SlideShare a Scribd company logo
Enhancement in Food Production 
Exercise 
Q.1 Objective of plant breeding is to develop plant type for 
(a) suitable for cultivation 
(b) better yield 
(c) disease resistance 
(d) all of the above 
Q.2 With the help of plant breeding tolerance limit of a plant for the environment stress factors like …… can not be improved. 
(a) drought 
(b) extreme temperature 
(c) High level of radioactivity 
(d) salinity 
Q.3 Germ- plasm collection of a particular crop means 
(a) Collection of seeds 
(b) Collection of plants 
(c) Collection of all alleles of all the genes. 
(d) All of the above 
Q.4 From the year 1960 to 2000. The wheat production increased from – 
(a) 11 tones to 75 tones per hecter 
(b) 11 million tones to 75 million tones 
(c) 11 to 75 kg / m2 
(d) None of the above 
Q.5 In green revolution, the increase in crop yield was due to …… of wheat & rice. 
(a) improved semi-dward variety 
(b) improved dwarf variety
(c) improved tall variety 
(d) None of the above 
Q.6 Kalyansona variety of wheat is 
(a) high yielding 
(b) sensitive to fungal diseases 
(c) dwarf 
(d) both a & c 
Q.7 The semi-dwarf varieties of rice were developed from …… & …… in India. 
(a) IR-8 & Taichung Native – I 
(b) Sonalika & Kalyansona 
(c) Jaya & Ratna 
(d) None of the above 
Q.8 Name the better yielding semi-dwarf varieties of rice that are developed in India. 
(a) Jaya 
(b) Kanti 
(c) Ratna 
(d) both a & c 
Q.9 High yielding varieties of rice are – 
(a) Padma 
(b) Jayanti 
(c) Vijaya 
(d) All of the above 
Q.10 High yielding varieties of wheat are – 
(a) Sharbati – Sonora – 64 
(b) Sonora – 64 
(c) Roja 64 A 
(d) Lerma 
Answer key:
1-d 2-c 
3-d 4-b 
5-a 6-a 
7-a 8-d 
9-d 10-b 
#Solution# 
#2# The plant that is tolerant to high level of radioactivity is not known. 
#6# Kalyansona is high yielding disease resistant and semi-dwarf variety of wheat. 
#7# IR-8 was formed at IRRI, Philippines. Taichung Native-1 is from Taiwan. From these two varieties semi-dwarf varieties were developed in India. 
Keep on visiting www.ednexa.com for more study material for MH-CET 2015. 
-Team Ednexa

More Related Content

Viewers also liked

Communication System Theory for JEE Main 2015
Communication System Theory for JEE Main 2015 Communication System Theory for JEE Main 2015
Communication System Theory for JEE Main 2015
Ednexa
 
12th Chemistry P-block elements Notes for JEE Main 2015
12th Chemistry P-block elements Notes for JEE Main 2015 12th Chemistry P-block elements Notes for JEE Main 2015
12th Chemistry P-block elements Notes for JEE Main 2015
Ednexa
 
Physics Measurements Notes for JEE Main 2015
Physics Measurements Notes for JEE Main 2015 Physics Measurements Notes for JEE Main 2015
Physics Measurements Notes for JEE Main 2015
Ednexa
 
Important Points on Elasticity for JEE Main 2015
Important Points on Elasticity for JEE Main 2015 Important Points on Elasticity for JEE Main 2015
Important Points on Elasticity for JEE Main 2015
Ednexa
 
Current Electricity Notes for JEE Main 2015 - Part II
Current Electricity Notes for JEE Main 2015 - Part IICurrent Electricity Notes for JEE Main 2015 - Part II
Current Electricity Notes for JEE Main 2015 - Part II
Ednexa
 
Important points on Gravitation for JEE Main 2015
Important points on Gravitation for JEE Main 2015Important points on Gravitation for JEE Main 2015
Important points on Gravitation for JEE Main 2015
Ednexa
 
Physics Sound and Waves for JEE Main 2015 - Part I
Physics Sound and Waves for JEE Main 2015 - Part IPhysics Sound and Waves for JEE Main 2015 - Part I
Physics Sound and Waves for JEE Main 2015 - Part I
Ednexa
 
