SlideShare a Scribd company logo
V
Current GK Himachal Pradesh
1. Who is Forest Minister?
(A) Thakur Gulab Singh (B) Dr. Rajeev Bindal
(C) Kishan Kapoor (D) Thakur Singh Bharmouri
Ans : (D)
2. Who is food and civil supplier Minister?
(A) J.P. Nadda (B) G. S. Bali
(C) Rajiv Bindel (D) none
Ans : (B)
3. Bandli sanctuary located in—
(A) Una (B) Mandi
(C) kullu (D) None
Ans : (B)
4. What are the total No. of Panchayat in Shimla district?
(A) 330 (B) 331
(C) 333 (D) 309
Ans : (B)
5. MotiMahal located at—
(A) Nahan (B) Una
(C) Mandi (D) Shimla
Ans : (A)
6. How many PanchaytsSamitis are there in Una district —
(A) 2 (B) 3
(C) 5 (D) 4
Ans : (C)
7. The book ‘History of Mandi State’ is writhen by—
(A) Manmohan Singh (B) A.K. Kaushal
(C) A.K. Randhawa (D) none
Ans : (A)
8. Which is birth place of C.M. Virbhadra Singh?
(A) Hamirpur (B) Sarahan
(C) Mehatpur (D) Samirpur
Ans : (B)
9. How many DIETS are there in H.P.?
(A) 13 (B) 12
(C) 11 (D) 19
Ans : (B)
10. Give the No. of universities in H.P.?
(A) 2 (B) 3
(C) 4 (D) 5
Ans : (B)
11. Pathankot to Mandi is a NH of No.—
(A) 21 (B) 20
(C) 23 (D) 24
Ans : (B)
12. TirthanSanctury is located—
(A) Shimla (B) Kullu
(C) Una (D) none
Ans : (B)
13. What is overall literacy rate of H.P.?
(A) 75.91% (B) 76%
(C) 79% (D) None
Ans : (A)
14. What is Literacy rate of Female in H.P.?
(A) 66% (B) 67.08%
(C) 69% (D) None
Ans : (B)
15. Who built GouariShanker Temple in Chamba ?
(A) Bataloo (B) MeruVerma
(C) YuzankarVerma (D) None
Ans : (C)
16. Who built Hidimba Temple in Manali?
(A) RB Singh (B) RS Singh
(C) R.N. Singh (D) none
Ans : (A)
17. What is height of Shimla above sec Level?
(A) 2205 (B) 2206
(C) 2208 (D) None
Ans : (B)
18. How many district are in H.P.?
(A) 13 (B) 14
(C) 12 (D) 19
Ans : (C)
19. Who is district head of Medical Services?
(A) DMO (B) CMO
(C) SMO (D) None
Ans : (A)
20. Who is district head of Police?
(A) DSP (B) SSP
(C) SP (D) None
Ans : (A)
21. Who is Officer Incharge of Headquarter?
(A) IG (B) DIG
(C) DSP (D) None
Ans : (A)
22. Shri Naina Devi Ji is a Sub-Tehsile of Which district?
(A) Bilaspur (B) Una
(C) Shimla (D) None
Ans : (A)
23. Battle of Haloti fought in which year?
(A) 1650 AD (B) 1670 AD
(C) 1690 AD (D) None
Ans : (B)
24. Who is Founder of Chamba State?
(A) Veer Sen (B) MeruVarma
(C) Hati Chand (D) None
Ans : (B)
25. Who is founder of Jubbel ?
(A) Karan (B) Karan Chand
(C) K.P. (D) None
Ans : (B)
26. Dr. Y.S. Parmar University was established in—
(A) 1980 (B) 1985
(C) 1987 (D) None
Ans : (B)
27. Dr. Y.S. Parmar University located in H.P.—
(A) Shimla (B) Nanni
(C) Sundenagar (D) None
Ans : (B)
28. Where is place of Publication of Newspaper Ooncha Himalaya?
(A) Una (B) Shimla
(C) Delhi (D) None
Ans : (B)
29. Lahauli Language in Spoken in which area—
(A) LahaulSpiti (B) Shimla
(C) Una (D) None
Ans : (A)
30. Gujjar are—
(A) SC (B) ST
(C) OBL (D) None
Ans : (B)
31. Lahaulis are—
(A) ST (B) SC
(C) OBC (D) None
Ans : (A)
32. What is area of Una district?
(A) 1550 sq. km (B) 1540 sq. km
(C) 1550 (D) None
Ans : (B)
33. Which district is max.literate?
(A) Hamirpur (B) Una
(C) Shimla (D) None
Ans : (A)
34. What is sex ratio in H.P?
(A) 870:1000 (B) 970:1000
(C) 900:1000 (D) None
Ans : (B)
35. Dal Lake is located in—
(A) Una (B) Kangra
(C) Chamba (D) Shimla
Ans : (B)
36. Pong Dam is in—
(A) Kangra district (B) Una district
(C) Shimla (D) None
Ans : (A)
37. What is height of ShillaPeak ?
(A) 7020 m (B) 7050 m
(C) 7051 m (D) None
Ans : (B)
38. Who built Maukot fort?
(A) Salim (B) Salim Shah Sur
(C) A and B (D) None
Ans : (B)
39. Who is the founder of Hamirpur?
(A) Hamirchand (B) Raja Ram Singh
(C) Deep chand (D) None
Ans : (A)
40. Who is the first C.M. of H.P.?
(A) Y.S. Parmar (B) Y.S. singh
(C) Y.S. Bhoot (D) N.C. Mehta
Ans : (A)
41. In area wise, which is the smallest district?
(A) Una (B) Hamirpur
(C) Bilaspur (D) None
Ans : (B)
42. Highest rain occur at—
(A) Una (B) Dharamshala
(C) Shimla (D) None
Ans : (B)
43. Write name of the Constituency of Anil Kumar (MLA) ?
(A) Mandi 61 (B) Mandi 68
(C) Mandi 19 (D) None
Ans : (B)
44. G. S. Bali belongs to which party—
(A) BJP (B) INC
(C) BSP (D) None
Ans : (B)
45. Roop Singh belong to which Party—
(A) BJP (B) INC
(C) BSP (D) None
Ans : (A)
46. Who is Transport Minister?
(A) Sri G. S. Bali (B) Shri S.K. Sharma
(C) Rajeev Bindel (D) Sarveen Chaudhary
Ans : (A)
47. The book ‘Prachin Himachal’ is written by—
(A) L.C. Sharma (B) L.C. Parathi
(C) Gharib Khan (D) None
Ans : (B)
48. Which is the birth place of Shanta Kumar?
(A) Samirpur (B) Una
(C) Gharjumla (D) None
Ans : (C)
59. Vidya Stokes belong to which district?
(A) Una (B) Shimla
(C) Manipur (D) None
Ans : (B)
50. How many Hospitals are there in Himachal Pradesh?
(A) 79 (B) 80
(C) 81 (D) None
Ans : (A)
51. How many mountain ranges are there in Himachal Pradesh?
(A) Four (B) Three
(C) Two (D) One
Ans : (B)
52. In which mountain range ‘Hamirpur and Una’ Districts are located?
(A) Outer Himalayas (B) Inner Himalayas
(C) Great Himalayas (D) None of these
Ans : (A)
53. Outer Himalayas is known as—
(A) Lower Himalayas (B) Shivalik
(C) Manak (D) All of these
Ans : (D)
54. Where is ‘Dashahar Lake’ Situated?
(A) Near Mandali (Kullu) (B) Rewalsar Town (Mandi)
(C) Dankhar (Sirmaur) (D) None of these
Ans : (A)
55. Which district has been declared as the Mushroom District of Himachal Pradesh?
