SlideShare a Scribd company logo
PROJEKT
Çjane Hidrocentralet
• Hidrocentralet apo fuqia e ujit është fuqia rrjedh nga energjia e
ujit në rënie dhe të rrjedhshmeria e ujit, të cilat mund të
shfrytëzohen për qëllime të dobishme. Që nga kohët e lashta,
hidrocentralet jane përdorur për ujitje dhe shfrytezimin e pajisjeve
të ndryshme mekanike, të tilla si mullinjte ,sharrat , mullinjte e
tekstileve, vinça dhe ashensore.
• Që nga fillimet të shekullit 20, termi është per zhvillimin modern
të fuqisë hidroelektrike , e cila lejoi përdorimin e burimeve të largëta
të energjisë. Një tjetër metodë e përdorur për të transmetuar energji
duke përdorur një trompe , e cila prodhon ajër të ngjeshur nga uji
në rënie. Ajri i kompresuar do të mund të transportohet qe te
fuqizoje makineri të tjera në një distancë nga ujëvara.Hidrocentralet
jane burim i energjisë se ripërtëritshme.
• Fuqia e ujit është manifestuar në hidrologjinë , nga forcat e ujit
në shtratin e lumit dhe delta e një lumi. Kur një lumë krijon
përmbytje, ai është në kulmin e tij të fuqise, dhe lëviz sasi të madha
të sedimenteve .
Historia
• Përdorimet e energjisë e ujit fillojne qe
në Mesopotami dhe Egjiptin e lashtë , ku ujitja eshte përdorur
që prej mijëvjeçarit të 4-t para Krishtit. Shembuj të tjerë të
hershm të fuqisë së ujit përfshijnë ”Kanat” e sistemin në
Persinë e lashtë dhe të sistemit “Turpan” te ujit në Kinën e
lashtë. Në Indi , rrotat e ujit dhe mullinjve ishin ndërtuar
gjithashtu; në Pernadorine Romake, uji qe fuqizonte mullinjte
prodhonte miell nga gruri, dhe eshte përdorur edhe për
sharrimin e lëndëve prej druri dhe guri; në Kinë, mullinjte janë
përdorur gjerësisht që prej dinastisë Han. Në 1753, inxhinieri
francez Bernard Forest de Bélidor publikuar Architecture
Hydraulique cilat përshkronin aksin vertikal dhe horizontal
dhe te makinave hidraulike. Nga fundi i shekullit të 19-
të, gjeneratoret elektrik jane zhvilluar dhe tani mund të jetë e
shoqërohen me hidraulikë. Rritja e kërkesës për revolucionin
industrial do ta nxiste zhvillim gjithashtu.
Brenda nje hidrocentrali
Llojet e Hidrocentraleve
bëjnë shndërrimin e energjisë potenciale të rëniës
së ujit në energjinë mekanike me anë të turbinës hidrulike dhe pastaj
gjeneratori shndërron energjinë mekanike në atë elektrike. Ka dy lloje të
hidrocentraleve:
, në të cilat uji vazhdimisht rrjëdh
dhë të cilat kanë një rezervuar të ujit të limituar.
, në të cilat uji shfrytëzohet nga
liqeni akumulues.
• Penda ndërtohet mespërmes lumit duke formuar rezervuarin e epërm dhe
rrjedhjen e pasme të ujit (bjefi i poshtëm). Diferenca në mes te nivelit të ujit
në rezervuar dhe rrjedhjës së pasme të ujit poshtë pendës quhet lartësia