Ednexa -Online preparation for MT-CET/JEE/NEET
Ednexa -Online preparation for MT-CET/JEE/NEETEdnexa -Online preparation for MT-CET/JEE/NEET
Ednexa -Online preparation for MT-CET/JEE/NEET
Ednexa
 
How to start preparation for MH-CET 2015
How to start preparation for MH-CET 2015 How to start preparation for MH-CET 2015
How to start preparation for MH-CET 2015
Ednexa
 
All About JEE/CET 2015 You Must Know
All About JEE/CET 2015 You Must Know All About JEE/CET 2015 You Must Know
All About JEE/CET 2015 You Must Know
Ednexa
 

Viewers also liked (10)

Communication System Theory for JEE Main 2015
Communication System Theory for JEE Main 2015 Communication System Theory for JEE Main 2015
Communication System Theory for JEE Main 2015
 
12th Chemistry P-block elements Notes for JEE Main 2015
12th Chemistry P-block elements Notes for JEE Main 2015 12th Chemistry P-block elements Notes for JEE Main 2015
12th Chemistry P-block elements Notes for JEE Main 2015
 
Physics Measurements Notes for JEE Main 2015
Physics Measurements Notes for JEE Main 2015 Physics Measurements Notes for JEE Main 2015
Physics Measurements Notes for JEE Main 2015
 
Important Points on Elasticity for JEE Main 2015
Important Points on Elasticity for JEE Main 2015 Important Points on Elasticity for JEE Main 2015
Important Points on Elasticity for JEE Main 2015
 
Current Electricity Notes for JEE Main 2015 - Part II
Current Electricity Notes for JEE Main 2015 - Part IICurrent Electricity Notes for JEE Main 2015 - Part II
Current Electricity Notes for JEE Main 2015 - Part II
 
Important points on Gravitation for JEE Main 2015
Important points on Gravitation for JEE Main 2015Important points on Gravitation for JEE Main 2015
Important points on Gravitation for JEE Main 2015
 
Physics Sound and Waves for JEE Main 2015 - Part I
Physics Sound and Waves for JEE Main 2015 - Part IPhysics Sound and Waves for JEE Main 2015 - Part I
Physics Sound and Waves for JEE Main 2015 - Part I
 
Ednexa -Online preparation for MT-CET/JEE/NEET
Ednexa -Online preparation for MT-CET/JEE/NEETEdnexa -Online preparation for MT-CET/JEE/NEET
Ednexa -Online preparation for MT-CET/JEE/NEET
 
How to start preparation for MH-CET 2015
How to start preparation for MH-CET 2015 How to start preparation for MH-CET 2015
How to start preparation for MH-CET 2015
 
All About JEE/CET 2015 You Must Know
All About JEE/CET 2015 You Must Know All About JEE/CET 2015 You Must Know
All About JEE/CET 2015 You Must Know
 

Similar to Enhancement in Food Production Exercises - MH-CET 2015

MP PSC ADA \\ Assistant Director of Agriculture
MP PSC ADA \\ Assistant Director of Agriculture MP PSC ADA \\ Assistant Director of Agriculture
MP PSC ADA \\ Assistant Director of Agriculture
Naveen Jakhar
 
100 mcq related questions on kharif crops
100 mcq related questions on kharif crops100 mcq related questions on kharif crops
100 mcq related questions on kharif crops
RiteshAgrawal86
 
MCQs in Haryana ADO
MCQs in Haryana ADOMCQs in Haryana ADO
MCQs in Haryana ADO
MrChuha
 
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-20081 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008
Kumar Nirmal Prasad
 
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-20081 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008
Kumar Nirmal Prasad
 
Self evaluation examination for ho and adh examination of tnpsc 2019 by s.kann
Self evaluation examination for ho and adh examination of tnpsc 2019 by s.kannSelf evaluation examination for ho and adh examination of tnpsc 2019 by s.kann
Self evaluation examination for ho and adh examination of tnpsc 2019 by s.kann
kannankannan71
 
433379901-Agriculture-Mcqs-for-Ztbl-Og-III-Test-by-Ots-1-1.pdf
433379901-Agriculture-Mcqs-for-Ztbl-Og-III-Test-by-Ots-1-1.pdf433379901-Agriculture-Mcqs-for-Ztbl-Og-III-Test-by-Ots-1-1.pdf
433379901-Agriculture-Mcqs-for-Ztbl-Og-III-Test-by-Ots-1-1.pdf
LiamNoah25
 