(A) Shimla (B) Solan
(C) Bilaspur (D) Una
Ans : (B)
56. In which District of Himachal Pr Pradesh to produce Sugar beet?
(A) Kullu (B) Sirmor
(C) Kinnour (D) Kangra
Ans : (C)
57. The State Day of Himachal Pradesh is—
(A) 5th April (B) 15th January
(C) 25 March (D) 15 May
Ans : (A)
58. The High Court of Himachal Pradesh is in—
(A) Una (B) Hamirpur
(C) Shimla (D) Mandi
Ans : (C)
59. How many Divisions are there in Himachal Pradesh?
(A) 4 (B) 5
(C) 2 (D) 3
Ans : (D)
60. Which of the following is a tributary of Beas river—
(A) Chandra (B) Kunah
(C) Htli (D) Baira
Ans : (B)
61. The location of Himachal Pradesh is—
(A) 32022’ to 34012’ North latitude and 750 47’ to 780 04’ East Longitude
(B) 30022’ to 33012’ North latitude and 75047’ to 79004’ East Longitude
(C) 31022’ to 300 12’ North longitude and 75047’ to 79004’ east longitude
(D) None of these
Ans : (B)
62. The area of Himachal Pradesh is—
(A) 55673 sq km (B) 55574 sq km
(C) 55373 sq km (D) 55272 sq km
Ans : (A)
63. Which of the following district is Renukalake situated?
(A) Mandi (B) Una
(C) Sirmour (D) Shimla
Ans : (C)
64. In which district Mani Mahesh Lake situated?
(A) Kangra (B) Una
(C) Chamba (D) Palampur
Ans : (C)
65. The river Satluj arise from which of the following Lake—
(A) Bradonsar Lake (B) Kamru Nag Lake
(C) Mani Mahesh Lake (D) Man Sarover Lake
Ans : (D)
66. In which district a Budhamonastry was established?
(A) Kangra (B) LahaulSiti
(C) Una (D) Shimla
Ans : (B)
67. The Idol of Raghu Nath was brought to KulufrmAyodhya in—
(A) 1651 A.D. (B) 1751 A.D.
(C) 1851 A.D. (D) 1951 A.D.
Ans : (A)
68. Mandi Town was established by—
(A) Raja SurajSen (B) Raja Ajmer Sen
(C) ranjaBerSen (D) None of these
Ans : (B)
69. When was Mandi town established?
(A) 1512 (B) 1517
(C) 1527 (D) 1530
Ans : (C)
70. Where was RasBihariBos Stayed in 1913 A.D.—
(A) Kullu (B) Kangra
(C) LahaulSpiti (D) Palampur
Ans : (C)
71. The greatest Ruler Raja Rattan Chan ruled over—
(A) Kahloor (B) Bilaspur
(C) Kullu (D) None of these
Ans : (A)
72. In which district the highest pass of Himachal Pradesh is located?
(A) Kangra (B) Kullu
(C) Shimla (D) LahaulSpiti
Ans : (D)
73. Banganga is tributary of which of the following rivers?
(A) Beas (B) Yamuna
(C) Ganga (D) None of these
Ans : (A)
74. National Institute of Technology is in—
(A) Shimla (B) Chamba
(C) Hamirpur (D) Kullu
Ans : (C)
75. The height of District Shimla is—
(A) 2205 (B) 2305
(C) 2405 (D) 2505
Ans : (A)
76. Which is the largest city of Himachal Pradesh ?
(A) Shimla (B) Hamirpur
(C) Kullu (D) Chama
Ans : (A)
77. Find out the following Place is called ‘Mini Lahasa’—
(A) Solan (B) Kinnaur
(C) Sirmor (D) Dharamshala
Ans : (D)
78. The longest river of Himachal Pradesh is—
(A) Jehlem (B) Beas
(C) Chenab (D) Satluj
Ans : (D)
79. The main religion of People of LahulSpiti?
(A) Hinduism (B) Christian
(C) Budhism (D) None of these
Ans : (C)
80. Who is the Public works Minister of the State?
(A) Thakur Himmat Singh (B) Thakur Gulab Singh
(C) J.P. Nadda (D) Kishan Kapoor
Ans : (B)
81. Who is the chief Justice of Himachal Pradesh?
(A) Kurian Joseph (B) NarendeBragta
(C) Rajeev Bindal (D) None of these
Ans : (A)
82. When was the first General Election held in Himachal Pradesh—
(A) 1953 (B) 1954
(C) 1952 (D) 1951
Ans : (C)
83. The old name of Ravi is—
(A) Ravati (B) Ramani
(C) Kalindi (D) Iravati
Ans : (D)
84. Which of the following districts is the biggest in area wise?
(A) Shimla (B) Una
(C) LahaulSpiti (D) Palampur
Ans : (C)
85. On which river ‘Bhakra Dam’ Project is located?
(A) Satluj (B) Ganga
(C) Ravi (D) Beas
Ans : (A)
86. Which was the first Capital of Nurpur State?
(A) Niyajpur (B) Trigarta
(C) PathanKot (D) Shahpur
Ans : (C)
87. When was the battle of Bhagini fought?
(A) 1586 A.D. (B) 1686 A.D.
(C) 1786 A.D. (D) 1886 A.D.
Ans : (B)
88. The battle of Bhangini was fought between—
(A) Guru Gobind Singh and Sansar Chand (B) Siks and ChandeBhan
(C) IshwarSen and Siks (D) Guru Gobind Singh and Raja Bhi Chand of Bilaspur
Ans : (D)
89. When was Gandhi Ji visited Shimla?
(A) 1916 (B) 1917
(C) 1918 (D) 1921
Ans : (D)
90. Gandhi ji Visited Shimla and he stayed at—
(A) Peterhaff (B) Chauki
(C) Shanti Kutir (D) None of these
Ans : (C)
91. Who was the Great General of Ranjit Singh King?
(A) Hari Singh Nalwa (B) Gorkhas
(C) Bhagat Singh (D) None of these
Ans : (A)
92. The book ‘Country Life’ written by—
(A) M. Pallis (B) U.S. Kumar
(C) Nora Richard (D) None
Ans : (C)
93. ‘H.P. Area and Languages’ written by—
(A) Shanta Kumar (B) Dr. Y. S. Parmar
(C) Hari Ram Jasta (D) None of these
Ans : (B)
94. Who is Deputy-Speaker of Himachal Pradesh Assembly?
(A) Sh.Kuldeep Kumar (B) Sh. Dev Raj Negi
(C) Rikhi Ram Kaundal (D) Vijay Kumar Joshi
Ans : (C)
95. Which is the State Bird of Himachal Pradesh?
(A) Sparrow (B) Monal
(C) Peacock (D) None of these
Ans : (B)
96. On which river a bridge was constructed in 1894?
(A) Satluj (B) Ravi
(C) Beas (D) Chenow
Ans : (B)
97. Which was the ancient name of Kanga?
(A) Trigarta (B) Nagar
(C) Triartan (D) None of these
Ans : (A)
98. The Capital of Trigarta was—
(A) Nagoori (B) Nagar
(C) Nagarcot (D) Narvani
Ans : (B)
99. When was Dharam Chand ascended the Kangra Throne—
(A) 1516 (B) 1518
(C) 1524 (D) 1528
Ans : (D)
100. Hamirpur town was established by—
(A) Alam (B) Hamirchand
(C) Bhim Chand (D) Sansar Chand
Ans : (B)