(rënia). Ndërtesa e centralit ndërtohet në pendë. Ndërtesa e centralës ka
turbinën e ujit, gjeneratorin dhe portën kontrolluese. Gjeneratori dhe
turbina janë të lidhur në mes veti në një bosht vertical. Rënia e ujit prodhon
rrjedhje të shpejtë të ujit nëpër turbinë – gjenerator, dhe gjeneratori
prodhon energjinë elektrike.
TURBINA
Llogoritja e Fuqise
• Një burim i hidrocentraleve mund të vlerësohen nga forca qe
disponon . Fuqia është një funksion i kokës hidraulike dhe shkalla e
rrjedhjes fluide . Koka është energjia per njesi peshe (ose njësi masë) e
ujit. Kreu statik është proporcional me ndryshimin në lartësi përmes të cilit
uji bie. Koka dinamike lidhet me shpejtesine e lëvizjes së ujit. Çdo njësi e
ujit mund të bëj sasi pune të barabartë Peshen X Kokën.
• Fuqia në dispozicion nga uji në rënie mund të llogaritet nga norma e
rrjedhjes dhe dendësise se ujit, lartësia e rënies, dhe përshpejtimin lokal për
shkak të gravitetit. Në njësine SI, fuqia është:
është fuqia në Wat
është efikasiteti ne përmasa të turbinës
eshte densiteti i ujit në kilogram për metër kub
është rrjedha në metër kub për sekondë
është nxitimi për shkak të gravitetit
është diferenca në lartësi në mes të hyrjes dhe daljes
Hidrocentralet e Shqiperise
Renditja Emri Shteti Lumi
Kapaciteti
(MW)
Prodhimi
vjetor i
energjisë
elektrike
(TW-ore)
Vitet e
ndertimit
Zona e
permbytur
(km²)
1
Three
Gorges
Dam
Kin Yangtze 22,500 98.1 2003/2012 632
2 Itaipu Dam
Brazil
Paraguaj
Paraná 14,000 98.6
1984/1991,
2003
1,350
3 Xiluodu China Jinsha 13,860 2014
4 Guri Venezuela Caroní 10,235 53.41 1978, 1986 4,250
5 Tucuruí Brazil Tocantins 8,370 41.43 1984 3,014
6
Grand
Coulee
SHBA Columbia 6,809 20
1942/1950,
1973,
1975/1980,
1984/1985
324
7 Xiangjiaba Kinë Jinsha 6,448 2014
8
Longtan
Dam
Kinë Hongshui 6,426 18.7 2007/2009
9
Sayano–
Shushensk
aya
Rusia Yenisei 6,400 26.8
1985/1989,
2010/2014
621
10
Krasnoyars
k
Rusia Yenisei 6,000 15 1972 2,000
Dizajni i Hidrocentraleve
• Rrjedha e ujit në një lumë mund të ndryshojë shumë nga
sezoni në sezon. Zhvillimi i hidroenergjise kërkon
analizën e regjistrimeve të rrjedhës, nganjëherë duhen
dekada, për të vlerësuar furnizimin të qëndrueshëm të
energjisë vjetore. Digat dhe rezervuarët sigurojnë një
burim më të besueshëm të fuqise duke zbutur
ndryshimet sezonale në rrjedhjen e ujit. Megjithatë
rezervuarët kane ndikim të rëndësishëm në
mjedis. Dizajni i digave duhet të llogarisë për më të keq,
"përmbytje maksimale të mundshme ", që mund të pritet
në vend; një kanal shkarkimi është përfshirë shpesh për
të anashkaluar flukset e përmbytjeve rreth digës. Një
kompjuter model i basenit hidraulik dhe reshjeve të
borës dhe të të dhënave janë përdorur për të parashikuar
përmbytjet maksimale.
Hidrocentralet
Hidrocentralet