Status of Transgenics in Pest Management: Global and Indian Scenario
Status of Transgenics in Pest Management: Global and Indian ScenarioStatus of Transgenics in Pest Management: Global and Indian Scenario
Status of Transgenics in Pest Management: Global and Indian Scenario
Jayantyadav94
 
Agriculture mc qs-practice-test-5
Agriculture mc qs-practice-test-5Agriculture mc qs-practice-test-5
Agriculture mc qs-practice-test-5
Mowardun Maring
 
Agriculture mc qs-practice-test-5
Agriculture mc qs-practice-test-5Agriculture mc qs-practice-test-5
Agriculture mc qs-practice-test-5
Mowardun Maring
 
100 mcq related questions on weed management
100 mcq related questions on weed management100 mcq related questions on weed management
100 mcq related questions on weed management
RiteshAgrawal86
 
Mc qs of plant breeding
Mc qs of plant breedingMc qs of plant breeding
Mc qs of plant breeding
Pawan Nagar
 
Rice Field Crop
Rice Field CropRice Field Crop
Rice Field Crop
Amol Sable
 
khandelwal classes ppt.pptx class 10 mcq
khandelwal classes ppt.pptx class 10 mcqkhandelwal classes ppt.pptx class 10 mcq
khandelwal classes ppt.pptx class 10 mcq
khandelwaladitya424
 
Class 8 Cbse Biology Sample Paper Term 2 Model 2
Class 8 Cbse Biology Sample Paper Term 2 Model 2Class 8 Cbse Biology Sample Paper Term 2 Model 2
Class 8 Cbse Biology Sample Paper Term 2 Model 2
Sunaina Rawat
 

Similar to Enhancement in Food Production Exercises - MH-CET 2015 (15)

MP PSC ADA \\ Assistant Director of Agriculture
MP PSC ADA \\ Assistant Director of Agriculture MP PSC ADA \\ Assistant Director of Agriculture
MP PSC ADA \\ Assistant Director of Agriculture
 
100 mcq related questions on kharif crops
100 mcq related questions on kharif crops100 mcq related questions on kharif crops
100 mcq related questions on kharif crops
 
MCQs in Haryana ADO
MCQs in Haryana ADOMCQs in Haryana ADO
MCQs in Haryana ADO
 
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-20081 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008
 
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-20081 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008
1 dena bank-agriculture-officers-exam-agriculture-solved-paper-2008
 
Self evaluation examination for ho and adh examination of tnpsc 2019 by s.kann
Self evaluation examination for ho and adh examination of tnpsc 2019 by s.kannSelf evaluation examination for ho and adh examination of tnpsc 2019 by s.kann
Self evaluation examination for ho and adh examination of tnpsc 2019 by s.kann
 
433379901-Agriculture-Mcqs-for-Ztbl-Og-III-Test-by-Ots-1-1.pdf
433379901-Agriculture-Mcqs-for-Ztbl-Og-III-Test-by-Ots-1-1.pdf433379901-Agriculture-Mcqs-for-Ztbl-Og-III-Test-by-Ots-1-1.pdf
433379901-Agriculture-Mcqs-for-Ztbl-Og-III-Test-by-Ots-1-1.pdf
 
Status of Transgenics in Pest Management: Global and Indian Scenario
Status of Transgenics in Pest Management: Global and Indian ScenarioStatus of Transgenics in Pest Management: Global and Indian Scenario
Status of Transgenics in Pest Management: Global and Indian Scenario
 
Agriculture mc qs-practice-test-5
Agriculture mc qs-practice-test-5Agriculture mc qs-practice-test-5
Agriculture mc qs-practice-test-5
 
Agriculture mc qs-practice-test-5
Agriculture mc qs-practice-test-5Agriculture mc qs-practice-test-5
Agriculture mc qs-practice-test-5
 
100 mcq related questions on weed management
100 mcq related questions on weed management100 mcq related questions on weed management
100 mcq related questions on weed management
 
Mc qs of plant breeding
Mc qs of plant breedingMc qs of plant breeding
Mc qs of plant breeding
 
Rice Field Crop
Rice Field CropRice Field Crop
Rice Field Crop
 
khandelwal classes ppt.pptx class 10 mcq
khandelwal classes ppt.pptx class 10 mcqkhandelwal classes ppt.pptx class 10 mcq
khandelwal classes ppt.pptx class 10 mcq
 