More Related Content

Similar to Himachal general knowlege

Rrc group dexam-english-24-new
Rrc group dexam-english-24-newRrc group dexam-english-24-new
Rrc group dexam-english-24-new
bimalkishore2
 
Railway recruitment cell group 2014
Railway recruitment cell group 2014Railway recruitment cell group 2014
Railway recruitment cell group 2014
ram4587kmr
 
General knowledge
General knowledgeGeneral knowledge
General knowledge
ddsg24
 
General awareness and general science
General awareness and general scienceGeneral awareness and general science
General awareness and general scienceletsguru guru
 
General awareness and general science
General awareness and general scienceGeneral awareness and general science
General awareness and general science
letsguru guru
 
Rrb chandigarh goods_guard_2004
Rrb chandigarh goods_guard_2004Rrb chandigarh goods_guard_2004
Rrb chandigarh goods_guard_2004SAMEER NAIK
 
question paper
question paperquestion paper
question paper
ROBINHANDA6
 
(Www.entrance exam.net)-sail placement sample paper 7
(Www.entrance exam.net)-sail placement sample paper 7(Www.entrance exam.net)-sail placement sample paper 7
(Www.entrance exam.net)-sail placement sample paper 7SAMEER NAIK
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 09
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 09General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 09
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 09
Muhammad Naeem
 
General Knowledge Paper III Questions With Solution | Sourav Sir's Classes
General Knowledge Paper III Questions With Solution | Sourav Sir's ClassesGeneral Knowledge Paper III Questions With Solution | Sourav Sir's Classes
General Knowledge Paper III Questions With Solution | Sourav Sir's Classes
SOURAV DAS
 
GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVERNMENT EXAMS PAPER III NOTES SOLUTIONS STUDY MATERI...
GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVERNMENT EXAMS PAPER III NOTES SOLUTIONS STUDY MATERI...GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVERNMENT EXAMS PAPER III NOTES SOLUTIONS STUDY MATERI...
GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVERNMENT EXAMS PAPER III NOTES SOLUTIONS STUDY MATERI...
SOURAV DAS
 
Anil5
Anil5Anil5
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate levelminni5
 
General knowledge 8
General knowledge 8General knowledge 8
General knowledge 8byju pk
 
Rr bbaneshwar
Rr bbaneshwarRr bbaneshwar
Rr bbaneshwar
Kumar Nirmal Prasad
 
Geography of Pakistan MCQs with answers || Pak Studies MCQs || Part 2 || Bhat...
Geography of Pakistan MCQs with answers || Pak Studies MCQs || Part 2 || Bhat...Geography of Pakistan MCQs with answers || Pak Studies MCQs || Part 2 || Bhat...
Geography of Pakistan MCQs with answers || Pak Studies MCQs || Part 2 || Bhat...
Muhammad Naeem
 