More Related Content

What's hot

PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
#MesueseAurela Elezaj
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli
 
energjia
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI
 
Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)
FialdoMema
 
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareExhitah Vasija
 
Pogradeci
PogradeciPogradeci
Pogradeci
Mario Peleshka
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
S Gashi
 
Tropoja
Tropoja Tropoja
Tropoja
Georgina Dimova
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Jetmira Sula
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Klarisa Klara
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
melissa cani
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
xhulia osmanllari
 
Iliret
IliretIliret
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
#MesueseAurela Elezaj
 

What's hot (20)

PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
energjia
energjia energjia
energjia
 
Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)Shnderrimet e energjise (uji)
Shnderrimet e energjise (uji)
 
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
 
Pogradeci
PogradeciPogradeci
Pogradeci
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Tropoja
Tropoja Tropoja
Tropoja
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
 
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshmeTema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
Tema:Forca dhe levizja ne jeten e perditshme
 
Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
 
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
 
Trashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Iliret
IliretIliret
Iliret
 
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
Forcat endogjene dhe ekzogjene !!!!
 

More from Ergi Nushi

Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
Ergi Nushi
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BE
Ergi Nushi
 
Rendesia e atomit
Rendesia e atomitRendesia e atomit
Rendesia e atomit
Ergi Nushi
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
Ergi Nushi
 
Piramidat
PiramidatPiramidat
Piramidat
Ergi Nushi
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
Ergi Nushi
 
Stop Dhuna
Stop DhunaStop Dhuna
Stop Dhuna
Ergi Nushi
 
Jeta e Aleksander Graham Bell
Jeta e Aleksander Graham BellJeta e Aleksander Graham Bell
Jeta e Aleksander Graham Bell
Ergi Nushi
 
Shnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet Gjeometrike
Ergi Nushi
 
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ergi Nushi
 
Komunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokraciaKomunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokracia
Ergi Nushi
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Ergi Nushi
 

More from Ergi Nushi (12)

Biodiversiteti
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
 
Futja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BEFutja e shqiperise ne BE
Futja e shqiperise ne BE
 
Rendesia e atomit
Rendesia e atomitRendesia e atomit
Rendesia e atomit
 
Ndryshimet Klimaterike
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
 
Piramidat
PiramidatPiramidat
Piramidat
 
Centralet Berthamore
Centralet BerthamoreCentralet Berthamore
Centralet Berthamore
 
Stop Dhuna
Stop DhunaStop Dhuna
Stop Dhuna
 
Jeta e Aleksander Graham Bell
Jeta e Aleksander Graham BellJeta e Aleksander Graham Bell
Jeta e Aleksander Graham Bell
 
Shnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet GjeometrikeShnderrimet Gjeometrike
Shnderrimet Gjeometrike
 
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtet
 
Komunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokraciaKomunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokracia
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
 