Class 8 Cbse Biology Sample Paper Term 2 Model 2
Class 8 Cbse Biology Sample Paper Term 2 Model 2Class 8 Cbse Biology Sample Paper Term 2 Model 2
Class 8 Cbse Biology Sample Paper Term 2 Model 2
 

More from Ednexa

Recommendation letters
Recommendation lettersRecommendation letters
Recommendation letters
Ednexa
 
Organisms and Environment Exercise - MH-CET 2015
Organisms and Environment Exercise - MH-CET 2015Organisms and Environment Exercise - MH-CET 2015
Organisms and Environment Exercise - MH-CET 2015
Ednexa
 
Notes and Important Points on Circular Motion for JEE Main 2015
Notes and Important Points on Circular Motion for JEE Main 2015Notes and Important Points on Circular Motion for JEE Main 2015
Notes and Important Points on Circular Motion for JEE Main 2015
Ednexa
 
Notes and Important Points on Electrochemistry - JEE Main 2015
Notes and Important Points on Electrochemistry - JEE Main 2015Notes and Important Points on Electrochemistry - JEE Main 2015
Notes and Important Points on Electrochemistry - JEE Main 2015
Ednexa
 
Notes and Important Points on Solid State - JEE Main 2015
Notes and Important Points on Solid State - JEE Main 2015 Notes and Important Points on Solid State - JEE Main 2015
Notes and Important Points on Solid State - JEE Main 2015
Ednexa
 
Study material 12th Physics - Wave Theory of Light Part II
 Study material 12th Physics - Wave Theory of Light Part II  Study material 12th Physics - Wave Theory of Light Part II
Study material 12th Physics - Wave Theory of Light Part II
Ednexa
 
Physics in day to day life Notes for JEE Main 2015
Physics in day to day life Notes for JEE Main 2015 Physics in day to day life Notes for JEE Main 2015
Physics in day to day life Notes for JEE Main 2015
Ednexa
 
Summarized notes on Interference and Diffraction for JEE Main
Summarized notes on Interference and Diffraction for JEE MainSummarized notes on Interference and Diffraction for JEE Main
Summarized notes on Interference and Diffraction for JEE Main
Ednexa
 
Know about 11th commerce
Know about 11th commerce Know about 11th commerce
Know about 11th commerce
Ednexa
 
HSC results are out !
HSC results are out !HSC results are out !
HSC results are out !
Ednexa
 
How to Prepare For 11th Std. Science ?
How to Prepare For 11th Std. Science ?How to Prepare For 11th Std. Science ?
How to Prepare For 11th Std. Science ?
Ednexa
 
Study Thermodynamics for JEE Main 2015
Study Thermodynamics for JEE Main 2015 Study Thermodynamics for JEE Main 2015
Study Thermodynamics for JEE Main 2015
Ednexa
 
Study material 12th Physics - Wave Theory of Light
Study material 12th Physics -  Wave Theory of LightStudy material 12th Physics -  Wave Theory of Light
Study material 12th Physics - Wave Theory of Light
Ednexa
 
How to learn Correlation and Regression for JEE Main 2015
How to learn Correlation and Regression for JEE Main 2015 How to learn Correlation and Regression for JEE Main 2015
How to learn Correlation and Regression for JEE Main 2015
Ednexa
 
Area Under Curves Basic Concepts - JEE Main 2015
Area Under Curves Basic Concepts - JEE Main 2015 Area Under Curves Basic Concepts - JEE Main 2015
Area Under Curves Basic Concepts - JEE Main 2015
Ednexa
 
What Are The Career Options After 10th Standard
What Are The Career Options After 10th Standard What Are The Career Options After 10th Standard
What Are The Career Options After 10th Standard
Ednexa
 
10th Maths Syllabus and Evaluation Scheme
10th Maths Syllabus and Evaluation Scheme10th Maths Syllabus and Evaluation Scheme
10th Maths Syllabus and Evaluation Scheme
Ednexa
 
Expert advice : After 10th what Next?
Expert advice : After 10th what Next? Expert advice : After 10th what Next?
Expert advice : After 10th what Next?
Ednexa
 