Geography Chap 1 TO 4 MCQ'S FOR MID-TERM EXAM.pdf
Geography Chap 1 TO 4 MCQ'S FOR MID-TERM EXAM.pdfGeography Chap 1 TO 4 MCQ'S FOR MID-TERM EXAM.pdf
Geography Chap 1 TO 4 MCQ'S FOR MID-TERM EXAM.pdf
Kamran Abdullah
 

Similar to Himachal general knowlege (20)

Rrc group dexam-english-24-new
Rrc group dexam-english-24-newRrc group dexam-english-24-new
Rrc group dexam-english-24-new
 
Railway recruitment cell group 2014
Railway recruitment cell group 2014Railway recruitment cell group 2014
Railway recruitment cell group 2014
 
General knowledge
General knowledgeGeneral knowledge
General knowledge
 
Rrb 2006
Rrb 2006Rrb 2006
Rrb 2006
 
General awareness and general science
General awareness and general scienceGeneral awareness and general science
General awareness and general science
 
General awareness and general science
General awareness and general scienceGeneral awareness and general science
General awareness and general science
 
Rrb chandigarh goods_guard_2004
Rrb chandigarh goods_guard_2004Rrb chandigarh goods_guard_2004
Rrb chandigarh goods_guard_2004
 
question paper
question paperquestion paper
question paper
 
(Www.entrance exam.net)-sail placement sample paper 7
(Www.entrance exam.net)-sail placement sample paper 7(Www.entrance exam.net)-sail placement sample paper 7
(Www.entrance exam.net)-sail placement sample paper 7
 
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 09
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 09General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 09
General Knowledge MCQs with answers || 50 GK MCQs || Set 09
 
G.k
G.kG.k
G.k
 
General Knowledge Paper III Questions With Solution | Sourav Sir's Classes
General Knowledge Paper III Questions With Solution | Sourav Sir's ClassesGeneral Knowledge Paper III Questions With Solution | Sourav Sir's Classes
General Knowledge Paper III Questions With Solution | Sourav Sir's Classes
 
GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVERNMENT EXAMS PAPER III NOTES SOLUTIONS STUDY MATERI...
GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVERNMENT EXAMS PAPER III NOTES SOLUTIONS STUDY MATERI...GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVERNMENT EXAMS PAPER III NOTES SOLUTIONS STUDY MATERI...
GENERAL KNOWLEDGE FOR GOVERNMENT EXAMS PAPER III NOTES SOLUTIONS STUDY MATERI...
 
Anil5
Anil5Anil5
Anil5
 
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level
792 ssc cgl tier ii gk question paper answer combined graduate level
 
General knowledge 8
General knowledge 8General knowledge 8
General knowledge 8
 
Naren Quiz 4 Dr.K.Karthikeyan
Naren Quiz 4 Dr.K.KarthikeyanNaren Quiz 4 Dr.K.Karthikeyan
Naren Quiz 4 Dr.K.Karthikeyan
 
Rr bbaneshwar
Rr bbaneshwarRr bbaneshwar
Rr bbaneshwar
 
Geography of Pakistan MCQs with answers || Pak Studies MCQs || Part 2 || Bhat...
Geography of Pakistan MCQs with answers || Pak Studies MCQs || Part 2 || Bhat...Geography of Pakistan MCQs with answers || Pak Studies MCQs || Part 2 || Bhat...
Geography of Pakistan MCQs with answers || Pak Studies MCQs || Part 2 || Bhat...
 
Geography Chap 1 TO 4 MCQ'S FOR MID-TERM EXAM.pdf
Geography Chap 1 TO 4 MCQ'S FOR MID-TERM EXAM.pdfGeography Chap 1 TO 4 MCQ'S FOR MID-TERM EXAM.pdf
Geography Chap 1 TO 4 MCQ'S FOR MID-TERM EXAM.pdf
 

Recently uploaded

RECOGNITION AWARD 13 - TO ALESSANDRO MARTINS.pdf
RECOGNITION AWARD 13 - TO ALESSANDRO MARTINS.pdfRECOGNITION AWARD 13 - TO ALESSANDRO MARTINS.pdf
RECOGNITION AWARD 13 - TO ALESSANDRO MARTINS.pdf
AlessandroMartins454470
 
DOC-20240602-WA0001..pdf DOC-20240602-WA0001..pdf
DOC-20240602-WA0001..pdf DOC-20240602-WA0001..pdfDOC-20240602-WA0001..pdf DOC-20240602-WA0001..pdf
DOC-20240602-WA0001..pdf DOC-20240602-WA0001..pdf
Pushpendra Kumar
 
New Explore Careers and College Majors 2024
New Explore Careers and College Majors 2024New Explore Careers and College Majors 2024
New Explore Careers and College Majors 2024
Dr. Mary Askew
 
Lbs last rank 2023 9988kr47h4744j445.pdf
Lbs last rank 2023 9988kr47h4744j445.pdfLbs last rank 2023 9988kr47h4744j445.pdf
Lbs last rank 2023 9988kr47h4744j445.pdf
ashiquepa3
 
MISS TEEN GONDA 2024 - WINNER ABHA VISHWAKARMA
MISS TEEN GONDA 2024 - WINNER ABHA VISHWAKARMAMISS TEEN GONDA 2024 - WINNER ABHA VISHWAKARMA
MISS TEEN GONDA 2024 - WINNER ABHA VISHWAKARMA
DK PAGEANT
 
Full Sail_Morales_Michael_SMM_2024-05.pptx
Full Sail_Morales_Michael_SMM_2024-05.pptxFull Sail_Morales_Michael_SMM_2024-05.pptx
Full Sail_Morales_Michael_SMM_2024-05.pptx
mmorales2173
 
'Guidance and counselling- role of Psychologist in Guidance and Counselling.
'Guidance and counselling- role of Psychologist in Guidance and Counselling.'Guidance and counselling- role of Psychologist in Guidance and Counselling.
'Guidance and counselling- role of Psychologist in Guidance and Counselling.
PaviBangera
 