Hidrocentralet

 • 2. Çjane Hidrocentralet • Hidrocentralet apo fuqia e ujit është fuqia rrjedh nga energjia e ujit në rënie dhe të rrjedhshmeria e ujit, të cilat mund të shfrytëzohen për qëllime të dobishme. Që nga kohët e lashta, hidrocentralet jane përdorur për ujitje dhe shfrytezimin e pajisjeve të ndryshme mekanike, të tilla si mullinjte ,sharrat , mullinjte e tekstileve, vinça dhe ashensore. • Që nga fillimet të shekullit 20, termi është per zhvillimin modern të fuqisë hidroelektrike , e cila lejoi përdorimin e burimeve të largëta të energjisë. Një tjetër metodë e përdorur për të transmetuar energji duke përdorur një trompe , e cila prodhon ajër të ngjeshur nga uji në rënie. Ajri i kompresuar do të mund të transportohet qe te fuqizoje makineri të tjera në një distancë nga ujëvara.Hidrocentralet jane burim i energjisë se ripërtëritshme. • Fuqia e ujit është manifestuar në hidrologjinë , nga forcat e ujit në shtratin e lumit dhe delta e një lumi. Kur një lumë krijon përmbytje, ai është në kulmin e tij të fuqise, dhe lëviz sasi të madha të sedimenteve .
 • 3. Historia • Përdorimet e energjisë e ujit fillojne qe në Mesopotami dhe Egjiptin e lashtë , ku ujitja eshte përdorur që prej mijëvjeçarit të 4-t para Krishtit. Shembuj të tjerë të hershm të fuqisë së ujit përfshijnë ”Kanat” e sistemin në Persinë e lashtë dhe të sistemit “Turpan” te ujit në Kinën e lashtë. Në Indi , rrotat e ujit dhe mullinjve ishin ndërtuar gjithashtu; në Pernadorine Romake, uji qe fuqizonte mullinjte prodhonte miell nga gruri, dhe eshte përdorur edhe për sharrimin e lëndëve prej druri dhe guri; në Kinë, mullinjte janë përdorur gjerësisht që prej dinastisë Han. Në 1753, inxhinieri francez Bernard Forest de Bélidor publikuar Architecture Hydraulique cilat përshkronin aksin vertikal dhe horizontal dhe te makinave hidraulike. Nga fundi i shekullit të 19- të, gjeneratoret elektrik jane zhvilluar dhe tani mund të jetë e shoqërohen me hidraulikë. Rritja e kërkesës për revolucionin industrial do ta nxiste zhvillim gjithashtu.
 • 5. Llojet e Hidrocentraleve bëjnë shndërrimin e energjisë potenciale të rëniës së ujit në energjinë mekanike me anë të turbinës hidrulike dhe pastaj gjeneratori shndërron energjinë mekanike në atë elektrike. Ka dy lloje të hidrocentraleve: , në të cilat uji vazhdimisht rrjëdh dhë të cilat kanë një rezervuar të ujit të limituar. , në të cilat uji shfrytëzohet nga liqeni akumulues. • Penda ndërtohet mespërmes lumit duke formuar rezervuarin e epërm dhe rrjedhjen e pasme të ujit (bjefi i poshtëm). Diferenca në mes te nivelit të ujit në rezervuar dhe rrjedhjës së pasme të ujit poshtë pendës quhet lartësia (rënia). Ndërtesa e centralit ndërtohet në pendë. Ndërtesa e centralës ka turbinën e ujit, gjeneratorin dhe portën kontrolluese. Gjeneratori dhe turbina janë të lidhur në mes veti në një bosht vertical. Rënia e ujit prodhon rrjedhje të shpejtë të ujit nëpër turbinë – gjenerator, dhe gjeneratori prodhon energjinë elektrike.
 • 7. Llogoritja e Fuqise • Një burim i hidrocentraleve mund të vlerësohen nga forca qe disponon . Fuqia është një funksion i kokës hidraulike dhe shkalla e rrjedhjes fluide . Koka është energjia per njesi peshe (ose njësi masë) e ujit. Kreu statik është proporcional me ndryshimin në lartësi përmes të cilit uji bie. Koka dinamike lidhet me shpejtesine e lëvizjes së ujit. Çdo njësi e ujit mund të bëj sasi pune të barabartë Peshen X Kokën. • Fuqia në dispozicion nga uji në rënie mund të llogaritet nga norma e rrjedhjes dhe dendësise se ujit, lartësia e rënies, dhe përshpejtimin lokal për shkak të gravitetit. Në njësine SI, fuqia është: është fuqia në Wat është efikasiteti ne përmasa të turbinës eshte densiteti i ujit në kilogram për metër kub është rrjedha në metër kub për sekondë është nxitimi për shkak të gravitetit është diferenca në lartësi në mes të hyrjes dhe daljes
 • 9. Renditja Emri Shteti Lumi Kapaciteti (MW) Prodhimi vjetor i energjisë elektrike (TW-ore) Vitet e ndertimit Zona e permbytur (km²) 1 Three Gorges Dam Kin Yangtze 22,500 98.1 2003/2012 632 2 Itaipu Dam Brazil Paraguaj Paraná 14,000 98.6 1984/1991, 2003 1,350 3 Xiluodu China Jinsha 13,860 2014 4 Guri Venezuela Caroní 10,235 53.41 1978, 1986 4,250 5 Tucuruí Brazil Tocantins 8,370 41.43 1984 3,014 6 Grand Coulee SHBA Columbia 6,809 20 1942/1950, 1973, 1975/1980, 1984/1985 324 7 Xiangjiaba Kinë Jinsha 6,448 2014 8 Longtan Dam Kinë Hongshui 6,426 18.7 2007/2009 9 Sayano– Shushensk aya Rusia Yenisei 6,400 26.8 1985/1989, 2010/2014 621 10 Krasnoyars k Rusia Yenisei 6,000 15 1972 2,000
 • 10. Dizajni i Hidrocentraleve • Rrjedha e ujit në një lumë mund të ndryshojë shumë nga sezoni në sezon. Zhvillimi i hidroenergjise kërkon analizën e regjistrimeve të rrjedhës, nganjëherë duhen dekada, për të vlerësuar furnizimin të qëndrueshëm të energjisë vjetore. Digat dhe rezervuarët sigurojnë një burim më të besueshëm të fuqise duke zbutur ndryshimet sezonale në rrjedhjen e ujit. Megjithatë rezervuarët kane ndikim të rëndësishëm në mjedis. Dizajni i digave duhet të llogarisë për më të keq, "përmbytje maksimale të mundshme ", që mund të pritet në vend; një kanal shkarkimi është përfshirë shpesh për të anashkaluar flukset e përmbytjeve rreth digës. Një kompjuter model i basenit hidraulik dhe reshjeve të borës dhe të të dhënave janë përdorur për të parashikuar përmbytjet maksimale.