How To Prepare For 11th Std Science - Part I
How To Prepare For 11th Std Science - Part IHow To Prepare For 11th Std Science - Part I
How To Prepare For 11th Std Science - Part I
Ednexa
 

More from Ednexa (19)

Recommendation letters
Recommendation lettersRecommendation letters
Recommendation letters
 
Organisms and Environment Exercise - MH-CET 2015
Organisms and Environment Exercise - MH-CET 2015Organisms and Environment Exercise - MH-CET 2015
Organisms and Environment Exercise - MH-CET 2015
 
Notes and Important Points on Circular Motion for JEE Main 2015
Notes and Important Points on Circular Motion for JEE Main 2015Notes and Important Points on Circular Motion for JEE Main 2015
Notes and Important Points on Circular Motion for JEE Main 2015
 
Notes and Important Points on Electrochemistry - JEE Main 2015
Notes and Important Points on Electrochemistry - JEE Main 2015Notes and Important Points on Electrochemistry - JEE Main 2015
Notes and Important Points on Electrochemistry - JEE Main 2015
 
Notes and Important Points on Solid State - JEE Main 2015
Notes and Important Points on Solid State - JEE Main 2015 Notes and Important Points on Solid State - JEE Main 2015
Notes and Important Points on Solid State - JEE Main 2015
 
Study material 12th Physics - Wave Theory of Light Part II
 Study material 12th Physics - Wave Theory of Light Part II  Study material 12th Physics - Wave Theory of Light Part II
Study material 12th Physics - Wave Theory of Light Part II
 
Physics in day to day life Notes for JEE Main 2015
Physics in day to day life Notes for JEE Main 2015 Physics in day to day life Notes for JEE Main 2015
Physics in day to day life Notes for JEE Main 2015
 
Summarized notes on Interference and Diffraction for JEE Main
Summarized notes on Interference and Diffraction for JEE MainSummarized notes on Interference and Diffraction for JEE Main
Summarized notes on Interference and Diffraction for JEE Main
 
Know about 11th commerce
Know about 11th commerce Know about 11th commerce
Know about 11th commerce
 
HSC results are out !
HSC results are out !HSC results are out !
HSC results are out !
 
How to Prepare For 11th Std. Science ?
How to Prepare For 11th Std. Science ?How to Prepare For 11th Std. Science ?
How to Prepare For 11th Std. Science ?
 
Study Thermodynamics for JEE Main 2015
Study Thermodynamics for JEE Main 2015 Study Thermodynamics for JEE Main 2015
Study Thermodynamics for JEE Main 2015
 
Study material 12th Physics - Wave Theory of Light
Study material 12th Physics -  Wave Theory of LightStudy material 12th Physics -  Wave Theory of Light
Study material 12th Physics - Wave Theory of Light
 
How to learn Correlation and Regression for JEE Main 2015
How to learn Correlation and Regression for JEE Main 2015 How to learn Correlation and Regression for JEE Main 2015
How to learn Correlation and Regression for JEE Main 2015
 
Area Under Curves Basic Concepts - JEE Main 2015
Area Under Curves Basic Concepts - JEE Main 2015 Area Under Curves Basic Concepts - JEE Main 2015
Area Under Curves Basic Concepts - JEE Main 2015
 
What Are The Career Options After 10th Standard
What Are The Career Options After 10th Standard What Are The Career Options After 10th Standard
What Are The Career Options After 10th Standard
 
10th Maths Syllabus and Evaluation Scheme
10th Maths Syllabus and Evaluation Scheme10th Maths Syllabus and Evaluation Scheme
10th Maths Syllabus and Evaluation Scheme
 
Expert advice : After 10th what Next?
Expert advice : After 10th what Next? Expert advice : After 10th what Next?
Expert advice : After 10th what Next?
 