一比一原版(TMU毕业证)多伦多都会大学毕业证如何办理
一比一原版(TMU毕业证)多伦多都会大学毕业证如何办理一比一原版(TMU毕业证)多伦多都会大学毕业证如何办理
一比一原版(TMU毕业证)多伦多都会大学毕业证如何办理
yuhofha
 
在线制作加拿大萨省大学毕业证文凭证书实拍图原版一模一样
在线制作加拿大萨省大学毕业证文凭证书实拍图原版一模一样在线制作加拿大萨省大学毕业证文凭证书实拍图原版一模一样
在线制作加拿大萨省大学毕业证文凭证书实拍图原版一模一样
2zjra9bn
 
Andrea Kate Portfolio Presentation.pdf
Andrea Kate  Portfolio  Presentation.pdfAndrea Kate  Portfolio  Presentation.pdf
Andrea Kate Portfolio Presentation.pdf
andreakaterasco
 
Personal Brand Exploration Comedy Jxnelle.
Personal Brand Exploration Comedy Jxnelle.Personal Brand Exploration Comedy Jxnelle.
Personal Brand Exploration Comedy Jxnelle.
alexthomas971
 
lab.123456789123456789123456789123456789
lab.123456789123456789123456789123456789lab.123456789123456789123456789123456789
lab.123456789123456789123456789123456789
Ghh
 
一比一原版(QU毕业证)皇后大学毕业证如何办理
一比一原版(QU毕业证)皇后大学毕业证如何办理一比一原版(QU毕业证)皇后大学毕业证如何办理
一比一原版(QU毕业证)皇后大学毕业证如何办理
yuhofha
 
官方认证美国旧金山州立大学毕业证学位证书案例原版一模一样
官方认证美国旧金山州立大学毕业证学位证书案例原版一模一样官方认证美国旧金山州立大学毕业证学位证书案例原版一模一样
官方认证美国旧金山州立大学毕业证学位证书案例原版一模一样
2zjra9bn
 
一比一原版(UVic毕业证)维多利亚大学毕业证如何办理
一比一原版(UVic毕业证)维多利亚大学毕业证如何办理一比一原版(UVic毕业证)维多利亚大学毕业证如何办理
一比一原版(UVic毕业证)维多利亚大学毕业证如何办理
pxyhy
 
原版制作(RMIT毕业证书)墨尔本皇家理工大学毕业证在读证明一模一样
原版制作(RMIT毕业证书)墨尔本皇家理工大学毕业证在读证明一模一样原版制作(RMIT毕业证书)墨尔本皇家理工大学毕业证在读证明一模一样
原版制作(RMIT毕业证书)墨尔本皇家理工大学毕业证在读证明一模一样
atwvhyhm
 
Personal Brand exploration KE.pdf for assignment
Personal Brand exploration KE.pdf for assignmentPersonal Brand exploration KE.pdf for assignment
Personal Brand exploration KE.pdf for assignment
ragingokie
 
一比一原版(YU毕业证)约克大学毕业证如何办理
一比一原版(YU毕业证)约克大学毕业证如何办理一比一原版(YU毕业证)约克大学毕业证如何办理
一比一原版(YU毕业证)约克大学毕业证如何办理
yuhofha
 
0624.speakingengagementsandteaching-01.pdf
0624.speakingengagementsandteaching-01.pdf0624.speakingengagementsandteaching-01.pdf
0624.speakingengagementsandteaching-01.pdf
Thomas GIRARD BDes
 
一比一原版(U-Barcelona毕业证)巴塞罗那大学毕业证成绩单如何办理
一比一原版(U-Barcelona毕业证)巴塞罗那大学毕业证成绩单如何办理一比一原版(U-Barcelona毕业证)巴塞罗那大学毕业证成绩单如何办理
一比一原版(U-Barcelona毕业证)巴塞罗那大学毕业证成绩单如何办理
taqyed
 

Recently uploaded (20)

RECOGNITION AWARD 13 - TO ALESSANDRO MARTINS.pdf
RECOGNITION AWARD 13 - TO ALESSANDRO MARTINS.pdfRECOGNITION AWARD 13 - TO ALESSANDRO MARTINS.pdf
RECOGNITION AWARD 13 - TO ALESSANDRO MARTINS.pdf
 
DOC-20240602-WA0001..pdf DOC-20240602-WA0001..pdf
DOC-20240602-WA0001..pdf DOC-20240602-WA0001..pdfDOC-20240602-WA0001..pdf DOC-20240602-WA0001..pdf
DOC-20240602-WA0001..pdf DOC-20240602-WA0001..pdf
 
New Explore Careers and College Majors 2024
New Explore Careers and College Majors 2024New Explore Careers and College Majors 2024
New Explore Careers and College Majors 2024
 
Lbs last rank 2023 9988kr47h4744j445.pdf
Lbs last rank 2023 9988kr47h4744j445.pdfLbs last rank 2023 9988kr47h4744j445.pdf
Lbs last rank 2023 9988kr47h4744j445.pdf
 
MISS TEEN GONDA 2024 - WINNER ABHA VISHWAKARMA
MISS TEEN GONDA 2024 - WINNER ABHA VISHWAKARMAMISS TEEN GONDA 2024 - WINNER ABHA VISHWAKARMA
MISS TEEN GONDA 2024 - WINNER ABHA VISHWAKARMA
 
Full Sail_Morales_Michael_SMM_2024-05.pptx
Full Sail_Morales_Michael_SMM_2024-05.pptxFull Sail_Morales_Michael_SMM_2024-05.pptx
Full Sail_Morales_Michael_SMM_2024-05.pptx
 
'Guidance and counselling- role of Psychologist in Guidance and Counselling.
'Guidance and counselling- role of Psychologist in Guidance and Counselling.'Guidance and counselling- role of Psychologist in Guidance and Counselling.
'Guidance and counselling- role of Psychologist in Guidance and Counselling.
 
