima malore
Tiparet kontinentale shfaqen ne dimrin e gjate e te ashper, me
rreshje debore e me ngrica.
Ne gropa e fushgropa rreshjet mesatare vjetore shkojn 650-
800mm
2 Krahaso rajonin Jugor me ate Juglindor;
Denisa Caushi
• Klima;
Llojet me te shpeshta te klimes jane; klima mesdhetare fushore,
kodrinore dhe malore.
Perendim te vendit;a) vere e that e gjate dhe e nxehte b) dimer i
shkurter dhe i lagesht
Terrenet malore; klime me dimer te ftohte me ngrica dhe debore
a) temperature mesatare vjetore ; 14⁰C (lindje) 17-18⁰C (perendim)
Janar (6⁰C-9⁰C) Korriku (25⁰C-26⁰C)
Sasia e rreshjeve 1500-1700mm (bregdet) 2700mm (Kurvelesh)
1300-1400mm (lindje te vendit)
• Hidrografia;
Lumejt e shumte; Vjoses, Osumi i Mesem, Devoll i poshtem , Tomoric,
Palas, Dhermi, Kudhe, Bistric, Kalas dhe Pavllo.
Burime ujore karstike; Uji i ftohte Tepelen, Uji i ftohte Vlore, Borshi,
Sotire, Syrin e Kalter, Vrioi, Progonatit etj
Liqenet; Butrintit dhe laguna Pasha Limanit
• Tokat
Hirta kafe dhe kafenjta
Mocalore; ( Orikum, Delvine, Murisi)
Pyjore e livadhore; Tomor, Zaloshnjes, Nermercke
• Bimesia
Perfaqesohet nga shkurret mesdhetare, te tipit makje. Ne pyje me
drure te larte ahu dhe pishe.
• Fauna
• Perfaqesohet nga kafshe te medha si; ariu murrme, ujku, cakalli,
dhelpra, macja e eger, derri i eger dhe lepuri. Shpende si; thelleza
e malit, pellumbi i eger, turtulli, shkurta etj.
• Hidrografia;
Lumej; Shkumbini, Osumi, Devollidhe nje rrjet perrenjsh
Liqene; Ohrit, Prespes se Madhe dhe te Vogel.
• Tokat ; Kafenjta dhe te murrme pyjore
• Rajoni dallohet per njr mbules bimore te pasur ku mbizoteron
kati I ahut, dhe ai i haloreve. Ne kreshtat e maleve shtrihen
kullotat alpine.

More Related Content

What's hot

Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
sara7991
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Kristjana Duni
 
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Denis Lezo
 
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Michail Michail
 

What's hot (20)

Mjedisi
MjedisiMjedisi
Mjedisi
 
Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
 
turizmi ne shqiperi
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
 
Syprina
SyprinaSyprina
Syprina
 
Guide turistike
Guide turistikeGuide turistike
Guide turistike
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
 
Arti në shqipëri
Arti në shqipëriArti në shqipëri
Arti në shqipëri
 
Plan biznesi
Plan biznesiPlan biznesi
Plan biznesi
 
Trigonometri
TrigonometriTrigonometri
Trigonometri
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
 
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
Projekt biologji: "Funksionet e Organeve te Njeriut "
 
Rajoni Verilindor
Rajoni VerilindorRajoni Verilindor
Rajoni Verilindor
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
 
Muzika popullore ne trevat shqiptare
Muzika popullore ne trevat shqiptareMuzika popullore ne trevat shqiptare
Muzika popullore ne trevat shqiptare
 
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
Slideshare...Një mjedis i gjelbër...Një jetë e shëndetshme ...!!!
 
Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
 
Historia e skënderbeut
Historia e skënderbeutHistoria e skënderbeut
Historia e skënderbeut
 
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
 

Similar to Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis (9)

Shqiperia
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
 
Projekt gjeografi
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
 
Shqiperia -slide
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slide
 
Shqiperia
Shqiperia Shqiperia
Shqiperia
 
Shqiperia
Shqiperia Shqiperia
Shqiperia
 
Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1Projekt shqiperipart1
Projekt shqiperipart1
 
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptxPasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
Pasuritë natyrore të trevave shqiptare-Projekt në Gjeografi.pptx
 
Gjeo
GjeoGjeo
Gjeo
 
Malwsia e mokrws
Malwsia e mokrwsMalwsia e mokrws
Malwsia e mokrws
 

More from Denisa Caushi (12)

Serish pranver
Serish pranverSerish pranver
Serish pranver
 
Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!
 
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeveRoli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
Roli i perzgjedhies natyrore ne eolucionin e llojeve
 
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
Semundjet gjenetike (mutacione gjenetike dhe kromozoike)
 
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tijRegjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
 
Filozofia marksiste (Karl Marks)
Filozofia marksiste (Karl Marks)Filozofia marksiste (Karl Marks)
Filozofia marksiste (Karl Marks)
 
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
INXHINIERIA GJENETIKE- AVANTAZHET DHE DISAVANTAZHET E ORGANIZMAVE OMGJ (ORGAN...
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
Kimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza ShtazoreKimia-Qeliza Shtazore
Kimia-Qeliza Shtazore
 
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
-kushtetuta shqiptare deri ne 1912
 
Projekt-fizik-madhesit fizike
Projekt-fizik-madhesit fizikeProjekt-fizik-madhesit fizike
Projekt-fizik-madhesit fizike
 