How To Prepare For 11th Std Science - Part I
How To Prepare For 11th Std Science - Part IHow To Prepare For 11th Std Science - Part I
How To Prepare For 11th Std Science - Part I
 

Recently uploaded

Brigada Eskwela 2024 PowerPoint Update for SY 2024-2025
Brigada Eskwela 2024 PowerPoint Update for SY 2024-2025Brigada Eskwela 2024 PowerPoint Update for SY 2024-2025
Brigada Eskwela 2024 PowerPoint Update for SY 2024-2025
ALBERTHISOLER1
 
Node JS Interview Question PDF By ScholarHat
Node JS Interview Question PDF By ScholarHatNode JS Interview Question PDF By ScholarHat
Node JS Interview Question PDF By ScholarHat
Scholarhat
 
JavaScript Interview Questions PDF By ScholarHat
JavaScript Interview  Questions PDF By ScholarHatJavaScript Interview  Questions PDF By ScholarHat
JavaScript Interview Questions PDF By ScholarHat
Scholarhat
 
FIRST AID PRESENTATION ON INDUSTRIAL SAFETY by dr lal.ppt
FIRST AID PRESENTATION ON INDUSTRIAL SAFETY by dr lal.pptFIRST AID PRESENTATION ON INDUSTRIAL SAFETY by dr lal.ppt
FIRST AID PRESENTATION ON INDUSTRIAL SAFETY by dr lal.ppt
ashutoshklal29
 
A beginner’s guide to project reviews - everything you wanted to know but wer...
A beginner’s guide to project reviews - everything you wanted to know but wer...A beginner’s guide to project reviews - everything you wanted to know but wer...
A beginner’s guide to project reviews - everything you wanted to know but wer...
Association for Project Management
 
11. Post harvest quality, Quality criteria and Judgement.pptx
11. Post harvest quality, Quality criteria and Judgement.pptx11. Post harvest quality, Quality criteria and Judgement.pptx
11. Post harvest quality, Quality criteria and Judgement.pptx
UmeshTimilsina1
 
SD_Integrating 21st Century Skills in Classroom-based Assessment.pptx
SD_Integrating 21st Century Skills in Classroom-based Assessment.pptxSD_Integrating 21st Century Skills in Classroom-based Assessment.pptx
SD_Integrating 21st Century Skills in Classroom-based Assessment.pptx
elwoodprias1
 
Benchmarking Sustainability: Neurosciences and AI Tech Research in Macau - Ke...
Benchmarking Sustainability: Neurosciences and AI Tech Research in Macau - Ke...Benchmarking Sustainability: Neurosciences and AI Tech Research in Macau - Ke...
Benchmarking Sustainability: Neurosciences and AI Tech Research in Macau - Ke...
Alvaro Barbosa
 
Odoo 17 Events - Attendees List Scanning
Odoo 17 Events - Attendees List ScanningOdoo 17 Events - Attendees List Scanning
Odoo 17 Events - Attendees List Scanning
Celine George
 
Mail Server Configuration Using App passwords in Odoo 17
Mail Server Configuration Using App passwords in Odoo 17Mail Server Configuration Using App passwords in Odoo 17
Mail Server Configuration Using App passwords in Odoo 17
Celine George
 
5. Postharvest deterioration of fruits and vegetables.pptx
5. Postharvest deterioration of fruits and vegetables.pptx5. Postharvest deterioration of fruits and vegetables.pptx
5. Postharvest deterioration of fruits and vegetables.pptx
UmeshTimilsina1
 
E-learning Odoo 17 New features - Odoo 17 Slides
E-learning Odoo 17  New features - Odoo 17 SlidesE-learning Odoo 17  New features - Odoo 17 Slides
E-learning Odoo 17 New features - Odoo 17 Slides
Celine George
 
Java MCQ Questions and Answers PDF By ScholarHat
Java MCQ Questions and Answers PDF By ScholarHatJava MCQ Questions and Answers PDF By ScholarHat
Java MCQ Questions and Answers PDF By ScholarHat
Scholarhat
 
How To Sell Hamster Kombat Coin In Pre-market
How To Sell Hamster Kombat Coin In Pre-marketHow To Sell Hamster Kombat Coin In Pre-market
How To Sell Hamster Kombat Coin In Pre-market
Sikandar Ali
 
INSIDE OUT - PowerPoint Presentation.pptx
INSIDE OUT - PowerPoint Presentation.pptxINSIDE OUT - PowerPoint Presentation.pptx
INSIDE OUT - PowerPoint Presentation.pptx
RODELAZARES3
 
Parkinson Disease & Anti-Parkinsonian Drugs.pptx
Parkinson Disease & Anti-Parkinsonian Drugs.pptxParkinson Disease & Anti-Parkinsonian Drugs.pptx
Parkinson Disease & Anti-Parkinsonian Drugs.pptx
AnujVishwakarma34
 