一比一原版(TMU毕业证)多伦多都会大学毕业证如何办理
一比一原版(TMU毕业证)多伦多都会大学毕业证如何办理一比一原版(TMU毕业证)多伦多都会大学毕业证如何办理
一比一原版(TMU毕业证)多伦多都会大学毕业证如何办理
 
在线制作加拿大萨省大学毕业证文凭证书实拍图原版一模一样
在线制作加拿大萨省大学毕业证文凭证书实拍图原版一模一样在线制作加拿大萨省大学毕业证文凭证书实拍图原版一模一样
在线制作加拿大萨省大学毕业证文凭证书实拍图原版一模一样
 
Andrea Kate Portfolio Presentation.pdf
Andrea Kate  Portfolio  Presentation.pdfAndrea Kate  Portfolio  Presentation.pdf
Andrea Kate Portfolio Presentation.pdf
 
Personal Brand Exploration Comedy Jxnelle.
Personal Brand Exploration Comedy Jxnelle.Personal Brand Exploration Comedy Jxnelle.
Personal Brand Exploration Comedy Jxnelle.
 
lab.123456789123456789123456789123456789
lab.123456789123456789123456789123456789lab.123456789123456789123456789123456789
lab.123456789123456789123456789123456789
 
一比一原版(QU毕业证)皇后大学毕业证如何办理
一比一原版(QU毕业证)皇后大学毕业证如何办理一比一原版(QU毕业证)皇后大学毕业证如何办理
一比一原版(QU毕业证)皇后大学毕业证如何办理
 
官方认证美国旧金山州立大学毕业证学位证书案例原版一模一样
官方认证美国旧金山州立大学毕业证学位证书案例原版一模一样官方认证美国旧金山州立大学毕业证学位证书案例原版一模一样
官方认证美国旧金山州立大学毕业证学位证书案例原版一模一样
 
一比一原版(UVic毕业证)维多利亚大学毕业证如何办理
一比一原版(UVic毕业证)维多利亚大学毕业证如何办理一比一原版(UVic毕业证)维多利亚大学毕业证如何办理
一比一原版(UVic毕业证)维多利亚大学毕业证如何办理
 
原版制作(RMIT毕业证书)墨尔本皇家理工大学毕业证在读证明一模一样
原版制作(RMIT毕业证书)墨尔本皇家理工大学毕业证在读证明一模一样原版制作(RMIT毕业证书)墨尔本皇家理工大学毕业证在读证明一模一样
原版制作(RMIT毕业证书)墨尔本皇家理工大学毕业证在读证明一模一样
 
Personal Brand exploration KE.pdf for assignment
Personal Brand exploration KE.pdf for assignmentPersonal Brand exploration KE.pdf for assignment
Personal Brand exploration KE.pdf for assignment
 
一比一原版(YU毕业证)约克大学毕业证如何办理
一比一原版(YU毕业证)约克大学毕业证如何办理一比一原版(YU毕业证)约克大学毕业证如何办理
一比一原版(YU毕业证)约克大学毕业证如何办理
 
0624.speakingengagementsandteaching-01.pdf
0624.speakingengagementsandteaching-01.pdf0624.speakingengagementsandteaching-01.pdf
0624.speakingengagementsandteaching-01.pdf
 
一比一原版(U-Barcelona毕业证)巴塞罗那大学毕业证成绩单如何办理
一比一原版(U-Barcelona毕业证)巴塞罗那大学毕业证成绩单如何办理一比一原版(U-Barcelona毕业证)巴塞罗那大学毕业证成绩单如何办理
一比一原版(U-Barcelona毕业证)巴塞罗那大学毕业证成绩单如何办理
 