Muzika
MuzikaMuzika
Muzika
 

Krahasim midis rajonit jugor dhe juglindore te republikes se shqiperis

 • 1. 1 Krahaso rajonin Jugor me ate Juglindor; Denisa Caushi Rajoni Jugor Rajoni Juglindor • Shtrihet ne pjesen jugore e jugperendimore te Republikes se Shqiperis Siperfaqe; 6200 km2 Gjatesi; 130km Gjeresi; 100 km • a) Verilindje; Rajoni Juglindor b) Veriperendim; Rajoni Perendimor c) Perendim dhe Jugperendim; Deti Jon dhe Gjiri i Vlores; d) Juglindje; Greqia • Pozit e favorshme gjeografike pasi; Ka lidhje me rajonet e tjera ( rruga e rivjeres dhe Tepelen- Gjirokaster-Kakavije) Ka porte detare ( i Sarandes dhe i Himares) Lidhet me shtetet e tjera ( pika kufitare e Kakavijes, Tri Urave, Qafe Bote) • Ndertimi gjeologjik i truallit; Perbehet kryesisht nga shkembinj gelqeror Ne relievet e larta malore gjenden kryesisht; dolomite, ndersa neper lugina e kodra ka ; depozitime terrigjene Pjesa me e madhe e truallit perbehet nga ; antiklinale dhe sinkliale asimetrik Strukturat hors-grabene i gjejm prane Detit Jone, por ka dhe vende qe kane pesuar kontraste te medha hipsometrike. • Relievi • Per shkak te ndertimit gjeologjik format me te ndeshura te relievit jane vargje te vendosura paralel me lugina te vendosura midis tyre, mbizoteron drejtimi veriperendim-juglindje. • Reliev strukturor; malre, malesi, lugina e gropa • Reliev lumor; i zhvilluar ne luginat lumore • Reliev karstik; i pranishem ne te gjitha malet por kryesisht ne ate te Kurveleshit • Reliev erozivo-dendues; i pranishem ne Tomorr-Melesin, Luftinjes, Vokopoles e Shushices. Reliev bregdetar; pergjat bregut Jonian • Shtrihet nga rrjedha e mesme e Shkumbinit deri ne Leskovik. Perendim; Kodrat e Suloves, luginen e Tomorices dhe krahinen e Dangellis Lindje; me Maqedonin e Greqin • Ka nje pozit te favorshme gjeografike; pasi ne rajon eshte projektuar te kaloj nje rrug e cila lidh lindjen me perendimin. Po ashtu kalojn rruge te cilat lidhin kete rajon me rajonet e tjera dhe me e rendesishmja ka shume pika kufitare qe lidhin vendin me shtetet fqinje. Maqedonin ( Tushemisht, Qafe-Thane, Gorrice) Greqin ( Kapshtice) • Ndertimi gjeologjik i truallit; Shkembinjte terrigjen te llojit molas gjenden ne gropa, fushgropa, lugina por edhe ne malesi) Terrigjenet e llojit afish perbejn malet me te larta (Gramozin ) Gelqeroret ndertojn kurrizet, vargjet malore e malesit, ndersa magmatiket; ndertojn masivet malore. • Relievi ; perbehet kryesisht nga gropat e fushgropat, maleve, malesive dhe luginave. • Klima; Ne gropa e fushgropa; ka tipare kontinentale Me rritjen e relievit ndeshet klima malore Tiparet kontinentale shfaqen ne dimrin e gjate e te ashper, me rreshje debore e me ngrica. Ne gropa e fushgropa rreshjet mesatare vjetore shkojn 650- 800mm
 • 2. 2 Krahaso rajonin Jugor me ate Juglindor; Denisa Caushi • Klima; Llojet me te shpeshta te klimes jane; klima mesdhetare fushore, kodrinore dhe malore. Perendim te vendit;a) vere e that e gjate dhe e nxehte b) dimer i shkurter dhe i lagesht Terrenet malore; klime me dimer te ftohte me ngrica dhe debore a) temperature mesatare vjetore ; 14⁰C (lindje) 17-18⁰C (perendim) Janar (6⁰C-9⁰C) Korriku (25⁰C-26⁰C) Sasia e rreshjeve 1500-1700mm (bregdet) 2700mm (Kurvelesh) 1300-1400mm (lindje te vendit) • Hidrografia; Lumejt e shumte; Vjoses, Osumi i Mesem, Devoll i poshtem , Tomoric, Palas, Dhermi, Kudhe, Bistric, Kalas dhe Pavllo. Burime ujore karstike; Uji i ftohte Tepelen, Uji i ftohte Vlore, Borshi, Sotire, Syrin e Kalter, Vrioi, Progonatit etj Liqenet; Butrintit dhe laguna Pasha Limanit • Tokat Hirta kafe dhe kafenjta Mocalore; ( Orikum, Delvine, Murisi) Pyjore e livadhore; Tomor, Zaloshnjes, Nermercke • Bimesia Perfaqesohet nga shkurret mesdhetare, te tipit makje. Ne pyje me drure te larte ahu dhe pishe. • Fauna • Perfaqesohet nga kafshe te medha si; ariu murrme, ujku, cakalli, dhelpra, macja e eger, derri i eger dhe lepuri. Shpende si; thelleza e malit, pellumbi i eger, turtulli, shkurta etj. • Hidrografia; Lumej; Shkumbini, Osumi, Devollidhe nje rrjet perrenjsh Liqene; Ohrit, Prespes se Madhe dhe te Vogel. • Tokat ; Kafenjta dhe te murrme pyjore • Rajoni dallohet per njr mbules bimore te pasur ku mbizoteron kati I ahut, dhe ai i haloreve. Ne kreshtat e maleve shtrihen kullotat alpine.