ASP.NET Core Interview Questions PDF By ScholarHat.pdf
ASP.NET Core Interview Questions PDF By ScholarHat.pdfASP.NET Core Interview Questions PDF By ScholarHat.pdf
ASP.NET Core Interview Questions PDF By ScholarHat.pdf
Scholarhat
 
MathematicsGrade7-Presentation-July-12024.pptx
MathematicsGrade7-Presentation-July-12024.pptxMathematicsGrade7-Presentation-July-12024.pptx
MathematicsGrade7-Presentation-July-12024.pptx
nolicaliso1
 
Dot NET Interview Questions PDF By ScholarHat
Dot NET Interview Questions PDF By ScholarHatDot NET Interview Questions PDF By ScholarHat
Dot NET Interview Questions PDF By ScholarHat
Scholarhat
 
Open and Critical Perspectives on AI in Education
Open and Critical Perspectives on AI in EducationOpen and Critical Perspectives on AI in Education
Open and Critical Perspectives on AI in Education
Robert Farrow
 

Recently uploaded (20)

Brigada Eskwela 2024 PowerPoint Update for SY 2024-2025
Brigada Eskwela 2024 PowerPoint Update for SY 2024-2025Brigada Eskwela 2024 PowerPoint Update for SY 2024-2025
Brigada Eskwela 2024 PowerPoint Update for SY 2024-2025
 
Node JS Interview Question PDF By ScholarHat
Node JS Interview Question PDF By ScholarHatNode JS Interview Question PDF By ScholarHat
Node JS Interview Question PDF By ScholarHat
 
JavaScript Interview Questions PDF By ScholarHat
JavaScript Interview  Questions PDF By ScholarHatJavaScript Interview  Questions PDF By ScholarHat
JavaScript Interview Questions PDF By ScholarHat
 
FIRST AID PRESENTATION ON INDUSTRIAL SAFETY by dr lal.ppt
FIRST AID PRESENTATION ON INDUSTRIAL SAFETY by dr lal.pptFIRST AID PRESENTATION ON INDUSTRIAL SAFETY by dr lal.ppt
FIRST AID PRESENTATION ON INDUSTRIAL SAFETY by dr lal.ppt
 
A beginner’s guide to project reviews - everything you wanted to know but wer...
A beginner’s guide to project reviews - everything you wanted to know but wer...A beginner’s guide to project reviews - everything you wanted to know but wer...
A beginner’s guide to project reviews - everything you wanted to know but wer...
 
11. Post harvest quality, Quality criteria and Judgement.pptx
11. Post harvest quality, Quality criteria and Judgement.pptx11. Post harvest quality, Quality criteria and Judgement.pptx
11. Post harvest quality, Quality criteria and Judgement.pptx
 
SD_Integrating 21st Century Skills in Classroom-based Assessment.pptx
SD_Integrating 21st Century Skills in Classroom-based Assessment.pptxSD_Integrating 21st Century Skills in Classroom-based Assessment.pptx
SD_Integrating 21st Century Skills in Classroom-based Assessment.pptx
 
Benchmarking Sustainability: Neurosciences and AI Tech Research in Macau - Ke...
Benchmarking Sustainability: Neurosciences and AI Tech Research in Macau - Ke...Benchmarking Sustainability: Neurosciences and AI Tech Research in Macau - Ke...
Benchmarking Sustainability: Neurosciences and AI Tech Research in Macau - Ke...
 
Odoo 17 Events - Attendees List Scanning
Odoo 17 Events - Attendees List ScanningOdoo 17 Events - Attendees List Scanning
Odoo 17 Events - Attendees List Scanning
 
Mail Server Configuration Using App passwords in Odoo 17
Mail Server Configuration Using App passwords in Odoo 17Mail Server Configuration Using App passwords in Odoo 17
Mail Server Configuration Using App passwords in Odoo 17
 
5. Postharvest deterioration of fruits and vegetables.pptx
5. Postharvest deterioration of fruits and vegetables.pptx5. Postharvest deterioration of fruits and vegetables.pptx
5. Postharvest deterioration of fruits and vegetables.pptx
 
E-learning Odoo 17 New features - Odoo 17 Slides
E-learning Odoo 17  New features - Odoo 17 SlidesE-learning Odoo 17  New features - Odoo 17 Slides
E-learning Odoo 17 New features - Odoo 17 Slides
 