Himachal general knowlege

  • 1. V Current GK Himachal Pradesh 1. Who is Forest Minister? (A) Thakur Gulab Singh (B) Dr. Rajeev Bindal (C) Kishan Kapoor (D) Thakur Singh Bharmouri Ans : (D) 2. Who is food and civil supplier Minister? (A) J.P. Nadda (B) G. S. Bali (C) Rajiv Bindel (D) none Ans : (B) 3. Bandli sanctuary located in— (A) Una (B) Mandi (C) kullu (D) None Ans : (B) 4. What are the total No. of Panchayat in Shimla district? (A) 330 (B) 331 (C) 333 (D) 309 Ans : (B) 5. MotiMahal located at— (A) Nahan (B) Una (C) Mandi (D) Shimla
  • 2. Ans : (A) 6. How many PanchaytsSamitis are there in Una district — (A) 2 (B) 3 (C) 5 (D) 4 Ans : (C) 7. The book ‘History of Mandi State’ is writhen by— (A) Manmohan Singh (B) A.K. Kaushal (C) A.K. Randhawa (D) none Ans : (A) 8. Which is birth place of C.M. Virbhadra Singh? (A) Hamirpur (B) Sarahan (C) Mehatpur (D) Samirpur Ans : (B) 9. How many DIETS are there in H.P.? (A) 13 (B) 12 (C) 11 (D) 19 Ans : (B) 10. Give the No. of universities in H.P.? (A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 5 Ans : (B) 11. Pathankot to Mandi is a NH of No.— (A) 21 (B) 20 (C) 23 (D) 24 Ans : (B) 12. TirthanSanctury is located— (A) Shimla (B) Kullu (C) Una (D) none Ans : (B) 13. What is overall literacy rate of H.P.? (A) 75.91% (B) 76% (C) 79% (D) None Ans : (A) 14. What is Literacy rate of Female in H.P.? (A) 66% (B) 67.08% (C) 69% (D) None Ans : (B) 15. Who built GouariShanker Temple in Chamba ? (A) Bataloo (B) MeruVerma (C) YuzankarVerma (D) None Ans : (C) 16. Who built Hidimba Temple in Manali?
  • 3. (A) RB Singh (B) RS Singh (C) R.N. Singh (D) none Ans : (A) 17. What is height of Shimla above sec Level? (A) 2205 (B) 2206 (C) 2208 (D) None Ans : (B) 18. How many district are in H.P.? (A) 13 (B) 14 (C) 12 (D) 19 Ans : (C) 19. Who is district head of Medical Services? (A) DMO (B) CMO (C) SMO (D) None Ans : (A) 20. Who is district head of Police? (A) DSP (B) SSP (C) SP (D) None Ans : (A) 21. Who is Officer Incharge of Headquarter? (A) IG (B) DIG (C) DSP (D) None Ans : (A) 22. Shri Naina Devi Ji is a Sub-Tehsile of Which district? (A) Bilaspur (B) Una (C) Shimla (D) None Ans : (A) 23. Battle of Haloti fought in which year? (A) 1650 AD (B) 1670 AD (C) 1690 AD (D) None Ans : (B) 24. Who is Founder of Chamba State? (A) Veer Sen (B) MeruVarma (C) Hati Chand (D) None Ans : (B) 25. Who is founder of Jubbel ? (A) Karan (B) Karan Chand (C) K.P. (D) None Ans : (B) 26. Dr. Y.S. Parmar University was established in— (A) 1980 (B) 1985 (C) 1987 (D) None Ans : (B)
  • 4. 27. Dr. Y.S. Parmar University located in H.P.— (A) Shimla (B) Nanni (C) Sundenagar (D) None Ans : (B) 28. Where is place of Publication of Newspaper Ooncha Himalaya? (A) Una (B) Shimla (C) Delhi (D) None Ans : (B) 29. Lahauli Language in Spoken in which area— (A) LahaulSpiti (B) Shimla (C) Una (D) None Ans : (A) 30. Gujjar are— (A) SC (B) ST (C) OBL (D) None Ans : (B) 31. Lahaulis are— (A) ST (B) SC (C) OBC (D) None Ans : (A) 32. What is area of Una district? (A) 1550 sq. km (B) 1540 sq. km (C) 1550 (D) None Ans : (B) 33. Which district is max.literate? (A) Hamirpur (B) Una (C) Shimla (D) None Ans : (A) 34. What is sex ratio in H.P? (A) 870:1000 (B) 970:1000 (C) 900:1000 (D) None Ans : (B) 35. Dal Lake is located in— (A) Una (B) Kangra (C) Chamba (D) Shimla Ans : (B) 36. Pong Dam is in— (A) Kangra district (B) Una district (C) Shimla (D) None Ans : (A) 37. What is height of ShillaPeak ? (A) 7020 m (B) 7050 m
  • 5. (C) 7051 m (D) None Ans : (B) 38. Who built Maukot fort? (A) Salim (B) Salim Shah Sur (C) A and B (D) None Ans : (B) 39. Who is the founder of Hamirpur? (A) Hamirchand (B) Raja Ram Singh (C) Deep chand (D) None Ans : (A) 40. Who is the first C.M. of H.P.? (A) Y.S. Parmar (B) Y.S. singh (C) Y.S. Bhoot (D) N.C. Mehta Ans : (A) 41. In area wise, which is the smallest district? (A) Una (B) Hamirpur (C) Bilaspur (D) None Ans : (B) 42. Highest rain occur at— (A) Una (B) Dharamshala (C) Shimla (D) None Ans : (B) 43. Write name of the Constituency of Anil Kumar (MLA) ? (A) Mandi 61 (B) Mandi 68 (C) Mandi 19 (D) None Ans : (B) 44. G. S. Bali belongs to which party— (A) BJP (B) INC (C) BSP (D) None Ans : (B) 45. Roop Singh belong to which Party— (A) BJP (B) INC (C) BSP (D) None Ans : (A) 46. Who is Transport Minister? (A) Sri G. S. Bali (B) Shri S.K. Sharma (C) Rajeev Bindel (D) Sarveen Chaudhary Ans : (A) 47. The book ‘Prachin Himachal’ is written by— (A) L.C. Sharma (B) L.C. Parathi (C) Gharib Khan (D) None Ans : (B)
  • 6. 48. Which is the birth place of Shanta Kumar? (A) Samirpur (B) Una (C) Gharjumla (D) None Ans : (C) 59. Vidya Stokes belong to which district? (A) Una (B) Shimla (C) Manipur (D) None Ans : (B) 50. How many Hospitals are there in Himachal Pradesh? (A) 79 (B) 80 (C) 81 (D) None Ans : (A) 51. How many mountain ranges are there in Himachal Pradesh? (A) Four (B) Three (C) Two (D) One Ans : (B) 52. In which mountain range ‘Hamirpur and Una’ Districts are located? (A) Outer Himalayas (B) Inner Himalayas (C) Great Himalayas (D) None of these Ans : (A) 53. Outer Himalayas is known as— (A) Lower Himalayas (B) Shivalik (C) Manak (D) All of these Ans : (D) 54. Where is ‘Dashahar Lake’ Situated? (A) Near Mandali (Kullu) (B) Rewalsar Town (Mandi) (C) Dankhar (Sirmaur) (D) None of these Ans : (A) 55. Which district has been declared as the Mushroom District of Himachal Pradesh? (A) Shimla (B) Solan (C) Bilaspur (D) Una Ans : (B) 56. In which District of Himachal Pr Pradesh to produce Sugar beet? (A) Kullu (B) Sirmor (C) Kinnour (D) Kangra Ans : (C) 57. The State Day of Himachal Pradesh is— (A) 5th April (B) 15th January (C) 25 March (D) 15 May Ans : (A) 58. The High Court of Himachal Pradesh is in— (A) Una (B) Hamirpur (C) Shimla (D) Mandi