Java MCQ Questions and Answers PDF By ScholarHat
Java MCQ Questions and Answers PDF By ScholarHatJava MCQ Questions and Answers PDF By ScholarHat
Java MCQ Questions and Answers PDF By ScholarHat
 
How To Sell Hamster Kombat Coin In Pre-market
How To Sell Hamster Kombat Coin In Pre-marketHow To Sell Hamster Kombat Coin In Pre-market
How To Sell Hamster Kombat Coin In Pre-market
 
INSIDE OUT - PowerPoint Presentation.pptx
INSIDE OUT - PowerPoint Presentation.pptxINSIDE OUT - PowerPoint Presentation.pptx
INSIDE OUT - PowerPoint Presentation.pptx
 
Parkinson Disease & Anti-Parkinsonian Drugs.pptx
Parkinson Disease & Anti-Parkinsonian Drugs.pptxParkinson Disease & Anti-Parkinsonian Drugs.pptx
Parkinson Disease & Anti-Parkinsonian Drugs.pptx
 
ASP.NET Core Interview Questions PDF By ScholarHat.pdf
ASP.NET Core Interview Questions PDF By ScholarHat.pdfASP.NET Core Interview Questions PDF By ScholarHat.pdf
ASP.NET Core Interview Questions PDF By ScholarHat.pdf
 
MathematicsGrade7-Presentation-July-12024.pptx
MathematicsGrade7-Presentation-July-12024.pptxMathematicsGrade7-Presentation-July-12024.pptx
MathematicsGrade7-Presentation-July-12024.pptx
 
Dot NET Interview Questions PDF By ScholarHat
Dot NET Interview Questions PDF By ScholarHatDot NET Interview Questions PDF By ScholarHat
Dot NET Interview Questions PDF By ScholarHat
 
Open and Critical Perspectives on AI in Education
Open and Critical Perspectives on AI in EducationOpen and Critical Perspectives on AI in Education
Open and Critical Perspectives on AI in Education
 

Enhancement in Food Production Exercises - MH-CET 2015

  • 1. Enhancement in Food Production Exercise Q.1 Objective of plant breeding is to develop plant type for (a) suitable for cultivation (b) better yield (c) disease resistance (d) all of the above Q.2 With the help of plant breeding tolerance limit of a plant for the environment stress factors like …… can not be improved. (a) drought (b) extreme temperature (c) High level of radioactivity (d) salinity Q.3 Germ- plasm collection of a particular crop means (a) Collection of seeds (b) Collection of plants (c) Collection of all alleles of all the genes. (d) All of the above Q.4 From the year 1960 to 2000. The wheat production increased from – (a) 11 tones to 75 tones per hecter (b) 11 million tones to 75 million tones (c) 11 to 75 kg / m2 (d) None of the above Q.5 In green revolution, the increase in crop yield was due to …… of wheat & rice. (a) improved semi-dward variety (b) improved dwarf variety
  • 2. (c) improved tall variety (d) None of the above Q.6 Kalyansona variety of wheat is (a) high yielding (b) sensitive to fungal diseases (c) dwarf (d) both a & c Q.7 The semi-dwarf varieties of rice were developed from …… & …… in India. (a) IR-8 & Taichung Native – I (b) Sonalika & Kalyansona (c) Jaya & Ratna (d) None of the above Q.8 Name the better yielding semi-dwarf varieties of rice that are developed in India. (a) Jaya (b) Kanti (c) Ratna (d) both a & c Q.9 High yielding varieties of rice are – (a) Padma (b) Jayanti (c) Vijaya (d) All of the above Q.10 High yielding varieties of wheat are – (a) Sharbati – Sonora – 64 (b) Sonora – 64 (c) Roja 64 A (d) Lerma Answer key:
  • 3. 1-d 2-c 3-d 4-b 5-a 6-a 7-a 8-d 9-d 10-b #Solution# #2# The plant that is tolerant to high level of radioactivity is not known. #6# Kalyansona is high yielding disease resistant and semi-dwarf variety of wheat. #7# IR-8 was formed at IRRI, Philippines. Taichung Native-1 is from Taiwan. From these two varieties semi-dwarf varieties were developed in India. Keep on visiting www.ednexa.com for more study material for MH-CET 2015. -Team Ednexa