  • 7. Ans : (C) 59. How many Divisions are there in Himachal Pradesh? (A) 4 (B) 5 (C) 2 (D) 3 Ans : (D) 60. Which of the following is a tributary of Beas river— (A) Chandra (B) Kunah (C) Htli (D) Baira Ans : (B) 61. The location of Himachal Pradesh is— (A) 32022’ to 34012’ North latitude and 750 47’ to 780 04’ East Longitude (B) 30022’ to 33012’ North latitude and 75047’ to 79004’ East Longitude (C) 31022’ to 300 12’ North longitude and 75047’ to 79004’ east longitude (D) None of these Ans : (B) 62. The area of Himachal Pradesh is— (A) 55673 sq km (B) 55574 sq km (C) 55373 sq km (D) 55272 sq km Ans : (A) 63. Which of the following district is Renukalake situated? (A) Mandi (B) Una (C) Sirmour (D) Shimla Ans : (C) 64. In which district Mani Mahesh Lake situated? (A) Kangra (B) Una (C) Chamba (D) Palampur Ans : (C) 65. The river Satluj arise from which of the following Lake— (A) Bradonsar Lake (B) Kamru Nag Lake (C) Mani Mahesh Lake (D) Man Sarover Lake Ans : (D) 66. In which district a Budhamonastry was established? (A) Kangra (B) LahaulSiti (C) Una (D) Shimla Ans : (B) 67. The Idol of Raghu Nath was brought to KulufrmAyodhya in— (A) 1651 A.D. (B) 1751 A.D. (C) 1851 A.D. (D) 1951 A.D. Ans : (A) 68. Mandi Town was established by— (A) Raja SurajSen (B) Raja Ajmer Sen (C) ranjaBerSen (D) None of these Ans : (B)
  • 8. 69. When was Mandi town established? (A) 1512 (B) 1517 (C) 1527 (D) 1530 Ans : (C) 70. Where was RasBihariBos Stayed in 1913 A.D.— (A) Kullu (B) Kangra (C) LahaulSpiti (D) Palampur Ans : (C) 71. The greatest Ruler Raja Rattan Chan ruled over— (A) Kahloor (B) Bilaspur (C) Kullu (D) None of these Ans : (A) 72. In which district the highest pass of Himachal Pradesh is located? (A) Kangra (B) Kullu (C) Shimla (D) LahaulSpiti Ans : (D) 73. Banganga is tributary of which of the following rivers? (A) Beas (B) Yamuna (C) Ganga (D) None of these Ans : (A) 74. National Institute of Technology is in— (A) Shimla (B) Chamba (C) Hamirpur (D) Kullu Ans : (C) 75. The height of District Shimla is— (A) 2205 (B) 2305 (C) 2405 (D) 2505 Ans : (A) 76. Which is the largest city of Himachal Pradesh ? (A) Shimla (B) Hamirpur (C) Kullu (D) Chama Ans : (A) 77. Find out the following Place is called ‘Mini Lahasa’— (A) Solan (B) Kinnaur (C) Sirmor (D) Dharamshala Ans : (D) 78. The longest river of Himachal Pradesh is— (A) Jehlem (B) Beas (C) Chenab (D) Satluj Ans : (D) 79. The main religion of People of LahulSpiti? (A) Hinduism (B) Christian
  • 9. (C) Budhism (D) None of these Ans : (C) 80. Who is the Public works Minister of the State? (A) Thakur Himmat Singh (B) Thakur Gulab Singh (C) J.P. Nadda (D) Kishan Kapoor Ans : (B) 81. Who is the chief Justice of Himachal Pradesh? (A) Kurian Joseph (B) NarendeBragta (C) Rajeev Bindal (D) None of these Ans : (A) 82. When was the first General Election held in Himachal Pradesh— (A) 1953 (B) 1954 (C) 1952 (D) 1951 Ans : (C) 83. The old name of Ravi is— (A) Ravati (B) Ramani (C) Kalindi (D) Iravati Ans : (D) 84. Which of the following districts is the biggest in area wise? (A) Shimla (B) Una (C) LahaulSpiti (D) Palampur Ans : (C) 85. On which river ‘Bhakra Dam’ Project is located? (A) Satluj (B) Ganga (C) Ravi (D) Beas Ans : (A) 86. Which was the first Capital of Nurpur State? (A) Niyajpur (B) Trigarta (C) PathanKot (D) Shahpur Ans : (C) 87. When was the battle of Bhagini fought? (A) 1586 A.D. (B) 1686 A.D. (C) 1786 A.D. (D) 1886 A.D. Ans : (B) 88. The battle of Bhangini was fought between— (A) Guru Gobind Singh and Sansar Chand (B) Siks and ChandeBhan (C) IshwarSen and Siks (D) Guru Gobind Singh and Raja Bhi Chand of Bilaspur Ans : (D) 89. When was Gandhi Ji visited Shimla? (A) 1916 (B) 1917 (C) 1918 (D) 1921 Ans : (D)
  • 10. 90. Gandhi ji Visited Shimla and he stayed at— (A) Peterhaff (B) Chauki (C) Shanti Kutir (D) None of these Ans : (C) 91. Who was the Great General of Ranjit Singh King? (A) Hari Singh Nalwa (B) Gorkhas (C) Bhagat Singh (D) None of these Ans : (A) 92. The book ‘Country Life’ written by— (A) M. Pallis (B) U.S. Kumar (C) Nora Richard (D) None Ans : (C) 93. ‘H.P. Area and Languages’ written by— (A) Shanta Kumar (B) Dr. Y. S. Parmar (C) Hari Ram Jasta (D) None of these Ans : (B) 94. Who is Deputy-Speaker of Himachal Pradesh Assembly? (A) Sh.Kuldeep Kumar (B) Sh. Dev Raj Negi (C) Rikhi Ram Kaundal (D) Vijay Kumar Joshi Ans : (C) 95. Which is the State Bird of Himachal Pradesh? (A) Sparrow (B) Monal (C) Peacock (D) None of these Ans : (B) 96. On which river a bridge was constructed in 1894? (A) Satluj (B) Ravi (C) Beas (D) Chenow Ans : (B) 97. Which was the ancient name of Kanga? (A) Trigarta (B) Nagar (C) Triartan (D) None of these Ans : (A) 98. The Capital of Trigarta was— (A) Nagoori (B) Nagar (C) Nagarcot (D) Narvani Ans : (B) 99. When was Dharam Chand ascended the Kangra Throne— (A) 1516 (B) 1518 (C) 1524 (D) 1528 Ans : (D)
  • 11. 100. Hamirpur town was established by— (A) Alam (B) Hamirchand (C) Bhim Chand (D) Sansar Chand Ans : (B)